Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 134
  • Переглядів: 147

Молодіжні субкультури: Готи

Готика – не музика і не стиль одягу. Готика – це перш за все світогляд!
Готичний світогляд – це особливий погляд на життя і на смерть, але це не любов до смерті.
Готика – це стан душі, перевага розуму над тілом, а не просто чорний колір одягу і макіяжу!



В один з літніх вечорів я допізна затримався в офісі. У маршрутці, по дорозі додому, поруч зі мною несподівано виявилася готесса, витончено і романтично одягнена в стилі середньовіччя ...

Її довгі пальці з доглянутими нігтями, вкритими чорним лаком, нервово бігали по чорному тілу iPhon'а, то завмираючи на мить, то знову продовжуючи рух. Вона писала, і відчувалося, що це не банальна SMS'ка подрузі, а щось інше ... Спокуса підглянути була настільки сильною, що я не втримався ...

Мы две расплывшиеся тени,
О нас никто не должен знать...
Два лепестка в страницах старой книги,
Оставленные умирать...

Две линии, но в разных жизнях,
Две недописанных строки,
Как отпечатки рук, несущих
Две капли боли и любви...

Две раны: на груди и в сердце
Вновь кровоточат и саднят.
Как два шута, танцуем вместе
И ждем, когда же нас казнят...

Поглинений читанням, я втратив пильність і був негайно спійманий на місці злочину! Мої вуха спалахнули вогнем, фарба залила обличчя, і я опинився в далекому дитинстві, маленьким хлопчиком, що очікував покарання за вчинені пустощі. Однак в її очах не було осуду ... У них було розуміння і вічність. Я був прощений!

Її пальці знову забігали по чорному iPhon'у, завмерли ... І раптом вона повернула дисплей так, щоб мені було зручно прочитати закінчення ... Я вдячно кивнув.

Две капли воска на свече,
Стекая рядом, вдруг застыли.
Как мы, блуждая в темноте,
Свое же счастье отпустили...

Теперь мы просто два осколка,
Две искры – гаснем на ветру.
Два одиночества, нашедших
Друг друга в сладостном бреду...

Nubes

«Nubes», – тихо повторив я і, завмираючи від власної сміливості, представився: «Horst». Вона розуміюче посміхнулася ...

З цього все і почалося. У нас з'явилися улюблені алеї, по яким ми гуляли вечорами, і я слухав її чарівні розповіді про незвичайну і загадкову субкультуру готів, яка існує як паралельний світ в нашому сучасному житті.



Генезис

Щоб зрозуміти готичну субкультуру, необхідно, перш за все, звернути увагу на її історію. Ця течія існує незрівнянно більш тривалий час, ніж той ярлик, що приліпили до неї у 80-і роки минулого століття.

Коріння готичної культури лежать в далекому минулому – періоді в розвитку середньовічного мистецтва, що охоплював майже всі галузі культури і розвивався на території Західної, Центральної і частково Східної Європи з XII по XV століття, коли готика прийшла на зміну романському стилю, поступово витісняючи його. Хоча термін «готичний стиль» найчастіше застосовується до архітектурних споруд, готика охоплювала також скульптуру, живопис, книжкову мініатюру і т. д. І все це стало саме тим натхненням, яке вплинуло на появу однієї з найяскравіших і актуальних субкультур на сьогоднішній день. Субкультура з'являлася, розцвітала і вмирала, щоб відродитися знову в багатьох спільнотах і епохах. Її прихильники – молода інтелігенція, яка нудьгує і задихається в лоні основної існуючої культури.

Сучасна готична субкультура з'явилася в Західній Європі і Північній Америці в період кінця сімдесятих і початку вісімдесятих років. Це було течією в середовищі молоді середнього класу, який на той момент активно входив в стан успіху. Отримавши деяку економічну свободу, молоді люди відчували внутрішню нестабільність і брак ідентифікації. Перебуваючи в тендітному усвідомленні самих себе, вони не могли знайти внутрішньої рівноваги, керуючись лише системою цінностей навіюваних ззовні. Відповіддю на дане замішання в плані само-ідентифікації стало утворення власного соціального середовища. Основою для субкультури став синтез історичних елементів, що сильно тяжіють до драматичних традицій, філософії та ідей байронівської Англії, Німеччини 1930-х років, а так само епохи американських бітників. Існуючи деякий час без будь-якої певної назви, субкультура спочатку знайшла для себе назву New Romantics (в той час, як дехто називав себе Deathers), а вже потім Goths.

