Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 7

Адольф Гітлер і жінки: рекомендація до професора Роллера (ч.II)

«Я б дуже хотіла допомогти молодій людині; у нього немає нікого, хто замовив би за нього слівце або допоміг йому словом і ділом; він приїхав зовсім один до Відня, йому довелося ходити всюди самому, без настанови, щоб його прийняли. Він твердо має намір навчитися чогось справжнього! Наскільки я його тепер знаю, він не буде бовтатися без діла, так як поставив перед собою серйозну мету…»


Екзамен в Академію

У вересні 1907 року, коли, здається, стан здоров'я матері, яка хворіла вже кілька років, покращився, вісімнадцятирічний Гітлер їде до Відня, щоб здати вступний іспит до загальної художньої школи Віденської Академії образотворчих мистецтв. Озброївшись товстим пакетом малюнків, він вирушив у путь, переконаний у тому, що легко – граючи – може скласти іспит.

Переконаний в своїх здібностях Гітлер бачить 112 кандидатів, коли з'являється в академії образотворчих мистецтв на Шіллерплац у Відні, щоб здати іспит. Уже перше обов'язкове завдання доводить, що багата традиціями академія очікує від своїх майбутніх студентів великого таланту. Так, «завдання по композиції» для екзаменованих охоплюють каталог тем, які викликають повагу. Абітурієнти повинні вибрати із запропонованих обов'язкових тем по два завдання по композиції і впоратися з ними в двох контрольних роботах тривалістю три години.

У перший день іспитів були запропоновані на вибір такі теми:

  • «Вигнання з раю», «Полювання», «Весна», «Будівельник», «Смерть» і «Дощ».
  • «Повернення блудного сина» «Втеча», «Літо», «Лісоруби»,«Скорбота» і «Вогонь».
  • «Каїн вбиває Авеля», «Повернення додому», «Осінь», «Візники», «Радість» і «Місячна ніч».
  • «Адам і Єва знаходять труп Авеля», «Прощання», «Зима», «Пастухи» і «Танець і гроза».

У другий день кандидати повинні були вибрати теми з наступних груп:

  • «Епізоди з всесвітнього потопу», «Засідка», «Ранок», «Найманці», «Музика» і «Молитва».
  • «Святі Три Короля», «Втеча» (переслідування), «Полудень», «Жебрак», «Провісник» і «Потерпілий».
  • «Милосердний самарянин», «Китобої», «Кінець роботи», «Рибалки», «Оповідачка» і «Шукачі скарбів».
  • «Накладення кайданів на Самсона», «Прогулянка», «Ніч», «Раби», «Мир» і «Учитель».

З якої групи Гітлер вибрав теми і хто його екзаменував, документи замовчують. Його міг екзаменувати як Крістіан Гріпенкерл, керівник художньої школи, так і професори Рудольф Бахер, Алоїз Делюг і Зигмунд Аллеман (або навіть весь викладацький склад академії образотворчих мистецтв). Важливіше, ніж відповідь на це питання є те, що Гітлер здав цю важку частину іспиту, в якій зазнали поразки 33 кандидати!

Абітурієнт, який витримав першу частину вступного іспиту під наглядом викладачів академії, мав показати в рамках так званого «пробного малюнка», що він зміг зробити поза цим іспитом. Гітлер представив свій «пакет малюнків» з Урфара і Лінца. Серед цих малюнків було відносно мало зображень голови, що спонукало професора, який екзаменував його, прийняти рішення не зараховувати Гітлера в академію. У списках художньої школи 1905-1911 років є запис: «Адольф Гітлер, народився в Браунау-на-Інні, Верхня Австрія, 20 квітня 1889, німець, католик. Батько: кайзерівський старший чиновник. Пробний малюнок незадовільний – мало зображень голови».

[Звертаємо увагу – вирішальним виявилася кількість зображень голови, а не якість виконання малюнків. – В. Ф.]

За описом Гітлера, ректором академії (з 1907 по 1909 р ним був Зигмунд Аллеман), якому він представився після іспиту, було оголошено, що з його «привезених з собою малюнків безсумнівно випливає непридатність до художнього заняття» і що його «здатність до архітектури очевидна».

