Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 8

Гібридний прискорювач, або Основи формування козацької республіки постіндустріальної ери

Категорія:

Закономірний перехід від індустріальної до постіндустріальної суспільно-економічної формації передбачає радикальні зміни соціальної структури. Як не парадоксально, але гібридна війна, яку веде Московія проти України і всього вільного світу, штовхає суспільство до переформатування в єдино можливому напрямку. Якщо стисло, то йдеться про перехід від влади керованих натовпів до влади самокерованих громад.

160628kozaky-4.jpg

Нове – це добре забуте старе
Нове – це добре забуте старе

Одкровення гібридної війни

У чому конкретно полягатиме переформатування суспільства? Підказку дає гібридна війна, яку Московія веде проти України і всього вільного світу. Річ у тім, що ця війна спрямована не проти армії чи державного апарату, а проти народу в цілому – на його ослаблення, завоювання або фізичне знищення. Тому звичними засобами гібридної агресії є психологічна війна, акції саботажу, здійснення терактів, зараження джерел води,  організація епідемій та техногенних катастроф, просування у владу маріонеток, корупціонерів і «корисних дурнів».

Така неоголошена всеохопна війна проти народу має організований характер, відтак для того, щоб їй протистояти, народ має сформувати відповідну соціальну організацію.

Народ-армія, ідентифікація ворога

Оскільки гібридна війна стирає грань між війною і миром, то нова організація стирає грань між цивільними і військовими. Таке воєнізоване суспільство називається козацьким. Повернення в минуле? Навпаки. Просто постіндустріальна формація використовує перевірені досвідом  напрацювання доіндустріальної формації і реалізує їх на вищому рівні знань і технологій. 

Козацька організація, окрім територіальної оборони (разом з професійним військом), повинна забезпечувати захист від терористів, саботажників, агентів впливу. Але щоб він них захиститися, треба їх спочатку ідентифікувати. Тому найголовніше завдання – чітке розділення на своїх і чужих. Це досягається наступними засобами.

1. Демоси: всі знають всіх

Найнадійніший захист від чужинців – це коли ми усіх своїх знаємо в обличчя. Це означає, що постіндустріальні громади – це організовані спільноти, в яких усі знають всіх. Такі спільноти називаються «демосами». Оскільки людина спроможна підтримувати 100–150 живих соціальних зв’язків, то чисельність громадян (тобто людей з правом голосу) в демосах не може перевищувати 150 осіб. Демоси бувають територіальні («громади»), ділові («проекти») і за інтересами («хопи» – від слова «захоплення»). У козацькі часи базові демоси були переважно територіальними і називалися «сотнями».

2. Тотальна виборність

Оскільки в демосах всі знайомі, то це дає можливість адекватно оцінювати один одного і висувати кращих. Сучасні інформаційні технології дозволяють відстежувати активність членів демосів, оперативно відкликати одних обранців і негайно висувати на їх місце інших. Наприклад, у сотенному демосі можна здійснити перевибори вже через два тижні після попередніх виборів.

Оцінка «за плодами» і оперативна виборність дозволяють швидко виявляти  свідомих чи несвідомих руйнівників, знімати їх з виборних посад, виключати з демосів. Тотальна виборність була фундаментом козацької держави доіндустріальної формації.        

3. Безперервна освіта

Важливим чинником деструктивної діяльності є невігластво або спотворена ворогом система життєвих цінностей. Для підтримання високої якості мислення виборців і обранців повинна діяти власна система постійної освіти: виховання, навчання, підвищення кваліфікації, перекваліфікації, індивідуального і колективного вдосконалення. Так, у козацькій державі усе населення було поголовно грамотним, суспільна еліта володіла кількома іноземними мовами, мала досвід навчання в зарубіжних університетах.

Найголовніші напрямки сучасної безперервної освіти:

  • самоорганізація демосів,
  • постіндустріальна економіка,
  • право і третейський суд,
  • раціональне мислення і етика спільного блага,
  • безпека і військова справа.  

4. Воля, віра, мова

Люди, які долучаються до руху за створення постіндустріальної козацької республіки, мають чітко знати, заради чого вони йдуть на жертви і що вони отримають після перемоги. У цій справі важливий досвід національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Він чітко сформулював три головні чинники консолідації та заохочення учасників визвольного руху.

