Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Страх — це гальмо. Як позбутися цієї поганої звички

Звичка боятися живе разом з нами і чекає, на яку реальну подію прикластися. Щоб позбутися страху, треба його усвідомити, відокремити емоцію від себе, від свого реального життя. Потрібно відчути, дійсно зрозуміти, що страх у нас всередині, а не в якихось зовнішніх обставинах.

Чому одні люди бояться, а інші — ні? Тому що у перших в дитинстві не сформувалася базова довіра до світу. Її прищеплюють спокійні, впевнені в собі батьки, які виховують дитину в атмосфері щастя і рівноваги, пише психолог Михайло Лабковський. 

Для людини страх завжди був природним механізмом захисту, що дозволяв втекти від небезпечного звіра або сховатися від потопу. Але часи змінилися: якщо ще 400 років тому кожен третій мешканець планети вмирав не своєю смертю, то сьогодні — тільки кожен тисячний.

Ми живемо в найбезпечнішу епоху за всю історію людства, диких звірів бачимо виключно в зоопарку, а бандитів — у переважній більшості випадків — тільки коли дивимося кримінальні драми. Але у нас залишилося те почуття, яке було винайдено, щоб ми тікали, ховалися і вибудовували довкола себе нескінченні паркани. Наш страх так само сильний, як триста або тисячу років тому. Але сьогодні він нам уже зовсім не потрібен. Як позбутися його і почати дихати на повні груди?

Саме через страх ми не отримуємо того, чого хочемо.

Причина страху знаходиться тільки у нас в голові, вважає психолог.

Страх формується у дитинстві і залишається з людиною протягом усього життя, поки сама людина не вирішує взяти і остаточно його позбавитися.

Так чому ж одні люди бояться, а інші — ні? Тому що у перших в дитинстві не сформувалася базова довіра до світу. Її прищеплюють спокійні, впевнені в собі батьки, які виховують дитину в атмосфері щастя і рівноваги. Ті, що не кричать з іншого кінця пісочниці «Одягни негайно шапку, а то захворієш і помреш!", не трясуться, побачивши бляклу подряпину на коліні, не обговорюють чергову фінансову кризу і страхітливу добірку новин.

Звичка боятися — а це саме звичка — живе разом з нами і чекає, на яку реальну подію прикластися. І ці події підвертаються одна за іншою. Спершу садок зі злою вихователькою, потім перший клас з незнайомим колективом, після — перший хлопець, який неодмінно кине і забуде, ну а далі інститут, в який взагалі нема шансу вступити. У підсумку ви боїтеся абсолютно безпечних речей: боса, знайомств, подорожей, чоловіків, поправитися, схуднути і... Список поповнюється індивідуально.

Тривожних людей починають відвідувати страхи невідомої етимології. Якщо приводу боятися нема, а страх є, психіка привід обов'язково придумає.

Безумовно, у кожної людини в житті трапляються неприємності, повторення яких вона б не хотіла. Однак якщо здорова людина розуміє, що потрібно зробити в труднощах, і усвідомлює, чого саме боїться, то невротик тривожиться просто так. Особливо, коли залишається наодинці з самим собою і зайнятися нема чим.

Щоб позбутися страху, потрібно для початку його усвідомити. Відокремити емоцію від себе, від свого реального життя. Тобто, відчути, дійсно зрозуміти, що страх у нас всередині, а не в якихось зовнішніх обставинах. Одні стрибають з парашутом, і хоч би що. Адже всі чудово знають, що, дотримуючись техніки безпеки, люди спокійно приземляються. А інші бояться літати в літаку, знаючи, що статистика аварій на цьому транспорті в сотні разів нижче, ніж автокатастроф. 

Ще важливо розуміти, що, як правило, страх має такий потужний компонент як невідомість. Ми боїмося того, на що не знаємо, як реагувати. Якщо в твоєму житті будуть події, які змушують побоюватися, просто сплануй саму грамотну і ефективну реакцію. Наприклад, якщо на роботі почнеться скорочення, то ви зробите кілька маніпуляцій і без проблем вийдете на нову. Маючи «план Б», завжди можна розслабитися і жити спокійно.

Але якщо і це не допомагає, я дуже люблю нагадувати про принцип цегли. Ніхто не знає, на кого вона може раптово впасти. Але ви можете сидіти вдома або ходити в касці, а можете просто вільно жити. Вибравши друге, люди усвідомлюють, що набагато простіше боротися зі страхом і лікувати голову, а не захищатися від уявних чудовиськ. Почніть м'яко, але наполегливо пробувати себе в різних сферах, стикаючись віч-на-віч з предметом свого жаху.

Прямо сьогодні підійди до чоловіка, який вам подобається, і запропонуйте повечеряти разом. Я вас запевняю, навіть якщо він відмовить, нічого реально жахливого не станеться. Цінуйте свої рішення, не дозволяйте собі сумніватися. Викидайте ярлички від нового одягу, який тільки що принесли додому. Спробуйте хоча б один тиждень не змінювати планів — навіть якщо раптом подзвонять і покличуть в кіно, а ви збиралися готувати качку і дивитися серіал. Це дозволить вам відчути контроль над життям. Той самий, який кожна тривожна людина так боїться втратити.

Прислухайтеся до своїх бажань. Зважайте на них без оглядки на уявне засудження або реакцію оточуючих. Це допоможе зрозуміти, що жити вільно набагато простіше, ніж вам здавалося.

Так чи інакше страх формується роками, і тому за дві секунди його не позбутися. Жити без страху — цілком реально, і це життя вам сподобається!

Наші інтереси: 

Коли прочитала тільки заголовок, одразу згадала епізод з "Дюни". Страх паралізує мозок. Страх – це маленька смерть, що приносить повне знищення.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Страх це незнання.Такі персони як цей пан "психолог" зробили багато для того,щоб дати страху клінічний відтінок...ну не буде ж "пан психолог" лопатою працювати..не кошерно чи як там у них це зветься...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тривожність - це ознака інформаційного забруднення. Інтенсивне очищення психіки від цього сміття відбувається за допомогою універсальних форм Живого Слова.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Віра в палінґенезію позбавляє страху смерті.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Страх це незнання.Такі персони як цей пан "психолог" зробили багато для того,щоб дати страху клінічний відтінок...ну не буде ж "пан психолог" лопатою працювати..не кошерно чи як там у них це зветься...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано