Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Фото- відео- сесії на велопрогулянках: корисні поради з власного досвіду

Зберігаймо враження від своїх велосипедних прогулянок! Я не збираюся читати нудні, хоча і розумні, лекції по фотографії, щоб похизуватися своїми знаннями, а просто поділюся деякими порадами з власного досвіду.



Для запису спогадів про свої вело прогулянки; чудових краєвидів, які пощастило побачити; друзів і знайомих, з якими подорожував чи зустрівся в дорозі… можна використовувати, як цифрові фотоапарати, так і смартфони. Яку техніку використовувати залежить від її наявності у тебе, друже, та від товщини твого гаманця, якщо її ще треба купити.

На мій погляд, з фотоапаратури найкраще підходять суперзуми: компактна камера з потужним 21х – 35х-кратним об’єктивом та 14 – 20-мегапіксельною матрицею дозволяє фотографувати в широкому діапазоні можливостей. Я, наприклад, фотографую суперзумом Lumix: 16-мегапіксельна матриця і 21-кратний об’єктив (25-625 мм в перерахунку на 35-мм формат); можливість працювати як в автоматичному, так і в ручному режимах; зручне меню…

З смартфонів практично підходять всі, оскільки зараз вони мають вбудовані фотокамери не нижче 8 мегапікселей. Смартфонами дуже зручно робити панорами… аж до кругових на 360 градусів! До речі, програмне забезпечення смартфонів дозволяє записувати панорами як при горизонтальному положенні смартфона, так і при вертикальному положенні. [У фотокамер можна записувати панорами тільки в горизонтальному положенні кадру].  

Я не збираюся читати нудні, хоча і розумні, лекції по фотографії, щоб похизуватися своїми знаннями, а просто поділюся деякими порадами з власного досвіду.

Перш за все треба подбати про надійний захист фотоапарата від пошкоджень при падінні та від дощу…


Для захисту фотоапарата я використовую побутові поліетиленові судки для продуктів, які герметично закриваються і надійно захистять фотокамеру.  

Фотокамера в такій упаковці добре поміщається в кишеню моєї улюбленої тактичної куртки (Швейцарія) або в рюкзак. Таким же чином можна упакувати запасні акумулятори до камери та запасну карту пам’яті.

Можливий і інший варіант: у більший судок запакувати камеру, запасні акумулятори і запасну карту пам’яті. Між камерою і аксесуарами прокласти тонкий поролон

Фотокамера в такій упаковці також добре поміщається в кишеню моєї улюбленої тактичної куртки (Швейцарія) або в рюкзак.

Досить часто виникає потреба в штативі… З одного боку, щоб фотографувати в режимний період (схід-захід сонця, фотозйомка в умовах недостатнього освітлення, коли довга витримка веде до розмазування зображення…), з другого – коли виникає бажання сфотографуватися на фоні краєвиду чи будівлі. Такий раритетний штатив добре допомагає в цих випадках… Можна знайти і придбати аналог такого штатива.

Ось так можна покласти камеру на землю чи пеньок, або на струбцині прикрутити до якогось предмета.

Дуже корисною є потужна защіпка, яку можна купити в інструментальному відділі будівельного супермаркету. Вона використовується для закріплення фотокамери з штативом…

Ось так камера надійно закріплюється на рулі велосипеда.

Для зручності фотографування смартфоном, та закріплення смартфона на якомусь предметі, я трохи переробив стандартний автомобільний тримач…  Він розбирається на дві частини для зручності транспортування. Зібрати його займає 1,5-2 секунди.

За допомогою защіпки смартофон можна надійно закріпити на любому предметі, наприклад, на рулі велосипеда.

Іноді виникає бажання зробити фотографію чи панораму з високої точки… Для цього можна використати телескопічний монопод з шарнірною штативною головкою. У мене монопод з трьох колін; мінімальна висота 73 см, максимальна – 193 см. Якщо підняти монопод вище голови, то загальна висота виявиться близько 4 метрів!

Кріплення монопода до велосипеда знаходиться в стадії розробки і виготовлення. На фото показано приблизний варіант.

Смартфони полюбляють жерти багато енергії, особливо при GPS-навігації та фотографуванні. Тому необхідно возити з собою запасні зовнішні акумулятори та кабель живлення.

* * *

Гарних вам, друзі, фотографій і відео!

Якщо є запитання – пишіть в коментарях чи в приват. Завжди радий допомогти друзям!


Наші інтереси: 

Гармонійно розвиватися і бути в чудовій фізичній формі! Зберігати враження і спогади про велосипедні прогулянки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стаття вражає своєю ґрунтовністю, конкретністю і практичністю! Друже, ти мене здивував! Вітаю!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стаття вражає своєю ґрунтовністю, конкретністю і практичністю! Друже, ти мене здивував! Вітаю!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже Миро!

Робимо конкретні справи!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!