А. Вільні громадяни без податків. Політичними правами в новій державі володіють тільки учасники національно-визвольної війни та їхні нащадки. Усі вони автоматично зараховується до вільного стану козаків і звільняються від усіх податків. За часів Першого Гетьманату члени козацького стану були повністю звільнені від податків. Лише міщани і селяни платили податок на утримання війська, а також сплачували податок з промислових прибутків.

Б. Козацька віра. Духовно-світоглядна єдність забезпечується тим, що всі учасники руху приймають «козацьку віру» – релігію вільних шляхетних людей. «Козацька віра» була різновидом аріохрестиянства (аріянства), тобто окультуреним варіантом народних вірувань, основаних на прадавній відичній (трипільській, арійській) традиції.

В. Українська мова.  Мова – це душа народу, засіб мислення, спілкування, взаєморозуміння та ідентифікації «свій–чужий». До козацького товариства приймали за умови «щоб прийнятий, якщо він був не руським, забув свою рідну мову й говорив козацькою, тобто українською; цю вимогу ніколи й ніхто не порушував» (Дмитро Яворницький. «Історія Запорізьких козаків», 1892).

Описані три чинники консолідації і заохочення абсолютно актуальні. Громадянами постіндустріальної республіки автоматично стають її засновники, тобто члени демосів; вони звільнені від податків і володіють правом голосу у своїх демосах.

Решта населення України набуває статусу підданих зі збереженням нинішніх економічних прав та обов’язків, із власним самоуправлінням і можливістю набути громадянство.   

5. Краса і гармонія

Боєздатність війська значною мірою визначається красою одягу. Саме тому в усіх арміях світу таку серйозну увагу приділяють одностроям, відзнакам, прапорам, нагородам. У постіндустріальному суспільстві гарний і функціональний «одяг сили» буде ознакою громадянина, підніматиме настрій, заохочуватиме шляхетну поведінку («форма зобов’язує»).

Не менш важливим чинником формування козацького суспільства є відповідна музика і мистецтво. Головна функція, яку вони виконують, по-суті має магічний характер – піднесення у простір позитивних подій, притягнення удачі, пробудження прихованих можливостей, захист від негативу.   

Висновок

Як не парадоксально, але гібридна (тотальна, всепроникна) війна, яку веде Московія проти України і всього вільного світу, штовхає суспільство до переформатування в єдино можливому напрямку. Його головними ознаками є динамічна мережа демосів, тотальна виборність, безперервна освіта, відповідальна воля, шляхетна віра, козацька мова, краса і гармонія.  

Наші інтереси: 

Гібридна війна - великий прискорювач переходу до постіндустріального суспільства. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Державу можна підтримувати податками або даруваннями (пожертвами).

До пожертв спроможна тільки частинка населення. Це ті, які нині долучені до руху добровольців і волонтерів. Всі інші спроможні підтримувати державу тільки через податки.

Отже, треба відділити першу групу від другої: хай перші самі визначають, куди і скільки робити дарування, а другі хай звично платять податки.

Як розділити ці групи? Вони самі добровільно розділяться в процесі розгортання руху за нову державу.

Ті, які підтримають цей рух своєю жертовною діяльністю (роботою і грошима), ті й будуть громадянами з правом голосу і без податків.

Ті, які не захотіли підтримати нову державу і приєднатися до руху, засвідчили, що не потребують громадянства. Тоді хай собі звично платять податки.

Додам, що це не є якась новація - так уже було. Ті, які підтримують справу своєю кров’ю, роботою і грошима, не можуть бути принижені примусовою системою оподаткування. Вони здобули собі волю - для себе і своїх нащадків.

За часів Першого Гетьманату члени козацького стану були повністю звільнені від податків. Лише міщани і селяни платили податок на утримання війська, а також сплачували податок з промислових прибутків.

