Зображення користувача Тимур Тептюк.
Тимур Тептюк
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Блокчейн - технологічний джин 21-го сторіччя

Технологія, яка мабуть, здійснить найбільший вплив у найближчі кілька десятиліть, вже існує. Це не соцмережі. І не великі дані. І не робототехніка. І не штучний інтелект. Ви здивуєтеся, дізнавшись, що це технологія, що лежить в основі децентралізованих цифрових валют, таких як біткоїн. Це ланцюжок блоків транзакцій - блокчейн.

Не найбільше благозвучне слово в світі. Але я переконаний, що зараз ця технологія є наступним поколінням інтернету, і вона несе величезний потенціал для будь-якого бізнесу, будь-якого суспільства і кожного з нас особисто.

Інтернет інформації

В останні кілька десятиліть ми мали справу з інтернетом інформації. Коли я відсилаю електронну пошту, або файл Power Point, або ще щось, я висилаю не оригінал, а копію. Це чудово. Це демократизація інформації. Коли доходить до цінностей - грошей, фінансових активів: акцій або облігацій, бонусних балів, інтелектуальної власності, музики, мистецтва, гoлоса на виборах, квот на викид вуглецю та інших, відправка копії - погана ідея. Якщо я посилаю 100 доларів, для мене критично важливо не мати більше цих грошей:) А всю суму вислати вам. Це раніше називалося проблемою подвійних витрат....

Зловживання повноваженнями

Сьогодні ми повністю покладаємося на великих посередників: на банки, державу, провідних операторів соцмереж, емітентів кредитних карток у питанні створення надійної економіки. Ці посередники займаються побудовою та обслуговуванням всієї ринкової діяльності, від визначення автентичності та встановлення особистості людей, до видалення або створення документів і діловодства. В цілому вони справляються. Але насуваються труднощі, і найвідчутніші вони у нас, в Україні.

По-перше, централізація. Систему посередника можна зламати, і це відбувається все частіше. Банку JP Morgan, уряду США, компаніям LinkedIn, Home Depot та іншим вже дісталося від хакерів. Також, посередники виключають мільярди людей зі світової економіки, наприклад, тих, у кого недостатньо грошей відкрити рахунок в банку. Вони гальмують весь процес. Електронна пошта за частки секунди доходить на інший кінець Землі, тоді як днями або тижнями переклад йде по банківській системі в одному місті. Посередники забирають свій шматок пирога: від 10% до 20% за переказ грошей в іншу країну. 
Вони забирають наші дані, і ми не можемо монетизувати ці дані, або поставити на особисте служіння. Особистому простору завдається шкода. 
Найсумніше, що посередники використовують можливості цифрового століття в своїх інтересах. Багатств все більше, а нерівність зростає.

Інтернет цінностей без посередників

А що якби існував не тільки інтернет інформації, а й інтернет цінностей - на зразок масштабного, глобального розподіленого реєстру, що працює з мільйонів комп'ютерів і доступний кожному. Будь-які цінності, від грошей до музики, могли б зберігатися, переміщатися, обмінюватися і управлятися без могутніх посередників?

У 2008 році, під час краху фінансової індустрії, нікому не відомий Сатоші Накамото створив документ - протокол для цифрової децентралізованої валюти і назвав її біткоїном (Bitcoin). Ця криптовалюта дозволила забезпечити надійність і оперувати без посередників. Це непомітна подія стало іскрою, що розпалила по всьому світу цікавість до технології, від якої всі в захваті, або в жаху, або просто цікавляться нею. Варто не плутати, біткоїн - це актив, він є волатильним, що представляє інтерес для спекулянтів. У більш широкому сенсі - це криптовалюта. Це не фідуціарні гроші під контролем держави. І це дуже важлива властивість. Але головна перевага тут - в базовій технології. В блокчейні.

Вперше в історії людства люди повсюдно можуть довіряти один одному і співпрацювати на рівних. Довіра базується не на авторитеті організацій, а на співпраці, криптографії та розумному коді. Оскільки ми за замовчуванням покладаємося на технології, то я назвав би це "протоколом довіри".

«Як це працює?»