Крім Гітлера, через «пробні малюнки» провалилися ще 51 кандидат. Одним з них був Робін Крістіан Андерсен, керівник школи майстрів живопису з 1945 по 1965 рік при Віденській Академії образотворчих мистецтв, в 1957-1958 і в 1961-1962 роках – керівник школи майстрів малювання та історії мистецтв; в 1946-1948 роках – ректор і в 1948-1951 роках – проректор академії образотворчих мистецтв.

Тільки 28 з 113 кандидатів витримали вступне випробування.



[Інформація до роздумів:

Коли в 1919 році картини Адольфа Гітлера – акварельні пейзажі і портрети, написані олією, – показали великому знавцеві живопису професорові Фердинанду Штегеру, той виніс однозначний вердикт: «Абсолютно унікальний талант»

Той факт, що мистецькі праці Гітлера періоду до 1914 року пережили десятиліття, свідчить не в останню чергу і про те, що вони могли виставлятися, тим більше що серед деяких покупців і власників картин були відомі та обізнані колекціонери...

Англійський письменник, художник-декоратор і режисер Едуард Гордон Крейг, який особливо цікавився «художником Гітлером», після вивчення акварелей Гітлера періоду Першої світової війни занотував у своєму неопублікованому щоденнику, що вважає ці праці «значним творчим успіхом».

Альфред Розенберг, який вивчав архітектуру у Москві, писав про акварелі Гітлера у своїх останніх нотатках на Нюрнберзькому процесі: «Вони демонструють природжений талант, акцент на істотному і яскраво виражений художній зміст».

Художній критик Даг Харні писав: «У міських пейзажах Гітлера є певний шарм, якийсь спокій і смиренність, настільки невластиві його особистості. Його роботи виконані з майстерністю і енергією, і, повернися його доля по-іншому, він міг би зробити дуже успішну художню кар'єру».

Автору цих рядків у 1975 році пощастило тримати в руках і докладно ознайомитися з альбомом факсимільних репродукцій з акварелей Гітлера, який Фюрер подарував  художнику Миколі Глущенко у 1940 році, під час прийому радянської делегації на чолі з Молотовим у Берліні. Розповідаючи про цей альбом і творчий доробок Гітлера взагалі, Глущенко наголосив, що Гітлер був талановитим митцем і якби «не зайнявся політикою, то став би художником світового рівня».

Всього ж, за деякими даними, в світі на сьогоднішній день існує близько 720 живописних робіт Гітлера, включаючи ескізи (в цілому, по ряду оцінок, Гітлером як художником було створено близько 3400 картин, ескізів та малюнків).

У 2006 році п'ять з дев'ятнадцяти робіт, приписуваних Гітлеру, на аукціоні Jefferys (Уельс) було придбано невідомим російським колекціонером.

У 2009 році аукціонний будинок Маллок в Шропширі продав п'ятнадцять картин Гітлера на загальну суму в 120 тисяч доларів, тоді як на аукціоні Ладлоу в Шропширі було продано тринадцять його картин на загальну суму понад 100 тисяч євро.

У 2012 році одна картина Гітлера була продана на аукціоні в Словаччині за 42300 доларів.

22 червня 2015 року на аукціоні в Німеччині 14 картин, написаних Адольфом Гітлером, були продані за 400 000 €.

При цьому фахівці називають об'єктивні труднощі, що перешкоджають продажу робіт Гітлера на аукціонах: по-перше, в деяких європейських країнах подібні продажу можуть бути прирівняні до пропаганди нацизму, через що підпадають під законодавчі заборони, по-друге, власниками багатьох аукціонних будинків є євреї, які відмовляються приймати на торги твори Фюрера з принципових міркувань.]


Смерть матері

У листопаді 1907 року Гітлер повертається до Урфара під Лінцем і бере на себе догляд за своєю матір’ю, яку лікар-єврей Едуард Блох уже вважав безнадійною і на якій уже лежав відбиток смерті. Він веде хатнє господарство, стежить за шкільними роботами своєї сестри Паули, пере, стриже, готує їжу для матері, сестри і для себе і виконує функції глави сім’ї.

