Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

Свідомі сновидіння

Нова ера вимагає переосмислення усього попереднього досвіду. Одним з найвагоміших видів людської діяльності є сон. Його частка становить приблизно третину життя людини, тому потенціал цього явища величезний.

Вступ

Нова ера вимагає переосмислення усього попереднього досвіду. Одним з найвагоміших видів людської діяльності є сон. Його частка становить приблизно третину життя людини, тому потенціал цього явища величезний. Нового погляду вимагає це явище у світлі прагнень стати безсмертним, адже сон свого роду аналог смерті, коли свідомість вимикається. Ще давні мудреці стверджували, що просвітлена людина має відмовитись від сну як від стану пасивності. Тож, може, безсоння стане першим кроком до безсмертя? Окрему увагу в цьому ессе я звернув на усвідомлені сновидіння і ті можливості, котрі вони відкривають. Перша з письмових згадок про усвідомлені сновидіння, котрі дійшли до нашого часу, належить Арістотелю. Але античним чемпіоном зі сновидінь можна вважати Епіменіда, котрий за переказом Діогена Лаертського проспав 57 років поспіль, але після цього перестав спати до кінця свого довгого життя.

Деякі факти про сон

Два дослідження Ґарвардського університету показали, що дрімота або денний сон сприяють покращенню розумової діяльності. Про результи досліджень було повідомлено у випуску журналу “Природа” під назвою “Неврологія”.

Користь від денного сну є тільки тоді, коли він триває 10-15 хвилин. Якщо спати більше, то це може викликати слабкість, пояснює доктор Ґільберт. Дослідники вияснили, що денний сон дозволяє ущільнитись відомостям, отриманим за день. Мозок у цей час виконує щось на зразок дефрагментації.

Крім того, Даніел Марголіяш із Чикагського університету сказав, що сон поєднує спогади, захищаючи їх від подальшого втручання чи розпаду. А також може допомогти відновити втрачені спогади.

А вчені із Любека провели випробовування на 106 добровольцях і вважають, що мозок може вирішувати складні задачі, поки господар спить.

Учасникам експерименту загадували загадку з числами, в котрій була прихована кодова розгадка. Люди, котрі повноцінно відпочили уві сні, впорались із загадкою краще і швидше. Припускають, що під час сну мозок реструктурував відомості, що покращило розуміння задачі і допомогло відшукати розв’язок.

Згідно з коментарями мудреця В’яси, сон є особливою діяльністю свідомості, яку йоґ має усунути зосередженням.

Перший досвід сновидіння

У дитинстві мені часто снився один і той же дивний сон. Наче я помер і на мої похорони зібрались багато незнайомців в старомодних капелюхах. А я бачу усе це зі сторони: своє тіло в труні і цих людей, котрі прийшли попрощатись зі мною. Було лячно і дивно водночас: усвідомлювати, що помер, але бачити себе зі сторони. З цими змішаними почуттями я прокидався. Тепер мені сняться ще цікавіші сни.

Почнемо з Початку?

Можливо, читач бачив кіно “Початок” з Леонардо ДіКапріо в головній ролі. Якщо ще не бачив, то краще один раз побачити, ніж прочитати сотні відгуків про нього. Але цей розділ не про саме кіно, а те, що з ним пов’язано.

Коли стрічка щойно появилась на екранах, то, побачивши афішу, я подумав, що це черговий голівудський бойовичок з фантастичним сюжетом і знаменитостями в ролях. Тому легко пропустив новинку мимо уваги. Але переглянути це кіно мені порадили друзі з екомережі, адже в цій картині від геніяльного режисера Кріса Нолана є подвійне дно. Або подвійна вершина — кому як більше подобається. Тому є сенс переглянути його двічі, другого разу зосередившись на деталях.

“Початок” — це кіно, де яскраво зображені многорівневі керовані сновидіння. Після першого перегляду мені здавалось, що в ньому є цікава ідея, котру можна сприймати тільки алегорично. Але згодом зрозумів, що це кіно стало спусковим гачком, що запустило низку подій у моєму житті. Схильний вважати, що кінофільм “Початок” — це своєрідна ініціація, обряд посвяти, причому планетарного масштабу. Але залишається також припущення, що сюжет є алегоричним поданням певних подій у реальному світі.

А все ось чому. Після перегляду кіна “Початок” я вперше пережив многоразове хибне пробудження. Мені наснилось, що я прокинувся і бачу гарних рибок в своєму акваріумі. Це були червоні меченосці. Я задивився на них і розглядав, як вони плавають, рухаючи своїми хвостами і плавниками. Але, коли придивився до них ближче, то побачив, зображення рибок якесь розпливчате. Тобто все це не насправді. І від цього я прокинувся. Прокинувся і знову побачив акваріум. Придивився, рибки виглядали так чітко, як насправді. Тоді я встав ліжка, пройшовся кімнатою. І зрозумів, що це не моя квартира. І знову пробудився. Роздивися по сторонах: рибки справжні, квартира моя. Начебто все гаразд. Але ж ні! Дружина — чужа. І тоді я вже остаточно пробудився. Перевірив дружину, квартиру, рибок. Так, тепер усе збіглось з очікуваннями.

Це було цікаво і трохи комічно щоразу вгадувати пробудження це чи новий рівень сновидіння, наче в комп’ютерній грі.

Кумедний сон спричинив гарний настрій на увесь день. А якщо я би міг щоночі бачити цікаві сни із загадками типу сон це чи не сон? Чи можна замовити собі сновидіння як в кінотеатрі: побачити тропічних рибок, соснові ліси, чисті ріки чи блискучі зорі?..

Ще через деякий час я спонтанно усвідомив себе уві сні. Це було так, що я прокинувся, але продовжував лежати із заплющеними очима. А сон переглядав на внутрішньому екрані свідомості, наче кіно.

Для того, щоб однозначно стверджувати, що саме “Початок” ініціював подібні переживання, потрібне спеціяльне дослідження. На правах робочої гіпотези вважаю, що принаймі слабка кореляція між переглядом “Початку” і початком усвідомлення себе уві сні, є. Хто зна?

Найдавніший з відомих медичний опис передсмертного досвіду

Сон ще називають маленькою смертю. А в олімпійській мітології бог смерті Танатос і бог сну Гіпнос були братами. Тому порівняння досвіду клінічної смерті із усвідомленими сновидіннями є цілком доречним.

Відомості про перебування людей в передсмертному стані відомі з давнини. Але найдавніший з відомих медичних описів зафіксував приблизно в 1740 році військовий лікар Пьєр-Жан дю Моншо в книзі “Анекдоти медицини”. Сучасний медик і археолог Пилип Шарлє випадково придбав її за 1 євро в антикварні крамниці.

Моншо описує випадок з одним молодиком, котрий втратив свідомість після кровопускання, а потім розповідав, що бачив яскраве чисте світло і йому здалось, що він побував у Царстві Божому. Такі розповіді близькі до богословських поглядів 12-го століття, згідно яких в момент роз’єднання тіла і душі остання схожа на промінь світла.

Шарлє оцінив опис з книги Моншо за шкалою Грейсона, котру застосовують для кількісної оцінки передсмертного досвіду. Хоча дані із книги цілком обмежені, той пацієнт набрав 12 із 30 можливих за цим критерієм.

В наш час є достатньо свідчень людей, що пережили стан клінічної смерті. Вони розповідають про відчуття себе поза тілом і споглядання яскравого світла в тунелі. Дослідження дозволяють припустити, що нестача крові і кисню в мозкові приводить його в стан повної тривоги і можуть викликати подібні враження.

Усвідомлення, викликане зовнішнім чинником

Я знаю про кілька способів усвідомити себе уві сні. Один з них — певний зовнішній вплив. Такий тип називають зовнішньо викликане усвідомлене сновидіння. Суть полягає в наступному: під час сну наші органи чуттів все ще відстежують зовнішній світ. Інакше ми не змогли би прокинутись від дзвону будильника. Така методика використовує цей факт як перевагу. Коли людина засинає, певний пристрій посилає відповідний сигнал, а після розпізнання його мозком, сновидіння стає усвідомленим. Цей спосіб винайшов і розробив Лаберж, коли працював над дисертацією. Вдосконалюючи методику, він створив пристрій під назвою НоваДрімер.

Тепер уже є множина подібних девайсів. Більшість із них виготовлені у вигляді маски, котру людина одягає перед сном. На пристрої є датчики, котрі визначають час коли людину поринає у фазу швидкого сну, найсприятливішу для усвідомлених сновидінь. Після цього пристрій стимулює один із органів чуттів, щоб людина усвідомила себе уві сні. Такий пристрій можна змайструвати навіть самостійно.

В мережі є достатньо аудіозаписів, котрі помагають усвідомити себе уві сні. Ось один із таких. Як на мене, то шум припливу приємний навіть для тих, хто далекий від теми усвідомлених сновидінь. А ті, хто хочуть розширити межі своєї свідомості, можуть пройти відповідне навчання для успішного використання такої методики.

Що можна робити в усвідомлених сновидіннях?

В усвідомленому сновидінні можна вистрибнути з вікна поверху № 25 і м’яко приземлитись. Пам’ятаєш, читачу, як в Матриці Нео вчився стрибати? Приблизно так і відбувається в снах. Якось, коли я переконався, що перебуваю в усвідомленому сновидінні, вистрибнув з балкона квартири, яка наснилась, і навмисне сповільнив своє падіння. Але коли приземлився, то мимоволі помітив, що моя десниця інкрустована діамантами.