Тепер ви можливо запитаєте: «Як це працює?» I це - розумно. Цифрові активи, все - від грошей до музики, що не зібрані в одному місці, розподілені по глобальному реєстру за допомогою криптографії вищого рівня. Коли операція проведена, запис про це з'являється повсюдно на мільйонах комп'ютерів в світі. Це як "чарівна книжка", в яку учасник вносить запис і після цього видалити його не можна - 'рукописи не горять". Цей запис вноситься  як hash (шифр), що створює анонімність та унікальність, і, найголовніше, - це мінімізує об'єм данних в реєстрі. Також є люди - добувачі даних системи. В їх руках найпотужніші обчислювальні ресурси - в 10, або навіть 100 разів більші, ніж всі ресурси Google. У видобувачів багато роботи. Кожні 10 хвилин відбувається процес пульсації мережі і створюється новий блок, який зберігає інформацію про операції за останні 10 хвилин. Добувачі працюють на підтримку інфраструктури блокчейну.

Вони змагаються. Перший, хто знайде істину і затвердить блок, нагороджується цифровий валютою - біткоїн, в разі якщо це блокчейн біткоїна. А потім, це ключовий момент, блок з'єднується з попереднім блоком і з ще більш раннім, створюючи ланцюжок блоків. Блоки прив'язані до часу, скріплені цифровою печаткою. Якби я захотів зламати блок і, скажімо, заплатити вам одними і тими ж грошима, мені треба зламати теперішній блок, всі попередні блоки, всю історію розрахунків на цьому блокчейні, і не на одному комп'ютері, а на мільйонах машин водночас, використовуючи високорівневе шифрування, в світлі того, що потужний обчислювальний ресурс системи стежить за мною. Складне завдання. Ця система нескінченно надійніше, ніж наші комп'ютерні системи сьогодні. Це блокчейн. Так він працює.

Різноманіття блокчейнів

Блокчейнів багато. Блокчейн Етеріум  був створений канадцем Віталієм Бутеріним. Хоча йому лише 22 роки, його блокчейн володіє видатними можливостями. Наприклад, можна створювати розумні договори. Назва говорить за себе. Цей контракт самоздійснюваний. Сам забезпечує виконання зобов'язань, управління та діяльність. І платежі - за контрактом щось на зразок банківського рахунку, представленого угодою між людьми. Сьогодні завдяки блокчейну Етеріум здійсненні самі амбітні проекти, від створення заміни на фондовому ринку до народження нової моделі демократії, де політики підзвітні громадянам.

Щоб усвідомити масштаби прийдешніх змін, погляньмо на одну індустрію - фінансові послуги. Машина Руба Гольдберга. Сміховинно складно влаштована машина, що виконує найпростіші дії, такі як розбити яйце або закрити двері. Машина нагадує індустрію фінансових послуг, якщо чесно. Ви вставляєте карту в магазині на розі, і потік бітів проходить через безліч компаній з власними мережами ЕОМ, деякі з яких ще з 70-х і через три доби відбувається звірка. З приходом блокчейна в фінансову індустрію не буде звірок, тому що платіж і звірка - одне і те саме, просто зміна в реєстрі. 
Уолл-Стріт і вся світова сфера фінансових послуг стоїть на вухах через це. Задаючись питанням, чи замінять нас, або як використати дану технологію собі на користь?

Процвітання. П'ять працюючих прикладів

Опишу, як цю технологію можна застосовувати. Процвітання. Перша ера інтернету - інтернет інформації, принесла декому з нас багатство, але не загальний добробут, адже соціальна нерівність збільшується. В цьому коріняться гнів, екстремізм, протекціонізм, людиноненависництво і речі ще гірші, які поширюються в світі зараз. АТО - найсвіжіший приклад.

Чи можемо ми підійти з іншого боку до проблеми нерівності? Єдине рішення зараз - перерозподіл благ через оподаткування. Чи можна заздалегідь розподіляти кошти? Чи можливо трансформувати механізм утворення багатства через демократизацію створення багатства, залучаючи більше людей в економіку і забезпечуючи їм справедливу винагороду?

Дозвольте перерахувати п'ять способів це зробити:

Приватна власність

Чи знаєте ви, що 70% земельних власників у світі мають на цю землю смутні права? Уявіть, у вас маленька ферма. Диктатор приходить до влади і говорить: «Я розумію, за паперами ви - власник ферми, але в урядовому комп'ютері власником записаний мій друг». Це було масовим явищем в Гондурасі і подібна проблема повсюдна. Ернандо де Сото, латиноамериканський економіст, вважає цю проблему сьогодні першочерговою в плані мобільності економіки, це важливіше, ніж мати рахунок в банку. Так як без законного права власності на свою землю ви не зможете керувати на ній і не зможете планувати майбутнє.

