Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Херсоні пройшли Дні Литви

Спецтема:

Основним завданням запланованих заходів було познайомити жителів Херсонщини з литовцями і литовською культурою, а литовців - з українцями та їхньою культурою, сказала Наталя Бімбірайте одна з головних організаторів Днів Литви в Херсоні.

 

16052904.jpg

Наталя Бімбірайте і Даля Тарайлене

"Ми намагалися скласти програму таким чином, щоб в ній було якомога більше культурних заходів, вільного спілкування та якомога менше офіціозу", - сказала Наталія Бімбірайте, відомий херсонський журналіст, волонтер і правозахисник.

За її словами, ідея провести "Дні Литви в Херсоні" виникла у неї в минулому році, коли вона познайомилася з легендарною литовкою Далею Тарайлене - однієї з тих, хто стояв біля витоків нинішньої Литви як незалежної держави, пише Херсонська газета Вгору.

"Даля - дивовижна людина. У 1991 році вона була в штабі захисту Сейму, потім - однією з перших литовських дипломатів. Тоді, коли радянський режим намагався зламати волю литовців, які прагнули відновити свою державність, ця діяльність була пов'язана з величезним ризиком. Люди, які тоді відстоювали литовську державність, - герої. Адже проти литовського народу працювала вся репресивна машина СРСР. І у нинішньої України, яка змушена відстоювати свою незалежність в боротьбі з "братньою" Росією, чимало спільного з Литвою того часу ", - говорить Наталя.

Даля Тарайлєнє

25 травня на сцені Херсонського академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша херсонцям показали епічну драму народного театру Пілайтє «Моє ім'я – Литва», яка була присвячена 25-річчю відновленню незалежності Литви і 1000-річчю з моменту згадки Литви у письмових джерелах. Автор сценарію та режисер вистави - Даля Тарайлєнє.

Вистава «Моє ім'я – Литва» - це десять історій видатних жінок Литви. Це роздуми про любов до Батьківщини - починаючи від королеви Барбари Радвілайтє (Радзівіл) і героїні Адама Міцкевича княжни Гражіни до Ємілії Плятерітє, від письменниць Жямайтє, Габріелє Петкявічайтє-Бітє, Шатріос Рагана до Єви Сімонайтітє, від Соломії Неріс и Марії Гімбутєнє до Лорети Асанавічютє.

Херсонський обласний художній музей ім. Шовкуненка

26 травня у приміщенні художнього музею пройшов творчий вечір Далі Тарайлєне. Вечір був відкритий презентацією виставки творів декоративно-ужиткового мистецтва сучасних литовських майстрів, а також слайд-шоу світлин литовського фотохудожника  Юозаса Валюшайтіса. На вечері також прозвучали литовські національні та класичні пісні та вірші.

27 травня відбувся "Литовський тур по Херсонщині". Маршрут пройшов по місцях, пов'язаних з перебуванням литовців на території нинішньої Херсонщини. 1398 року Вітовт, великий князь Литовський, зайняв землі Північного Причорномор'я. Історики припускають, що на місці селища Станіслав була побудована фортеця св. Іоанна, а на Таванській переправі була організована митниця Вітовта. Таким чином, Литва включилася в конкуренцію з генуезцями за участь в торгівлі зі Сходом. Сухопутний торговий шлях через переправи на нижньому Дніпрі вів до Львова і Кракова, а далі в Західну Європу. Цей шлях був альтернативою морської посередницької торгівлі італійських морських республік Генуї, Венеції, Пізи.

В середині "Вежі Вітовта" (Бериславський район). Фото: газета "Вгору"
Наші інтереси: 

Литва - наш найближчий і найприродніший союзник. Подібні ініціативи на рівні міст мають стати прикладом для інших українських міст. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дуже приємно що ідеї Міжморяпросуваються що завязуються дружні звязки між громадянами держав Міжморя яке творитьсяна наших очах.

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дуже приємно що ідеї Міжморяпросуваються що завязуються дружні звязки між громадянами держав Міжморя яке творитьсяна наших очах.