Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Авіаносець «Prince of Wales» як відповідь на російську загрозу!

8 вересня 2017 року на суднобудівному підприємстві «Вabcock Marine» в Розайті (Шотландія) відбулася офіційна церемонія хрещення споруджуваного там в сухому будівельному доці британського авіаносця R 09 «Prince of Wales» – другого корабля типу Queen Elizabeth. На церемонії був присутній нинішній принц Уельський Чарльз, його дружина герцогиня Корноуельська Камілла виступила "хрещеною матір'ю" корабля, розбивши об корпус авіаносця пляшку 10-річного віскі Laphroaig.



Будівництво для Королівського флоту двох великих авіаносців «Queen Elizabeth» і «Prince of Wales» програми CVF здійснюється консорціумом Aircraft Carrier Alliance зі складанням кораблів із секцій в сухому будівельному доці підприємства Вabcock Marine в Розайті (колишня військово-морська верф Rosyth Dockyard, приватизована в 1997 році). До складу Aircraft Carrier Alliance входять також Thales (проектант), BAE Systems Surface Ships, A & P Group і Cammell Laird (ці три компанії, поряд з Вabcock Marine, виготовляють секції корпусу, також в будівництві секцій брала участь компанія Liam Fox).

Виготовлення секцій другого корабля Prince of Wales було розпочато в травні 2011 року, збірка корабля ведеться в будівельному доці Вabcock Marine в Розайті з кінця 2014 року. Вивід авіаносця «Prince of Wales» на випробування заплановано на 2019 рік.

У 2010 році було офіційно оголошено про плани відразу після завершення будівництва вивести «Prince of Wales» в резерв або навіть продати його за кордон, однак загострення обстановки в Європі "врятувало" авіаносець і в 2014 році було вирішено ввести його до складу ВМС Великобританії.

[Нагадаю, що будівництво головного корабля Queen Elizabeth велося в Розайті з 2009 року. Церемонія хрещення «Queen Elizabeth» була проведена 4 липня 2014 року, головний авіаносець був виведений з будівельного сухого доку розайтської верфі 17 липня 2014 року і почав заводські ходові випробування 26 червня 2017 року.]

«Prince of Wales» буде найбільшим кораблем Королівського флоту в історії, оскільки, як повідомляється, з огляду на внесені в проект другого корабля змін і удосконалень, він буде мати повну водотоннажність на 3000 тонн більше, ніж «Queen Elizabeth» (проектна остаточна повна водотоннажність останнього в більшості джерел характеризується як 70600 тонн).

Авіаносець «Prince of Wales» став восьмим кораблем британського флоту з такою назвою з 1693 року. Однак після потоплення лінійного корабля «Prince of Wales» японської авіацією 10 грудня 1941 року ця назва в ВМС Великобританії до теперішнього часу не присвоювалося.


Авіакрило «Prince of Wales» складатиметься з винищувачів-бомбардувальників F-35B "Lightning II" і вертольотів "Merlin" (всього до 40 машин з можливістю розширення авіакрила до 70 одиниць). Крім того, авіаносець зможе нести ударні і важкі військово-транспортні вертольоти, а також конвертоплани V-22 «Osprey».

Авіаносець розрахований на 420 літако-вильотів впродовж 5 днів з можливістю нічних операцій. Максимальна інтенсивність вильотів – 110 впродовж 24 годин. Максимальна інтенсивність зльоту літаків складає 24 літаки за 15 хвилин, посадки – 24 літаки за 24 хвилини.

Нині в якості основної машини ДРЛО у ВМС Великобританії використовується вертоліт "the Sea King" ASaC mk7. Застосування літаків ДРЛО на авіаносці HMS "Prince of Wales" не передбачається. Контракти на опрацювання різних варіантів вертольотів ДРЛО отримали в травні 2006 року компанії "Lockheed Martin UK" (модернізація вертольота EH101 Merlin), "AgustaWestland" (продовження терміну служби вертольотів "the Sea King" ASaC mk7) і "Thales UK" (розробка нового вертольота ДРЛО на основі "Sea King" ASaC mk7).

Найймовірніше, що будуть використані вертольоти "Sea King" з продовженням їх терміну служби з 2017 до 2022 року.

Ангари розміром 155 х 33,5×6,7 м вміщуватимуть до 20 літаків і вертольотів.

Базове авіакрило налічуватиме 12 F-35B, екіпаж – менше 700 чоловік (плюс 300 чоловік із складу авіакрила), при повній боєготовності корабель зможе вміщувати до 1600 чоловік.

Палуба авіаносця забезпечує одночасний зліт і посадку літаків. У передній частині палуби розташований трамплін з кутом підвищення 13°.

Британські авіаносці менше американських «побратимів», не мають атомного реактора, катапульти і майже втричі дешевше за кораблі типу "Gerald R. Ford". Довжина кораблів типу «Queen Elizabeth» складає 280 м, ширина – 73 м, повна водотоннажність перевищує 70 000 т. Кораблі можуть розвивати швидкість до 25 вузлів (46 км/год), а автономність складає 10 000 миль або майже 300 діб плавання.



Церемонія "хрещення" авіаносця «Prince of Wales» була справжнім святом для моряків і цивільних гостей!



Відео з церемонії:

https://www.youtube.com/watch?v=7TVn3kFtdio

https://www.youtube.com/watch?v=fba1PiAOV7c


Джерела:

Архів Військово-історичного товариства "СПАДЩИНА".


 

Наші інтереси: 

Знати про зусилля, що приймаються цивілізованим світом проти російської загрози!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Путіноїди свідомо чи несвідомо потягнули за хвоста сплячого лева...

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Путіноїди свідомо чи несвідомо потягнули за хвоста сплячого лева...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Лев не спав. Лев відпочивав.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!