Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 10

Вторгнення варварів: геноцид поляків Москвою у 1939 році

Категорія:

Коли 17 вересня 1939 року СРСР напав на Польську республіку, почалося планомірне винищення поляків. Цей злочин досі не набув належного покарання.

Була четверта година ранку 17 вересня 1939 року, коли Червона Армія приступила до здійснення наказу № 16634, який напередодні видав народний комісар оборони маршал Климент Ворошилов. Наказ звучав коротко: «Почати наступ на світанку 17-го». Радянські війська, що складалися з шести армій, сформували два фронти – білоруський і український і почали масовану атаку на східні польські території. В атаку було кинуто 620 тисяч солдатів, 4700 танків і 3300 літаків, тобто в два рази більше, ніж було у Вермахту, який напав на Польщу першого вересня.

Радянські солдати звертали на себе увагу своїм виглядом. Одна мешканка містечка Дисна Віленського воєводства, описувала їх так: «Вони були дивні – маленького зросту, кривоногі, потворні і страшно зголоднілі. На головах у них були химерні шапки, а на ногах – ганчіркові черевики». У вигляді і поведінці солдатів була ще одна риса, яку місцеві жителі помітили ще виразніше: тваринна ненависть до всього, що асоціювалося з Польщею. Вона була написана на їхніх обличчях і звучала в їх розмовах. Могло здатися, що хтось вже давно «нафарширував» їх цією ненавистю, і лише тепер вона змогла вирватися на свободу.

17 вересня 1939 року: Червона Армія вторглася на територію Польщі
17 вересня 1939 року: Червона Армія вторглася на територію Польщі

Радянські пропагандистські плакати.


Радянські солдати вбивали польських полонених, знищували мирне населення, палили і грабували. За лінійними частинами йшли оперативні групи НКВС, чиїм завданням була ліквідація «польського ворога» в тилу радянського фронту. Їм було доручено завдання взяти під контроль найважливіші елементи інфраструктури польської держави на окупованих Червоною Армією територіях. Вони займали будівлі державних установ, банків, друкарень, редакції газет; вилучали цінні папери, архіви та культурні цінності; заарештовували поляків на підставі підготовлених заздалегідь списків і поточних доносів своїх агентів; ловили і переписували співробітників польських служб, парламентаріїв, членів польських партій і громадських організацій. Багато з них були відразу ж убиті, не маючи шансів навіть потрапити в радянські в'язниці і табори, зберігши хоча б теоретичні шанси на виживання.

Дипломати поза законом

Першими жертвами радянського нападу впали дипломати, які представляли Польщу на території Радянського Союзу. Польський посол в Москві Вацлав Гжібовській (Wacław Grzybowski) опівночі з 16 на 17 вересня 1939 року було терміново викликаний до Народного комісаріату закордонних справ, де заступник міністра В'ячеслава Молотова Володимир Потьомкін спробував вручити йому радянську ноту з обґрунтуванням атаки Червоної Армії. Гжібовській відмовився її прийняти, заявивши, що радянська сторона порушила всі міжнародні угоди. Потьомкін відповів, що немає вже ні польської держави, ні польського уряду, заодно пояснивши Гжибовському, що польські дипломати не мають більше ніякого офіційного рангу і будуть трактуватися як група поляків, що перебуває в Радянському Союзі, яку місцеві суди мають право переслідувати за протиправні дії. Врозріз з положеннями женевської конвенції радянське керівництво спробувало перешкодити евакуації дипломатів в Гельсінкі, а потім заарештувати. Прохання заступника декана дипломатичного корпусу посла Італії Аугусто Россо до В'ячеслава Молотова, залишилися без відповіді. В результаті польських дипломатів вирішив врятувати посол Третього Райху в Москві Фрідріх-Вернер фон дер Шуленбург (Friedrich-Werner von der Schulenburg), який змусив радянське керівництво дати їм дозвіл на виїзд.

Однак до цього в СРСР встигли відбутися інші, набагато більш драматичні, історії за участю польських дипломатів. 30 вересня польський консул в Києві Єжи Матусінскій (Jerzy Matusiński) був викликаний в місцеве відділення Наркомінсправ. Опівночі він вийшов у супроводі двох своїх шоферів з будівлі польського консульства і пропав без вісті. Коли про зникнення Матусінского дізналися польські дипломати, які залишалися в Москві, вони знову звернулися до Аугусто Россо, а той відправився до Молотова, який заявив, що, швидше за все, консул з шоферами втік у якусь сусідню країну. Не вдалося нічого добитися і Шуленбургу. Влітку 1941 року, коли СРСР став випускати поляків з таборів, генерал Владислав Андерс (Władysław Anders) почав формувати на радянській території польську армію, і в її рядах виявився колишній шофер консула Анджей Оршінскій (Andrzej Orszyński). Згідно з його свідченнями, даними під присягою польській владі, в той день всіх трьох заарештувало НКВС і перевезло на Луб'янку. Оршінского не розстріляли тільки дивом. Польське посольство в Москві ще кілька разів зверталося до радянської влади з приводу зниклого консула Матусінского, але відповідь була одним і тим же: «У нас його немає».