Доктор Блох, який вже до цього знав не тільки Клару Гітлер, а й Адольфа Гітлера, говорив в листопада 1938 року: «Найніжнішою любов'ю він був прив'язаний до своєї матері, стежив за кожним її рухом, щоб швидко надати їй допомогу. Його очі, що зазвичай з сумом дивляться вдалину, прояснювалися, якщо мати не відчувала болю».

А фрау Гітлер страждала від нестерпних болів. «Вона мужньо несла свій тягар, – згадував доктор Блох – не нила, не скаржилася. Але її син дуже мучився. Коли він бачив, що матері боляче, його обличчя спотворювалося від страждання».

Увечері 20 грудня, коли прийшов Кубічек, бідна жінка, спираючись на Адольфа, сиділа в ліжку. «Густль, – ледь чутно промовила Клара, – будь хорошим другом моєму синові, коли мене не стане. У нього більше нікого немає».

До півночі стало ясно, що кінець близький, але сім'я вирішила не турбувати доктора Блоха. Допомогти Кларі було вже неможливо. Рано вранці 21 грудня вона тихо померла. Ангела пішла по лікаря, щоб той засвідчив смерть, Адольф же залишився біля покійної. На аркуші паперу він зобразив обличчя матері. Блох намагався заспокоїти Гітлера, сказавши, що в цьому випадку «смерть стала рятівницею», але Адольф не реагував.

«За всю практику, – згадував Блох, який неодноразово був свідком сцен у смертного одра, – я ніколи не бачив більш невтішної людини, ніж Адольф Гітлер».

23 грудня 1907 року, напередодні святвечора, Гітлер ховає мати в Леондингу, поруч зі своїм батьком.

«Адольф і Паула Гітлери, – просить Гітлер надрукувати в повідомленні про смерть, – повідомляють від свого імені, а також від імені інших родичів про смерть своєї гаряче улюбленої, незабутньої матері, відповідно свекрухи, бабусі і сестри, Клари Гітлер, вдови старшого митного чиновника, яка померла 21 грудня 1907 року в 2 годині ранку».



[Інформація до роздумів:

Після різдва Гітлер і його сестри поїхали до сімейного лікаря, щоб сплатити рахунок. Едуард Блох наніс Кларі Гітлер 77 візитів, під час 47 з них він обробляв рану, найчастіше йодоформом. За це він вимагав заплатити йому 359 крон, 59 з яких були сплачені. Це були великі гроші для сім'ї. З іншого боку, Блох вимагав набагато менше, ніж запитали б інші лікарі. В Лінці у нього була репутація милосердного лікаря, який відвідував хворих за невеликі гроші, а іноді і зовсім безкоштовно.

Лікар все своє життя згадував, як Гітлер тихо схилився над ним і тихо сказав: «Я завжди буду вам вдячний».

Блох вважав пізніше, що Гітлер дотримався цієї своєї обіцянки. «Я знаходився в дуже вигідному положенні, такі пільги, на мою думку, не надавалися жодному іншому євреєві у всій Німеччині або Австрії», – писав він, знаходячись в еміграції в США, в американський журнал «Кольейрс» (Hamann B., 1996).

1938 рік радикально змінив життя 66-річного лікаря. Його практика була закрита, дочка і зять втекли до Америки. Блох довірився Гітлеру, який назвав лікаря своїм товаришам по партії в Лінці «благородним євреєм». Гітлер відразу відреагував на прохання про допомогу колишнього лікаря, що лікував його матір. Він поставив Блоха під захист Гестапо, поки формальності по виїзду з країни не були завершені.]


Рекомендація до професора Роллера

На початку 1908 року, коли Гітлер займався врегулюванням своїх справ, пов’язаних зі спадщиною, заможна власниця будинку, в якому до смерті жила матір Гітлера з Адольфом і Паулою, вирішила допомогти Адольфові через одного відомого художника.

