Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Independent: Гітлер в «Майн Кампф» писав зовсім не те, про що всі думають

Спецтема:

«Майн Кампф» читають у всьому світі. Книга перекладена на багато мов. Книга регулярно потрапляє в число бестселерів в Індії. А ось в Баварії з 1945 року видання цієї книги забороняли. У 2015 році, коли авторські права на книгу закінчилися, закінчилася і заборона. Для сучасних німецьких читачів Інститут сучасної історії в Мюнхені вирішив випустити критичне наукове видання - з великим вступом і численними примітками, що вказують на численні недоліки в аргументах фюрера.

Про це пише британська Independent.

Видання було розпродано ще до того, як з'явилося в магазинах. На тираж в 4 тисяч було подано 15 тисяч заявок. На чорному ринку книгу продають за грабіжницькими цінами - набагато дорожче за офіційні 59 євро. 

Дехто стурбований, що Мюнхенський інститут ненавмисно поширює нацистську пропаганду. 

Гітлер написав свої найголовніші політичні праці ще до того, як прийшов до влади. 

Оскільки сьогодні Гітлер розглядається як саме втілення зла, його авторство передбачає, що Mein Kampf також має бути найбільшим злом у світі.

Але ті, хто очікує, що зі сторінок цієї книги буде сипатися пропаганда, будуть здивовані. Її набагато більше в сумнозвісних промовах Геббельса, в агітаційній стрічці Лені Ріфеншталь "Тріумф Волі» або в антисемітських карикатурах тижневика «Дер Штюрмер».

«Майн Кампф» при Третьому Рейху поширювали мільйонами. Але мало хто міг би назвати її знаряддям пропаганди. До того ж її дуже важко читати.

Книга не представляє якоїсь конкретної політичної теорії. Розповіді з власного життя перемішані з міркуваннями про все - від економіки до архітектури, від ландшафтної естетики до історії. Є там також і антисемітські тиради, але те, що дає текстову послідовність, то це загальний настрій про новий стиль політики "інтуїції" і "характеру, а не теорії і логічної дедукції.

Багато в книзі є переказом Гітлера ідей ранніх мислителів. Гітлер умів узагальнювати і зробити ці ідеї та припущення доступними.

Але простота «Майн Кампф» в іншому - у переконанні, який простий є націонал-соціалізм. Це свого часу і привернуло до нього стільки людей. Критичні зауваження не зайве написати саме про це.

Так що ті, хто проштудіює книгу, побачать зовсім не те, що шукали, резюмує автор статті. 

Наші інтереси: 

Важливо знати, що те, що ВСІ говорять, не означає правди! Важливо самим вміти робити висновки, а не підтакувати вигукам натовпу. Навіть інтелігентного натовпу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Зацікавлена прочитати цю книгу.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Зацікавлена прочитати цю книгу.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Нарешті (!) починається Розуміння...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Майн Кампф - це цікаво, але ж це тільки виклад світогляду молодого Гітлера. Якісь елементи цього світогляду були розвинуті, якісь, можливо, заперечені.

Тому важливіше зрозуміти, що таке національний соціалізм в його розвиненому стані. Його ж творили не тільки Гітлер, а й багато інших.

З усім цим треба розібратися. Починаючи з того, звідки взялася назва "національний соціалізм". Тут якийсь парадокс, адже націонал-соціалізм виступав проти соціалізму. Тобто по-суті нацизм не був соціалізмом. Тоді навіщо вони взяли цю назву?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!