Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 43
  • Переглядів: 46

Пермакультура пропонує третій шлях: різноманітність, а не одноманітність

Світ:

Розвиваючий фільм інтерв'ю з Біллом Моллісоном про пермакультуру. Пермакультура - це система організації екосистем з їстівних рослин. Одна з важливих ідей пермакультури - використовувати організуючу силу людського розуму для заміни мускульної сили, енергії природного палива або «хімічних чудес».

84635708.jpg

Пермакультура
Пермакультура

Фільм перекладений Співдружністю перекладачів розвиваючих фільмів http://vk.com/permafilms, на замовлення пермакультурного дослідницького центру http://vk.com/permaculturerc. Творчий переклад пісні про пермакультуру Юлія Моїсеєнко, редактор перекладу Андрій Собкалов, текст читали Олег Варганов і Василь Слівкін, монтаж - Сергій Гришаев.


Опис фільму:
Пермакультура це всього потрошку. Для одних це архітектура, для інших органічне фермерство. Одні кажуть це філософія і стиль життя, інші вважають, що це єдина надія.
Пермакультура це система дизайну, але інженерні принципи, яким вона слідує це принципи життя.
Земля розвинулася з газу і пилу і була занурена в енергію величезної водневої печі, відомої як сонце. І народилася жива система досить потужна, щоб охопити всю планету.
Моллісон подивився на цей процес і побачив модель. Це була система, стійка й родюча, і яка все ускладнювалася ... таким повинно бути наше власне середовище на думку Моллісона.

 

ЩО ТАКЕ ПЕРМАКУЛЬТУРА

GehF4jfSmXw

Три шляхи сільського господарства

Давайте поговоримо про сільське господарство, як про те, що особисто стосується кожного з нас. Адже навіть ті, хто не працює в цій сфері, щодня користується її плодами. Зараз ми чітко спостерігаємо кілька шляхів розвитку сільського господарства. Перші два шляхи добре відомі. Це промислове і традиційне (органічне) сільське господарство.

Перший шлях розвитку - промисловий

Використовується синтетичні добрива, пестициди, регулятори росту рослин, кормові добавки, генетично модифіковані організми і насіння, а також важка сільськогосподарська техніка. Не секрет, що такий спосіб землеробства руйнує планету із загрозливою швидкістю. Наприклад, Патрік Вайтфілд так пише про це у своїй статті: «до 2020-го року, нам доведеться годувати зросле в два рази населення Землі, використовуючи лише половину всіх нинішніх орних земель».

Я виділю найважливіше, а саме те, до чого призводить цей шлях:

  • забруднення поверхневих вод (річок, озер, морів) і забруднення грунтових вод;
  • зведення лісів і деградація лісових екосистем (обезлесивание);
  • порушення водного режиму на значних територіях (при осушенні або зрошуванні);
  • опустелювання в результаті комплексного порушення ґрунтів і рослинного покриву;
  • знищення природних місць проживання багатьох видів живих організмів і як наслідок вимирання і зникнення рідкісних та інших видів.

Другий шлях розвитку - це традиційне (органічне) сільське господарство.

Що ж це таке? Це активне застосування сівозміни, органічних добрив (гній, компости і так далі), різних «розумних» методів обробки грунту і свідома відмова від використання «хімії». Але ось невдача - органічне землеробство зазвичай вимагає більше праці, а врожайність його менше на 20-50% ніж в промисловому землеробстві. Це помітно здорожує вартість продукції.

Так що ж, ми повинні вибирати або «чудеса» хімічної промисловості і руйнування землі, або важка праця і меншу врожайність? На щастя є третій шлях, і ім'я йому - пермакультура.

                                                              Еко-сад-3

Що таке пермакультура

Пермакультура - це система організації екосистем з їстівних рослин. Назва походить від англійського слова  permaculture - permanent agriculture - «перманентне сільське господарство». Вперше термін був вжитий австралійцями Біллом Моллісон і Девідом Холмгреном в 1978 році. Також родоначальниками пермакультури вважаються практики природного землеробства Масанобу Фукуока в Японії і Сепп Хольцер в Австрії.

Масанобу Фукуока у своїй чудовій книзі «Революція однієї соломинки» описав філософію пермакультури як співпрацю з Природою, а не боротьбу з нею. Це - тривале і вдумливе спостереження і прийняття в розрахунок природного функціонування, притаманного рослинам і тваринам, а не тривала і бездумна фізична праця.

Зепп Хольцер у своєму зверненні пише: «Уяви себе на місці іншої - рослин, тварин, а також людини - і задай собі питання, добре б ти почувався на його місці. Якщо дощовий черв'як добре себе почуває, тоді земля здорова. Також рослина і тварина почуваються прекрасно, якщо вони можуть жити в підходящому біотопі і на волі. Ти завжди будеш мати перевагу і величезний успіх, якщо ти правильно керуєш можливостями. З ґрунту потрібно отримувати користь, а не експлуатувати. Різноманітність, а не одноманітність підтримує екосистему. Твоє завдання в Творінні - управляти, а не боротися. Природа досконала. У ній нічого покращувати. Якщо ти все ж вирішиш це зробити, то це буде самообманом.Природа досконала, помилки робимо тільки ми - люди. Страх тобі вселяють. Звільнися від нього, тому що страх - найгірший супутник у житті. Ти найбільше виграєш від шанобливого поводження з творінням і живими істотами».  

Отже, пермакультура пропонує третій шлях розвитку - створення самофункціонуючої  замкнутої системи виробництва сільськогосподарської продукції. При цьому використовуються і традиційні сільськогосподарські методи, і сучасна науки і техніка. Унікальність цього підходу  в тому, що після створення такої екосистеми для її функціонування не потрібна інтенсивна фізична праця і додаткові добрива. Пермакультура намагається створити природну екосистему і відмовляється від використання синтетичних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин, кормових добавок, генетично модифікованих організмів і насіння . Тому пермакультура задовольняє основним принципам органічного землеробства. Одна з важливих ідей пермакультури - використовувати організуючу силу людського розуму для заміни мускульної сили, енергії природного палива або «хімічних чудес».

84635708

Принципи permakul'tury:

• Всі елементи системи взаємодіють між собою. 
• Багатофункціональність: кожен елемент виконує кілька функцій, і кожна функція виконується декількома елементами. 
• Раціональне та ефективне використання енергії в усіх відношеннях, робота з оновлюваними видами енергії. 
• Використання природних ресурсів.

• Інтенсивне використання систем на малій площі. 
• Використання та активну участь природних потоків і кругообігів. 
• Розвиток та використання прикордонних ефектів (створення мікрохвиль з високою продуктивністю). 
• Різноманіття замість одноманітності.

 

 

Татьяна Чучко from Зелена Школа

 

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Яка мінімальна площа має бути у земельної ділянки для організації пермакультури?

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Вишеслава Звенигора.
0
Ще не підтримано

Дуже цікава стаття, чекаю на продовження!) Хочу детальніше пояснення третього шляху землеробства.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Чудово, Світ Зелений! Додайте ,ще мікроклімат завдяки штучним водоймам і захист від вітру, що запобігає випаровуванню води, ерозії грунту і збільшує "надої" з бджіл.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

"...І народилася жива система досить потужна, щоб охопити всю планету"
А чи є узагальнений досвід використання теплих грядок?
Сидерати краще притоптувати, ніж прикопувати (приорювати). Так?

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Яка мінімальна площа має бути у земельної ділянки для організації пермакультури?

https://t.me/ETEPHET