Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Засіб від дурості, або Чи можна український народ зробити мудрим

По-перше, українцям усього світу треба перезнайомитися. Але не з усіма підряд, а з тими, з ким цікаво. Тому треба створювати якомога більше груп за інтересами у всіх можливих сферах людської діяльності – від любителів здорової їжі до економічних стартапів і духовних громад.

170310-braty-katerynakosyanenko.jpg

Брати (художник - Катерина Косьяненко)
Брати (художник - Катерина Косьяненко)

Серед українців надзвичайно велика концентрація освічених, щирих, творчих, розумних, саможертовних людей. Проте коли вони збираються разом, то нерідко поводяться як ідіоти.

І справа не в особливостях української ментальності. Це відомий з соціології ефект натовпу. Його сенс у тому, що колективний інтелект натовпу визначається інтелектом найтупіших його членів. А все тому, що натовп інстинктивно прагне єдності. Щоб відбулося єднання, члени натовпу мають перебувати на одному інтелектуальному рівні. Але ж швидко порозумнішати неможливо. Єдиний вихід – щоб розумніші опустилися до рівня найменш розумних. Тому натовпи завжди наївні, емоційні, легко маніпульовані.   

А чи може велика спільнота діяти розумно? Так, може. Тільки для цього їй треба стати організацією. Якщо у спільноті працюють механізми висування кращих, то її колективний інтелект визначається інтелектом найрозумніших її членів.

Сучасна війна України за незалежність народила новий український етнос. Це добровольці і волонтери. Цих «новітніх козаків» менше 10% населення України, але вони активні, пасіонарні, творчі. Куди вони поведуть, туди й піде Україна. Проблема в тому, що вони перебувають у стані аморфного етносу. Для перетворення на рушійну і спрямовуючу силу етнос добровольців і волонтерів має зорганізуватися у структуровану націю, стати системою.

Найголовніша ознака системи – наявність спільної мети. Без мети нема системи. Новітньому козацькому етносу треба виробити спільне бачення майбутнього. Це творче завдання потребує тривалих і цілеспрямованих колективних зусиль. Починати варто з виконання трьох майже очевидних пунктів.

По-перше, українцям усього світу треба перезнайомитися. Але не з усіма підряд, а з тими, з ким цікаво. Тому треба створювати якомога більше груп за інтересами у всіх можливих сферах людської діяльності – від любителів здорової їжі до економічних стартапів і духовних громад.

По-друге, треба діяти максимально чесно, прозоро, легітимно. Це формує відчуття власної правоти і дає силу тиснути на існуючу корумповану систему. Не боротися з владою, а примушувати її діяти законно, чесно, в національних інтересах. Тільки той, хто сам діє правильно, має підстави вимагати цього від інших.  

По-третє, ініціативно творити керівні інтелектуальні центри і формувати спільні правила гри. Якщо між такими «центрами кристалізації» буде змагальність, то вона піде тільки на користь. Єдине, щоб змагальність була правильною, – це коли отримання переваги досягається тільки шляхом посилення себе, а не послаблення суперника.   

Український народ почне діяти мудро тільки після переходу від хаотичного натовпу до організованої нації. Цю роботу треба зробити. І чим скоріше, тим менше у нас буде втрат і страждань.

До праці!  

Докладніше: Серце нації, або Як українцям організувати керування своїм життям

 

 

Зустріч Ігора Каганця з бійцями Центру спеціальної тактичної підготовки "Білий Вовк"

Наші інтереси: 

Робимо прості кроки для перетворення українського народу з аморфного етносу на структуровану націю з передовою державою. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Інтернет нам в поміч!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Інтернет нам в поміч!