Своїй матері, що мешкала у Відні і яка особисто знала художника-декоратора Віденської школи художнього промислу (нині Академія прикладного мистецтва) професора Альфреда Роллера, вона написала (для характеристики юного Гітлера) дуже докладний лист. В якому, між іншим, говорилося:

«Моя люба ненько... Сьогодні в мене до тебе є прохання, за яке я тебе перепрошую, якщо ти, можливо, розсердишся через нього! Ідеться про рекомендаційний лист директору Альфредові Роллеру, про що я тебе дуже прошу! Син однієї моєї квартирантки стане художником, вчиться з осені у Відні, він хотів поступити до кайзерівської Академії образотворчих мистецтв, але туди його не прийняли, – тоді він пішов до приватної школи. Він – серйозна, цілеспрямована молода людина, йому 19 років, зрілий не за літами, милий і діловитий, із дуже порядної родини. Мати перед Різдвом померла. Прізвище цієї родини Гітлер, сина, за якого я прошу, звуть Адольф Гітлер...

Нещодавно ми випадково заговорили про мистецтво і художників, і він, між іншим, згадав ім'я професора Роллера, сказавши, що він знаменитий серед художників не тільки у Відні, але, можна так сказати, користується світовою славою... і він обожнює його твори.

Гітлер не мав уявлення, що мені знайоме ім'я Роллера, і коли я йому сказала, що я знала брата знаменитого Роллера, і запитала його, що, може бути, йому було б непогано в подальшому просуванні отримати рекомендацію до директора з оформлення декорацій придворної опери, то у молодої людини засяяли очі; він почервонів... Я б дуже хотіла допомогти молодій людині; у нього немає нікого, хто замовив би за нього слівце або допоміг йому словом і ділом; він приїхав зовсім один до Відня, йому довелося ходити всюди самому, без настанови, щоб його прийняли. Він твердо має намір навчитися чогось справжнього! Наскільки я його тепер знаю, він не буде бовтатися без діла, так як поставив перед собою серйозну мету; я сподіваюся, що ти будеш клопотати за достойного! Може бути, зробиш добру справу.

Якщо можна, дорога матуся, від усього серця прошу тебе: напиши кілька рекомендаційних рядків директору Альфреду Роллеру, я пошлю їх потім до Відня молодому Гітлеру. Якби ти могла прийняти відвідувача, я б послала його з листом від мене, але так не вийде; і тому, може бути, для тебе буде менше клопоту, якщо ти напишеш кілька рядків, ніж бути обтяженої візитом. Ще раз прошу тебе, кохана матуся, не сердься, якщо я, може бути, цим вимагаю те, що тебе утруднить... він чекає зараз рішення головного опікуна з приводу пенсії для себе та своєї сестри».

Матері вдалося зробити те, про що її просила донька. Професор Роллер сказав, що готовий прийняти молодого Гітлера. Вже 8 лютого 1908 року дочка подякувала свою матір, між іншим, відповівши:

«Ти була б винагороджена за свої зусилля, якби бачила щасливе обличчя молодої людини, коли я його покликала і сказала, що ти рекомендувала його директору Роллеру, і що він може представитися йому! Я дала йому твою картку і дозволила прочитати лист директора Роллера. Тобі потрібно було б побачити юнака. Повільно, слово за словом, як ніби він хотів вивчити лист напам'ять, з благоговінням, щасливою посмішкою на обличчі – так він читав лист, тихо, про себе. З сердечною вдячністю він поклав його потім знову переді мною. Він запитав мене, чи може він написати тобі, щоб висловити свою подяку; я сказала йому: так!

Так винагородить тебе Господь, що ти так постаралася... Хоча від головного опікуна все ще немає рішення, Гітлер не хоче чекати тут і через тиждень поїде до Відня. Опікун – простий власник корчми, дуже славний чоловік, але, як я вважаю, він багато в чому не розбирається; його тут немає, він живе в Леондингу. Юнакові доводиться самому робити все те, що належить зазвичай опікуну. Повертаю лист директора Роллера. Якщо ти коли-небудь побачиш цього пана, передай йому мою глибоку вдячність за його доброту, що він, незважаючи на велику завантаженість в його становищі, погодився прийняти молодого Гітлера і поговорити з ним. Чи не кожній молодій людині так щастить, Гітлер, мабуть, зможе це оцінити!»

