Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рух діє краще, ніж таблетки - рекомендації спортивних лікарів

Світ:

Спецтема:

На відміну від усталеної думки, постійне сидіння викликає не тільки біль у спині. За результатами зростаючого числа наукових досліджень, це, крім того, сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і раку, а також підвищує ризик смерті від цих захворювань. Це стосується, хоча і в меншій мірі, навіть людей, які часто займаються спортом. Тому сидіння також називають - не без підстав - новим курінням.

Багато з нас більшу частину дня проводять сидячи. Тому що, з одного боку, офісна робота - це визначальна обставина сучасного професійного життя, а з іншого - деякі види діяльності, які раніше супроводжувалися подоланням великих відстаней, тепер здійснюються простим клацанням комп'ютерної мишки. Це стосується не тільки покупок продуктів та одягу, а й пошуку квартири і відвідування відомчих установ.

Наскільки сильно сидячий спосіб життя шкодить здоров'ю, очевидно, залежить не тільки від того, скільки всього годин в день людина проводить за цим заняттям. Ймовірно, важливу роль, крім цього, відіграє те, чи встає людина в перервах і чи рухається.

Про це, принаймні, свідчать результати нового дослідження, в якому прийняли участь понад 12 тисяч чоловіків і жінок з південно-американським корінням у віці близько 40 років. Всі учасники спочатку були піддані ретельному обстеженню, а після цього протягом тижня вони носили на собі датчики руху.

Як і очікувалося, накопичена за день загальна тривалість сидіння також виявилася тісно пов'язаної з метаболізмом цукру. Таким чином, обмін речовин тим сильніше тяжів у напрямку до розвитку діабету, ніж більше була підсумкова сума годин за день, які людина провела сидячи.

Випробовувані, які, незважаючи ні на що, були ще й фізично активними, звичайно, в середньому, показали кращий результат, ніж малорухливі учасники. Ні спорт, ні інші чинники, що захищають від діабету, серед яких, перш за все, нормальна вага, проте, не змогли розірвати згубний зв'язок між тривалим сидінням і порушенням метаболізму глюкози.

Як відповів на наш запит Герберт Лёлльген (Herbert Löllgen), спортивний лікар і кардіолог з Ремшайд, результати даного дослідження підтверджують те, що тривале сидіння є самостійним кардіоваскулярним, що перевантажує серцево-судинну систему, фактором ризику. На питання, як люди, що працюють в офісі, могли б уникнути цієї небезпеки, лікар відповів: «Рекомендація така: кожні 30 хвилин ненадовго вставати і рухатися».

Наприклад, буде корисно у великому офісі встановити тільки один принтер. Від чого це в кінцевому рахунку залежить, Лёлльген і кілька його колег відобразили в піраміді рухової активності, основу якої, а значить, більшу частину часу, при цьому займає велика кількість великих і маленьких кроків протягом дня. Автори пишуть, що щоб підняти їх кількість, принаймні до 10 тисяч в день, можна, наприклад, ходити за покупками пішки, підніматися по сходах, а не на ліфті, і паркувати автомобіль в деякому віддаленні від будинку, а не безпосередньо перед його дверима. Вище на піраміді знаходяться кардіо- та силові тренування, як, наприклад, біг, плавання і їзда на велосипеді.

Спортивні лікарі виступають за те, щоб прописувати фізичну активність, як ліки. Адже вона діє за тими ж критеріями, що і терапевтичні засоби. Так, вона може скоротити тривалість перебігу багатьох хвороб і сприяти одужанню. Тому кілька років тому за наполяганням Лёлльгена і інших спортивних лікарів в Німеччині був введений «рецепт на рух».

Його застосування, звичайно, залишається необов'язковим, каже Лёлльген. Так, лише деякі пацієнти при виписці з клініки отримали детальні рекомендації з фізичної активності. Однією з причин цього є те, що медична освіта недостатньо охоплює спеціалізовану сферу спортивної медицини. Але такі знання необхідні для того, щоб призначити пацієнтові збільшення рухової активності. В кінцевому підсумку йдеться про те, щоб скласти кожному індивідуальний план рухової активності.

Чи приносить якийсь результат рецепт на рух? «Так, - каже Лёлльген, - це показують експерименти в Швеції».

У Німеччині він був прийнятий в новому законі про профілактику. Але відшкодування в даний час не передбачено.

Це трохи сумно, тому що часто рух діє краще, ніж таблетки, і навіть може частково їх замінити.

Наші інтереси: 

Рух  - це життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Досить часто захоплюєшся роботою і забуваєш про час. Тільки біль у спині або в шиї нагадує, що засидівся.

Можна зробити наліпку: "ПІДНІМИСЯ і РОЗІМНИСЯ!, яка буде з'являтися на екрані комп'ютера через кожні 30 хвилин і нагадувати, що потрібно рухатися!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Досить часто захоплюєшся роботою і забуваєш про час. Тільки біль у спині або в шиї нагадує, що засидівся.

Можна зробити наліпку: "ПІДНІМИСЯ і РОЗІМНИСЯ!, яка буде з'являтися на екрані комп'ютера через кожні 30 хвилин і нагадувати, що потрібно рухатися!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Є спеціальна програма, яка це робить. Встановив собі на ноутбук.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Програму - в студію!
Що за програма? Що робить? Як працює?

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Навіщо сидіти за комп'ютером десять годин на добу?

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Ну, ви геть, як мій чоловік: "Сидиш за комп'ютером, значить "граєшся".
Я, наприклад, працюю за комп'ютером. Це, як мінімум 8-9 год на добу. А у години "пік" може бути і більше.
Питання у тому, щоб ці 10 годин навчитись "розбавляти" вставання/ходінням. І тоді все буде в нормі.
Я ж правильно зрозуміла?

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Оксано, Ви все правильно розумієте. :-)

Якщо пишеш щось серйозне, то занурюєшся в тему... передивляєшся додаткову інформацію... підбираєш фото... редагуєш фото... монтуєш блог... перевіряєш перед тим, як викласти... Буває і по 11 годин проводжу за компом.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!