Сьогодні компанії спільно з державами розробляють спосіб вносити право власності в блокчейн. Тоді змін туди внести не вдасться. Як і зламати. Це створює умови добробуту для мільярдів людей.

Справжня економіка спільного споживання

Багато авторів говорять про Uber, Airbnb і TaskRabbit, Lyft і так далі, про економіку спільного споживання. Ідея вражаюча, люди можуть збиратися разом, створюючи і розділяючи багатства. Я вважаю ... ці компанії на ділі ні з ким не діляться. По суті, вони і успішні, тому що ні з ким не діляться. Вони збирають послуги разом і потім продають їх. Якщо замість Airbnb, корпорації вартістю 25 мільярдів доларів, існував би розподілений додаток на блокчейні, назвемо його B-Airbnb, власниками якого були б усі власники кімнат для здачі в оренду. Коли потрібно зняти кімнату, звертаєтеся до бази даних на блокчейні, вводите критерії, відбувається відсів, знаходиться відповідна кімната, блокчейн допомагає з договором, позначає сторони договору, займається оплатою по цифровим каналам, вбудованим в систему. І навіть займається репутацією: якщо кімнату оцінюють на п'ять зірок, вона в системі з відповідною оцінкою. Нашестя провідних компаній спільного споживання в кремнієвій долині можна призупинити, і це сприятиме процвітанню.

Міжнародні перекази

Найбільший грошовий потік з розвинених країн у країни, що розвиваються, - це не корпоративні інвестиції і навіть не іноземна допомога. Це грошові перекази. Повсюдна діаспора - люди, які виїхали з земель предків, що посилають гроші додому своїм сім'ям. Річний оборот зараз 600 млрд доларів, і він зростає. Цих людей буквально обдирають.

Валентина Куліш - хатня робітниця. Живе в Торонто. Щомісяця вона відвідуала офіс Western Union з готівкою для пересилання її доньці в Хмельницький. Це вартує 10% від суми платежу і займає від чотирьох до семи днів. Її донька не знає точних термінів, весь процес забирає у неї п'ять годин на тиждень.

Півроку тому Валентина Куліш використовувала додаток на основі блокчейн - Tether. Зі смартфону вона послала стабільну, неволатильну, привязану до доллара (1USDT=1$) криптовалюту Tether у розмірі 300 доларів. Вони прийшли безпосередньо на телефон її доньки без посередників. Потім донька сіла за ПК і обміняла їх на українській криптовалютній біржі на гривні. Весь процес зайняв до 15 хвилин і коштував загалом близько 1%.

Найцінніший актив цифрового століття

Найцінніший актив цифрового століття - дані. Дані - новий вид активу, більш великий, ніж усі попередні, такі як земля в аграрній економіці, або промислове підприємство, або навіть гроші. Всі ви, всі ми, генеруємо ці дані. Ми самі створюємо цей актив, залишаючи слід з цифрових крихт за собою протягом усього життя. Цей слід - наш дзеркальний, віртуальний образ. Наш віртуальний портрет може знати більше, ніж ми самі, так як ми не пам'ятаємо, що купували, говорили і де були рік тому. Наше віртуальне досьє нам не належить, і це серйозна проблема.
Наш цифровий профіль може накопичувати всю цю інформацію, і її можна монетизувати. Чудово, що це також допомагає захищати особисті дані. А повага до особистого простору - це основа вільного суспільства. Давайте повернемо створювані нами активи під власний контроль, самі будемо володіти своїми даними і управляти ними відповідально.

Авторське право

Величезна кількість авторів не отримують справедливу винагороду через недосконалість системи інтелектуальної власності. Її зіпсувала перша ера інтернету. Наприклад, музика. Музикантам дістаються крихти на кінці всього ланцюгу збуту. Якби ви були композитором 25 років тому і написали хіт, що розійшовся мільйонним тиражем, ви могли б отримати роялті в розмірі 45 000 доларів. Якщо ви композитор і сьогодні напишете хіт, і він вийде мільйонним тиражем, ви замість 45000 отримаєте 36 доларів. В принципі, на смачну піцу вистачить.