Вже через два дні Адольф Гітлер дякує поважну даму в наступному листі:

«Висловлюю Вам свою найглибшу подяку, вельмишановна милостива пані, за Ваші старання домогтися для мене доступу до великого майстра театральних декорацій, професора Роллера. Мабуть, було трохи безсовісно із мого боку настільки скористатися Вашою добротою, милостива пані, щоб Ви повинні були це зробити для цілком чужої Вам людини. Тим більше прошу Вас прийняти мою сердечну подяку за Ваші кроки, які увінчалися таким успіхом, а також за картку, що її милостива пані так ласкаво надала у моє розпорядження. Я негайно скористаюся щасливою можливістю.

Отже, ще раз моя глибоко щира подяка, і я підписуюся із шанобливим поцілунком Вашої руки.

Адольф Гітлер».

Після того, як офіційний опікун Йозеф Майргофер, бургомістр Леондінгу, сильний, практично мислячий, по-селянськи боязкий, неосвічений селянин, кількома днями пізніше дав підписати Гітлеру протокол про спадщину і цю частину справи про спадщину було залагоджено, Гітлер їде з Лінца і знову відправляється до Відня.

«Повернулася колишня завзятість, і я йшов до остаточно наміченої мети. Я хотів стати архітектором», – повідомляє він.

Серйозність цієї заяви доводять бездоганні документи.



Джерело:

Володимир Федько. АДОЛЬФ ГІТЛЕР: Погляд з Третього Тисячоліття (Роман-мозаїка: Дати. Події. Думки. 1889 – 2019). – Київ: Військово-історичне товариство «СПАДЩИНА».


Наші інтереси: 

Знати все про життя видатних людей ХХ століття.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

У Гітлера ніколи не було прізвища Шикльгрубер!
Адольф Гітлер народився 20 квітня 1889 року в родині Алоїза і Клари Гітлер!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Правдива історія з життя шляхетних людей.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Хвилинку, а коли Адольф Шилькгрубер взяв собі прізвище Гітлер? Я думав, це було набагато пізніше...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

У Гітлера ніколи не було прізвища Шикльгрубер!
Адольф Гітлер народився 20 квітня 1889 року в родині Алоїза і Клари Гітлер!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Алоїз Шикльгрубер/Шиккельгрубер (батько Адольфа Гітлера) народився поза шлюбом у Анни Марії Шиккельгрубер і Йоганна Непомук Хюттлера/Гітлера 7 червня 1837 року в Штронесі, і в цей же день був хрещений в Деллерсхаймі.

У 1876 році Йоганн Хюттлер/Гітлер визнав Алоїза своїм сином і той змінив прізвище Шикльгрубер/Шиккельгрубер на Гітлер.

[Плутанину у написанні Шикльгрубер/Шиккельгрубер та Хюттлер/ Гітлер створили перекладачі, які по-різному перекладали німецьке написання прізвищ на інші мови]

7 січня 1885 року Алоїз Гітлер обвінчався з Кларою Пьольцль в Браунау-на-Інні. Це був третій шлюб Алоїза Гітлера за особливим дозволом католицької церкви.

Адольф Гітлер народився в Браунау-на-Інні 20.04.1889 р. о 18:30; хрещений в Браунау-на Інні 22.04.1889 р. о 15:15.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

22 квітня - день вшанування блаженної Пандори. Нині більш відомий як день Землі.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

В арійській нумерології число 22 символізує початок нового циклу: "Новий день, зоря світанку..." (Цифрона 22 Живого Слова).

Леонід Українець каже:
22 квітня - день вшанування блаженної Пандори. Нині більш відомий як день Землі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Усього було 113 кандидатів на вступ до академії...

Надзвичайно цікаво було б проаналізувати вступні роботи усіх абітурієнтів та їх подальші долі...!

"...Гітлер здав цю важку частину іспиту, в якій зазнали поразки 33 кандидати!.."

"... Крім Гітлера, через «пробні малюнки» провалилися ще 51 кандидат. Одним з них був Робін Крістіан Андерсен, керівник школи майстрів живопису з 1945 по 1965 рік при Віденській Академії образотворчих мистецтв, в 1957-1958 і в 1961-1962 роках – керівник школи майстрів малювання та історії мистецтв; в 1946-1948 роках – ректор і в 1948-1951 роках – проректор академії образотворчих мистецтв".

"Тільки 28 з 113 кандидатів витримали вступне випробування".

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!