Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 36
  • Переглядів: 37

Полк «Азов». Між свастикою і прагненням до свободи - Reportér magazín

Категорія:

Досить імовірно, що тільки завдяки «Азову», «Айдару» і іншим добровольчим підрозділам Україна не втратила набагато більше, ніж одна восьма частина її території.

Група до зубів озброєних хлопців в англійській похідній формі стоїть на глиняному валу і вдивляється в зарослі бур'яном поля, які простягаються на кілометри аж до пляжів Азовського моря.

Військова команда діє тут по розгорнутій схемі. У тих, у кого на калашникову нема глушників, зі стволів виривається полум'я, зліва гавкіт автоматів перебиває лякаючий гуркіт великокаліберного кулемета.

Але тут, на полігоні в 60-ти кілометрах від фронтової лінії, яка відділяє Україну від Росії, кулі летять тільки в одному напрямку.

«Це було непогано, але ви повинні синхронізуватися», - кричить своїм підлеглим через півгодини, коли навчання закінчуються, Кірк, кремезний чоловік років 40 в дешевому британському камуфляжі, який, щоправда, витримує довше, ніж українська форма з постачання.

Кірк - командир роти полку «Азов», підрозділу, овіяного легендами, який воює з проросійськими сепаратистами з весни 2014 року, коли бої в Україні тільки розгорілися.

Це сталося після того, як мирний протест в Києві, що тривав кілька місяців, вилився в криваві зіткнення із застосуванням насильства, і корумпований уряд Віктора Януковича був повалений.

Однак ця прозахідна «революція гідності», як самі між собою називають її учасники подій, не сподобалася більшій частини населення сходу країни. Путінська Росія спритно втрутилася, і в березні 2014 роки після блискавичної операції до неї був приєднаний стратегічно важливий Крим.

Однак в інших районах України стрімкої анексії не сталося. Завдяки масштабній військовій і матеріальній підтримці з Росії сепаратисти взяли під контроль Донецьк і Луганськ, але їхні мрії про міфічну Новоросію, яка розчленувала б Україну, так і не втілилися в життя.

Проросійські повстанці якийсь час утримували порт Маріуполь, але влітку 2014 року їх  вибили звідти саме бійці батальйону «Азов».

Восени, завдяки заслугам і бойовим успіхам, батальйон переформували в полк і потім включили до складу Національної гвардії України. Досить імовірно, що тільки завдяки «Азову», «Айдару» і іншим добровольчим підрозділам Україна не втратила набагато більше, ніж одна восьма частина її території.

Сьогодні бійці «Азова» дислоковані далеко за лінією фронту і офіційно не мають права брати участь у збройних зіткненнях, які за минулий час перетворилися в виснажливий заморожений конфлікт.

І у Кірка, і у всіх його підлеглих відчувається розчарування. Взагалі, на базі «Азова» в селищі Урзуф воно панує всюди, як і всюдисущі строкаті квіткові візерунки, якими розмальовані високі білі стіни казарм.

До того як «Азов» влаштував тут собі укріплену базу, це містечко було пляжною резиденцією поваленого президента Віктора Януковича. Зараз тут всюди висять портрети бравих козаків з поголеними головами, смішними вусами і шаблями в руках.

Але, головне, тут скрізь - вовчий гак, знак полку «Азов». Ця емблема прикрашає рукав командира Кірка і всіх його бійців.

У полку їх близько тисячі, і близько десяти відсотків з них - іноземці, часто переконані нацисти. Але зараз переді мною стоїть єдина команда.

«Ми тренуємося регулярно і багато, адже ми - еліта української армії», - каже мені бородань Гендальф, кращий стрілець в групі.

У нього, як і у всіх бійців по обидва боки фронту, є позивний. По-перше, для конспірації, а по-друге, для акцентування власної унікальності. Кричати кому-небудь в бою: «Саша!» - коли їх в окопах ще п'ятеро, незручно.

На своєму бронежилеті Гендальф носить нашивки на липучці: хлопця з обідраною шкірою (сцена з «Ігор престолів») і знак нацистських загонів СА. На питання про нацистську символіку Гендальф тільки посміюється і відбувається поясненням, що перед війною він і його друг брали участь в реконструкціях битв часів Другої світової війни. На боці німців.

Зате Веда (28-річна красуня з волоссям до пояса, макіяжем, накладними гелевими нігтями і довгими ногами в приталених камуфляжних штанах) насторожується. Вона слідує за мною по п'ятах разом зі своїм начальником років 30-ти, Нікополем. Вони обидва закінчили журфак, тепер працюють в прес-службі «Азова». І одне з їхніх основних завдань - не дати мені вивідати те, в чому «Азов» так часто звинувачують, і не допустити, щоб я оприлюднив інформацію про неонацистське підгрунтя підрозділу.

Адже вовчий гак - знак не тільки «Азова»: колись це був знак свободи і незалежності, а потім це була емблема дивізії СС «Дас Райх». Але цю символіку Нікополь відкидає. «Це тільки дві літери - N і I, тобто "національна ідея"», - ухиляється він від історичних паралелей, і помітно, наскільки йому неприємні журналістські причіпки.

Моїм провідникам важко за мною устежити. «Я не вірю ні в який холокост - все це балачки», - розповідає мені про свої переконання Гендальф, поки кілька його товаришів чистять кулемет ДШКМ від продуктів горіння. На одному з бійців надіта плямиста камуфляжна накидка, яка повністю повторює уніформу СС. «Це залишилося від наших довоєнних ігор», - коментує бородань, коли ми входимо в наметову казарму його співтоваришів.

Розпечена піч перетворила полотняне житло майже в сауну - хлопці сидять на своїх ліжках в одних трусах.

Мою увагу привертає молодий чоловік в самому темному кутку. У нього на грудях зліва татуювання у вигляді величезної свастики, а праворуч - гренадер СС в бою.

Олег - російський доброволець з полку Азов
Олег - російський доброволець з полку Азов

Як і всі, цей хлопець говорить російською, а не українською. Це дещо абсурдно, але, навіть незважаючи на явний націоналізм, основною мовою спілкування в «Азові» є російська, а не українська.

Тут не відчувається ненависті безпосередньо до Росії як такої, і, скоріше, тут ненавидять все радянське і все ліберальне. А ще - геїв, лесбіянок і, як тут кажуть, кольорових іноземців, ВІЛ-інфікованих, арабів і нинішнє українське керівництво, яке, на думку бійців, загрузло в корупції і не здатне боротися за свій народ. Відчутна і ненависть до олігархів, до російського президента Путіна і до українського президента Порошенко.

Поки мій приставлений цензор Веда насолоджується увагою спітнілих напіводягнених м'язистих чоловіків, я встигаю перекинутися з одним хлопцем парою слів.

 20-річний Олег - російський доброволець, який втік від Путіна з Сибіру на Україну. «Я вже ніколи не повернуся додому: мене там посадять на віки вічні. Я хочу поїхати далі - в Європу». «Але це не кращий пропуск», - кажу я і киваю на його нацистські наколки. «Я їх зведу. Порадь, як найкраще дістатися до Праги».

Це питання я залишаю без відповіді і питаю далі: «Ну що, ви вчора святкували?» Він довго і нервово дивиться на мене з виглядом змовника, моргаючи, наче повіки у нього злипаються від болю.

Вчора було 20 квітня - день народження Адольфа Гітлера. Але тут мене гукає мій прекрасний наглядач, питаючи, що я там роблю. Мовляв, ми повинні йти, і я ледве встигаю попрощатися з Олегом.

У кабінеті командира Кірка на стінах висять стилізовані фанерні щити з іменами його загиблих товаришів. На столі перед ним стоїть статуя колеса - язичницький старослов'янський символ. За спиною на стіні висить німецький маузер часів Другої світової війни. «З нього в нас стріляли в Широкіно», - згадує Кірк один з останніх боїв, в якому його люди брали участь.

Широкіно тоді не дісталося сепаратистам. На відміну від регулярної української армії, на рахунку якої досить поразок, «Азов» вміє перемагати.

«Українське командування повинно цінувати нас, а не вставляти палиці в колеса», - командир скаржиться на нібито парадоксальну ситуацію, коли його рішучим хлопцям (багато з них прийшли в «Азов» з лав неприборканих футбольних фанатів) заборонено брати участь в боях.

Півтора роки тому командування української армії відкликало «Азов» з бойових позицій. Безпосередньою причиною, нехай ніколи офіційно і не сформульованою, було те, що добровольчі загони зовсім вийшли з-під контролю. Вони сміливо воювали, але їх все частіше звинувачували у військових злочинах, мародерстві і насильстві над мирними жителями. 

Кірк обурюється: «Кілька ляпасів і кілька стусанів - все, і нічого більше. Я ручаюсь за своїх людей. Але як впізнати терориста у цивільному? Сьогодні стукач з мобільним в руці, який наводить мінометний вогонь, гірше, ніж солдат, який стріляє в тебе з автомата». 

Дехто з його бійців вже скаржився, що в тилу абсолютно безсилий проти сепаратистів. Вони з гіркотою дивувалися: як можливо, що в магазині в десяти кілометрах від лінії фронту зустрічають хлопця, який ночами воює проти них, а вбити його на місці вони не можуть.

Головне, що вони вміють воювати

Мінські мирні домовленості, на основі яких війна на сході України повинна припинитися, в «Азові» вважають боягузливим зрадництвом батьківщини.

«Це наша земля, яку злочинці у нас вкрали, і ми від неї ніколи не відмовимося», - відповідає мені Кірк на питання, чи буде він і його люди в майбутньому дотримуватися мирних домовленостей.

Кірк не цікавиться тим, яка ідеологія у його людей. «Я повинен вам пояснити, що у нас на сході культ Гітлера має зовсім інше значення. Готовий посперечатися, що багато хлопців, які роблять собі татуювання свастики, майже нічого не знають про Третій райх. Це просто антисистемна стилізація.

У цій своїй Європі ви повинні знати, що ці наколки були поширені серед радянських в'язнів. Гітлер і свастика - це тільки вираз повного відторгнення більшовицького істеблішменту, який промивав нам мізки. Мене цікавить тільки одне: чи здатні ці хлопці воювати за нашу батьківщину? Вони здатні, і я за це ручаюсь».

Факт, що в «Азові» я зустрів багато молодих людей, яким на гітлерівський нацизм плювати. Але не можна не відзначити і тих, які відверто заявляють про прихильність до нього, і, що ще гірше, їх командири дивляться на це крізь пальці.

І це незважаючи на те, що саме за подібні факти ще на самому початку конфлікту вхопилася російська пропаганда, яка подає події на Україні як фашистський путч, а українську армію - як жорстоких гітлерівців.

Таким чином, російська пропаганда успішно грає на найсвятішому для росіян. У Радянському Союзі поколінню за поколінням в голови вбивалися, що Друга світова війна була конфліктом диявольського нацизму з миролюбним СРСР Сталіна. Сучасна російська державна пропаганда продовжує цю «традицію», повністю її, однак, русифікувавши: страшні жертви і героїчна перемога у Великій Вітчизняній війні барвисто зображуються і приписуються виключно великому російському народу, хоча війна, як і жорстокі комуністичні репресії, завдали найбільшої шкоди Україні і Білорусії.

Тоді як же розповісти про нацистів з «Азова» і при цьому не стати корисним ідіотом для кремлівських пропагандистів? Потрібно помістити їх в контекст цього маревного конфлікту.

У мене таке відчуття, ніби я вже десь зустрічав цих хлопців.

Російські юродиві

Донецьк, Петровський район, вересень 2014 року. Весняну окупацію Криму і бої на Донбасі я бачив своїми очима.

Осінь і зиму 2014 роки я провів в Донецьку з сепаратистським батальйоном «Сварог». Мені тоді симпатизував його командир Дримба. Замість вовчого гака на його рукаві красувалася нашивка зі знаком колеса і червона п'ятикутна зірка. В іншому Дримба виглядав, як брат-близнюк азовського командира Кірка: невисокий, кремезний, з блискучими очима і повний сил, енергії і рішучості.

Варган - колишній таксист, а також лідер місцевого неоязичницького товариства, любитель давньослов'янських обрядів і міфів. Він одним з перших взяв в руки зброю і разом з іншими бійцями захопив Петрівку, а через кілька тижнів уже командував 700 бійцями, серед яких було і кілька чехів. Вони приїхали воювати за Росію, незіпсований Схід і Путіна.

Досить імовірно, що Дримба і Кірк стріляли один в одного в передмістях Донецька.

Замість шолома Дримба носив білу пов'язку з витканою червоною свастикою - древнім містичним символом. Варган був упевнений, що біла людина - вершина еволюції, і це дає йому право вершити долю світу.

А вершиною білої раси, за словами Варгана, є великий слов'янин, тобто росіянин. Оскільки і Ісус Христос був росіянином. Оскільки колись давно, за часів Атлантиди, імперія росіян простягалася від Лондона через Червоне море аж до Японії. Тому наш святий слов'янський обов'язок - воювати, щоб знову скоріше все це повернути.

У ліску за казармами, які розміщувалися в будівлі старого радянського гірницького профучилища, Дримба і його люди влаштували капище з тотемами, де проводили вогняні ритуали, приносили жертви і молилися древнім богам. За перемогу Росії і з калашниковими в руках.