Прошу ознайомитися з цією статтею:
Постіндустріальна економіка: без реєстрацій і податків

Володимир Федько каже:
Вибачайте, але це повна безглуздість!
Ви хочете створити рай для негідників і невдах !?
У мене такого бажання немає!
Кожен громадянин, підкреслюю КОЖЕН, повинен платити податок державі на утримання армії, поліції, апарату...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ґратулюю, Ӏгоре! Попередньо ти заглиблювався в усіх цих питаннях (перший і другий козацькі гетьманати, виборність, демоси, мова, віра, одяг сили...).

Але як магічно ти зумів зосередити всі ці атрибути нової козацької республіки, пояснити, як маємо зрозуміти і "скористатися" московською аґресією, і показав, що вся сила в наших руках у цій гібридній війні!!!

Дякую!!!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Я не економіст, проте мій товариш дуже хороший економіст, знаний в Україні та за кордоном. Його думка - в сучасному суспільстві звільнення від податків - це загибель держави. Думаю, що спочатку треба реформувати суспільство, а потім все решта, якщо така можливість буде.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ми говоримо про нову державу. А існуюча держава розвалюється навіть збираючи шалені податки.

Володимир Самотий каже:
Я не економіст, проте мій товариш дуже хороший економіст, знаний в Україні та за кордоном. Його думка - в сучасному суспільстві звільнення від податків - це загибель держави. Думаю, що спочатку треба реформувати суспільство, а потім все решта, якщо така можливість буде.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Замість податкової має бути система дарування - це коли громадяни відчуваючи вдячність за опіку держави обдаровують її плодами своєї праці і створюють можливості для подальшого розвитку.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Це трохи наївно. Спробуйте в будинку зібрати кошти на ремонт під'їзду.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Якщо люди відчувають власні інтереси, то кошти можна зібрати доволі просто. Наприклад, коли нам у під’їзді запропонували поставити броньовані двері з домофоном, то люди радо погодились: зробили початковий внесок і далі платять абонплату.

Володимир Самотий каже:
Це трохи наївно. Спробуйте в будинку зібрати кошти на ремонт під'їзду.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Вибачайте, але це повна безглуздість!
Ви хочете створити рай для негідників і невдах !?

У мене такого бажання немає!
Кожен громадянин, підкреслюю КОЖЕН, повинен платити податок державі на утримання армії, поліції, апарату...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Державу можна підтримувати податками або даруваннями (пожертвами).

До пожертв спроможна тільки частинка населення. Це ті, які нині долучені до руху добровольців і волонтерів. Всі інші спроможні підтримувати державу тільки через податки.

Отже, треба відділити першу групу від другої: хай перші самі визначають, куди і скільки робити дарування, а другі хай звично платять податки.

Як розділити ці групи? Вони самі добровільно розділяться в процесі розгортання руху за нову державу.

Ті, які підтримають цей рух своєю жертовною діяльністю (роботою і грошима), ті й будуть громадянами з правом голосу і без податків.

Ті, які не захотіли підтримати нову державу і приєднатися до руху, засвідчили, що не потребують громадянства. Тоді хай собі звично платять податки.

Додам, що це не є якась новація - так уже було. Ті, які підтримують справу своєю кров’ю, роботою і грошима, не можуть бути принижені примусовою системою оподаткування. Вони здобули собі волю - для себе і своїх нащадків.

За часів Першого Гетьманату члени козацького стану були повністю звільнені від податків. Лише міщани і селяни платили податок на утримання війська, а також сплачували податок з промислових прибутків.

Прошу ознайомитися з цією статтею:
Постіндустріальна економіка: без реєстрацій і податків

Володимир Федько каже:
Вибачайте, але це повна безглуздість!
Ви хочете створити рай для негідників і невдах !?
У мене такого бажання немає!
Кожен громадянин, підкреслюю КОЖЕН, повинен платити податок державі на утримання армії, поліції, апарату...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ми звикли, що держава - це щось зовнішнє, що стоїть над громадянами.

Проте нині ми творимо систему, в якій держава - це організація громад, відтак громадяни і є державою.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Скільки втрачають не-читачі Народного Оглядача !

Ця Твоя стаття, Ігоре, передбачила те, що сьогодні відбувається !!!

Ось чому, щоби запобігти подальших халеп, треба знайомитися з цим сайтом !!!!!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !