Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Конгрес США шукає секрети російських еліт: виявлятиме зв'язки великого бізнесу з Кремлем

Спецтема:

Законопроект про російських санкції, узгоджений членами Палати представників США, загрожує обернутися головним болем для великого російського бізнесу. Білль, голосування по якому відбудеться 24 липня, зробить російські еліти предметом детального інтересу американської влади.

17070906.png

президент України Петро Порошенко і держсекретар США Рекс Тіллерсон

Про це у своїй статті в Независимой газете написали Евгеній Пудовкин та Ігорь Субботін.

«Практично згуртований Конгрес має намір направити президенту Путіну ясний сигнал від імені американського народу і наших союзників, і нам потрібно, щоб президент Трамп допоміг нам його доставити», - заявив конгресмен-демократ, віце-президент комітету у закордонних справах Палати представників Бен Кардін. Він закликав президента Дональда Трампа не затягувати з підписанням закону, коли він буде схвалений обома палатами.

Не зважаючи на опозицію з боку Білого дому, конгресмени схвалили положення, що закріплює обмежувальні заходи проти Росії на рівні закону. Іншими словами, щоб скасувати дію антиросійських санкцій, Трампу доведеться заручитися підтримкою Конгресу. Раніше американський лідер і держсекретар США Рекс Тіллерсон виступали проти такого кроку, нарікаючи, що він звузить коридор дипломатичного маневру Вашингтона у відносинах з Москвою.

Білль містить в собі пункт, який зобов'язує американську владу підготувати докладне досьє про російські еліти. Протягом 180 днів після набуття чинності закону міністр фінансів, секретар Держдепартаменту і директор національної розвідки США повинні будуть представити таку доповідь комітетам в Конгресі. У ній вони повинні будуть пояснити кілька моментів.

По-перше, влада має вказати імена великих бізнесменів, які мають зв'язки з Кремлем, а також вказати вартість їхніх активів, в тому числі й тих, які належать близьким і родичам бізнесменів.

По-друге, американській адміністрації треба буде вказати ступінь близькості контактів великих підприємців з президентом Владіміром Путіним і його оточенням.

По-третє, міністри і шеф розвідки зобов'язані з'ясувати, чи були олігархи викриті в корупції, і вивчити їхні відносини з компаніями з-за кордону.

Втім, одними бізнесменами інтерес законодавців не обмежується. Конгрес має намір добути більше інформації про російські підприємства за участю державного капіталу.

За дорученням членів конгресу, виконавча влада встановить, які наслідки матиме заборона на покупку боргу таких підприємств, а також внесення їх до реєстру Управління з контролю за іноземними активами казначейства.

Як пояснюється в тексті білля, складена владою доповідь буде перебувати у відкритому доступі. При цьому в документі підкреслюється, що частина пунктів досьє може бути засекречена.

Друга доповідь, яку має представити влада, стосується пов'язаної з Росією незаконної фінансової активності. Її підготують ті ж представники виконавчої влади. На це їм виділили рік після набуття чинності законопроекту.

Чи будуть коригувати російські еліти свої звички в разі прийняття санкцій законопроекту, буде залежати від правозастосовчої практики, вважають в експертному середовищі.

«Якщо, скажімо, когось із членів сім'ї російської еліти раптом викличуть на допит для дачі пояснень про джерела фінансових коштів, які дозволяють жити в такому будинку, про транзакції, то вони сприймуть це як сигнал переслідування, - сказав політолог, завкафедрою зв'язків з громадськістю МДІМВ Валерій Соловей. - У будь-якому випадку еліти сприймають це з великою настороженістю і в першу чергу побоюються виявлення своїх зв'язків з Кремлем. Американський пакет дозволяє ставитися до такого роду зв'язків дуже вибірково, тобто при нагоді вас можуть взяти за шкірку. Це те, що лякає неполітичну еліту. Вона розуміє, що їй доводиться платити за нову геополітичну динаміку, за то, що лякає фінансово-економічну еліту, яка до цієї динаміки не причетна, але яка досить тісно пов'язана з Кремлем. У нас будь-який дуже великий бізнесмен так чи інакше пов'язаний з ним».

Політолог зазначає, що низка великих російських бізнесменів передбачали такий розвиток подій і почали тиху підготовку до «евакуації» задовго до 2014 року. «Точно знаю двох людей, - каже Соловей. - Мені їх в розмові приводили в приклад як людей, які дуже тонко і далекоглядно відчули, що має статися. Тепер вони керують своїм бізнесом з-за кордону. Це дуже болісно. Ніхто не розуміє, як це буде використовуватися, але все будуть налякані. Їм зовсім не хочеться ані повертатися в Росію, ані переводити свої капітали, ані перевозити свої сім'ї. Вони відчували себе членами глобальної еліти, вони до цього прагнули, і ось так все дуже болісно».

Експерт вважає, що жодних шансів на повернення капіталу в Росію немає. «Повернуться тільки ті гроші, за якими є домовленість, - каже Соловей. - Ти в списку санкцій, ти повертаєш гроші, ти несеш втрати, але ми в Росії тобі це компенсуємо. Ті олігархи, які потрапили під санкції, повертають гроші на таких умовах». Однак грошовий відтік триває. «Головне - не те, що вони виводять гроші, а те, що вони переходять до податкових резиденцій інших країн», - підсумував аналітик.

Крім іншого Конгрес потурбувався і передбачив спроби Росії посилити вплив в Європі і Євразії шляхом фінансування там політичних партій, аналітичних центрів та інститутів громадянського суспільства. Такі звинувачення на адресу Москви фігурують в тексті білля.

На думку законодавців, своїми діями в Євразії і країнах СНД Москва переслідує відразу кілька цілей: «сіяти недовіру до демократичних суб'єктів і інститутам, просувати ксенофобські та антиліберальні погляди, а також застосовувати інші заходи, щоб зруйнувати європейську єдність». Звинувачують Росію і в організації корупційних схем на території Європи та Євразії.

З метою протидії впливу Москви Конгрес закликав в найближчі два фінансові роки виділити 250 млн дол. Ці кошти будуть витрачені на зміцнення захисту від кібератак, боротьбу з корупцією і встановлення режиму «верховенства закону» в країнах НАТО і ЄС, які відчувають економічні труднощі. Фінансову допомогу також отримають Албанія, Україна, Македонія, Грузія, Боснія і Герцеговина, Косово і Молдова.

Особливу увагу Конгрес приділив Україні. Так, в якості офіційної політики США в біллі фігурує відмова від визнання приєднання Криму до Росії. У документі підкреслюється: Штати збираються сприяти скороченню залежності України і східноєвропейських держав від російської енергетики.

Наші інтереси: 

США "відкрив карти" і пригрозив РФ. Геополітичний розклад очевидний: Україна, східно-європейські країни і США - союзники, стара Європа і РФ - противники. Україні потрібно не прогавити свій історичний шанс!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Америка прозріла, а ЄС ще спить?

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Америка прозріла, а ЄС ще спить?

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Цитата:
По-перше, влада має вказати імена великих бізнесменів, які мають зв'язки з Кремлем, а також вказати вартість їхніх активів, в тому числі й тих, які належать близьким і родичам бізнесменів.

Це тут можна і українських олігархів вказати... з президентом на чолі.

Si vis pacem, para bellum