Вночі вони їздили по донецьким передмістям і затримували тих, хто порушував комендантську годину. П'яних і наркоманів Дримба карав. Подейкують, що кількох він убив молотком. Дівчат він робив куховарками або снайпершами або просто брав їх до себе ...

У той час в Донецьку було багато таких озброєних до зубів мрійників, які нерідко перебували під впливом юродивого ідеолога Олександра Дугіна, що підтримує Путіна.

Крім «Сварога», були, наприклад, загони Російської православної армії, група «Русич» та «Ратибор». За заслуги перед Донецькою Народною Республікою Дримба отримав нагороду. Через півроку через зведення особистих рахунків він був заарештований за наказом глави самопроголошеної республіки Захарченка, і, нарешті, після декількох років розглядів його посадили довічно. За грабежі, незаконні страти і зґвалтування.

Голос, сила і національна маячня його людей зовні вщухли. Тепер вони вже не говорять, як колись, що, незважаючи на презирство до всього неслов'янського, вони дуже поважають Адольфа Гітлера, тому що мало хто зміг так само розібратися з жидами ...

Але, зрозуміло, в новинах на російських державних телеканалах ні про що подібне не було навіть згадки. Російська публіка повинна вірити в те, що на Донбасі розгортається боротьба російських людей зі звірячим, на цей раз українським, нацизмом.

...

Спікер українського полку «Азов» Нікополь та його витончена колега супроводжують мене до воріт бази. Нікополь засмучений: він розуміє, що не догледів за мною.

«Ти не повинен писати про це, тому що тим самим тільки допоможеш Росії і нашкодиш і нам, і всій Україні. А чого ви хочете в Європі? Ви, прославлені гуманісти і ліберали, ви сидите на дупі і тільки терпите. Ви ніколи не підете за нас воювати. Без цих хлопців, від яких ви крутите ніс через їхні дурні татуювання і декілька значків, Путін вже давно був би у вас в Празі або в Брюсселі».

До цього Нікополь зажадав мій фотоапарат і стер майже чверть всіх фотографій, які я зробив за час, проведений на базі «Азова». Точніше - 198 з 853. Він стер всі знімки, де були якісь нацистські символи, про які не можна говорити.

Автор: Станіслав Крупарж (Stanislav Krupař)

Гурт Кому Вниз. Птаха на ймення Nachtigall

Гурт Wardruna (Норвегія) - Algir (Альгіз - руна святості)

Наші інтереси: 

Війна збирає однодумців.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Російські спецслужби почали вербувати до себе на службу іноземних журналістів з країн ЄС або США, яких потім посилають в Україну. Про це повідомив волонтер міжнародної спільноти InformNapalm, журналіст Роман Бурко на своїй сторінці Facebook.
"У Москві вербують іноземця журналіста-фрілансера з країн ЄС, а потім його проштовхують в якості колеги/експерта/стажера в різні українські медіа-спільноти, NGO (недержавні організації – ред.), волонтерські структури і т.д. Будьте пильні! "Кроти" можуть погано говорити по-російськи, але мати латентний проросійський бекграунд в матеріалах. Рівні конспірації різні, тому перевіряйте, кого ви приймаєте і підпускаєте до вашої команди. Далеко не кожен журналіст з ЄС або США гарантовано нейтральний або дружній до України", – написав Бурко.
Він також підкреслив, що вже зафіксовано кілька випадків спроб просування московських "кротів", які погано говорять по-російськи і мають громадянство країни ЄС, в різні українські неурядові структури.
(У InformNapalm розкрили нову схему спецслужб РФ в Україні. 25.05.2017. "Сегодня")

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

Накреслю свастику на хаті і буду спати вже спокійно...

Хай буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Зі статті випливає, що найрішучіша частина захисників України, кшатрійська еліта з повагою ставиться до давньої символіки та ідеології серединного шляху (традиціоналізму, консерватизму, солідаризму).

Дух національного солідаризму передбачає братство народів, тому в полку десята частина особистого складу - іноземні добровольці.

Цікаво було б більше дізнатися про символіку "вовчий гак" та символіку військ СС, згаданих у статті.

Засмучує, що в "Азові" в основному розмовляють російською, але це може бути суб’єктивна оцінка автора, спричинена тим, що російською розмовляли саме з ним - тією мовою, яку він розуміє.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Азовці намагаються висловлювати свої погляди з постійною оглядкою на політкоректність. Їхня обережність зрозуміла.

Проте ситуація швидко змінюється. Дональд Трамп показав, чого варта ця ліберальна політкоректність.

