Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 60
  • Переглядів: 71

Виступ Вінстона Черчілля в ефірі радіостанції ВВС 22 червня 1941 року

Світ:

«…Перемога в Польщі, досягнута виключно силами німецької армії, спонукала мене знову звернутися до західних держав з мирними словами. Вони були відхилені міжнародними та єврейськими паліями війни. Але причина їхнього відхилення вже тоді полягала в тому, що Англія все ще сподівалася, що їй вдасться мобілізувати проти Німеччини європейську коаліцію, включаючи балканські країни і Радянську Росію.

У Лондоні вирішили направити послом в Москву містера Криппса. Він отримав чітке завдання за будь-яких обставин відновити відносини між Англією і Радянською Росією і розвивати їх в англійських інтересах. Про прогрес цієї місії повідомляла англійська преса, якщо тактичні міркування не змушували її до мовчання».

(Із Звернення Адольфа Гітлера до німецького народу у зв'язку з початком війни проти Радянського Союзу, 22 серпня 1941 р.)



... О 4 годині цього ранку Гітлер напав на Росію. Договір про ненапад між двома країнами був урочисто підписаний і не був розірваний. Німеччина не висловила жодної претензії з приводу його невиконання. Під його покровом помилкової безпеки, німецькі війська виставили неймовірну міць на лінії, що протягнулася від Білого до Чорного морів, і їх військово-повітряні сили і бронетанкові дивізії повільно і методично зайняли позиції.

Потім раптово, без оголошення війни, навіть без пред'явлення ультиматуму, німецькі бомби впали з неба на російські міста, німецькі війська перейшли російські кордони, і годиною пізніше посол Німеччини, який буквально напередодні щедро роздавав росіянам свої запевнення в дружбі і мало не в союзі, заявив російському міністрові закордонних справ, що Росія і Німеччина знаходяться в стані війни.

Таким чином, повторюється в набагато більшому масштабі наруга над визнаними міжнародними договорами і довірою міжнародного співтовариства, яку ми спостерігали в Норвегії, Данії, Голландії, Бельгії, і яку Муссоліні, пособник і шакал Гітлера, віддано зімітував у випадку з Грецією.

Все це не стало для мене сюрпризом. Насправді, я чітко і ясно попереджав Сталіна про майбутні події. Я застерігав його, як до цього застерігав інших. Залишається тільки сподіватися, що мої сигнали не були залишені без уваги.

Все, що я знаю на поточний момент – російський народ захищає свою рідну землю і що його лідери закликали до опору до останнього.

Гітлер – це злісний монстр, ненаситний у своїй жадобі крові і грабежу. Не задовольнившись тим, що вся Європа або знаходиться під його стопою, або в страху змушена принижено коритися, він хоче тепер продовжити бійню і спустошення на безкрайніх просторах Росії і Азії. Жахлива військова машина, яку ми і решта цивілізованого світу так нерозумно, так мляво, так безглуздо дозволили нацистським гангстерам створити з нічого рік за роком – ця машина не може простоювати, не кажучи вже про те, щоб просто заіржавіти або розпастися на деталі. Вона повинна перебувати в постійному русі, перемелюючи людські життя і затоптуючи житла і людські права мільйонів людей.

Більш того, її потрібно годувати не тільки плоттю, але і нафтою. Так що тепер цей кровожерливий безпритульний запускає свої механізовані армії на нові поля різанини, грабежу і спустошення. Як не бідні російські селяни, робітники і солдати, він повинен вкрасти їх хліб насущний. Він повинен розорити їх ріллі. Він повинен забрати у них нафту, яка приводить в рух їх плуг, і таким чином викликати голод, прикладів якому не буде в історії людства.

І навіть кривава бійня і розорення, які принесе його перемога російським людям (якщо він здобуде цю перемогу – поки до цього далеко), будуть тільки сходинкою до спроби втягти чотириста чи п'ятсот мільйонів, які живуть в Китаї, і 350 000 000, які живуть в Індії, в цю безодню людської деградації, над якою гордо майорить диявольська емблема свастики.

