Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новий закон США про санкції дає змогу на постійній основі дискредитувати еліту Росії – експерт

Категорія:

Нові санкції США торкнуться найбільш значущих високопоставлених політиків і олігархів, наближених до російської влади, зазначив директор Центру досліджень постіндустріального суспільства і професор Вищої школи економіки в Москві Владислав Іноземцев.

inozemcev.jpg

Владислав Іноземцев, директор Центру досліджень постіндустріального суспільства і професор Вищої школи економіки в Москві

Новий закон про санкції США є новою віхою в західному "наступі" на Росію, зазначив директор Центру досліджень постіндустріального суспільства і професор Вищої школи економіки в Москві Владислав Іноземцев у коментарі Forbes.

Економіст звернув увагу, що раніше американська влада заявляла, що знає про корумпованість президента РФ Володимира Путніа, який через підставних осіб приховує своє багатство, однак не наводила конкретних даних. Новий закон змінює цю практику, вимагаючи складання доповіді про вплив додаткових санкцій на операції з державними борговими зобов'язаннями Російської Федерації; про пов'язані з Російською Федерацією незаконні фінансові операції; а також доповіді про російських "олігархів і квазідержавні структури".

"Сам акт влаштовано специфічно: він вимагає від президента накладання санкцій на російських юридичних та фізичних осіб, але залишає йому можливість не робити цього, якщо такий крок "відповідає інтересам національної безпеки Сполучених Штатів". Як видно з усього, зазначені доповіді повинні відіграти роль "зв'язки" між Конгресом і президентом: залежно від того, наскільки резонансною виявиться інформація, яка міститься в них, президент буде вирішувати, чи можна не застосовувати тих чи інших заходів", – зазначив він.

Виконавцем за пунктами закону є міністерство фінансів США, яке, на думку економіста, "відчуває найменший пієтет щодо Росії та її керівної еліти". А допомагати мінфіну будуть управління директора національної розвідки і Держдепартамент, які не можуть не подати Конгресу цих доповідей.

"Тому протягом найближчих рокаів не слід чекати ніякої "заспокоєності" в обговоренні російської теми – навпаки, вона дістала гарантію практично безстрокової присутності в американському інформаційному полі", – попередив він.

Іноземцев додав, що закон розширює можливості застосування санкцій практично на невизначене коло російських юридичних і фізичних осіб, які не обмежені списком людей, винних у порушенні територіальної цілісності України або режиму раніше запроваджених санкцій.

"Водночас американським державним органам пропонують "виявляти, вивчати, документувати і припиняти незаконні фінансові потоки, пов'язані з Російською Федерацією", якщо такі зачіпають фінансову систему США або їхніх союзників... особливо у Європі", – підкреслив він.

Економіст звернув увагу, що санкційні заходи розглядають як екстериторіальні, тому США будуть працювати з іншими країнами, щоб "гарантувати невикористання їхніх фінансових систем для приховування незаконної фінансової діяльності членів уряду Російської Федерації".

"Мені здається, що таких формулювань у правових актах західних країн раніше ніколи не траплялося", – підкреслив він.

Професор додав, що найболючішою є стаття закону, яка доручає американським урядовим агентствам підготувати й подати Конгресу доповідь про російських олігархів і квазідержавні структури, а потім оновлювати інформацію, що міститься в ній.

"Доповідь має бути завершено не пізніше ніж до 29 січня 2018 року, тобто в розпал кампанії з перевиборів Путіна на посаду президента Російської Федерації. Навряд чи варто сподіватися, що ця доповідь виявиться формальною відпискою; імовірно, ідеться про повноцінне розслідування фінансової діяльності російських політиків, посадовців і керівників держкомпаній – причому не тільки їхньої власної, але й здійснюваної на користь першої особи держави. Американські законодавці заклали і фінансове забезпечення процесу, визначивши винагороди для інформаторів, що сприяють отриманню даних, які їх цікавлять", – зазначив він.

Іноземцев уважає, що новий закон про санкції небезпечний для Росії не тільки посиленням обмежувальних заходів і збільшенням тиску на російських партнерів у енергетичних проектах, але й тим, що він дає старт "полюванню" за компроматом на всю російську еліту.

"Закон... небезпечний для вітчизняної політико-економічної еліти насамперед тим, що він дає американській владі насправді безпрецедентні можливості для викриття не стільки її спроб підірвати територіальну цілісність України, узяти участь у сирійському конфлікті чи завдати шкоди інформаційній безпеці США та країн Європейського союзу. Він дає змогу на постійній основі дискредитувати еліту Росії, зображуючи банальну продажність і корумпованість окремих її представників. І ці меседжі адресовані не тільки західній аудиторії, але й російському народу, що набагато небезпечніше", – підсумував він.

США запровадили економічні санкції проти РФ у 2014 році – відразу після анексії Криму і початку бойових дій на сході України. 2 серпня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав закон про нові обмежувальні заходи щодо Росії, Ірану та КНДР.

Документ скорочує максимальний термін кредитування російських банків, які перебувають під санкціями, до 14 днів, а для компаній нафтогазового сектору – до 30 днів. Також президент США може застосувати санкції до осіб, які мають намір вкласти в будівництво російських експортних трубопроводів понад $5 млн на рік або $1 млн одноразово. Закон зобов'язує президента США заздалегідь погоджувати з Конгресом будь-яке пом'якшення чи скасування санкцій. Глава Білого дому не зможе зняти обмежувальні заходи особистим указом, як це було раніше.

Одразу після підписання закону Трамп заявив, що зробив це на користь національної єдності. За його словами, у законодавчого акта є серйозні недоліки, оскільки він "зазіхає на повноваження виконавчої влади" і шкодить інтересам європейських союзників США та американським компаніям.

Джерело

Наші інтереси: 

Антиросійські санкції США - суттєва допомога Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудовий інструмент для вгамування Росії і її керівників!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудовий інструмент для вгамування Росії і її керівників!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!