До 1981 року, дуже неоднозначна за своєю природою готична субкультура, розділяється на дві фракції – Appolonian і Dionysan. Кожна з цих фракцій послужила персоніфікацією тих сторін, які були найбільш привабливі для конкретного гота і виражалися в ставленні до матеріалізму, елітарності і почуття моральної переваги. Основною відмінністю були способи вираження їх чужородності і неприйняття в суспільстві.

Більшість прихильників фракції Appolonian були зайняті аспектами мистецтва і філософії в готичній субкультурі. По суті, не будучи бунтарями, вони цілком віддавалися процесу створення і оцінки творів музики, літератури та образотворчого мистецтва. Деякі з них робили малоуспішні спроби узаконити свою субкультуру в очах суспільства, яке ставилося до них як до нешкідливих, хворобливих мрійників.

У той же час Dionysian були охоплені гонитвою за насолодами і пристрастю саморуйнування. Їхній внесок в субкультуру більш ефемерний і важче визначається в традиційних поняттях креативності, але все ж має силу в своїх темних сторонах. Деякі з відомих музикантів і ідейних натхненників серед готів належали саме до цієї фракції. Будучи більш конфронтаційною, в своєму самовираженні, ця частина субкультури була визнана громадською думкою як небезпечна і небажана.

* * *

Сумлінно ігноруючи історичні корені, ряд дослідників датують виникнення готичної субкультури виходом в 1979 році синглу Bauhaus «Bela Lugosi's Dead» – в композиції співається про Bela Lugosi, культового актора угорського походження, найзнаменитішою роллю якого став Дракула («Dracula», 1931, USA) . Цей момент міцно зв'язав готів з вампірами. У приспіві пісні є слова «Undead, undead, undead» і вважається, що саме завдяки цьому приспіву і з'явився «девіз» готів «Goth's Undead» («Готи безсмертні!») Безліч ранніх готів вперше почули Bauhaus у фільмі «The Hunger» («Голод») і вже точно його подивилися всі фани Bauhaus. Фільм починається з виступу Bauhuas в якомусь клубі, де вони виконують цю композицію. Фільм «The Hunger» – розповідь про двох сучасних вампірів у виконанні Девіда Боуї і Катрін Деньов, які п'ють кров не прокушуючи горло жертви, а роблячи надріз маленьким ножиком в формі анк'а (ankh) – єгипетського символу вічного життя. Саме завдяки використанню у фільмі анк'а, звинувачення готів у вампіризмі зміцнилися в суспільній свідомості і існують до теперішнього часу, приймаючи іноді жахливі форми. Наприклад, в одному з блогів була інспірована дискусія про нібито випадок вампіризму і канібалізму в С.-Петербурзі, здійсненому готами щодо ЕМО. Відповідним було і резюме: «Готи – це нєдочєловєкі, які їдять дівчаток ЕМО!».

