Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Генерали-мародери радянські… Частина 2. Маршал Радянського Союзу ЖУКОВ Г.К.

Спецтема:

«Тов. Жуков, під час перебування Головкомом групи Радянських окупаційних військ у Німеччині, допустив вчинки, що ганьблять високе звання члена ВКП(б) і честь командира Радянської Армії. Будучи повністю забезпечений з боку держави всім необхідним, тов. Жуков, зловживаючи своїм службовим становищем, встав на шлях мародерства, зайнявшись присвоєнням і вивезенням з Німеччини для особистих потреб великої кількості різних цінностей…»

(З ПОСТАНОВИ Політбюро ЦК ВКП(б) «Про т. Жукова Г.К. Маршала Радянського Союзу» / П61 / 84. 20 січня 1948 р.)



ПОСТАНОВА Політбюро ЦК ВКП(б) «Про т. Жукова Г.К. Маршала Радянського Союзу»
П61 / 84
20 січня 1948 р.

ЦК ВКП(б), заслухавши повідомлення Комісії в складі тт. Жданова, Булганіна, Кузнєцова та Шкірятова, виділеної для розгляду матеріалів про негідну поведінку командувача Одеським військовим округом т. Жукова Г.К., що надійшли в ЦК, встановив наступне.

Тов. Жуков, під час перебування Головкомом групи Радянських окупаційних військ у Німеччині, допустив вчинки, що ганьблять високе звання члена ВКП(б) і честь командира Радянської Армії. Будучи повністю забезпечений з боку держави всім необхідним, тов. Жуков, зловживаючи своїм службовим становищем, встав на шлях мародерства, зайнявшись присвоєнням і вивезенням з Німеччини для особистих потреб великої кількості різних цінностей.

З цією метою т. Жуков, давши волю нестримній тязі до користолюбства, використовував своїх підлеглих, які, догоджаючи перед ним, йшли на явні злочини, забирали картини та інші цінні речі в палацах і особняках, зламали сейф в ювелірному магазині в м Лодзі, вилучивши знаходяться в ньому цінності, і т. д.

В результаті всього цього Жуковим було присвоєно до 70 цінних золотих предметів (кулони і кільця з дорогоцінними каменями, годинник, сережки з діамантами, браслети, брошки і т. д.), до 740 предметів столового срібла і срібного посуду і, понад те, ще до 30 кілограмів різних срібних виробів, до 50 дорогих килимів і гобеленів, понад 60 картин, які представляють велику художню цінність, близько 3 700 м шовку, вовни, парчі, оксамиту і ін. тканин, понад 320 шкурок цінного хутра і т. д.

Будучи викликаний в Комісію для дачі пояснень, т. Жуков поводився неналежним для члена партії і командира Радянської Армії чином, в поясненнях був нещирим і намагався всіляко приховати і замазати факти свого антипартійного поведінки.

Зазначені вище вчинки і поведінка Жукова на Комісії характеризує його як людину, що опустився в політичному і моральному відношенні.

З огляду на все викладене, ЦК ВКП(б) постановляє:

1. Визнаючи, що т. Жуков за свої вчинки заслуговує виключення з лав партії і засудження, зробити т. Жукову останнє попередження, надавши йому в останній раз можливість виправитися і стати чесним членом партії, гідним командирського звання.
2. Звільнити т. Жукова з посади командувача Одеським військовим округом, призначивши його командувачем одним з менших округів.
3. Зобов'язати т. Жукова негайно здати в Держфонд всы незаконно привласнені їм коштовності і речі.

ЦК ВКП (б)

(РГАСПИ. Ф. 17. Оп. 3. Д. 2198. Лл. 28–29. Подлинник. Машинопись.)



Джерело:

Краснов В.Г. Неизвестный Жуков. Лавры и тернии полководца. Документы. Мнения. Размышления. - М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2001. - 575 с.: ил.: - (Архив) С. 463, 467-470, 475-478.

ISBN 5-224-01089-6

Наші інтереси: 

Знати правду про Другу світову війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

У мене тiльки два питання: "На бiса йому це все було потрiбно? Невже вiн не розумiв, що в совдепiвськiй системi все, що вiн накрав жодним чином не можна було використатити?"

Висновок Жуков - хворий на цiлу голову серiйний вбивця.

Хай Буде!

Коментарі

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

У мене тiльки два питання: "На бiса йому це все було потрiбно? Невже вiн не розумiв, що в совдепiвськiй системi все, що вiн накрав жодним чином не можна було використатити?"

Висновок Жуков - хворий на цiлу голову серiйний вбивця.

Хай Буде!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А навіщо були мільярди Березовському ?
А навіщо мільярди сучасним українським олігархам ?

Це дійсно психічне захворювання - КРАСТИ !

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

"А навіщо були мільярди Березовському ?
А навіщо мільярди сучасним українським олігархам ?

Це дійсно психічне захворювання - КРАСТИ !"

Різниця очевидна. Те «барахло», яке знайшли у Жукова та його посіпак вони не могли відкрито використовувати у СРСР для зміцнення своєї влади. Очевидно, що все, що потрібно було Жукову та його родині для власних потреб вони могли б офіційно отримати через систему «закритих» розподільників, куди потрапляла значна частина не тільки «трофейного» майна, а й ресурсів із так званого «ленд-лізу».
Відомо, що увесь вищий командний склад РСЧА носив американські шкіряні пальта, які американці надсилали як спеціальний одяг для водії автівок. Ніщо й ніхто не завадив би Жукову офіційно отримати кілька акордеонів, годинників чи автівок а також необхідний одяг цілком офіційно. Безумовно в СРСР тоді вже була поширена система хабарництва, яка сягала найвищих верств, але Жукову для зміцення свого становища при владі абсолютно не потрібно було все те «барахло».
Насправді тоді Дойчланд грабували усі. Офіцери рангу полковник- підполковник мали можливість певний час відсилати до дому награбоване цілими «пульманами», в той час коли «героїв переможців», яких частково демобілізовували переодягали у рвані, третього «терміну» однострої.
Навпаки у сучасному «вільному світі» великі гроші є інструментом влади, якщо той «вільний світ» визнав, що великі гроші набуто «законним шляхом». Тому «олігархам» як Росії так й Україна найголовніше легалізувати набуті статки. Для путінського найближчого оточення, яке потрапило під особисті санкції влади ЗДА після путінського розбою на території України така легалізація стала не можливою у принципі.
Українські ж олігархи, лояльні володарям ЗДА, можуть й далі відкрито та легально керувати Україною через механізми влади «вільного світу» – володіти засобами масової інформації, створювати підконтрольні їм політичні структури, які називаються «партіями».
То ж різниця очевидна у СРСР – великі гроші не були інструментом влади, а у сучасному «вільному світі», до якого належить Україна, великі гроші є головним інструментом влади.

Хай Буде!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Жуков і генералітет використовували награбоване для зміцнення свого положення в країні шляхом подарунків партійній номенклатурі, тобто підкупу партноменклатури!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Це він один такий, чи решта радянських генералів такі самі?

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Практично вся Червона Армія, яка була на теренах Німеччини, від рядового до генералів/маршалів була армією мародерів. Просто масштаби мародерства були різними - солдат віз чемодан, а генерали мародерили потягами!

З огляду на Ваше запитання підготую ще матеріал про мародерство рядовим складом Робітничо-Селянської Червоної Армії...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!