Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Освіта майбутнього: ставка на розвиток особистості і командну роботу

Світ:

Інвестування у вузькоспеціалізовану освіту стає свого роду купівлею кота в мішку. Знання застарівають швидше, ніж встигають потрапити у підручник.

Технологічні новації швидко пронизують усі сфери життя, і час стає найдорожчим економічним ресурсом. Відтак, роботодавці дедалі вимогливіше підходять до підготовки кандидатів на працевлаштування. У відповідь освітній ринок пропонує все більше нових коротких вузькопрофесійних курсів і програм, у тому числі онлайн. Але що робити з традиційним університетським навчанням, розрахованим на декілька років?

Конкуренція і розвиток технологій прискорюються такими темпами, що визначити заздалегідь набір знань, необхідних на роки вперед, стає практично неможливо. За оцінкою Світового банку (WorldBank, 2016), 65% сьогоднішніх учнів початкової школи працюватимуть над завданнями, яких ще взагалі не існує. Таким чином, інвестування у вузькоспеціалізовану освіту стає свого роду купівлею кота в мішку. Знання застарівають швидше, ніж встигають потрапити у підручник. Google завжди знатиме більше, і вся його інформація доступна для всіх у будь-який момент.

Тоді хто, чого і як має навчати? І чи потрібна сьогодні університетська освіта взагалі? Схоже, її традиційним формам настає кінець.

Багатолітні спостереження над найнятими працівниками дозволили виявити ключові чинники їхньої успішності: здатність працювати в команді, аналітичне мислення, вплив на розвиток колег, упевненість у собі, здатність поважати людей іншої культури та передбачати їхню реакцію.

Як з'ясувалося, фокус має бути не на знаннях і вміннях, а на особистих якостях, таких як розвинений інтелект, внутрішня свобода, культурно-психологічна чутливість та лідерські риси. 

Очевидно, саме в такому напрямі має рухатися сучасна освіта. 

Неодмінною умовою виконання освітою такої ролі є свобода, і університети мають стати її бастіонами. Призначення університетів у суспільстві з самого початку їхньої історії полягало не у стандартизації й уніфікації, а у зіткненні ідей. Це завжди робило навчальні заклади небезпечними як для авторитарних урядів, що воліють жорстко контролювати програми і дослідження, так і для ієрархічної бюрократії в самих університетах. 

Джерело

Наші інтереси: 

Освіта - найпотужніший інструмент формування майбутнього. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Завдання освіти полягає у встановленні програми самонавчання, яку людина повинна вміло використовувати протягом всього свого довгого життя. Після цього людина стає універсалом, який може дуже швидко самостійно вивчити кожну цікаву йому тему.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Фактично, набуває актуальності класична освіта, спрямована передусім на розвиток особистості, адже інформацію і знання можна взяти з Інтернету.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Як бути особистостям, котрі не завжди знають, що їм потрібно? Для них навчання має бути легкою прогулянкою по лісі, де пташки щебечуть, сонечко світить і вітрець шумить листочками у верхів'ях дерев. Мені завжди дуже хотілося малювати, але як я не старався - так нічого і не вийшло.
Чи потрібно прикладати зусилля до навчання? Чи воно має бути, як читання улюбленої книги, наприклад, захопливим і чудесним?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Якщо людина не знає що їй потрібно,то вона не особистість.
Зусилля потрібно робити тоді,коли навчання приносить задоволення.

Також бачимо,що розвиток-еволюція йде за допомогою "смаженого півня,що клює нас у зад".Але то для тих,хто не знає чого хоче.Прикладом є теперішня Україна із її народом (у більшості натовпом),який не знає чого хоче.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Я б не був таким категоричним, називаючи український народ "натовпом". Ми ж бо працюємо не просто з натовпом, а з нашим народом і для нього. Так, сьогодні ще багато наших людей живуть за інерцією совка: "Хтось, щось має дати". Дати зарплату, дати субсидії і т.д. Але ж ми і багато інших не сидимо склавши руки. Ми повинні поважати і любити наш народ, інакше він за нами не піде. А без нього ми ніц не варті.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Погоджуюся.Я не мав на увазі,що український народ є поганим.Він не кращий і не гірший за польський,американський чи ще якись інший люд.Відсоток "сонного" відсотку в усіх народах напевне однаковий.Просто ми не маємо права зараз бути сонним натовпом.Не ті обставини.Якщо європейцям в голові Різдво,Айфони і подорожі,то нам зараз має бути не до цього.Але ж ні;ми йдемо до московитського патріархату до церкви і несемо туди пожертвування;набиваємось під зав'язку у Палаці Україна,щоб поплескати москальським блазням і скоморохам.І це все під похоронні процесії найкращих синів і дочок України,яких убив "рускій мір" і байдужість великої частини "українців".

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Завдання освіти полягає у встановленні програми самонавчання, яку людина повинна вміло використовувати протягом всього свого довгого життя. Після цього людина стає універсалом, який може дуже швидко самостійно вивчити кожну цікаву йому тему.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.