* * *

Так само існує стійка думка, що готична субкультура бере свій початок з виникнення пост-панку. Спочатку музична течія не ставила перед собою ніяких завдань і цілей – просто частина панк-груп змінила своє звучання на більш депресивне та імідж на більш декадентський. «Siouxsie & the Banshees», «Bauhaus», «Sex Gang Children», «Joy Division», «Southern Death Cult», «Specimen», і інші групи сформували готичну пост-панк хвилю, аудиторія не відставала від своїх кумирів в плані іміджу і загальну естетику цього періоду можна описати як «темний панк» (dark punk). «Темні панки», попередники сучасних готів, були близькі за ідеологією до панків, тільки тотальний нігілізм панків був дещо пом'якшений. На їх зв'язок вказує хоча б те, що девіз готів «Goth's Undead», який до сих пір використовується, безпосередньо перегукується з девізом панків «Punks Not Dead». Імідж готів також виник шляхом трансформації панківського іміджу – на головах залишилися ірокези, тільки ірокези придбали чорний колір і іноді вже не ставилися сторчма, а зачісували на одну сторону. В одязі теж став домінувати чорний колір. З елементів, які дісталися у спадок від панків, слід зазначити таку річ, як шиповані браслети та ошийники. Якщо браслети досі широко використовуються не тільки готами, а й металістами і панками, то нашийники – це аксесуар характерний тільки для готів. З нововведень слід відзначити використання гриму та манікюру особами обох статей.

Dark punks використовували досить грубий грим – біле обличчя, обведені чорним очі, чорні губи, ну і чорні нігті на руках. Як видно з вище перерахованого, ранні готи досить багато взяли у панків (що й не дивно, так як переважна більшість ранніх готів були колишніми панками), але при цьому ввели в ужиток досить нововведень, що вказує на однозначну самобутність субкультури і незалежність від предтеч.

Трохи пізніше виникли групи, які грали gothic rock, без явних пост-панкових коренів – «Sisters of Mercy», «Fields of the Nephilim», «The Mission» та інші.

Ранні готичні групи були швидко підхоплені хвилею популярності – про них писали всі музичні видання того часу (широко популяризуючи термін gothic), як і про будь-який новий, «модний» музичний перебіг. Але хвиля досить швидко (до середини / кінця 80-х) спала, і начебто все вказувало на те, що і gothic музика і субкультура, яка підживлює її, теж тихо помруть. Однак розвиток субкультури пішов іншим шляхом – культура замкнулася в собі, і саме тому вижила, ставши ще «сильнішою» і цілісною.

Друга хвиля gothic груп – «The Shroud», «Rosetta Stone», «London After Midnight», «Mephisto Walz», «Corpus Delicti», і формація людей, що з'явилася і які називають себе готами, сформували основні уявлення про gothic культуру, поняття про готичний світогляд. Готи починають виявляти цікавість до світової «готичної» спадщини – художньої готичної літератури, похмурого арту в найширшому діапазоні – від творчості прерафаелітів до робіт HRGiger. Культову популярність набуває письменниця Anne Rice, автор вампірських новел.

У цей період сформувався базис сучасної готичної субкультури – процес формування тривав приблизно до середини 90-х, а потім процес розвитку культури виходить на новий рівень.

Найбільш активно готична сцена розвивається в Німеччині (там готів часто називають Gruftie, а саму готичну сцену – «schwarze scene» – чорна сцена), Америці та Англії. Також істотні зміни відбуваються в музиці – формуються нові gothic стилі – darkwave, ethereal, dark folk. Відповідно, розділяється й аудиторія, хоча поділ відбувається не тільки по музичних пристрастях, але і по «видам» – з'являються різні типи готів. В цілому цей період характерний достатньою замкнутістю культури стосовно «зовнішніх подразників». В результаті до середини 90-х світова gothic субкультура вже мала сильну і дуже розвинену ізольовану інфраструктуру – готичні журнали, радіо, лейбли, клуби, магазини. Результатом стала можливість абсолютно автономного існування субкультури і незалежність від милості мас-медіа та реакції суспільства.

Друга половина 90-х стає новою стадією розвитку готичної субкультури – формування dark culture, в цілому під цим терміном мають на увазі загальну «темну» субкультуру, що включає в себе goth, vampyre, fetish. Значну роль у розвитку субкультури зіграв інтернет – готи включилися в мережеве життя практично з самого початку його активного поширення: основна конференція в Usenet для спілкування готів – alt.gothic була створена ще в 1991 році (в ній спостерігається гігантська активність – іноді до декількох тисяч листів в день, і до сих пір); основний готичний сайт – Dark Side of the Net, який є індексом готичних ресурсів – з'явився в 1994 році.