Не хочеться багато говорити в цей приємний літній вечір, коли життя і щастя мільярда людських істот загрожує звіряче насильство нацистів. Одне це змушує нас затримати дихання.

Але зараз я зобов'язаний звернути вашу увагу на щось, що приховано від очей і що прямо зачіпає спосіб життя Британії та Сполучених Штатів.

Нацистський режим не відрізняється від найгірших рис комунізму. Він позбавлений будь-яких принципів і основ, крім ненависного апетиту до расового домінування. Він витончений у всіх формах людської злоби, в ефективній жорстокості і лютій агресії. За останні 25 років ніхто не був більш послідовним противником комунізму, ніж я. Я не візьму назад жодного слова, яке я сказав про нього. Але все блідне перед який розгортається зараз видовищем.

Минуле, з його злочинами, божевіллям і трагедіями, відступає. Я бачу російських солдатів, що стоять на порозі своєї рідної землі, що охороняють поля, які їх батьки обробляли з незапам'ятних часів. Я бачу їх, що охороняють свої будинки; їх матері і дружини моляться – о так, тому що в такий час всі моляться про збереження своїх улюблених, про повернення годувальника, покровителя і захисника.

Я бачу десятки тисяч російських сіл, де засоби до існування з таким трудом вириваються у землі, але де існують споконвічні людські радості, де сміються дівчата і грають діти. Я бачу, як на все це насувається мерзотна нацистська військова машина з її чепуристими, що брязкають шпорами пруськими офіцерами, з її майстерними агентами, які тільки що приборкали і зв'язали по руках і ногах десяток країн. Я бачу також сіру вимуштрувані слухняну масу лютої гунської солдатні, що насувається подібно хмарам повзучої сарани. Я бачу в небі німецькі бомбардувальники і винищувачі з ще не загоєними рубцями від ран, нанесених їм англійцями, які радіють тому, що вони знайшли, як їм здається, більш легку і вірну здобич. За всім цим шумом і громом я бачу купку злодіїв, які планують, організують і накликають на людство цю лавину лих.

І потім мій розум повертається на роки назад, в дні, коли російські війська були нашим союзником проти того ж самого смертельного ворога, коли вони боролися з величезною мужністю і твердістю і допомогли здобути перемогу, плодами якої їм, на жаль, не дали скористатися, хоча і не з нашої вини.

Я пережив все це, і ви повинні пробачити мені це вираження почуттів і метушню старих спогадів. Але зараз я повинен заявити про рішення Уряду Його Величності, і я впевнений, що з цим рішенням погодяться свого часу великі домініони, бо ми повинні висловитися відразу ж, без єдиного дня затримки. Я повинен зробити заяву, але хіба можна сумніватися в тому, якою буде наша політика?

У нас лише одна-єдина незмінна мета. Ми сповнені рішучості знищити Гітлера і всі сліди нацистського режиму. Ніщо не зможе відвернути нас від цього, ніщо. Ми ніколи не станемо домовлятися, ми ніколи не вступимо в переговори з Гітлером або з ким-небудь з його зграї. Ми будемо боротися з ним на суші, ми будемо битися з ним на морі, ми будемо битися з ним в повітрі, доки при Божій допомозі не позбавимо землю від самої тіні його й не звільнимо народи від його ярма.

Будь-яка людина або держава, які борються проти нацизму, отримають нашу допомогу. Будь-яка людина або держава, які йдуть з Гітлером – наші вороги. Це відноситься не тільки до державної влади, а й до всіх представником злісної раси Квіслінгів, які перетворили себе на знаряддя і агентів нацистського режиму, діючи проти своїх співгромадян і проти своєї батьківщини. Ці Квіслінги, якщо їх не усунуть їхні ж співгромадяни, позбавивши нас від клопоту, будуть після нашої перемоги в ту ж секунду надані суду трибуналів Союзників. Така наша політика, така наша заява.

