Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Технології можуть вийти з-під контролю, і наслідки цього непередбачувані - Bloomberg

Світ:

За теорією ігор, новітні технології розвиваються і спричиняють зміни надто швидко і часто, щоб можна було визначити стабільний формат регулювання.

У людства є метод, як запобігти виходу з-під контролю нових технологій. Він полягає в тому, щоб вивчити можливі негативні наслідки, співпрацювати з усіма сторонами, які можуть постраждати, і укласти домовленості про способи пом'якшення негативних ефектів.

Однак, нове дослідження вказує, що пришвидшення технологічного розвитку може зробити такий метод неефективним.

Про це пише Bloomberg. Люди використовують закони, соціальні норми і міжнародні угоди для того, щоб скористатися перевагами технологій і мінімізувати небажані ефекти, такі як шкода для довкілля.

"Ставлячи за мету пошук потрібних правил поведінки, ми часто черпаємо натхнення з того, що експерти з теорії ігор називають "рівновагою Неша". В ігровій теорій це низка стратегій, які, будучи освоєними гравцями, забезпечують стабільну точку, в якій ніхто не може відступити від своєї поточної стратегії", - йдеться в статті.

Щоб досягти такої рівноваги, гравцям потрібно зрозуміти наслідки своїх і чужих потенційних дій. Під час Холодної війни, приміром, мир між ядерними державами залежав від розуміння, що будь-яка атака означатиме повне взаємне знищення. Схожим чином у багатьох сферах: від місцевого регулювання до міжнародного закону - переговори можуть зводитися до вивчення всіх можливих ходів для визначення стабільного формату правил, прийнятного для всіх, щоб ні в кого не було бажання мухлювати, інакше він опиниться в гіршій позиції.

Але що як технології стануть настільки складними і почнуть розвиватися так швидко, що люди не зможуть уявити наперед наслідки? Це питання нещодавно було висловлене експертами Дмитром Кузнєцовим і Венделлом Джонсом. Вони дійшли висновку, що концепція стратегічної рівноваги як організаційного принципу може абсолютно застаріти.

Точка зору Кузнєцова і Джонса базується на нових математичних дослідженнях у теорії ігор з багатьма гравцями і великим вибором ходів. Одним з головних висновків став жорсткий поділ умов на стабільні і нестабільні.

До певної межі складності "рівновага Неша" цілком зручна для визначення потенційних наслідків. Але за цим рівнем починається зона хаосу, де гравці ніколи не можуть знайти стабільну і надійну стратегію. Натомість їм доводиться часто і різко змінювати свою поведінку і робити це дуже непослідовно. Таким чином, події відбуваються випадково і непередбачувано.

Експерти зауважують, що новітні технології у галузі обчислення, розробки програмного забезпечення і біотехнологій, зокрема генної модифікації, швидше за все, входять у категорію нестабільних умов.

У цих сферах помилки стають більшими і частішими, оскільки вартість досліджень скорочується, а використання спільних платформ дозволяє швидше відкривати іновації. Тому такі технології розвиваються швидше, ніж звичайні регуляторні формати можуть відреагувати.

Наші інтереси: 

Криза контролю над технологіями стимулює формування нової людини і постіндустріального суспільства. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Криза контролю над технологіями стимулює формування нової людини і постіндустріального суспільства.

Уже бачу кадр із "Матриця-4": Нео у футболці з написом: "Я - прихильник Третього гетьманату" ухиляється від куль Сміта...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Криза контролю над технологіями стимулює формування нової людини і постіндустріального суспільства.

Уже бачу кадр із "Матриця-4": Нео у футболці з написом: "Я - прихильник Третього гетьманату" ухиляється від куль Сміта...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"