Природно, що розвиток субкультури йшов не тільки у «віртуальному» вигляді – в реальному житті відбувалися також суттєві зміни. Зокрема, саме в цей період стали регулярними різні великі готичні фестивалі: в Німеччині – «Wave Gotik Treffen», в Англії – «Whitby Gothic Weekend», в США – «Convergence», на які з'їжджаються готи з усієї країни і з інших країн – подібні заходи з величезною кількістю різних акцій на кожному з них дали величезний поштовх до розширення субкультури. Також культура розвивається вшир, залучаючи нових людей переважно з metal культури; виникає феномен під назвою gothic metal, як варіант металевої музики наближеної до готичної естетики. Часто групи з новітньої генерації готичних груп (gothic metal) називають третьою хвилею готичної музики.

На пострадянський простір готична субкультура прийшла в середині 90-х років, заповнюючи духовний вакуум, що утворився після історичного краху комуністичної ідеології і держави, побудованої на цій ідеології, як основі; зникнення піонерських і комсомольських заідеологізованих організацій молоді.

Три складові субкультури

Готика – не музика і не стиль одягу. Готика – це перш за все світогляд! В принципі наявність у індивідуума готичного світогляду цілком коректна підстава, для того щоб вважати його готом, навіть якщо він і не відповідає іншим критеріям.

Це тонке сприйняття життя, загострене почуття краси і потворності, хвороблива чутливість до дисгармонії і неприйняття буденності і стандартності. Готичний світогляд – це особливий погляд на життя і на смерть, але це не любов до смерті.

Життєва філософія готів – це поєднання двох основних елементів: абсолютний індивідуалізм і незвичайна романтика.

Готи сповідують досить серйозні життєві принципи. Вони поєднують девізи «Сьогоднішній день останній» і «Справжня віра в себе, в справжню дружбу і любов може врятувати душу людини».

Жити зараз і тут, і щоб це коштувало того. Завжди прагнути до більшого, шукати красу навіть в тому світі, в якому її немає. Завжди дивитися на всі (негативні і позитивні) сторони життя, не закриваючи на них очі.

Намагатися робити так, щоб все було красиво або не робити. Любити – так до кінця, виглядати – так сексуально і індивідуально, говорити – так правду.

Намагатися змінити кожен сірий, банальний день – внести в нього емоції і почуття шляхом музики, стилю одягу, мейк-апу (іміджу) і інших джерел.

Знати правду, і похмуро іронізувати над нею: принцип такий – «Die laughing!» (Вмирай посміхаючись).

Переплавляти всі свої емоції, як позитивні, так і негативні – біль, відчай і подібні, в життєву енергію.

Однією з особливостей готичного сприйняття світу є підвищений інтерес до надприродного, а значить і до магії і окультизму. Інтерес цей має різні прояви, від примітивного використання магічних символів як елементів прикрас у тих, хто не займається окультизмом серйозно, до готів, які присвятили своє життя вивченню магічних таїнств.

* * *

Готи беруть енергію і життєве натхнення з тієї музики, літератури, арту і філософії, які інших просто «вантажать», депресують, здаються занадто похмурими, «незрозумілими» або занадто складними. Готи живуть тим, що змушує весь час відчувати емоції. Зазвичай готична музика дуже емоційна і багатьом людям весь цей спектр емоцій не потрібен (їм вистачає однієї зі сторін, наприклад – тільки позитивних і радісних). Решта – біль, смуток, емоційна агресія від життя та інші для них важкі.

Готу ж потрібні всі відтінки і фарби емоцій – політ абсолютного болю і радість щоденного подолання кордонів сірої реальності, безмежний смуток і печаль, які несуть розуміння почуттів. Готи зберігають холод своїх емоцій. У радісній музиці немає сили для готів, так як радість – проста, в той час як внутрішня зосередженість, холодний смуток і іронія мають сотні відтінків.

Якщо людина пройшла через складний (важкий) період життя – вона слухає ту музику, яка дає силу, енергію. У цей період пізнається те, що справжнє в житті, а що ні, так як сприйняття людини загострене, і здатне тонко відчувати різницю між щирою, смаковою музикою і «конвеєрною». Тому до готики часто приходять через «чорну» смугу життя, яка змушує відокремити фальш від справжніх емоцій ...

* * *

Готична естетика вкрай еклектична за набором вживаних і популярних символів, можна зустріти і єгипетську і християнську і кельтську символіку. Основним готичним символом є єгипетський анк (ankh) – символ вічного життя. Часто вживаються і інші єгипетські символи – такі як «Око Ра». Християнська символіка використовується менше рясно, здебільшого у вигляді звичайних розп'ять (тільки з більш стильним дизайном). Кельтська символіка зустрічається у вигляді рясного використання кельтських хрестів і різних кельтських орнаментів. Досить широко представлена ​​окультна символіка – використовуються пентаграми (як звичайні, так і перевернуті), перевернуті хрести, восьмикінечні зірки (символи хаосу). Також використовується безліч різних символів смерті – прикраси з трунами, черепами, і т. д. До чисто gothic символів можна віднести кажанів – різні зображення кажанів можна зустріти на сотнях gothic сторінок в інтернет і на безлічі готовий у вигляді прикрас.



Кожна особистість, – готесса і гот, – вважає за краще вільне самовираження: в одязі, в поведінці, в повсякденному виборі різних речей. Існують найбільш характерні види готів, класифікація яких складена суто за їх зовнішнім виглядом. Деякі яскраві представники – це антикварні, корпоративні, фетиш і кібер-готи.

Найбільш, мабуть, складний для опису елемент готичної субкультури, це зовнішній вигляд готів в цілому – готи завжди вітали самі різні способи самовираження. У житті це призвело до того, що на готичних фестивалях практично неможливо знайти двох «однакових» готів, це ускладнює і їх класифікацію за видами, хоча класифікацію за видами варто почати не з іміджу, а з двох більш глобальних типів.

Mopey и Perky Goth

Ці два типи готів викликають часту полеміку, але їх існування є об'єктивною реальністю. Грубо перебільшуючи можна сказати, що це два кардинально протилежних сприйняття goth культури.

Mopey Goths – це індивідууми, що постійно знаходяться в депресивному стані, здебільшого замкнуті, про них говорять, що вони «ставляться до життя занадто серйозно», хоча багато хто вважає що Mopey Goths і є 100% готи і саме вони представляють собою саму суть субкультури.

Perky Goths (часто пишуть PerkyGoff) називають тих, хто відноситься до goth більш «розслаблено», вони люблять тусуватися в клубах (природно готичних) і проводити час так, як їм подобається, депресія не для них, вони вважають Mopey Goths замкнутими в собі і нудними

Це може здатися дивним, але більшість готів в світі є Perky Goths, все ж стан постійної депресії і тотальна замкнутість – це речі, які рідко зустрічаються. Існує певне протиборство між двома цими поглядами на життя, але в дійсності вони розрізняються тільки «серйозністю» відношення до goth субкультури – для Mopey Goths готична субкультура і світогляд – фетиш, вони ставляться до них дуже серйозно, навіть надмірно серйозно; з іншого боку Perky Goths не можна вважати «несправжніми готами» (все ж їх переважна більшість), і вони без сумніву живуть тією ж субкультурою, просто вони відносяться до неї трохи менше серйозно.

Поділ готів за видами іміджу заняття важке і навіть невдячне, тут ми постараємося описати найбільш характерні види.

Antiquity Goth, Renaissance Goth, Romantic Goth, Victorian Goth

Під терміном «антикварні готи» маються на увазі готи, які віддають в іміджі перевагу стилю певних історичних епох – в цілому це один з найбільш ефектних і красивих готичних стилів. Даний стиль не вимагає обов'язкового використання чорного кольору в одязі, і перевагу цьому стилю віддають найбільш романтизовані індивідууми. Часто костюми максимально наближені до костюмів різних епох, але це не обов'язково – існують і більш «похмурі» представники цього стилю, які віддають перевагу чорному кольору, але одяг яких все одно найближче до «історичного».