Настає час духовного звільнення людини.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дивно що прихильники Адольфа Гітлера воюють між собою по різну сторону фронту...
Також бачу,що у більшості людей із іменем Гітлера,зразу іде асоціація із жидами...

Хай щастить "Азов"...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це тому, що Гітлер - головний бренд "Індустрії Голокосту" (так називається книга американського єврея, політолога Нормана Фінкельштейна).

Стаття з Вікіпедії:
Індустрія Голокосту

Просто бізнес. Нічого особистого.

Явсе Світ каже:
Дивно що прихильники Адольфа Гітлера воюють між собою по різну сторону фронту...
Також бачу,що у більшості людей із іменем Гітлера,зразу іде асоціація із жидами...
Хай щастить "Азов"...

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, у автора статті явно проглядаються ліберальні погляди і намагання зібрати якомога більше "доказів", особливо фотографій, "нацистського духу" в полку "Азов"!

Виникає питання, а навіщо взагалі його туди допустили!?

Є таке поняття як "військова таємниця" і журналістам, особливо ліберальних поглядів, нічого совати свого носа у таємниці армії!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ставлення до свастики є індикатором арійського або антиарійського спрямування. Тому для одних свастика (свастя, сварга) - це джерело натхнення, а для інших - "компромат".

Слово "свастя" (сва з тя) означає "святість з тобою", "хай перебуває з тобою святість".

Свастя! - це давнє арійське вітання. У Бгагавад-гіті читаємо:

До тебе боги припадають із вигуком: «Свасті!»
Тебе святі ріші благають: рятуй від напасті!

Подібним до нього є привітання "Щастя!"

Журналіста допустили в "Азов" для того, щоб від просував об’єктивну інформацію про полк. Процес під контролем, тому всі зайві фото видалили.

Володимир Федько каже:
На мій погляд, у автора статті явно проглядаються ліберальні погляди і намагання зібрати якомога більше "доказів", особливо фотографій, "нацистського духу" в полку "Азов"!
Виникає питання, а навіщо взагалі його туди допустили!?
Є таке поняття як "військова таємниця" і журналістам, особливо ліберальних поглядів, нічого совати свого носа у таємниці армії!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я певний час працював у одній великій кампанії "Фокстрот"... в одному їз її підрозділів - "Юг-Контракт", - який спеціалізувався на торгівлі фототехнікою та сервісом цієї фототехніки. До нас часто зверталися фотоаматори, які просили відновити випадково стерті фотографії з карток пам'яті... Наші інженери відновлювали сотні карток за рік. Є спеціальні комп'ютерні програми для відновлення знищених фотографій!

Дійсно знищити фотографію на картці можна тільки способом багатократного запису/перезапису інформації на картці теж спеціальною програмою.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для просування об'єктивної інформації допускаються перевірені журналісти!

Ще у 2014-му, коли все тільки починалося, я їздив на блокпости... у місця дислокації певних підрозділів Нацгвардії... в учбовий центр "Десна"... і багато фотографував, але працював у тісному контакті з керівниками підрозділів, з якими чітко визначав, що можна фотографувати, а що не можна; що можна викладати в соцмережі, а що в найближчі роки не можна.

Розвідка ворога тотально збирає інформацію про наші Збройні Сили і треба виключати небажані витоки інформації!

Цитата:
Журналіста допустили в "Азов" для того, щоб від просував об’єктивну інформацію про полк. Процес під контролем, тому всі зайві фото видалили.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Російські спецслужби почали вербувати до себе на службу іноземних журналістів з країн ЄС або США, яких потім посилають в Україну. Про це повідомив волонтер міжнародної спільноти InformNapalm, журналіст Роман Бурко на своїй сторінці Facebook.
"У Москві вербують іноземця журналіста-фрілансера з країн ЄС, а потім його проштовхують в якості колеги/експерта/стажера в різні українські медіа-спільноти, NGO (недержавні організації – ред.), волонтерські структури і т.д. Будьте пильні! "Кроти" можуть погано говорити по-російськи, але мати латентний проросійський бекграунд в матеріалах. Рівні конспірації різні, тому перевіряйте, кого ви приймаєте і підпускаєте до вашої команди. Далеко не кожен журналіст з ЄС або США гарантовано нейтральний або дружній до України", – написав Бурко.
Він також підкреслив, що вже зафіксовано кілька випадків спроб просування московських "кротів", які погано говорять по-російськи і мають громадянство країни ЄС, в різні українські неурядові структури.
(У InformNapalm розкрили нову схему спецслужб РФ в Україні. 25.05.2017. "Сегодня")

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!