Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Уряд Гройсмана вирішив подбати про своїх і підняти ще на 15% оклади держслужбовцям

Світ:

Розмір січневих окладів держслужбовців та інших категорій працівників державних органів зросте в середньому на 15%. Про це йдеться у відповідному рішенні уряду.
 

"Це якесь дикунство -- збільшувати заробітну плату без будь-яких об'єктивних причин, коли вся країна перебуває в злиднях й більшість громадян ледве зводять кінці з кінцями, -- каже в інтерв'ю газеті "Експрес" президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки Володимир Лановий.

Економіст вважає, що потрібно починати з підвищення економіки і реального рівня життя пересічних громадян.

До речі, у самому уряді топ-чиновники і так отримують доволі високі зарплати. Так, держсекретар Кабміну Володимир Бондаренко заявив, що міністри мають орієнтовно 35 тисяч гривень на місяць. Така сума набігає з урахуванням премій. Пояснення в тому, що ще восени уряд своєю постановою різко підвищив рівень оплати роботи топ-чиновників. Він, встановив, що премії службовцям, які займають посади державної служби категорії “А”, становлять до 100 відсотків посадового окладу. Тобто реальна зарплата -- до двох офіційних ставок.

Мають право самостійно призначати собі премії й у державних органах влади нижчих рівнів. Практика в цій справі інколи вражає. Скажімо, у Дніпрі на сесії прийняли рішення, що меру, секретареві міськради, заступникам та директорам департаментів виплачуватиметься премія у розмірі до 800% (!) посадового окладу. Таким чином зарплату підняли до 16 тисяч гривень.

Ще далі пішли столичні чиновники. Депутат Київради Олександр Вовченко повідомив, що при зарплаті 3-4 тисячі гривень керівники різних департаментів міської державної адміністрації можуть отримувати безлімітні премії. У середньому, за його словами, працівники КМДА мають додатково по 20 тисяч.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян днями повідомив, що керівники Адміністрації морських портів України виписали собі за грудень премії у розмірі від 700 тисяч до 1,5 мільйона гривень на особу.

Експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко каже, що є різні категорії державних службовців. Не в усіх така висока зарплата, як у Кабміні.

Він переконаний, що чиновники мають отримувати пристойні гроші, адже чим менше їм платять офіційно, тим більшою є їхня спокуса наживатися за рахунок хабарів та всіляких схем розкрадання бюджетних грошей. Але паралельно зі збільшенням заробітної плати слід скорочувати кількість державних службовців, вважає експерт.

На початку Незалежності чиновників у державі було приблизно 50 тисяч, а тепер їх аж 300 тисяч.

Володимир Лановий не думає, що справді знизиться рівень корупції після підвищення виплат. Ті, хто мав можливість красти сотні тисяч чи навіть мільйони, не особливо зважатимуть на 5-10 тисяч гривень, які їм додадуть, вважає він.

Він не бачить, щоб на держслужбу масово йшли зі своїми ідеями, програмами, новими цінностями, підходами, щось хотіли зробити для країни.

Люди, яких беруть на чиновницькі посади, зроблені з іншого тіста. Вони вміють вчиняти оборудки, а не системно вдосконалювати країну. Добавте їм грошей скільки завгодно - нічого не зміниться ні з погляду реформ, ні з погляду корупції, вважає Лановий.

 

Наші інтереси: 

В нинішній державі Україна державні службовці - не службовці. І не державні. Гнати потрібно 90% цих дармоїдів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ОСНОВНИЙ ІНСТИНКТ - КРАСТИ!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ОСНОВНИЙ ІНСТИНКТ - КРАСТИ!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Це інстинкт помножений на генетику.Я колись у це не вірив.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Так, Друже.
Це інстинкт, що передається генетично!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!