Деякі холостяки в усвідомлених сновидіннях віддаються сексуальним утіхам. Хочу зазначити, що перевагами такої розваги є відсутність потреби в контрацептивах. Але, якщо читач все ж хоче створити сім’ю, виховати дітей і навчити їх усвідомлювати себе уві сні, то інтимні взаємини в реалі кращі за сексуальні пригоди уві сні. Принаймні, поки що невідомо, щоб хтось зачав дитину таким чином:)

Деякі сновидіння нагадують комп’ютерні ігри, де можна змагатись із монстрами. У мене було подібне сновидіння, коли я усвідомив себе через те, що побачив упирів у храмі, а їх там не мало бути, бо це святиня. Я почав їх бити. Перебив усіх, крім одного, головного. Він ухилявся від моїх ударів і постійно зуби скалив. Я задумався, як його здолати. Він не міг завдати шкоди мені, бо я усвідомлював, що це сон. Але я якщо б я розплющив очі, то видіння скінчилось і я втратив би шанс на звитягу. І тут я помітив, що сновидіння спинилось, наче хтось натиснув паузу в комп’ютерній грі. Тобто упир не ворушився, поки я розглядав його, намаючи зрозуміти його слабкості і свої переваги. Я ще більше переконався в уявності всього, що відбувається, і вирішив продовжити. Зненацька під банею церкви явився світлий архангел з мечем у руках і залив усе приміщення яскравим сяйвом. Ось вона підмога, подумав я :)

Тобто в усвідомлених сновидіння можна як змагатись зі злими створіннями, так і спілкуватись з добрими.

Літати — ось вона споконвічна мрія людини! Давні міти розповідають про Дедала, котрий змайстрував собі крила і піднявся на них в небо. Такі ж крила може отримати читач, якщо усвідомить себе уві сні. Хоча в сновидіннях можна літати і без крил. До того ж з довільною швидкістю. Миттєво сягнути планети Арес і повернутись на матінку Землю; злетіти до далеких зірок і за бажаннями познайомитись з місцевими істотами.

Хочу ознайомити читача з цікавим випадком одного з практиків усвідомлених сновидінь, котрого знайшов в Інтернеті. Його розповідь дуже нагадує літературну класику.

“Як усвідомив себе уві сні, то викотився з тіла і відчув себе вдома. Спочатку було темно, наче зник зір. Після певних зусиль зір відновився. Зайшов на кухню, відкрив холодильник — там два персики. З’їв один і дійсно відчув смак персика”. Тобто в усвідомлених сновидіння можливі також і смакові відчуття!

“Потім крізь скло вийшов на балкон. З балкона почав повільно іти по повітрю. Враження такі, що можна передати вигуком: “А-а-а-а-а-а-а-а”! Однак легко приземлився. Почало світати, край неба палати. Увага почала розсіюватись, але наполегливий дослідник залишився в стані усвідомленого сновидіння.

Потім розкрутився навколо своєї осі — і ось уже у вирії, на райському острові: пляж, золотавий пісок, вода дзеркально чиста і людей обмаль. Підходить працівник пляжу в шортах і каже:

- Радіймо. На тебе вже чекають.

Озирнувшись навколо побачив дівчину своєї мрії. З правильними рисами обличчя в малиновому купальнику. Дивитись на неї було суцільним задоволенням. Щоб це швидкоплинне видіння в інодійсності тривало довше, просто споглядав прекрасний образ дівчини-мрії, зостаючись в усвідомленому сні. І тільки коли видіння почало розпливатись, обійняв дівчину.”

Після такого надзвичайного сновидіння юнак тепер шукає ту дівчину уві сні і наяву.

Хто краще запам’ятовує сновидіння

Щоб зрозуміти, чому одні люди добре пам’ятають свої сновидіння, а інші ні, учені провели дослідження з допомогою елекроенцефалографа. З його допомогою записували активність мозку під час випадково почутого імені учасника. Вимірювання проводили під час сну і пробудженості. Учасників розділи на дві групи: тих, хто може згадати свої сновидіння майже щодня і тих, хто може це зробити значно рідше.

Під час сну обидві групи показали однакові зміни мозкової активності у відповідь на відтворення їх імені достатньо тихо, щоб не розбудити. А ось під час пробудженості, ті, хто добре запам’ятовує сни, показали більш стійке зниження активності альфа-хвиль, коли чули своє імення, порівняно з іною групою.

Згідно з теорією зниження активності альфа-хвиль є ознакою, що мозок готує відповідь на зовнішній стимул. Те, що одна група показала більш стійке зниження, може бути ознакою того, що її учасники задіювали для реакції на почуте більш розгалужені ділянки мозку. Іними словами, використовували більше мозкових ресурсів для опрацювання звуку під час пробудження. А під час сну активність альфа-ритмів зростає, можливо, для того, щоб захистити мозок від пробудження через раптово почутий звук.

Також помічено, що ті, хто добре згадують сновидіння, частіше прокидаються вночі і на більш тривалий період. Але є ще достатньо явищ в цій галузі, котрі належить зрозуміти, пише штатний дописувач Живої Науки.

Спостереження — основа поступу

Новачкам, котрі стали на шлях усвідомлення сновидінь, бажано завести щоденник, в котрому записувати свої спостереження стосовно сновидінь. Щоб відомості можна потім було опрацювати кількісно, треба вказувати дату, день тижня, день місяця, час доби, додаткові обставини, за яких було отримано той чи іний досвід.

Наприклад, наснилось, що вчитель викликав до дошки і спитав, що є найважливішим в житті кожної людини. Старанний учень крейдою гарно написав:

Любов
Доброта
Краса
Радість
Воля
Творчість
Щастя
Успіх

Після пробудження краще одразу записати побачене, адже сновидіння мають властивість швидко забуватись. Також можна записати своє розуміння. При цьому створити собі на майбутнє таку настанову: “Я усвідомлю себе уві сні, якщо раптом опинюсь біля шкільної дошки”. Звісно, така настанова може спрацювати для тих, хто вже давно скінчив навчання в школі і тепер вона сниться тільки в страшних снах :)

Для усвідомлення себе уві сні можна натренувати звичку перевірки дійсності. Це можна зробити з допомогою добре знайомого предмету або власного тіла. Пригадай, читачу, що в кіно “Початок” кожен сновида мав свій тотем, тільки йому добре знайомий. Зазвичай, достатньо себе ущипнути за скроню. Коли записуєш нотатки в щоденник, подумай, що би ти хотів змінити для у такому сновидінні.

Справа в тому, що тематика сновидінь може повторюватись час від часу. Таким чином, записуючи сновидіння, можна вловити закономірності. І порівняти теперішнє розуміння з попереднім. Так можна зрозуміти, які методики дають відповідний результ для певного практика. А хороше запам’ятовування сновидінь допоможе краще усвідомлювати себе уві сні.

Геймери рулять

Якщо читач справді зацікавився усвідомленими сновидіннями, то в цьому можуть на початку допомогти відеоігри. Адже вони так само є проявом віртуальної реальності — віртуальності. Гравці, або як їх ще називають американці, ґеймери мають навики контролю за гральним простором і можуть використовувати цей досвід в сновидіннях.

Дослідження Джейн Ґакенбак із Канади показали, що люди, які часто грають в комп’ютерні ігри, більш схильні до усвідомлення себе в сновидіннях і сприйнятті себе поза тілом. А також можуть впливати на події уві сні так, наче управляють ігровим персонажем.

До таких досліджень Джейн спонукали спостереження за сином, котрий дуже захопився відеоіграми. А до цього вона вже займалась усвідомленими сновидіннями.

У ґеймерів і усвідомлених сновидців краще розвинуті просторові навики і вони менше схильні до заколисування в транспорті. Обидві групи демонструють високий рівень здатності концентрувати увагу. Ґеймери також можуть легко перемикатись між першою і третьою особою, коли бачать себе збоку.

Хоча це дивно, але в ході дослідження проведеного в 2008 році Ґакенбак встановила, що ґеймери менш схильні до нічних жахіть. Зазвичай, якщо ґеймер побачить уві сні чудовисько, то він битиметься! Адже це його звичка. Таким чином його сновидіння більше схоже на пригоду, ніж на переляк.

Для справедливості треба зазначити, що ґеймери все таки схильні до агресивності в реальному житті і до гральної залежності. Тому краще дотримуватись міри і зберігати душевну рівновагу.

Усвідомленні сновидіння — майстер-ключ успішності

Спостерігаючи за тренуваннями космонавтів на Землі перед польотом у космос, математик Чарльз Ґарфілд вирішив написати ще одну дисертацію. Цього разу в галузі психології. Він дійшов до висновку, що майже всі спортсмени світового рівня візуалізують свої дії перед тим, як виконати їх у дійсності.

Ґарфілд опитав сотні відомих спортсменів про їх стан в моменти особливо успішного виступу. Він характеризувався спокоєм, впевненістю, оптимізмом, зосередженістю на процесі, великим запасом енергії і ефективним використанням ресурсів. Всі вони проходили психологічне тренування перед змаганнями.

Дослідження пікових досягнень дають підстави вважати, що усвідомлені сновидіння можуть виявитись ще кращим засобом для розвитку певних навиків у будь-якій галузі. Спочатку їх використання для тренування рухових навиків було сміливим припущенням. Але сновидіння є найяскравішими зоровими образами, доступними більшості людей. Що реалістичніше виглядають зусилля уві сні, то більшого ефекту можна досягти, виконуюючи теж саме у дійсності. Усвідомлене сновидіння є ще кращим засобом, ніж візуалізація. Адже, коли людина виконує уві сні певні дії, наприклад складні гімнастичні вправи, то мозок реагує на це, як і в дійсності, і тільки м’язовий апарат зостається паралізованим. Нервові імпульси аналогічні тим, що супроводжують подібні дії в стані пробудження. Яскраві уявні події викликають інервацію м’язів, котра аналогічна тій, що і в реальних ситауціях.

Рекомендації по використанню усвідомлених сновидінь для вдосконалення навиків пропонує Поль Толі. Головне завдання, на його думку, це зосередження сприйняття на орієнтування в ситуації:

1) протягом дня нагадувати собі, що хотів би повправлятись в усвідомленому сновидінні, сформулювати намір безпосередньо перед сном;

2) усвідомити себе в сновидінні;

3) створити в ньому потрібну обстановку;

4) виконувати вправу якомога довше, згадавши як її виконує майстер;

5) розсувати межі можливостей, пробувати щось нове.

Майбутнє віртуальних світів

Мрійники творять світле майбуття. Всесвіт великий і продовжує розширюватись. До того ж розширюється і у глибину сприйняття. Нові світи виникають в усвідомлених сновидіннях і комп’ютерних технологіях. У цифровому світі, котрий створений людською уявою все наперед визначено. Світ сновидінь, як і Всесвіт, ще містить загадки, котрі можна розгадати. На відміну від програм, у снів нема автора за межами певної особистості. Сновидіння — це досконала пісочниця, де можна творити згідно власної природи, вона запрограмована не людиною, а силою, котра започаткувала усе людство.

Як розвиток технологій віртуальної дійсності вплине на дослідження усвідомлених сновидінь? Ми настільки глибоко занурюємось у навколишню віртуальність, що починаємо сумніватись у дійсності. Побічним явищем відеоігор і впровадження віртуальної реальності, стане схильність до усвідомлення себе уві сні. Як відомо, ті, хто звик ставити під сумнів навколишню дійсність, частіше усвідомлюють себе у сновидіннях.

Сновидіння — настільки важливий аспект людяності, що люди створюють технології для отримання сновидінь навіть у стані пробудження! Що таке кінофільми, відеоігри, як не аналог сновидінь? Ми ввійшли в нову Золоту Еру людського досвіду разом із впровадженням віртуальності. Якщо розвиток біологічних і технологічних віртуальних світів буде взаємодоповнюваним, то людство потрапить у дивовижний простір пригод майбуття.

Ми живемо в прекрасний час, адже є свідками і співучасниками творення перших штучних світів. При цьому відчуваємо інтерес до дослідження вродженої, особистої віртуальності — усвідомлених сновидінь. Питання тільки в тому чи перейде цей інтерес у стійку дисципліну? Та треба завжди памятати, що сновидіння на відміну від комп’ютерних симуляцій, є природнім явищем, з притаманною таємничістю.

Тож приємних вам сновидінь, люди і ельфи :)


Джерела:

Завантажити usvidomleni_snovydinnya.pdf (70.75 КБ)

Обговорення фільму Початок / Inception (2010): найважливіше - третє дно!

Наші інтереси: 

Розвиваємо здібності.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Покійне і спокійне тіло відрізняється наявністю або відсутністю "чарівної" ниточки...
Ідея про тіло як тюрму для душі це паразитична програма для певної категорії "шукачів істин".

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

Явсе Світ каже:
Покійне і спокійне тіло відрізняється наявністю або відсутністю "чарівної" ниточки...
Ідея про тіло як тюрму для душі це паразитична програма для певної категорії "шукачів істин".

Як на моє слово-розуміння, се-покійне і покійне - справді, можна вважати різним через те, чи розірвана, чи ні ота "нитка", а краще використати - линва..
А стосовно "паразитична програма", щодо тіла та саме сучасне людство.. Як на мене, О.Бердник у "Тайна Христа" правомірність такого бачення досить добре пояснив. І Бердник був не просто мудра людина. Він мав власний досвід і у тому, про що мова у цій публікації.
І щодо Вашого гасла, то у тій книзі дуже цікаві є роздуми Бердника про віру, що є віра розуму і є віра серця, звісно, якщо Ви не читали.

