Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як підняти сайт в ТОП Google: Що таке унікальність тексту і якою вона повинна бути в ідеалі

Унікальність тексту на сайті - це один з умовно-об'єктивних показників якості контенту з точки зору пошукової системи.

170907kopirayter.jpg

Копірайтер - є така професія!
Копірайтер - є така професія!

Для комерційних сайтів показник унікальності статей, розміщених на них, виходить на перше місце, оскільки пошуковики оцінюють тексти на предмет «новизни та користі» для читача у такій послідовності:

  1. Унікальність - процентний показник що визначає відсутність у тексті вже опублікованих в мережі (і проіндексованих пошуковиками) фрагментів.
  2. Користь - показник, що визначається за поведінковими факторами. Відсутність зайвої води та наявність відповіді на запити читача - гарантія того, що відвідувача сайту зацікавить матеріал, а система визначить текст як «корисний».
  3. «Природність» - текст має бути написаний «для людей», простою мовою, без штампів і канцеляризмів.
  4. Експертність. Якщо автор статті вміло оперує цифрами, датами, категоріями і термінами, система однозначно сприйме текст, як експертний.
  5. Оптимізованість для пошукових систем. Текст написаний з дотриманням правил SEO-оптимізації (входження ключових слів та фраз) допоможе привести на сторінки сайту нових читачів (клієнтів/покупців). 

Що таке унікальність і якою вона повинна бути

Унікальність - це той наріжний камінь контент-маркетингу, який може або вивести ваш сайт в ТОП пошукових систем, або завести його в чорний список сайтів, які не індексуються.

Для вдалого просування в ТОП, опубліковані матеріали повинні бути не тільки корисними для читача та оптимізованими для пошукових роботів, але і обов'язково – унікальними.

100% унікальності - це ідеальний варіант.

Якщо опублікувати неунікальні статті (і зовсім неважливо, чи це повна копія якогось тексту, чи «нова» стаття, що складається з кількох фрагментів вже розміщеного в мережі матеріалу), то пошукові роботи заносять весь сайт в «бан» і тепер жодна сторінка не буде індексуватись. Тобто читач не знайде вас за ключовими запитами і побачить сайт тільки коли введе в рядок браузера повну назву (наприклад http://www.profi-text.rv.ua/).

Існують спеціальні програми, які визначають ступінь унікальності тесту. Одні ресурси пропонують перевірити текст он-лайн, інші вимагають скачування спеціальної програмки на комп'ютер.

Використовуються різні алгоритми пошуку і перевірки. Як правило, програма розбиває текст на шингли і шукає їх дублі у мережі. Деякі он-лайн ресурси долучають також смислову складову, коли враховуються вжиті слова-синоніми та словоформи.

Що таке шингл

Шингл - це фрагмент тексту, що складається з кількох слів. В деяких програмах розмір шинглу можна виставити вручну в налаштуваннях перевірки.

Для запуску процесу перевірки на унікальність, весь текст нарізається на шингли, які накладаються один на другий.

Наприклад, якщо довжина шингла – 4, то текст «Унікальність - це процентний показник, що визначає відсутність у тексті вже опублікованих в мережі фрагментів» буде перевірятись на предмет плагіату за такою нарізкою:

  • «Унікальність це процентний показник»
  • «це процентний показник що»
  • «процентний показник що визначає»
  • «показник що визначає відсутність»
  • «що визначає відсутність у»
  • «визначає відсутність у тексті»
  • «відсутність у тексті вже»
  • «у тексті вже опублікованих»
  • «тексті вже опублікованих в»
  • «вже опублікованих в мережі»
  • «опублікованих в мережі фрагментів».

Вказана нарізка теж умовна, бо одні системи враховують прийменники, а інші - ні.

Висновок: чим коротший шингл, тим ретельніше здійснюється перевірка.

Та і окрім тільки шинглу, включається також смислова перевірка, коли неможливо визначити, що саме «не сподобалось»: система просто вважає ваш текст "списаним" у когось і все!

