Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому відеоролик НАТО про "лісових братів" налякав Кремль більше, ніж танки?

Категорія:

Вони не могли змиритися з тим, що нас прийняли в НАТО і навіть після того, як президент Литви Даля Грібаускайте назвала Росію терористичною державою реакція не була настільки істеричною. Все почалося тільки після короткого відеоролика НАТО про литовських, латвійських та естонських партизанів післявоєнного періоду.
 

Оскільки це страшніше танків "Леопард" з хрестами Бундесверу на Гайжюнском полігоні - союзники по НАТО із Західної Європи і США разом з країнами Балтії єдині в розумінні кривавої і темної історії XX ст.

Був час, коли історія закінчилася разом з падінням Берлінської стіни і розвалом СРСР, а обертатися назад - дуже неввічливо, це може образити тих, чиї предки опинилися десь зовсім не з того боку, зробили невірний вибір або були введені в оману. Неввічливо вимагати засудження військових злочинів СРСР, оскільки це змушує незатишно себе відчувати європейців, які до кінця Холодної війни симпатизували численним місцевим комуністичним партіям і по молодості ставили барикади під марксистськими і маоістськими гаслами.

Нас прийняли до Євросоюзу та НАТО, але до подій в Україні 2014 року ніхто всерйоз не думав, що країни Балтії доведеться від когось захищати. Сподівалися, що глобалізація і вільний ринок перетворять колишніх полковників КДБ в чесних підприємців, а бабусь, над ліжками яких висять портрети Сталіна - частиною споживчого товариства.

Будь-яка війна в Європі здавалася неможливою, тому зобов'язання союзників "померти за Нарву" - було чимось на зразок страхування садиби сільського туризму в Мікабаляй (Лаздійскій район) від виверження вулкана.

Захід повинен був раніше зрозуміти, що старі міфи не зникли. Ні на Близькому Сході, де ісламісти вирішили знищити Ізраїль, що відродився за пророцтвом Св. Письма, і тому не підуть на угоду про мирне співіснування, ні в Росії, яка з моменту приходу Володимира Путіна до влади вирощувала в своїх громадянах ненависть до цінностей ліберальної демократії.

Оголосивши про анексію Криму, Путін говорив не про громадянські права своїх громадян і їх майбутній добробут. Для обґрунтування захоплення розкопали міф про хрещення князя Володимира в Херсонесі, недалеко від Севастополя. Той же, який імперська Росія використовувала, пред'являючи свої претензії на Крим в XIX ст., побудувавши на фундаменті древнього собору Різдва Пресвятої Богородиці Володимирський кафедральний собор.

Найважливіший міф "Великої Вітчизняної війни", згідно з яким місія СРСР - перемога над абсолютним злом - фашизмом, неможливо поєднувався з пактом Молотова-Ріббентропа і співпрацею з нацистами під час окупації Польщі та країн Балтії.

Вся ця клоунада з псевдоветеранамі і переодягання дитсадка в уніформи солдат Другої світової війни не випадково збіглася з російською агресією в східній Україні. Росія, яка оголосила себе правонаступницею СРСР, перейняла і міф перманентної боротьби з фашизмом, який відроджується в нових формах.

Фашистами зараз можуть бути оголошені всі, хто, не угодний Кремлю - українські прозахідні політики, починаючи з Правого сектора і закінчуючи помірно ліберальними партіями, правозахисники в самій Росії і навіть Ізраїль, коли він насмілюється заважати союзнику Росії Башару аль-Асаду. І, звичайно ж, країни Балтії, де по вулицях марширують недобиті ветерани легіонів СС, а російськомовні меншини знищують, змушуючи вивчати державні мови.

Протягом тривалого часу Росії досить непогано вдавалося підтримувати на Заході свій імідж переможця фашизму і заслуговувати на повагу, їй вдавалося уникати нагадувань про дружбу з Адольфом Гітлером на початку Другої світової війни. Ми самі давали кремлівській пропаганді привід зображати литовців як народ, що розстрілював євреїв, не вміли в привабливій формі розповісти Заходу про історію своєї боротьби за свободу.

Короткий відеоролик про "лісових братів" в країнах Балтії, поширений НАТО в соціальних мережах, символізує той перелом у свідомості Заходу, якого Росія боїться найбільше. Якщо наші партизани займуть відповідне місце в західній історичній пам'яті поряд з боротьбою за незалежність в США, французьким опором і жертвою "кіборгів" Донецького аеропорту, ми станемо зрозумілі і близькі кожному американцеві або норвежцю, якого посилають на службу в сили швидкого реагування в командних пунктах НАТО.

Це ясний знак, що нас ніколи не залишать одних захищатися і гинути в лісах. Пропагандистська кампанія, розпочата Російським МЗС проти наших партизан, на яку з суботнього вечора в Фейсбуці відповіли тисячі жителів Литви, а потім і України, не була спонтанною нестриманістю. Це вирішальна боротьба за розуми мільйонів людей, програвши яку, Кремль може забути про всяку надію діяти в нашому регіоні методами гібридної війни, перевіреними в Криму.

Наші інтереси: 

Ментально, культурно, мовно, історично потрібно якомога далі віддалитися від Московії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

А сильна Україна можлива тільки тоді, коли відмовиться користуватись мовою ворога і в такий спосіб споживати інформаційну отруту.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Нам не потрібно віддалятися від москалів,бо неможливо пересунути кордони (дав бог сусіда)...Нам потрібно виробити "отруту",якою ми згубимо Московію,а її уламки стануть нашим додатковим ресурсом...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Найкраща "отрута" проти Московії - це побудова сильної і багатої України!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

А сильна Україна можлива тільки тоді, коли відмовиться користуватись мовою ворога і в такий спосіб споживати інформаційну отруту.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Проблема російської мови в Україні - це не тільки проблема законодавчого її урегулювання. В першу чергу це проблема свідомості і совісті кожного українця!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Якщо наші партизани займуть відповідне місце в західній історичній пам'яті поряд з боротьбою за незалежність в США, французьким опором і жертвою "кіборгів" Донецького аеропорту, ми станемо зрозумілі і близькі кожному американцеві або норвежцю, якого посилають на службу в сили швидкого реагування в командних пунктах НАТО.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!