Звідси випливає, що ми надамо Росії і російському народу всю допомогу, яку тільки зможемо. Ми звернемося до всіх наших друзів і союзників у всіх частинах світу із закликом дотримуватися такого ж курсу і проводити його так само стійко і неухильно до кінця, як це будемо робити ми.

Ми запропонували уряду Радянської Росії будь-яку технічну або економічну допомогу, яку ми в змозі надати і яка буде йому корисною. Ми будемо бомбити Німеччину і вдень і вночі, в наростаючому масштабі, скидаючи на них з місяця в місяць все більш важкі бомби, щоб змусити німецький народ покуштувати щомісячну гостру порцію негараздів, які вони обрушили на людство...

У найближчі шість місяців почне позначатися вагомість одержуваної нами від Сполучених Штатів допомоги у вигляді різних військових матеріалів, і особливо важких бомбардувальників. Це не класова війна, а війна, в яку втягнуті вся Британська імперія і Співдружність націй, незалежно від раси, віросповідання або партії.

Не мені говорити про дії Сполучених Штатів, але я скажу, що якщо Гітлер уявляє, ніби його напад на Радянську Росію викличе найменше розходження в цілях або ослаблення зусиль великих демократій, які вирішили знищити його, то він глибоко помиляється. Навпаки, це ще більше зміцнить і заохотить наші зусилля врятувати людство від тиранії. Це зміцнить, а не ослабить нашу рішучість і наші можливості.

Зараз нема часу моралізувати над помилками країн і урядів, які дозволили звалити себе поодинці, в той час як об'єднаними зусиллями вони могли б легко врятувати себе і весь світ від цієї катастрофи.

Однак, коли я говорив кілька хвилин тому про спрагу крові і ненависний апетит Гітлера, які спонукали і спокусили його на цю авантюру в Росії, я мав на увазі і більш глибокий мотив за цією витівкою. Він бажає знищити могутність Росії, бо сподівається в разі успіху повернути назад зі Сходу основні сили своєї армії і повітряного флоту на наш острів, тому що знає, що йому доведеться або воювати з ним, або поплатитися за свої злочини.

Напад на Росію – не більше, ніж прелюдія до спроби завоювання Британських островів. Без сумніву, він сподівається завершити все це до настання зими, щоб розтрощити Великобританію до того, як флот і військово-повітряні сили Сполучених Штатів зможуть втрутитися. Він сподівається ще раз повторити, хоча і в великих масштабах, той самий процес знищення своїх противників поодинці, який так довго дозволяв йому процвітати і насищатися, і що врешті-решт сцена буде очищена для останнього акту, без якого всі його завоювання будуть марні – а саме, для підпорядкування всієї Західної півкулі його волі і його системі.

Тому небезпека, що загрожує Росії, – це небезпека, що загрожує нам і Сполученим Штатам, точно так само як справа кожного росіянина, який воює за свій дім та будинок, – це справа вільних людей і вільних народів у всіх куточках земної кулі.

Так давайте вивчимо уроки, які нам вже дав жорстокий досвід. Подвоїмо наші старання і вдаримо з об'єднаною силою, поки є сили і можливості.

Вінстон Черчілль

Джерело:

Речь Уинстона Черчилля, 22 июня 1941 года // ИНОСМИ.РУ, 22.06.2011.



Наші інтереси: 

Знати все про Другу світову війну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Вдале співставлення документів, висновки кожен робить сам

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Вдале співставлення документів, висновки кожен робить сам

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Справді, якась промова Черчилля невиважена: демонізація Третього Рейху, підтримка більшовизму, потік емоцій і метафор.

Гітлер дуже важко сприймав війну з Англією, бо розумів, що це самознищення білої раси.

Володимир Самотий каже:
Вдале співставлення документів, висновки кожен робить сам

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!