Висновок: писати гарні, корисні і оптимізовані тексти складно, бо щоразу це має бути щось нове і оригінальне, виказане «своїми словами» і пропущене «через себе». 

Програми для перевірки унікальності

В мережі можна знайти багато програм і сервісів для перевірки тексту на унікальність. 

Серед найбільш розповсюджених:

  • Еtxt Антиплагиат (програма для скачування)
  • Advego Plagiatus (програма для скачування)
  • text.ru (перевірка онлайн)
  • content-watch.ru (перевірка онлайн)

Я, особисто, користувалась ними всіма (замовник самостійно визначає ресурс, якому найбільше довіряє), але зараз віддаю перевагу останньому (content-watch.ru) і рекомендую його. Поясню чому.

Еtxt Антиплагиат та Advego Plagiatus - це програми, які пропонується встановити на комп'ютер (відповідно за посиланнями https://www.etxt.ru/antiplagiat/ та https://advego.ru/plagiatus/). 

Програмка “свариться” жовтим кольором, бо ж текст я просто скопіювала з відомого ресурсу. Він – неунікальний!

Плюси:

  • можливість ручного налаштування довжини шингла;
  • можливість примусового виключення з області пошуку певних сайтів;
  • зрозумілість алгоритму перевірки.

Недоліки:

  • низька швидкість обробки тексту;
  • прив'язка до регіону (часто перевірка на унікальність з комп'ютера, з IP-адреси, локалізованої у Рівному і, наприклад, у Новосибірську дає різні результати);
  • відсутність смислової перевірки, тобто досвідченому копірайтеру легко «обійти систему», маніпулюючи синонімами і словоформами.

Сервіси Text.ru та Content-watch.ru пропонують перевірити тексти на унікальність в он-лайн режимі. 

Причому text.ru це зробить безкоштовно і навіть допоможе виявити орфографічні помилки та провести SEO-аналіз (визначить рівень «заспамленості» та «водності»). Це контент-ресурс одноіменної біржі копірайтингу і багато хто користується його послугами.

Сервіс визначив, що текст “неунікальний” і вказав, звідки саме списано

Content-watch.ru має обмеження на кількість добових перевірок (7 штук) та обсяг тексту, що перевіряється (до 10 тис символів з пробілами), проте у мене він викликає більше довіри. Алгоритм перевірки невідомий, але дуже часто тексти, з унікальністю 100% по text.ru не є унікальними по content-watch.ru, а от перевірка у зворотньому порядку (тобто якщо по content-watch.ru вже маємо 100%) ніколи збоїв не давала. 

Текст унікальний. Це добре!

Отже, якщо вам потрібно наповнити сайт цікавими і корисними матеріалами, не забувайте про унікальність контенту і пошуковики оцінять старанність.

Для мене завжди є «справою честі» вивести статтю на рівень 100% унікальності, навіть якщо по темі викладу вже все «писано-переписано», «казано-пересказано» і, здається, нічого нового придумати неможливо. Такі матеріали завжди працюють на результат: приводять нових читачів і перетворюють їх на постійних клієнтів.

У наступній статті я спробую розповісти про «копірайтерські» штучки, які роблять текст унікальним, проте не додають йому ваги в очах пошукових роботів. Це корисно знати замовникам для перевірки роботи копірайтера. 