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ні,на жаль не читав Бердника.Буду мати на увазі.Мені здалося що Ви притримуєтеся поглядів Блаватської,Сіннетта і т.п. по цій темі.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Як не дивно, але сьогодні, приблизно в той же час, коли був опублікований цей коментар, у мене теж була думка-порівняння людського тіла зі скафандром, в який одягнутий космонавт на якійсь іншій планеті. І на цій планеті він не уявляє свого існування без скафандра. Так само й ми у переважній більшості не уявляємо свого існування поза скафандром-тілом, ототожнюючи себе з ним, тим самим втрачаючи відчуття свого істинного «Я». І все життя займаємося лише тим, що дбаємо про свій «скафандр». А сон — це стан підзарядки для «скафандра», коли для нашого істинного «Я» з’являється час зайнятися собою.

Минулої ночі мені наснився сон. Ніби якийсь чоловік захотів запхати мене у психлікарню. Приїхали якісь люди у білих халатах. Ми сиділи за якимось овальним столом, вели інтелектуальну розмову (точну тему вже не пригадаю). Справа скінчилася тим, що того чоловіка самого забрали у психлікарню. Потім я від когось утікав і при цьому щось чи когось (здається малу дитину) переховував. І в самому апофеозі сну, коли мені вже не було куди діватися, мій переслідувач став моїм другом.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

щодо такого осмислення, що тіло (певне утворення з речовини) є особливий пристрій, як скафандр у сучасних астронавтів, то при цьому слід зважувати на те, що люди втратили чомусь своє вміння "знімати" із себе цей скафандр. Зараз він "знімається" лише через "механізм зламу" якихось життєво важливих органів.
На порівняння тіла із сучасним пристроєм "скафандр" мене наштовхнула свого часу думка Г. Сковороди про "боввана", чи, здається, точніше - "болван".

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Саме таке розуміння нашого тіла в мене в голові крутиться останніх кілька років."Скафандр-інструмент" для життя на планеті Земля.Він трохи є дивним на мою думку.Є в ньому щось гібридне і не від цієї планети...але то вже інше.

Думаю щоб свідомо залишати і повертатися і свій "скафандр" потрібна певна кількість свідомо направленої психічної енергії в потрібну точку.Та це можливо при досить високому розвитку Людини у так званому духовному напрямку.
Для простої людини вихід із "скафандру" можуть дати важкі наркотики,або можливо ілюзію виходу.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

Так, наскільки розумію сам, існують - мають бути - певні "точки", які дозволяють це здійснювати, якщо вміти натискати на них. Вивчення та навчання цьому - найбільше важливе питання зараз. Тому що неконтрольовані процеси подібного - а саме це зараз вже почалося відбуватися і має посилюватися через ті зміни фізіології, процес чого вже має своє соціально-медичне визначення більше ніж вже 70 років - це породження стихійних ре-еволюційних змін. Щоб цим хтось, що називається, науково і планомірно займався - ніде не зустрічав і не чув. Проте, ці процеси мають ту зовнішню Воз-дію, коли вже часу на якийсь "духовний розвиток" майже не має. Такий період розвитку закінчився, як на моє розуміння, років.. десь біля ста тому.

А з іншого боку, сучасне людство, яке має, здавалось би, вже досвіт створення та покращення різних пристроїв (авто, літаки, комп"ютери та й ті ж скафандри або інкубатори-кювези) і саме подібний процес визнає як "прогрес розвитку", мало би зрозуміти, що Творець тому і називаємо Творцем, що Він також постійно покращує, удосконалює оці "речовинні носії" на різних планетах та у різних Світах.. Те що ми називаємо "організмами" - вони також змінюються, як і наші автівки чи літаки.
Воно саме з такого розуміння про можливість переселення і існування в різних Світах були оті слова: "У Отця нашого багато осель, а ви живете лише у одній із них.."

У Бердника, справді, цікаві осмислення щодо нашого стану, хоча й не зовсім визначені шляхи виходу з нього. Як у мене склалось розуміння із тих книжок, які я зміг прочитати.
Але сучасне суспільство витрачає велику купу енергії (кошти) на те, щоби незмінно їздити у тому самому "авто"... або ходити у одному і тому же латаному-перелатаному "костюмі". Це стосовно ідеї про клонування та подовження життя через механізми вживлення нових органів.

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Не зрозумів, про які саме стихійно-революційні зміни іде мова?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

це від певних моїх уявлень щодо психо-фізіологічних змін, що потрібно розуміти як відповідні еволюційні зміни якісного характеру. Тому такі процеси і є ре-еволюційні - це процеси з деяким пере-запуском основ, тобто оновлення і заміна старих форм на якісно інші.
Сучасний процес за біологічним механізмом і своїми результатами повинен принести зміни подібні до тих, які привели до виявлення нової форми приматів - Homo sapiens. Нині увімкнулися певні механізми змін, які мають привести до змін Homo sapiens у нову форму приматів..
Якщо цікаво про це буде дізнатись із певним обгрунтуванням, то див. розд.2 у
http://www.mykola.com/2015-09-30-16-23-11/2015-09-30-16-24-13/47-oriiska-ideolohiia

А стихійне - тому, що ці процеси суспільством не керуються..