Репресії торкнулися також співробітників інших польських дипломатичних представництв в Радянському Союзі. Консульству в Ленінграді заборонили передати будівлю і майно, що знаходилося в ньому наступному консулу, а НКВД силою вигнав з нього персонал. У консульства в Мінську був організований мітинг «протестуючих громадян», в результаті якого демонстранти побили та пограбували польських дипломатів. Для СРСР Польща, як і міжнародне право не існували. Те, що відбулося з представниками польської держави у вересні 1939 року, було унікальною подією в історії світової дипломатії.

Розстріляна армія

Уже в перші дні після вторгнення Червоної Армії в Польщу почалися військові злочини. Спочатку вони торкнулися польських солдатів і офіцерів. Накази радянських військ рясніли закликами, адресованими польському мирному населенню: його агітували знищувати польських військових, зображуючи їх як ворогів. Простих солдатів закликали вбивати своїх офіцерів. Такі накази давав, наприклад, командувач Українським фронтом Семен Тимошенко. Ця війна велася врозріз з міжнародним правом і всім військовим конвенціям. Зараз навіть польські історики не можуть дати точну оцінку масштабу радянських злочинів 1939 року. Про багато випадків звірств і жорстоких вбивств польських військових ми дізналися лише через кілька десятків років завдяки розповідям свідків тих подій. Так було, наприклад, з історією командувача Третього військового корпусу в Гродно генерала Юзефа Вільшини-Вільчинського (Józef Olszyna-Wilczyński). 22 вересня в околицях селища Сопоцькин його автомобіль оточили радянські військові з гранатами і автоматами. Генерала і супроводжуючих його людей пограбували, роздягли і майже відразу ж розстріляли. Дружина генерала, якій вдалося вижити, розповідала через багато років: «Чоловік лежав обличчям вниз, ліва нога була прострелена під коліном навскіс. Поруч лежав капітан з розбитою головою. Вміст його черепа вилився на землю кривавої масою. Вид був жахливий. Я підійшла ближче, перевірила пульс, хоча знала, що це безглуздо. Тіло було ще теплим, але він був уже мертвий. Я почала шукати якусь дрібницю, щось на пам'ять, але кишені чоловіка були порожні, у нього забрали навіть Орден військової доблесті і образок із зображенням Богоматері, який я дала йому в перший день війни».

У Поліському воєводстві радянські військові розстріляли цілу взяту в полон роту батальйону Корпусу охорони прикордоння «Сарни» – 280 осіб. Жорстоке вбивство сталося також в Великих Мостах Львівської воєводства. Радянські солдати зігнали на площу кадетів місцевої Школи офіцерів поліції, вислухали рапорт коменданта школи і розстріляли всіх присутніх з розставлених навколо кулеметів. Ніхто не вижив. З одного польського загону, що воював в околицях Вільнюса і склав зброю в обмін за обіцянку відпустити солдатів по домівках, були виведені всі офіцери, які були тут же страчені. Те ж саме відбулося в Гродно, взявши який радянські війська вбили близько 300 польських захисників міста. В ніч з 26 на 27 вересня радянські загони увійшли в Немірувек Хелмської області, де ночувало кілька десятків юнкерів. Їх взяли в полон, зв'язали колючим дротом і закидали гранатами. Поліцейських, які захищали Львів, розстріляли на шосе, що веде в Винники. Аналогічні розстріли відбувалися в Новогрудку, Тернополі, Волковиську, Ошмянах, Свислочи, Молодечно, Ходорові, Золочеві, Стрию. Окремі і масові вбивства взятих в полон польських військових відбувалися в сотнях інших міст східних регіонів Польщі. Знущалися радянські військові і над пораненими. Так було, наприклад, в ході бою під Витично, коли кілька десятків поранених полонених помістили в будівлі Народного дому у Влодава і замкнули там, не надавши жодної допомоги. Через два дні майже всі померли від ран, їх тіла спалили на багатті.

Іноді радянські військові використовували обман, віроломно обіцяючи польським солдатам свободу, а іноді навіть представляючись польськими союзниками у війні з Гітлером. Так сталося, наприклад, 22 вересня в Винниках поблизу Львова. Генерал Владислав Лангер (Władysław Langner), який очолював оборону міста, підписав з радянськими командувачами протокол передачі міста Червоній Армії, за яким польським офіцерам обіцяли безперешкодний вихід в напрямку Румунії та Угорщини. Договір майже відразу ж був порушений: офіцерів заарештували і вивезли в табір у Старобільську.

В районі Заліщиків на кордоні з Румунією росіяни прикрашали танки радянськими і польськими прапорами, щоб зобразити із себе союзників, а потім оточити польські загони, роззброїти і заарештувати солдатів.