Imogen Heap, автор і виконавиця пісень, лауреат премії Grammy, сьогодні викладає музику в блокчейн Етеріум (Etherium). Вона її називає «Міцелій». Музика має свій захисний договір. Музика захищає свою інтелектуальну власність. Хочете послухати пісню? Це або безкоштовно, або вартує мікрокопійки, що йдуть на цифровий рахунок. Хочете вставити пісню до фільму, умови змінюються, права спеціально обумовлені. Створити мелодію для дзвінка? Умови інші. Описується, як пісня стає бізнесом. Пісня там, на цій платформі, сама продається, захищає свої авторські права. Так як у пісні є платіжна система на зразок банківського рахунку, всі гроші повертаються до артиста, і самі артисти контролюють всю індустрію замість могутніх посередників.
І це стосується не тільки композиторів, а й усіх авторів в мистецтві, винахідників, науковців, журналістів. Багато людей з різних сфер не отримують чесної винагороди, але з технологіями блокчейн вони зможуть направити грошовий потік в правильне русло. І це чудово.
Отже, це тільки п'ять можливостей, а їх взагалі безліч, щоб вирішити одну проблему - проблему добробуту, і це одне з незліченних завдань, що вирішуються за допомогою блокчейн.

Ще один шанс

Звичайно, не технології створюють добробут, це роблять люди. Але, повторюся, технологічний джин вирвався з пляшки, але був знову захоплений декількома невідомими людьми в наш з вами ненадійний час. Зараз джин знову брикається в пляшці, даючи нам ще один шанс трансформувати соціально-економічну систему, звичний порядок речей і вирішити деякі складні світові проблеми, якщо ми того захочемо.


Ця стаття написана на основі виступу, який здійснив канадський професор До́н Тапско́тт (Don Tapscott) на конференції TED

Наші інтереси: 

Вивчити найкращий світовий досвід і практично поєднати його з нашим світоглядом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Тептюк.
0
Ще не підтримано

Пані Ія, перепрошую... Зараз, щоб оперативно реагувати на коментарі маю дуже мало часу.

Я ще достатньо молодий, і тому багато часу доводиться перебувати в процесі особистої освіти.

Ми вже розуміємо логічну модель роботи "блокчейну" і наслідки його практичного застосування. Зараз я вивчаю багато технічних деталей, щоб адаптувати технологію під наш світогляд і розробити власний інструмент для досягнення поставлених цілей.

Наразі:

1. Ми створили сайт і вже описуємо концепт і дорожню мапу проекту українською та англійською мовами.

2. Підключимо можливість інвестування в проект по процедурі ICO(проект не пердбачає прибутків, інвестор інвестує в сервіс яким потім зможе скористатися), широко висвітлюючи його серед українського свідомого суспільства та залучивши тех.спеціалістів світового blockchain community.

3. Буде робота по детальному вивченню, роботи блокчейнів та їх алгоритмів шифрування : Bitcoin, Emercoin, Dash, Etherium, Waves, Ripple.
Найкращі властивості цих проектів будуть задіяні в грі-стартапі "Вільна Українська Держава"

4. Написання програмного проекту коду згідно UML діаграм. Буде реалізовано наступні функції:
- соціальна природня екосистема "Демоси Міжморя".
- електронну ігрову криптовалюту із раціональною розподіленою емісією.
- сервіс випуску електронних ігрових акцій, паїв, білетів, жетонів, тощо. Як особистих так і колективних.
- сервіс для безпечних корпоративних мереж різного рівня. На базі децентралізованого SSН-протоколу
- сервіс для безпечного безпарольного доступу в мережі проекту. На базі децентралізованого SSL-протоколу
- сервіс доказу володіння фізичними або цифровими активами .
- сервіс авторських прав.
- безпечні угоди між двома сторонами незалежно від ступеня довіри.
- альтернативна децентралізована система доменних імен(імен сайтів). На базі децентралізованої DNS.
- децентралізована рекламна мережа з оплатою за клік.
- бачите, що чогось не вистачає? ПРОПОНУЙТЕ!

5. Створення інфо-снарядів, презентацій та освітніх відеокурсів на базі Intermarium TV.

Залюбки, познайомлюсь із талановитими налаштованими на реалізацію програмістами-розробниками: С++, PHP, JAVA, Python, HTML+CSS and JavaScript.

Також, із креативними дизайнерами та вправними системними адміністраторами.

Ми навчаємось працюючи, працюємо граючи, всі навчають всіх.

