Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рефінансування зі збитками: зловживання високопосадовців НБУ коштувало Україні мільярди гривень

Спецтема:

"Збитки від зловживання НБУ коштами на рефінансування - мільярди", – розповів керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

artemsytnyk.jpg

Артем Ситник, керівник НАБУ

НАБУ перевіряє законність витрачання коштів на рефінансування  та причетність до цього процесу керівництва Нацбанку України, збитки державі становлять мільярди гривень. 

"У нас вже кілька місяців розслідується кримінальне провадження, у якому фігурує керівництво НБУ, і воно пов'язане з витрачанням коштів, виділених низці комерційних банків  на рефінансування. Законність витрачання цих коштів, причетність до незаконного витрачання коштів є предметом розслідування цієї справи", - повідомив глава НАБУ.  

На питання, чи могла не знати про можливі зловживання глава НБУ, оскільки  питаннями рефінансування опікувалися лише її заступники, Ситник заявив: "Ми не говоримо про конкретних посадових осіб".

"Ми  говоримо про те, що такі величезні потоки не можуть обійтися без участі керівництва Нацбанку. На причетність до цих дій буде перевірятися фактично усе керівництво НБУ ", - зазначив Ситник. 

Він додав, що паралельно проводиться роботу із витребування матеріалів з-за кордону. 

"Велика частина коштів, які видавалися у якості рефінансування, перераховувалася або на офшори, або на іноземні банки", - додав Ситник. 

Також він не дав відповіді, чи вдалося НАБУ наразі встановити зв'язки глави НБУ Валерії Гонтаревої та її заступниці Рожкової з російськими банками. 

29 березня детективи НАБУ спільно з Департаментом захисту економіки Нацполіції проводили слідчі дії в НБУ, під час яких було проведено виїмку документів. 

Слідчі дії відбуваються в рамках розслідування кримінального провадження за фактами зловживання посадовцями НБУ своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, які за попередньою змовою зі службовими особами низки комерційних банків в порушення Закону "Про банки та банківську діяльність" вчинили дії, які спричинили тяжкі наслідки державним інтересам.

За даними НАБУ, йдеться про період 2015-2016 років. Розслідування НАБУ розпочало у лютому 2017 року, жодному з учасників про підозру не повідомлено. 

 

Наші інтереси: 

Гонтарєву і її "молоду команду"  давно треба притягнути до відповідальності. Але, схоже, що  якщо навіть про підозру не повідомлено,то мало шансів, що справа піде далі заяв.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

За Кравчука крали... За Кучми крали... За Ющенка крали... За Януковича крали... Зараз крадуть... Прємствєнность традицій державних чиновників!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

За Кравчука крали... За Кучми крали... За Ющенка крали... За Януковича крали... Зараз крадуть... Прємствєнность традицій державних чиновників!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!