Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Шведський стартап починає виробництво водоростей для фотоелементів

Категорія:

Світ:

Шведський стартап Swedish Algae Factory починає комерційне розведення підводних крем’яних водоростей діатомей, скляні панцирі яких збільшують продуктивність сонячних елементів.

maxresdefault1.jpg

Софі Аллерт, голова Swedish Algae Factory

Сотні мільйонів років тому, в Тріасовий або ранній Юрський період діатомеї виявили, що панцир з діоксиду кремнію, основного складового елемента скла, допомагає їм ефективніше переробляти світло. Він складається з шарів і воронок, куди потрапляють нечисленні промені світла, що пробиваються через товщу вод.

Вивчивши ці мікроскопічні панцирі, шведські фахівці змогли підвищити ефективність сонячних панелей — на 4% у разі кремнієвих панелей і на цілих 60% у випадку сенсибілізованих барвником сонячних батарей.

У діатомей є й інші, не менш привабливі варіанти застосування. Наприклад, з них можна виготовляти екологічно чистий сонцезахисний крем, органічний абсорбент для косметичних цілей, зволожувачі та очищувачі води, оскільки ці водорості видаляють із стічних вод азот і фосфор.

«Ми переконалися, що у них є безліч дивовижних сфер застосування, але хтось повинен почати масове виробництво цього матеріалу», — говорить голова Swedish Algae Factory Софі Аллерт. Це непросте завдання — на виробництво однієї тонни панцирів потрібно 3000 квадратних метрів посівних площ. Отримавши фінансування від Шведського міністерства енергетики, стартап вже почав будівництво першої фабрики з розведення водоростей, яка повинна почати роботу на початку 2018 року.

У 2019 або 2020 році таких фабрик за планом стане вже три, а до 2030 року Аллерт і її команда хочуть мати не менше 30 «плантацій» по всій Європі, повідомляє Wired UK.

Згідно з даними Всесвітнього фонду дикої природи, який номінував стартап на премію Climate Solver, якщо ця технологія проникне на 30% ринку до 2027 року, емісія парникових газів скоротиться на 21 млн тонн на рік. Приблизно стільки виділяють на рік 4,5 млн бензинових автомобілів.

Наші інтереси: 

Держава повинна підтримувати екодослідження і сприяти їх впровадженню на практиці.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Творіння природи мають найвищу якість. Звісно, творила не природа, а "небесна лабораторія".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Творіння природи мають найвищу якість. Звісно, творила не природа, а "небесна лабораторія".

Все, що робиться з власної волі, – добро!