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Зміни-мутації відбуваються постійно. Питання в тому чи нинішні мутанти зможуть вижити і стати новим біологічним видом.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Коли очі заплющені, то бачить мозок. Власне мозок - це і є орган бачення.

Чи доводилось відчувати сильну вібрацію, так, що тіло або окремий орган стає наче металевий і починає дзвеніти? ДЗвенить, звісно у мозку, а не у вухах.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

мозок не є орган бачення, як на мене, мозок є орган сприйняття інформації, яка отримується в різні способи. Свого часу один відомий психолог висловлював думку, що насправді мозок більше є обмежуючий фільтр (обмежувач) для сучасних людей. А бачення із закритими очами - то якесь своє "телебачення".. Тобто бачимо не завдяки очам, але бачемо за допомогою існуючих механізмів зору.. Якось так, як загальна схема

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

?А хіба не мозок є тим органом, що створює образи бачення? А от якраз за сприйняття інформацій та енергій відповідають очі (таке собі опто-волокно).

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

ми про різні способи отримання інфи говоримо, як на мене.
Коли у стані "бадьорості", то сприймається це так, що очі сприймають і передають енергію-інфу у мозок. Але коли очі заплющити, то починають з"являтися "дивні картинки" - і це вже схоже на те, що через мозок (антена) приходить якась інфа, яка завдяки зоровій системі, використовуючи цей механізм, набуває свій певний вигляд, який можна бачити саме у стані заплющених очей.
Тобто мова про подвійність можливості "бачення", це зовсім різні бачення. Скільки мені уявляється. Своє питання для аналізу, хто і що бачить..

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Але крім очей ще інші способи забезпечення мозку інформацією: нюх, слух, дотик. Наприклад, ми читаємо книгу, і в цей час мозок сам починає формувати певні картинки прочитаного, хоча реально ми всього цього не бачимо в не відчуваємо в жоден спосіб. Можна сказати, що читання книги є медитацією, коли ми здатні щось збагнути чи навіть зробити прорив у своєму розвитку.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Так, читання книги є одним із способів зосередження. Ще один спосіб - розв’язування математичних задач.
Цікаве заняття також - читати тексти уві сні, а потім намагатись пригадати їх зміст після пробудження.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Саме так. Мозок - це дуже хороший фільтр. Свого часу захистив диплом на тему фільтрів, але цифрових.
Так от. Поки люди і компютери не змозі ефективно оперувати нескінченністю, то вони використовують фільтр, щоб вибирати тільки певні сигнал з безмежного спектру. Цей фільтр можна налаштовувати, принаймі в певних межах.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

В Міжзоряному Мандрівникові описано цікавий випадок, коли головний персонаж побачив свого свого друга без допомоги очей і мозка.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

На моє осмислення як цей опис, так і опис того, в який спосіб можна покидати тіло, є не просто фантазія письменника, а наслідок певного особистого досвіду Дж. Лондона.. З ним відбулась якась "причина", яку зрозуміти із опублікованих варіантів біографії не можна.

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

З англомовної версії вікіпедії можна почерпнути, що Ед Морел, згаданий у книзі - реальна особа. Тож скоріше особистий досвід був саме у нього. Чи переживав щось подібне Джон Ґріффіт Чейні нема підстав вважати. Хіба що стануть відомими інші варіянти його життєпису. Але хочу зауважити, що фантазія письменника задіяна у цьому творі дуже сильно. Сам метод фіолетової прози рясно застосований у ньому про це красномовно свідчить. Тож імовірно Лондона вразила оповідь Морела і він по письменницьки вирішив якнайкраще її описати. Взагалі явище каталепсії надихало многих письменників. Дюма, Дойл, Еліот, Хайнлайн, По, Золя, Діккенз - ось короткий список знаменитостей, які описували цей дивний стан. Але цікавішим для мене була б розповідь практика, а не письменника.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Тобі знайома книга "Свідомі виходи із тіла" Георгія Бореєва на цю тему?

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Ще ні, а що ти можеш про неї сказати?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Вона мені здалася більш зрозумілішою ніж роботи по цій темі кастанедівців і блаватківців.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Ознайомився з розділом, котрий стосується конкретно свідомих сновидінь. Свої узагальнені думки викладу в окремій статті.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ти знайшов дану книгу в українському перекладі?

