Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Робот-фермер зможе обробляти від 300 га ріллі без втручання людини

Команда фахівців з Дніпра розробила концеп автономного сільськогосподарського робота AgroSmart L на сонячних батареях. 

Як зазначає керівник проекту Максим Тютюнников, діючий прототип моделі в масштабі 1:15 практично готовий.

«Комплекс має модульну систему і складається з системи безпілотних "міні-тракторів", мостової ферми і набору навісних маніпуляторів, які зможуть виконувати будь-які польові роботи і підбиратимуться в залежності від потреб сільгоспвиробників, - розповідає розробник. – Завдяки сонячним панелями і акумулятору робот зможе працювати цілодобово».

Бортовий комп'ютер "розумного" трактора можна буде запрограмувати на багаторічний період роботи: робот зможе сам заїжджати на поле, а транспортні модулі будуть підвозити насіння, добрива та тару, відправляючи на склад вже фасовану продукцію, кажуть фахівці.

«Згідно з концептом, з боків робота будуть розташовані вантажні модулі, які доставлятимуть витратний матеріал і забиратимуть урожай, - пояснюють розробники. – Комплекс зможе постійно знаходитися у полі, а за процесом роботи можна буде спостерігати онлайн - при цьому один оператор контролюватиме одразу декілька таких агрегатів». 

Робот здатен обробляти одночасно близько восьми культур, зауважує Максим Тютюнников.

«На відміну від існуючих аналогів, наш робот вміє адаптуватися під рельєф і працювати навіть на нерівній місцевості, - розповідає розробник. – Один AgroSmart L може обробляти від 300 до 3000 га в залежності від культури». 

Як запевняє керівник проекту AgroSmart L, у перший рік використання робот зможе підвищивши врожайність зернових на 15%, а плодово-овочевих культур до 65%. 

«Традиційна сільгосптехніка своєю вагою утрамбовує землю, порушуючи капілярний обмін і вбиваючи грунт, та ще й використовує велику кількість паливно-мастильних матеріалів. До того ж навіть сучасні точні технології землеробства не дозволяють уникнути великих монокультурних полів з бур’янами та шкідниками, для знищення яких потрібні ядохімікати, - пояснює фахівець. – Наша технологія агромоста дозволяє трактору рухатися по доріжкам, а не по ріллі, а точна посадка – вирощувати на одному полі разом різні рослини: приміром, ряд пшениці, конюшини, картотоплі та капусти».

Довготривале використання робота AgroSmart L дозволить збільшити дохід фермера на 50-80%, заначають розробники. 

Взимку "розумний" трактор буде ставитися на ТО, як будь-яка сільгосптехніка. 

"Використання нашого робота дозволить не лише підвищити врожайність і знизити витрати, а й вирощувати органічну продукцію, яка на європейських ринках коштує значно дорожче традиційної, - наголошує розробник Андрій Доненко. - Запропонована технологія розширить агроекспорт, який навіть у маленької Голандії в 6 раз більше українського, і можливо наша країна не буде втрачати до 3 тис. га родючих земель у рік».

Наразі ведуться роботи над промисловим зразком робота. Як зазначає Андрій Доненко, стартап AgroSmart L вже подолав «долину смерті».

«Зараз у нас є команда і початкова капіталізація - ми готуємося до створення діючої моделі у масштабі 1:10, для якої знадобиться близько 20 тис. доларів, — пояснив він. — Загальна вартість проекту - 10 млн доларів – це копійки у порівнянні із західними інвестиціями у подібні розробки індустрії 4:0».

Наші інтереси: 

Технології рятують людину від рутини. Це прекрасно!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А я попереджав, що всюди будуть роботи :)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А я попереджав, що всюди будуть роботи :)

Все, що робиться з власної волі, – добро!