Маю надію, що описав проект в зрозумілій формі. Це лише мінімальний опис.
Якщо, вас або ваших знайомих зацікавив проект та формат його реалізації, буде доречним обговорити його деталі в Telegram: +380508128641.
Skype або Hangouts:

Ія Подолянка каже:
1)Проблема подвійних витрат,2)децентралізована валюта,3)волатильні гроші,4)криптовалюта,5)протокол для цифрової децентралізованої валюти.6)фідуціарні гроші.7) розумний код,.8)протокол довіри. Статтю можна"розжувати"принаймні на 10 чи і всі 12 згідно плану..бо осилити таку серйозну наповнену статтю зараз важко.як нібито казав Бог-одне це творю. Я запиталася в невістки .яка працює бухгалтером в будівельній фірмі(до речі в основному фрілансер) про деякі терміни перераховані вище. Вона так в загальному про деякі знає .але в своїй роботі невикористовує. Щоб виконувати настанову"озброюйся"я вирішила зрозуміти перераховані пункти.може мені згодиться.може когось молодих спрямую до вивченняцього явища. Т Тому,Ігоре. прошу так як тивмієш просто, коротко .зрозуміло .дохідливо розтлумачити для таких як я.,звичайно залучаючи на допомогу Тимура.Зрештою тивибираєшяк треба.що треба не мені тебе вчити

Ми живемо в світі презентацій, де часто анонсоване - не відповдає дійсності.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую, Тимуре! Стаття цікава, інформативна.

"..Зараз джин брикається в пляшці, даючи нам ще один шанс трансформувати соціально-економічну систему, звичний порядок речей і вирішити деякі складні світові проблеми, якщо захочемо".

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

У світі є все для гармонійного розвитку суспільства, треба лише це бачити і вчитись застосовувати. Блокчейни одна з таких речей.

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Біткоїн...блокчейн..Ці слова крутяться в моїй голові.відколи я прочитала статтюю Вони народили в мене деякі думки.Почну з цитати"..Сьогодні завдяки блокчейну Етеріум здійснимі найамбітніші проекти...,до народження нової моделі демократії в якій політики підзвітні громадянам"Про це вже довго ведеться мова на НО,Отже, ідеї.висловлені наНО можна здійснити(в тому числі)за допомогою блокчейну.Це чудово! Вчені вважають,що існує Всевсітній позум чи Інформаційне поле або ж всесвітній компютер То що.за допомогою блокчейна можна створити"Суд Божий" чи копію всесвігнього компютера чи ми вже свідомо включаємось в цей компютер чи є його фракталом ?То Царство Боже а одночасно з ним іСуд Божий вже близько?

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Чи бачите,п. Тимуре.засоби щоб ми(людство захотіло трансформувати соціально-економічну систему звичний порядок речец і вирішити деякі складні світові проблеми?

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

1)Проблема подвійних витрат,2)децентралізована валюта,3)волатильні гроші,4)криптовалюта,5)протокол для цифрової децентралізованої валюти.6)фідуціарні гроші.7) розумний код,.8)протокол довіри. Статтю можна"розжувати"принаймні на 10 чи і всі 12 згідно плану..бо осилити таку серйозну наповнену статтю зараз важко.як нібито казав Бог-одне це творю. Я запиталася в невістки .яка працює бухгалтером в будівельній фірмі(до речі в основному фрілансер) про деякі терміни перераховані вище. Вона так в загальному про деякі знає .але в своїй роботі невикористовує. Щоб виконувати настанову"озброюйся"я вирішила зрозуміти перераховані пункти.може мені згодиться.може когось молодих спрямую до вивченняцього явища. Т Тому,Ігоре. прошу так як тивмієш просто, коротко .зрозуміло .дохідливо розтлумачити для таких як я.,звичайно залучаючи на допомогу Тимура.Зрештою тивибираєшяк треба.що треба не мені тебе вчити

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ми будемо у себе реалізувати подібні речі. Так що в ході роботи всі ці терміни обов’язково будемо пояснювати.

Ія Подолянка каже:
1)Проблема подвійних витрат,2)децентралізована валюта,3)волатильні гроші,4)криптовалюта,5)протокол для цифрової децентралізованої валюти.6)фідуціарні гроші.7) розумний код,.8)протокол довіри. Статтю можна"розжувати"принаймні на 10 чи і всі 12 згідно плану..бо осилити таку серйозну наповнену статтю зараз важко.як нібито казав Бог-одне це творю. Я запиталася в невістки .яка працює бухгалтером в будівельній фірмі(до речі в основному фрілансер) про деякі терміни перераховані вище. Вона так в загальному про деякі знає .але в своїй роботі невикористовує. Щоб виконувати настанову"озброюйся"я вирішила зрозуміти перераховані пункти.може мені згодиться.може когось молодих спрямую до вивченняцього явища. Т Тому,Ігоре. прошу так як тивмієш просто, коротко .зрозуміло .дохідливо розтлумачити для таких як я.,звичайно залучаючи на допомогу Тимура.Зрештою тивибираєшяк треба.що треба не мені тебе вчити

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Тимур Тептюк.
0
Ще не підтримано

Пані Ія, перепрошую... Зараз, щоб оперативно реагувати на коментарі маю дуже мало часу.