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Українською мовою про Борєєва-Бязирєва взагалі не знайшов інфи. Прочитав те що мене цікавило московською. Українською мовою на цю тему можна знайти статті і виступи Олександра Корицького. Цього тижня коротко опишу ті методики, які пробував сам.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

п. Леоніде, у коментах до статті про сновідіння http://www.ar25.org/article/svidomi-snovydinnya.html Ви писали, що за давньогрецькою мовою не Гея, а, точніше, Гайа. В силу певних осмислень слів-понять, знаю, що таке, справді, точніше до справжнього ім"я-визначення цієї планети. Бо "Земля" - це не є ім"я.
З якого джерела таке уточнення взято Вами, якщо можна, посилання - буду щиро вдячним.

Вибачаюсь, що під цим постом, але якось не знайшов цього Вашого поста, а через приватне повідомлення сайт чомусь не надсилає :(

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

З приватними повідомленнями справді іноді виникають труднощі.

З формою імені Ґайа ознайомився коли переосмислював міт про Пандору.
Воно стрічається нарівні з Гея у вікіпедії. Аз надаю перевагу англомовній версії.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

вибачаюсь, що зразу не відповів на ще одне Ваше питання, але мені не відомий поки що був стан, коли "тіло або окремий орган стає наче металевий і починає дзвеніти".

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Леонід Українець каже:
Чи доводилось відчувати сильну вібрацію, так, що тіло або окремий орган стає наче металевий і починає дзвеніти?

Я мав такі відчуття кілька разів.Вони приходили після фізичної перевтоми. Робота по 12-14 годин на добу без вихідних у полярних широтах.
Стан напівсонний.Відчуття такі,наче через руку,яка "дзвенить" йде заряджання усього тіла якоюсь невідомою нашому розумінню енергією.Почувався після такої "підзарядки" дуже добре.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

"Міжзоряного мандрівника" прочитав повністю. Стиснення грудної клітини, сповільнення серцебиття для досягнення каталепсії узгоджується зі свідченнями іних авторів.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що Хрестос початкову фазу смерті називав сном: Коли Він ще говорив, приходять від старшини громади й кажуть: Дочка твоя померла, чого іще завдаєш клопоту Учителеві? Але Ісус, почувши слово, що ті сказали, промовив до голови громади: Не бійся! Тільки віруй, і вона одужає. І не дозволив іти нікому з собою, окрім Петра, Якова та Івана, брата Якова. Приходять вони до старшини громади в хату, й бачить Він метушню, сопільників і схвильовану юрбу і тих, що ридали й голосили вельми. Увійшов Він і каже: Чого метушитесь і плачете? Дитя не померло, воно спить! І насміхалися з Нього. Він же, виславши усіх, узяв батька дитини та матір і тих, що з Ним були, і увійшов туди, де лежала дитина. Взяв Він дитину за руку і сказав до неї: «Таліта, кум», тобто «Дитинко, пробудися!» І дух її вернувсь до неї, і в ту ж мить дівчинка встала й почала ходити. І всі тим здивувалися вельми. Та Він велів їм суворо, щоб ніхто про те не довідався, і наказав дати їй їсти. Чутка ж про це розійшлась по всій тій країні.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Найлегше повернути до життя людину на початковій фазі смерті, (тут пасує термін будити), вищий пілотаж - це оживити когось через кілька днів по смерті, як Хрестос повернув Лазаря. Це вже примусове воскресіння.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

Сон - це доля... Реальність - Дійсність

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Недавно передивився серіал (10 серій).В ньому і про сни і про біороботів.Гарні пейзажі Північної Америки та й може ще комусь повидиться "друге дно".

[url=http://world-ua.com/zaxidnij-svit-/-kraj-dikij-zaxid-(vsi-serii)-(2016)]Серіал Західний світ / Край "Дикий Захід"[/url]

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Бачив це кіно. Сни і пробудження роботів нагадали мені про те, як демони з "Троянди Світу" впливають на людей.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Маєш на увазі "Троянду Світу" Данила Андреєва.Я тієї книги не подужав до кінця.Можливо спробую ще раз в українському перекладі,якщо він існує.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Так, саме цю книгу маю на увазі. Книга цікава, але не відомо чи корисна. Власне згадав її тому, що зміст її наснився автору. Також він там пише, що демони схильні вражати людей уночі, а вдень люди починають вважати навіяні думки і почуття своїми. Щось подібне було в тому кіно. Поки роботи спали, їм записували програми, а коли вони прокидались, то вважали все, що думають, проявом своєї особистості.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

До речі, якщо звуки і смакові відчуття у снах переживав неодноразово, то запахів уві сні не відчував жодного разу.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

А яку частку отримання відомостей у пробудженному стані ти здійснюєш нюхом порівняно зі слухом і зором?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Сторінки

  • <
  • Сторінка
  • of 2