Androgyn Goth

Андрогінні готи це не конкретний вид іміджу, а швидше загальна естетика певних індивідуумів, андрогінність має на увазі безстатевість, але не асексуальність. Велика частина андрогінних готів чоловічої і жіночої статі виглядають так, що важко зрозуміти, представник якої статі перед нами, особи чоловічої статі часто носять спідниці (що іноді зустрічається у готів чоловічої статі і інших стилів), часто тяжіють до фетиш естетики.

Corporate Slave Goth

Породження 90-х – «готи раби корпорацій», – це нещасні готи, які працюють у великих компаніях, в яких існує dress code, тобто потрібно одягатися за певними правилами. Для них існує безліч сайтів з корисними порадами на тему того, як відповідати «офісному стилю» і при цьому зберегти готичність.

CyberGoth, Darkwave

Кібер-гот, або просто кібер, як субкультурне поняття з'явилося в 90-х. До цього компанія з виробництва рольових ігор «Games Workshop» використовувала слово кібер-гот для своєї ігрової серії «Dark Future». У другій половині 90-х деякі готичні групи вирішили відійти від своєї звичайної стратегії, перейшовши на більш незвичайні і футуристичні теми. До цих колективів був застосований термін «кібер-готи». Піонерами в цьому музичному стилі є: Goteki, Nekromantic, Narcissus Pool, Katscan, Mechanical Cabaret. В цей же час і з'являється повноцінна субкультура кіберів.

Однією з основ даного руху є літературні жанри – кіберпанк (а пізніше пост-кіберпанк стилі: нанопанк і біопанк), а також постапокаліптика. Серед кіберів поширена думка про прийдешнє темне майбутнє, в якому технології будуть грати дуже важливу роль в житті людини.

Великий внесок внесла рейв-культура. Звідти була взята частина гардероба: латекс, короткі стрижки кислотних кольорів, чоботи на платформі, яскраві кольори в одязі і т. д. Кіберів часто можна помітити в клубах, де вони танцюють під транс, техно і т. д.

Не менш важливою складовою у формуванні поглядів кібер-готів є індастріал, вірніше постіндустріальна сцена (EBM, Dark Electro, Aggrotech, Power Noise і т.д.). Саме ця ніша дуже популярна серед кіберів.

Між представниками індастріал субкультури – ріветхедамі і кіберами є багато спільного, наприклад: футуристично-дадаістські погляди на соціально-технологічний розвиток людства.

GlitterGoth, FairyGoth

Досить дивне породження готичної субкультури, яке в основному стосується тільки осіб жіночої статі. Характеризується кітчевим змішанням стилів і квітів. Спочатку так називали дівчат-готів «косивших під фей», але поступово цей термін придбав дещо інше значення – тепер так називають певний глем-стиль.

GypsyGoth, HippieGoth

Цей стиль здебільшого характерний для готів язичників, прихильників Wicca, або для готів похилого віку. Одяг мішкуватого виду, складної конструкції, тканини різних кольорів (наприклад, оксамит темно-зеленого, темно-червоного і синього кольорів), безліч різних прикрас, амулетів.

FetishGoth

Готи близькі до фетиш естетики, в одязі використовуються штучні матеріали – латекс, вініл, штучна шкіра, рідше шкіра, весь одяг щільно обтягує тіло, іноді використовуються кофти-сітки, тільки чорний колір. Загальний зовнішній вигляд характерний для відвідувачів фетиш клубів.

Punk Goth, Post-Punk, Dark Punks

Готи, які ностальгують за старими добрими часами 80-х – споконвічного стилю готів. Ірокези, англійські шпильки, рвані джинси, шкіряні куртки / жилети – все це тут. Відрізняються від панків більш стильним і похмурим виглядом, здебільшого прихильники ранніх готичних груп і «старих часів goth».