Наші інтереси: 

Знаєш алгоритми - маєш інструмент для дії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Стаття вийшла в ТОП з декількох причин.
1. Сайт "НО" має гарні показники відвідуваності: багато відвідувань (без реклами), тривалість сеансу кожного відвідувача на сайті складає приблизно 3 хв (це багато!) і кожний читач переглядає в середньому 3 статті (це дуже багато!).
2. Статтю переглянули 22 603 відвідувача!
3. Сама стаття має ключове слово "сузір'я" із показником тошнотності 3,29 ( оптимально - до 4%) - це дуже гарно.
4. Стаття структурована і має оптимальну кількість гарних картинок (3 штуки на 4 077 знаків з пробілами).
5. Хоч стаття не є унікальною і опублікована з іншого джерела ( http://in-space.info/uk/news/pro-deyak%D1%96-ts%D1%96kav%D1%96-suz%D1%96rya), але за цей час (з 2013 року) була кілька разів передрукована у інших виданнях ( це видно по датам публікації)

В цілому можу сказати, що ключовим виступив саме поведінковий фактор читачів сайту НО.

От і все. Природньо і прогнозовано. Гугл вважає, що стаття є цікавою і корисною для людей, а тому буде видавати її ТОП ще довго, поки інший матеріал не перевершить її за вказаними показниками.

Коментарі

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Можеш сказати як ця стаття https://www.ar25.org/article/pro-deyaki-cikavi-suzirya.html потрапила в 10 перших статей за запитом "сузір’я" ?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Можливо, це Гугл так видає саме для тебе. Спробуй зайти в пошук Гугла анонімно з іншого браузера.

Леонід Українець каже:
Можеш сказати як ця стаття <a href="https://www.ar25.org/article/pro-deyaki-cikavi-suzirya.html" rel="nofollow">https://www.ar25.org/article/pro-deyaki-cikavi-suzirya.html</a> потрапила в 10 перших статей за запитом "сузір’я" ?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Анонімний пошук з Мозіли теж видає аналогічну картину.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Може пошуковик реагує на твій IP. Тепер ще спробуй перевірити через VPN.

Леонід Українець каже:
Анонімний пошук з Мозіли теж видає аналогічну картину.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Стаття вийшла в ТОП з декількох причин.
1. Сайт "НО" має гарні показники відвідуваності: багато відвідувань (без реклами), тривалість сеансу кожного відвідувача на сайті складає приблизно 3 хв (це багато!) і кожний читач переглядає в середньому 3 статті (це дуже багато!).
2. Статтю переглянули 22 603 відвідувача!
3. Сама стаття має ключове слово "сузір'я" із показником тошнотності 3,29 ( оптимально - до 4%) - це дуже гарно.
4. Стаття структурована і має оптимальну кількість гарних картинок (3 штуки на 4 077 знаків з пробілами).
5. Хоч стаття не є унікальною і опублікована з іншого джерела ( http://in-space.info/uk/news/pro-deyak%D1%96-ts%D1%96kav%D1%96-suz%D1%96rya), але за цей час (з 2013 року) була кілька разів передрукована у інших виданнях ( це видно по датам публікації)

В цілому можу сказати, що ключовим виступив саме поведінковий фактор читачів сайту НО.

От і все. Природньо і прогнозовано. Гугл вважає, що стаття є цікавою і корисною для людей, а тому буде видавати її ТОП ще довго, поки інший матеріал не перевершить її за вказаними показниками.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Стосовно неунікальності не згоден. Сайт http://in-space.info/uk скопіював статтю і вказав джерело: Народний Оглядач. Можливо цитованість є одним із критеріїв високо рейтингу.
А що таке індекс тошнотності?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

О, бачите, ви і відповіли на своє питання. Я сказала про неунікальність, бо програма перевірки видала посилання на сайт http://in-space.info/uk (2013 року) а я не побачила посилання на НО і подумала, що цей матеріал звідти. Значить і по цьому пункту все добре.
А стосовно тошнотності розповім розлогіше згодом, а поки скажу в кількох словах - це процентне співвідношення кількості вживань певного слова до загальної кількості слів у тексті.
і, справді, цитованість - це теж гарний показник. Чим більше посилань на першоджерело, тим більше Гугл вважає його цікавим для людей і корисним.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

?А можна без оцих *.ru
Ну, будь ласочка! ;)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

На жаль, поки не можна. Мова визначається автоматично, але сервісу із закінченням .ua українці поки що не запустили.