Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Блаженна Пандора

Багато хто чув про дівчину на імення Пандора, але мало хто знає, що в неї було й інше ім’я - Анесидора. Багато хто чув про скриньку Пандори, але мало хто знає, що насправді боги дали їй дзбан. Більшість думає, що саме Пандора відкрила той дзбан, але, мабуть, те зробив Епіметей. І, що найцікавіше, прийнято думати, наче з тієї посудини вилетіли усі лиха для людей, але насправді там були божественні благословення.

anesidora.jpg

Пандора пензля Алекса Кабанеля (19 століття)

Бог добрий (за означенням :).

Легко помітити, що образ Пандори, котрий нині сильно поширили в колективній свідомості, дуже схожий на юдохристиянський образ Єви. Їх обох звинуватили в усіх людських лихах…

Тепер усе по порядку. Ім’я Пандора означає обдарована усім. Анесидора - та, що обдаровує. Тож тут ідентифіковані різні якості одного суб’єкту. Вони доповнюють одна одну. Це зрозуміло, бо дарувати може та, хто сама обдарована. На давніх аттичних вазах Анесидору зображають такою, що росте із землі, наче хтонічна богиня Гея (Ґайа). І це логічно! Після Прометеєвого гріхопадіння люди починають більше споживати смаженого м’яса, тож боги посилають дари землі, щоб урівноважити ситуацію. Геленську кераміку на предмет міту про Анесидору досліджувала британська учена Джейн Гаррісон. Вона стверджує, що Анесидора - це і є земля, котра щедро дарує нам свої дари. А Гесіодове спотворення міту розлядає, як суспільний перехід від матріархату до патріархату.

Вставку про скриньку замість дзбану здійснив відомий пацифіст Еразм Ротердамський під час перекладу праць Гесіода латиною. Потім це набуло поширення в іних мовах.

Найплідніший гелленіст Мартін Вест вважає, що у відкритті славнозвісної посудини ролі Епіметея і Пандори були переставлені. Тобто, була застосована інверсія. А міт Гесіода про дзбан Пандори є сумішшю ранніших мітів.

Античний поет Теогніс підказує, що в посудині містились благословення, а не прокляття. І що боги послали дівчину з тим дзбаном до людей. А "якийсь дурень” (не Пандора) відкрив банку, через це більшість з благословень були втрачені. Зосталась тільки надія. У цьому він дотримується традиції, котра імовірно існувала до Гесіода.

До образу Пандори звертався Софокл. Аристофан згадує культ Пандори, котра дарує усе, що потрібно для життя. Про те, що Пандору шанували в Елладі, свідчить Павсаній: “В Акрополі образ Пандори був розташований поблизу Діви Атени”. Українська дослідниця мітології Галина Лозко вважає, що гелленізм - це релігія радості і щастя. Тож у первісному міті про Пандору боги мали послати людям щось добре.

Пропоную спільноті свою версію міту про Пандору. При його укладанні я скористався прийомом замінна змінних, котрий застосовують у математиці. Об’єкт боги позначив як Бог для полегшення сприйняття. Пандору-Анесидору перейменував на Дарину, бо це ім’я ближче українському читачеві. Імена Прометея й Епіметея замовчую навмисно.

Продовження...

Наші інтереси: 

Повертаємо мудрість і світло Золотої Ери.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Щиро дякую, Леоніде! Творення нового світу починається з виправлення імен.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Щиро дякую, Леоніде! Творення нового світу починається з виправлення імен.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Тож творення нового вже почалось...

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую, Леоніде! Приємна стаття. Помаленьку складаються пазли картини, бо зупинилалася на гарному слові дзбан . Друзі, тепер згадайте, що в Добрій Новині Ісус казав іти за людиною, що несла глек води.
Друге, в поемах шумерської культури, говориться, що ЕН.КІ (господар Землі) отримав володіння у сузір'ї Водолія. А знак водолія- це кувшин з водою. Одні показують, що він несе його на плечі, а інші, що він проливає воду. Леонід молодець,бо визначив, що це була дівчина. А ім'я Дарина- вище криші!
Отже хтось перекрутив дари, а ми їх відновимо.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Так, мені теж подобаються дзвінкі слова.

Зоріна Небокрай каже:
Дякую, Леоніде! Приємна стаття. Помаленьку складаються пазли картини, бо зупинилалася на гарному слові дзбан

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Олеся Світла.
0
Ще не підтримано

Чому раніше був матріархат? Його замінили патріархатом! Роль жінок в більшості країн знівельована. Можливо в цьому і полягає трансформація в нашому суспільстві. Жінкам відведена більше ролей, ніж плодитись, домом займатись і бути надихателями чоловіків!!! Я не феміністка! Але зомбування дівчат проте що шопінг, зовнішність і краще без моралі і мозків. Це ідеал, який направляє чоловіків на розрушення навколишнього світу, для понтів. Дівчата це аналог всього живого. Воно тендітне і його легко зруйнувати. Але в деякі моменти природа найвитриваліша. Жанна Дарк також врятувала країну, але її оббрехали і спалили.

В дитинстві гра "Докажи, що ти не слон", мені не подобалась! Але реалії України - оспарювання брехні і наклепів. Найважливіша мета, для досягнення перемоги світла. Обрання правильного шляху і не дозволите все перекрутити для зла...
Краще не вірити словам, а бачити. Довіряй, але провіряй.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Звісно, жінки здатні не тільки народжувати, але останнім часом і дітонародження занедбано.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Олеся Світла.
0
Ще не підтримано

Це наслідок не правильної поведінки, не усвідомлення мети - берегині, захисниці всього живого (природи). Самодостатнього буття.
При правильному поводженні все прийде, з лихвою. Руйнування навколишнього для пихи, егоїзму і ліні. Наказуємо..:) Природа знищує паразитів, як може.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

А Природа може много...

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Віталій Прозорий.
0
Ще не підтримано

"... в неї було й инше ім'я - Анесидора"

? "инше" - "інше"

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Дякую за уважність. Поправив :)

https://t.me/ETEPHET