Vampyre Goth

Готи, які тяжіють до вампірської естетики, часто нарощують або імплантують собі довгі ікла, іноді користуються зубними протезами з іклами, в одязі віддають перевагу романтичному стилю.

* * *

Природно, що всі перераховані вище типи готів досить умовні, і постійно зустрічаються індивідууми, що не дуже потрапляють під згадані описи, але при цьому велика частина готів все ж вписується в цю класифікацію.

Висновок

Американський культуролог Дунья Брілл з Університету Сассекса в своїй дисертації з культурології, присвяченій субкультурі готів, прийшла до дивних висновків.

Багато з молодіжних субкультур спонукають людей кидати школу і здійснювати протизаконні вчинки. Однак саме шанувальники похмурої готичної культури отримують хорошу освіту, рідко кидають школу і часто бувають першими учнями. Ця субкультура пробуджує інтерес до класичної освіти, особливо до мистецтва. На її думку культуролога, готи зазвичай вибирають професії, пов'язані з веб-дизайном, програмуванням або журналістикою.

Досвід звичайних людей підтверджує її висновки. Як каже лікар стоматологічної клініки «Архангел» в Західному Лондоні і гот Дідьє Голард, у нього є друзі готи, цілком успішні. Серед них зубний лікар з Ліона, парочка повірених, англіканський священик.

Голард, якому 39 років, відмовляється носити білий халат і ходить в чорній уніформі. Свердлячи зуби, він слухає «Nine Inch Nails» і «Killing Joke». Однак приналежність до готів відкриває світ, де мистецтво, новини і літературу визнають і відкрито обговорюють, можливо, закладаючи основу майбутніх зв'язків.

Брилл стверджує, що готика – субкультура, чужа насильству. «Я не знаю жодного гота, який брав би участь у оскверненні кладовища або вбивав кішок. Вони люблять свої кладовища і своїх кішок», – каже культуролог.

За словами Чока Хосейна, що грав в готичній групі «Salvation», нині керівника фірми звукозапису, – «готи зазвичай представляють собою дивних інтелектуалів, які почали бачити світ по-іншому».



Наші інтереси: 

Знати світові тенденції в розвитку молодого покоління, щоб правильно вибудовувати стратегію і тактику державотворення в Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Звертає увагу те, що субкультура "готів" не має жодного стосунку до культури реальних готів. Скоріше навпаки - похмура естетика, несмак і песимізм цієї субкультури є запереченням яскравої, оптимістичної, життєрадісної культури готів.

З раннього середньовіччя "готами" називали аріян. Це була релігія красивих, шляхетних, сонячних людей.

Можливою причиною того, що "готами" назвали субкультуру з відвертими елементами сатанізму, виродження і депресії, є прагнення викликати відразу до реальних готів, а отже й до аріянства. Щоб у людей навіть не було бажання здійснювати пошуки в цьому напрямку.

Про готів: Готи – засновники хрестиянської Європи

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Люблю інколи послухати Rasmus або HIM.
The Rasmus october and aprilThe Rasmus october and april

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Коли я писав цю статтю (раніше... для журналів "Організатор" і "НМТ"...), то прослухав багато музики, а також подивився фільм "Дракула"...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Звертає увагу те, що субкультура "готів" не має жодного стосунку до культури реальних готів. Скоріше навпаки - похмура естетика, несмак і песимізм цієї субкультури є запереченням яскравої, оптимістичної, життєрадісної культури готів.

З раннього середньовіччя "готами" називали аріян. Це була релігія красивих, шляхетних, сонячних людей.

Можливою причиною того, що "готами" назвали субкультуру з відвертими елементами сатанізму, виродження і депресії, є прагнення викликати відразу до реальних готів, а отже й до аріянства. Щоб у людей навіть не було бажання здійснювати пошуки в цьому напрямку.

Про готів: Готи – засновники хрестиянської Європи

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

У 2004 році була на презентації українських рок-гуртів, які позиціонують себе як готичні. Ось в тему: https://www.ar25.org/node/3810

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарна інформація... Олено, дякую!
Зараз додам твій матеріал "в тему" до свого...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!