Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська компанія постачатиме ракети для польських МІГів

Категорія:

Спецтема:

Ракети для польських винищувачів мають бути доставлені до кінця листопада цього року. Якщо ми хочемо, щоб Україна зберегла свій потенціал і можливості, також у сфері оборонної промисловості, повинні її підтримувати, вважає військовий журналіст.

16070207.png

МіГ-29

Українська компанія постачатиме ракети повітря-повітря для польських винищувачів МіГ-29. У тендері на 40 ракет такого типу переміг консорціум, сформований польською компанією WB Electronics та українською – «Спецтехноекспорт». 

Що вирішило те, що перемогла саме українська пропозиція, запитуємо польського фахівця в галузі повітряних сил, журналіста і публіциста порталу Defence24pl Юліуша Сабака.

– Українці – це тепер єдиний крім Росії виробник ракетних снарядів, які можуть використовуватися в польських літаках МіГ-29М. Щоправда, літаки пристосовано до стандартів НАТО, але у них надалі функціонує російський стандарт озброєння. У цьому випадку українці постачатимуть ракети середньої дальності Р-27ЕР з радіолокаційним наведенням. Це не надто сучасна технологія, але здійснена вимога їх повного узгодження зі стандартом літака і радара. У результаті, Польща могла рішитися або на постачання ракет з Росії, що здається сумнівним з багатьох причин, або шукати іншого виробника. А зараз єдиний виробник, крім Росії, знаходиться саме в Україні.

Які умови тендеру повинна сповнювати українська компанія, щоб виготовляти ракети для польських винищувачів?

– У цьому випадку Інспекторат озброєння посприяв постачальникам з-поза Європейського Союзу, причому – з країн, які мають відповідні сертифікати, що дозволяють виготовляти озброєння для країн НАТО і ЄС. Це була особлива процедура, передусім з огляду на факт, що ракети міг постачати лише український виробник. Адже, як зазначено у вимогах, це мають бути нові ракети, а не зняті з чужого озброєння. Вимогою було, щоб вони були не старшими, ніж один рік. Саме тому українці були єдиним можливим постачальником. Консорціум створено з польською компанією WB Electronics, яка має в Україні досить широкі контакти, позаяк співпрацює в галузі зв’язку і безпілотних літальних апаратів. Саме вона є польським елементом консорціуму, який – як єдиний – виконав усі вимоги.

Яка роль винищувачів МіГ-29 у Польських повітряних силах? Чи купівля ракет середньої дальності означає плани підтримати їхню бойову готовність?

– Так. Звичайно, тепер основним польським бойовим літаком є F-16, найсучасніший літак польської авіації. Але, передусім з фінансових причин, зараз ми не можемо дозволити собі купівлю достатьої їх кількості. Тому надалі використовуємо літаки ще з часів Варшавського договору. МіГи-29, які експлуатуємо в Польщі, найсучасніші серед постсовєтських літаків; останніми роками вони пройшли модернізацію (у співпраці з закордонними фірмами). Їх навігаційну, ідентифікаційну системи і систему зв’язку пристосували до натівських стандартів. Отже, вони готові до союзницьких операційних дій. Тепер їх використовують у місіях НАТО. Тобто, літаки МіГ-29 беруть участь, наприклад, у місії Baltic Air Policing, що полягає в патрулюванні повітряного простору Литви, Латвії та Естоніі, які не мають винищувачів і самостійно не можуть виконувати таких дій. Роль МіГів – важлива, вони дозволяють нам не експлуатувати надмірно найновіших літаків, які забезпечують територію Польщі. Купівля ракет середньої дальності свідчить про плани забезпечити повні операційні можливості. У таких місіях як, наприклад, Baltic Air Policing, цих ракет, як правило, не використовують. У них літаки озброєні дрібнокаліберними гарматами й ракетами короткої дальності. Отже, ця купівля служить відновленню певних бойових можливостей у випадку якогось реального конфлікту. А такі можливості ми, мабуть, втратили, тому що закінчився строк бойової придатності ракет, які в нас були.

Тим часом, існує необхідність захисту східних кордонів НАТО, що підтверджує організація саміту Альянсу у Варшаві вже наступного тижня. Мабуть, тут важливою є роль Польщі.

– Активність Польщі в діях, пов’язаних з укріпленням східного флангу НАТО, є дуже важливою. Ми розташовані на сході Альянсу, тому Польща ангажується в усі дії, які впливають на збільшення безпеки в нашому регіоні.

Купівля українських ракет для польської авіації є цікавим прикладом співробітництва у сфері оборони між Польщею та Україною...

– Так, зрозуміло. Українська промисловість клопочеться про подібні спільні проекти. Саме компанія WB Electronics є одним з провідних польських суб’єктів, який не лише продає за кордон товари, на продаж яких, – наприклад в Україну, – має дозвіл. Але й надає ліцензію, завдяки якій українська сторона також збільшує свій потенціал. На мою думку, ця трансакція є прикладом такої взаємності, тому що Україна внаслідок конфлікту з Росією на Донбасі та анексування Росією Криму – мусила обмежити свої контакти з нею, також економічні. А у випадку оборонної промисловості ці контакти були дуже сильними. Якщо ми хочемо, щоб Україна зберегла свій потенціал і можливості, також у сфері оборонної промисловості – повинні її підтримувати. Саме таке співробітництво, на мою думку, – добра ідея.

Наші інтереси: 

Поляки - наші союзники. Добре, що вони розуміють те, що Україна - їхній союзник.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Зерно (Міжморє) шукає ресурсів для проростання.Правильно сказав професор Володимир Самотий-Міжморє існує.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Зерно (Міжморє) шукає ресурсів для проростання.Правильно сказав професор Володимир Самотий-Міжморє існує.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Україна може виробляти і інші "товари"...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!