Я ще достатньо молодий, і тому багато часу доводиться перебувати в процесі особистої освіти.

Ми вже розуміємо логічну модель роботи "блокчейну" і наслідки його практичного застосування. Зараз я вивчаю багато технічних деталей, щоб адаптувати технологію під наш світогляд і розробити власний інструмент для досягнення поставлених цілей.

Наразі:

1. Ми створили сайт і вже описуємо концепт і дорожню мапу проекту українською та англійською мовами.

2. Підключимо можливість інвестування в проект по процедурі ICO(проект не пердбачає прибутків, інвестор інвестує в сервіс яким потім зможе скористатися), широко висвітлюючи його серед українського свідомого суспільства та залучивши тех.спеціалістів світового blockchain community.

3. Буде робота по детальному вивченню, роботи блокчейнів та їх алгоритмів шифрування : Bitcoin, Emercoin, Dash, Etherium, Waves, Ripple.
Найкращі властивості цих проектів будуть задіяні в грі-стартапі "Вільна Українська Держава"

4. Написання програмного проекту коду згідно UML діаграм. Буде реалізовано наступні функції:
- соціальна природня екосистема "Демоси Міжморя".
- електронну ігрову криптовалюту із раціональною розподіленою емісією.
- сервіс випуску електронних ігрових акцій, паїв, білетів, жетонів, тощо. Як особистих так і колективних.
- сервіс для безпечних корпоративних мереж різного рівня. На базі децентралізованого SSН-протоколу
- сервіс для безпечного безпарольного доступу в мережі проекту. На базі децентралізованого SSL-протоколу
- сервіс доказу володіння фізичними або цифровими активами .
- сервіс авторських прав.
- безпечні угоди між двома сторонами незалежно від ступеня довіри.
- альтернативна децентралізована система доменних імен(імен сайтів). На базі децентралізованої DNS.
- децентралізована рекламна мережа з оплатою за клік.
- бачите, що чогось не вистачає? ПРОПОНУЙТЕ!

5. Створення інфо-снарядів, презентацій та освітніх відеокурсів на базі Intermarium TV.

Залюбки, познайомлюсь із талановитими налаштованими на реалізацію програмістами-розробниками: С++, PHP, JAVA, Python, HTML+CSS and JavaScript.

Також, із креативними дизайнерами та вправними системними адміністраторами.

Ми навчаємось працюючи, працюємо граючи, всі навчають всіх.

Маю надію, що описав проект в зрозумілій формі. Це лише мінімальний опис.
Якщо, вас або ваших знайомих зацікавив проект та формат його реалізації, буде доречним обговорити його деталі в Telegram: +380508128641.
Skype або Hangouts:

Ія Подолянка каже:
1)Проблема подвійних витрат,2)децентралізована валюта,3)волатильні гроші,4)криптовалюта,5)протокол для цифрової децентралізованої валюти.6)фідуціарні гроші.7) розумний код,.8)протокол довіри. Статтю можна"розжувати"принаймні на 10 чи і всі 12 згідно плану..бо осилити таку серйозну наповнену статтю зараз важко.як нібито казав Бог-одне це творю. Я запиталася в невістки .яка працює бухгалтером в будівельній фірмі(до речі в основному фрілансер) про деякі терміни перераховані вище. Вона так в загальному про деякі знає .але в своїй роботі невикористовує. Щоб виконувати настанову"озброюйся"я вирішила зрозуміти перераховані пункти.може мені згодиться.може когось молодих спрямую до вивченняцього явища. Т Тому,Ігоре. прошу так як тивмієш просто, коротко .зрозуміло .дохідливо розтлумачити для таких як я.,звичайно залучаючи на допомогу Тимура.Зрештою тивибираєшяк треба.що треба не мені тебе вчити

Ми живемо в світі презентацій, де часто анонсоване - не відповдає дійсності.