Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Британія визначила точний час виходу з ЄС

Спецтема:

У Британії визначили точний час виходу з ЄС. Прем'єр Тереза Мей попередила, що не "стерпить" будь-яких спроб зірвати цей процес. Вона заявила, що це має відбутися 29 березня 2019 року о 23:00 за лондонським часом, цю поправку закріплять у законопроекті про "брекзіт".

Прем'єр застерегла депутатів від спроб заблокувати чи відкласти цю дату.

Раніше пані Мей написала у Daily Telegraph, що новий раунд переговорів про "брекзіт" розпочнеться пізніше.

Водночас вона написала, що точний час виходу має бути "на першій сторінці" законопроекту про "брекзіт", і має показати, що уряд налаштований рішуче.

Проте автор статті 50 Лісабонської угоди про вихід Британії із ЄС Лорд Керр раніше заявив, що процес виходу досі можна зупинити, і є побоювання, що прихильників "брекзиту" збили з пантелику.

Використовуючи 50-ту статтю Лісабонського договору, керівник британського уряду повідомляє ЄС про вихід з союзу.

З часу референдуму у Великій Британії, під час якого вирішилась доля "брекзіту", минуло 9 місяців. Загалом процес виходу Британії із ЄС має тривати біля двох років.‎

Обидві палати британського парламенту остаточно схвалили закон, що запускає статтю 50 Лісабонського договору, за якою кожна країна ЄС має право ‎ухвалити рішення вийти із союзу.

Стаття 50

Договір про Європейський Союз, більш відомий як Лісабонський договір, підписали у 2007 році. Він замінив конституцію ЄС, яку на референдумах відкинули Нідерланди і Франція.

Лісабонський договір став першим з документів ЄС, в якому допускали можливість виходу з ЄС. Цьому і присвячена 50 стаття документа.

Саме пункт 2 цієї статті, на який посилається законопроект, свідчить, що країна, яка бажає вийти з ЄС, ухвалює це рішення відповідно до своєї конституції, після чого її уряд подає офіційне повідомлення до керівних органів ЄС.

Після британського референдуму в ЄС уточнили, що це повідомлення може бути подано як письмово, так і усно.

У пункті 3 цієї ж статті, однак, йдеться, що членство країни в ЄС припиняється з моменту початку дії угоди про умови її виходу або через два роки після подання повідомлення, якщо відповідної угоди досягти не вдалося. Втім, сторони можуть за спільною згодою продовжити терміни переговорів про умови виходу.

І фахівці, і автори статті 50 визнали, що не припускали, що колись цю статтю будуть застосовувати на практиці. Тому порядок виходу з ЄС прописано у ній досить нечітко.

Наші інтереси: 

Британія рішуча у своєму виборі. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Після виходу із ЄС Великобританії,Німеччина піде на зближення із РФ.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Після виходу із ЄС Великобританії,Німеччина піде на зближення із РФ.

Вірю в те, що розумію.