Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 27
  • Переглядів: 28

Правило 80/20 діє! Або як принцип Парето допомагає зробити більше за короткий час

Категорія:

"Часу б нам вистачало для справ, якби ми його не марнували", – казав Йоганн Вольфґанґ фон Ґете. Брайан Трейсі у своїй книзі "Зроби це зараз. 21 спосіб зробити більше за менший час" доводить, що правило 80/20, більш відоме як "принцип Парето" потрібно застосовувати і до питань організації власного часу.

171107-pryncyppareto.jpg

Принцип Парето
Принцип Парето

Правило 80/20 є найбільш помічним у всіх аспектах тайм-менеджменту та життя. Його також знають як «принцип Парето», названий так на честь його творця Вільфредо Парето — італійського економіста, який уперше написав про це явище 1895 року.

Парето помітив, що люди в суспільстві природним чином поділені на тих, кого він назвав «значуща меншість», яких 20 % і яким належить більша частина грошей та впливу, і решту, котру він назвав «тривіальна більшість», — вони становлять близько 80 % соціуму.

Згодом він усвідомив, що цьому принципу підпорядкована фактично вся економічна діяльність. До прикладу, згідно з цим принципом 20 % вашої діяльності дадуть 80 % результатів, 20 % клієнтів принесуть 80 % продажів, 20 % продукції чи послуг — 80 % прибутків, 20 % завдань визначають 80 % того, що ви маєте, тощо.

Це означає: якщо у вас є перелік із десяти пунктів, то може виявитися, що два з них варті в п’ять чи десять разів більше, ніж решта вісім пунктів, разом узятих.

КІЛЬКІСТЬ ЗАВДАНЬ ЧИ ВАЖЛИВІСТЬ ЗАВДАНЬ

Ось цікаве спостереження. Виконання кожного з десяти завдань може зайняти однакову кількість часу, проте одне чи два з них важитимуть у п’ять чи десять разів більше за решту.

Часто один пункт із переліку десяти завдань, які вам потрібно виконати, може важити більше за решту дев’ять пунктів, разом узятих. І ось саме це завдання і є тим, яке конче необхідно виконати спочатку.

Чи важко здогадатись, із виконанням яких пунктів середньостатистична людина зазвичай зволікає? Сумно, але факт: більшість людей впадає в прокрастинацію стосовно 10—20 % пунктів, які є найважливішими та найістотнішими. Натомість вони займають свій час завданнями 80 %, що приносять найменші результати.

ЗОСЕРЕДЬТЕСЬ НА ДІЯЛЬНОСТІ, А НЕ ВИКОНАННІ

Мабуть, ви частенько бачите, як люди працюють цілий день, проте мало що насправді виконують. Майже завжди це означає: вони працюють над завданнями, які приносять мало користі, і зволікають при цьому з виконанням тих завдань, швидке та якісне завершення яких принесе багато користі їхнім компаніям загалом та їхній кар’єрі зокрема.

Найцінніші завдання — це ті, які є найскладнішими та найважчими. Однак результат від виконання їх може бути просто неймовірним. Саме тому ви маєте твердо відмовлятися від 80 % неважливих завдань, коли 20 % значних досі не виконано.

Перед початком роботи завжди питайте себе: це завдання належить до 20 % найважливіших чи до решти 80 % діяльності?

Правило: не піддавайтеся спокусі розрахуватися спочатку з малими завданнями.

Пам’ятайте: будь-яка робота, яку ви постійно повторюєте, стає врешті звичкою, і відмовитись від неї буде надзвичайно важко. Якщо ви звикнете починати свій день із виконання малозначущих завдань, то невдовзі у вас з’явиться звичка — завжди починати день саме із виконання малозначущих завдань. А такі звички вам не потрібні.

Найважчою частиною будь-якого важливого завдання є першочерговий початок роботи над ним. Справді розпочавши роботу над важливим завданням, ви отримаєте абсолютно природну мотивацію продовжувати в тому ж дусі.

Частина вашого розуму просто обожнює працювати над значущими завданнями, виконання яких насправді має значення. І ви повинні постійно підживлювати саме цю частину.

МОТИВУЙТЕ СЕБЕ

Навіть сама думка про початок і завершення роботи над важливим завданням мотивує і допомагає перемогти непевність і зволікання. Річ у тім, що найчастіше на виконання важливого завдання потрібно стільки ж часу, скільки й на виконання завдання неважливого. Єдина різниця полягає в тому, що завершення чогось значного й важливого дарує відчуття невимовної гордості та задоволення собою. Проте завершивши малозначуще завдання й витративши стільки ж енергії та часу, задоволення ви отримуєте мало, а то й не отримуєте взагалі.

Тайм-менеджмент — це воістину менеджмент життя, особистий менеджмент. Достоту контроль послідовності подій. Тайм-менеджмент — це контролювати свої наступні дії. І ви завжди можете обирати, що саме робити далі.

Тут ваше вміння обирати між важливим і неважливим є ключем до успіху в роботі та житті.

Ефективні та продуктивні люди дисциплінують себе й зосереджуються на найважливіших завданнях, що стоять перед ними. Вони примушують себе діяти, що б це не було. Відтак вони охоплюють більше справ, ніж звичайна людина, і значно сильніше радіють результатам. Це має стати і вашим стилем роботи також.

Домашнє завдання:
1. Складіть перелік усіх ключових цілей, видів діяльності, проектів та відповідальностей у вашому житті сьогодні. Які з них є чи можуть бути в переліку основних 10 % або 20 % завдань, що дадуть чи можуть дати 80 % або 90 % ваших результатів?

2. Твердо вирішіть сьогодні, що все більше й більше робочого часу будете присвячувати тим нечисленним сферам, які дійсно можуть покращити ваше життя й кар’єру, — і все менше часу на малозначущі завдання.

Попередня стаття: Правило 80/20 діє! Або як принцип Парето допомагає зробити більше за короткий час

Читайте продовження: Мрійте і плануйте! Успішні люди мають чітку орієнтацію на майбутнє – Брайан Трейсі

Наші інтереси: 

Усвідомлено підходити до планування власного життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У софті для демосів треба буде врахувати і Принцип Парето.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У софті для демосів треба буде врахувати і Принцип Парето.

Все, що робиться з власної волі, – добро!