 З полонених часто знімали мундири, взуття та пускали їх далі без одягу, з неприхованою радістю стріляючи по ним. В цілому, як повідомляла московська преса, у вересні 1939 року в руки радянської армії потрапило близько 250 тисяч польських солдатів і офіцерів. Для останніх справжнє пекло почалося пізніше. Розв'язка відбулася в Катинському лісі і підвалах НКВС в Твері і Харкові.



Червоний терор

Терор і вбивства мирного населення придбали особливі масштаби в Гродно, де було вбито як мінімум 300 осіб, в тому числі скаутів, які брали участь в обороні міста. Дванадцятирічного Тадзіка Ясинського радянські солдати прив'язали до танку, а потім протягли по бруківці. Заарештованих мирних жителів розстрілювали на Собачій Горі. Свідки цих подій згадують, що в центрі міста лежали купи трупів. Серед заарештованих опинилися, зокрема, директор гімназії Вацлав Мислицький (Wacław Myślicki), керівниця жіночої гімназії Яніна Недзвецький (Janina Niedźwiecką) і депутат Сейму Константи Терліковскій (Konstanty Terlikowski).

Всі вони незабаром померли в радянських тюрмах. Пораненим доводилося ховатися від радянських солдатів, тому що в разі виявлення їх чекав негайний розстріл.

Червоноармійці особливо активно виливали свою ненависть на польських інтелігентів, поміщиків, чиновників і школярів. У селі Великі Ейсмонти в Бєлостокскому районі тортурам піддали члена Союзу поміщиків і сенатора Казімєжа Біспінга (Kazimierza Bispinga), який пізніше помер в одному з радянських таборів. Арешт і катування чекали також інженера Оскара Мейштовича (Oskara Meysztowicza), власника маєтку Рогозніца неподалік від Гродно, який був згодом убитий в мінській тюрмі.

З особливою жорстокістю радянські солдати ставилися до лісників і військових поселенців. Командування Українського фронту видало місцевому українському населенню 24-годинний дозвіл на те, щоб «розправитися з поляками». Саме жорстоке вбивство сталося в Гродненському районі, де неподалік від Скідель і Жідомлі знаходилося три гарнізони, населених колишніми легіонерами Пілсудського. Кілька десятків людей було жорстоко вбито: їм відрізали вуха, язики, носи, розпороли животи. Деяких облили нафтою і спалили.

Терор і репресії обрушилися також на духовенство. Священиків били, вивозили в табори, а часто і вбивали. В Антонівці Сарненського повіту священика заарештували прямо під час служби, в Тернополі ченців-домініканців вигнали з монастирських будівель, які були спалені на їхніх очах. У селі Зельва Волковиського повіту заарештували католицького і православного священиків, а потім жорстоко розправилися з ними в найближчому лісі.

З перших днів входу радянських військ в'язниці міст і містечок Східної Польщі почали стрімко заповнюватися. НКВД, яке ставилося до полонених зі звірячою жорстокістю, почало створювати власні імпровізовані в'язниці. Лише через декілька тижнів число укладених збільшилася щонайменше в шість-сім разів.

Покарати злочинців!

В епоху Польської Народної Республіки поляків намагалися переконати, що 17 вересня 1939 року відбулося «мирне» введення радянських військ для захисту білоруського та українського населення, що живе на східних рубежах Польської республіки. Тим часом це був жорстокий напад, який порушував положення Ризького договору 1921 року й польсько-радянський договір про ненапад 1932 року. Червона Армія, яка ввійшла в Польщу, не дотримувалася міжнародного права. Йшлося не тільки про захоплення східних польських регіонів в рамках виконання положень підписаного 23 серпня 1939 року пакту Молотова-Ріббентропа. Вторгшись в Польщу, СРСР почав втілювати в життя план по знищенню поляків, який зародився ще в 20-і роки. Спочатку ліквідація мала торкнутися «керівні елементи», які слід було якомога швидше позбавити впливу на народні маси і знешкодити. Маси ж, в свою чергу, планувалося переселити вглиб Радянського Союзу і перетворити на рабів імперії. Це була справжня помста за те, що Польща в 1920 році стримала наступ комунізму.

Радянська агресія була вторгненням варварів, які вбивали полонених і цивільних, тероризували мирне населення, нищили і оскверняли все, що асоціювалося у них з Польщею. Весь вільний світ, для якого Радянський Союз завжди був зручним союзником, допомігши перемогти Гітлера, не хотів нічого знати про це варварство. І тому радянські злочини в Польщі досі не отримали засудження і покарання!


Джерело: Inwazja barbarzyńców


Наші інтереси: 

Знати правду про Другу світову війну та її паліїв. Знати правду про військові злочини Червоної Армії у Другій світовій війні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Мамай.
0
Ще не підтримано

Ще одне підтвердження, що договори з москалями не варті паперу на якому написані

Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Мамай.
0
Ще не підтримано

Ще одне підтвердження, що договори з москалями не варті паперу на якому написані

Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!