Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 25
  • Переглядів: 30

Зиновій Свереда: Владика Андрей Шептицький був дуже відкритим до інновацій

Щоб зрозуміти діяльність Шептицького в економічній сфері, потрібно брати до уваги реалії того часу. А вони дуже схожі до теперішніх. Митрополит Андрей є прикладом політика, суспільного діяча, підприємця, що показав, як можна створити капітал і спрямувати його для розвитку власного народу. 

160521zynovijsvereda.jpg

Зиновій Свереда
Зиновій Свереда

Про це розповів Зиновій Свереда, доктор соціальної економіки, доцент Папського Григоріанського університету (Рим), у рамках телевізійного проекту «Шептицький: розсекречена історія» в ефірі Першого національного каналу.

Найперше, у той час панував несправедливий розподіл землі. Близько двох тисяч поміщицьких сімей володіли 52 відсотками землі, а декілька мільйонів українців – 48 відсотками. Дев'яносто відсотків усіх лісів належали близько 40 поміщикам і лише 10 - українській землі.

Панувала корупція в судах, тотальне банкрутство і невідповідність політиків діяти в інтересах народу.

Також були й великі соціальні хвороби, зокрема алкоголізм. УГКЦ намагалася ще перед Шептицьким зробити певні реформи, але два перші банки, засновані митрополитами, збанкрутували.

«Цінність митрополита полягає ще й у тому, що він подав добре соціальне вчення. Він дуже швидко розпочав реформи, зокрема фінансові. І саме заснований ним митрополичий фонд став «європейським банком» для нас», - розповів Зиновій Свереда.

За час єпископства Андрея Шептицького УГКЦ заснувала до десяти банків. А ще митрополит Андрей отримав пільгові кредити від австрійського уряду (близько трьох мільйонів крон) на проведення сільськогосподарських реформ. Два мільйони голландських стерлінгів він отримав від королівської сім’ї, і ними фінансував українську кооперацію. Завдяки йому 70 відсотків парафій УГКЦ були залучені до кооперативного руху.

«Він організував як громадські спілки, так і кооперацію. Були наведені сильні контакти із американськими бізнесменами, англійськими та голландськими підприємцями. У 1914 року Шептицький перевів фінанси Церкви у швейцарські франки. Тож, коли інфляція зруйнувала майже всі інституції, бюджет УГКЦ був урятований», - розповів науковець.

А ще, за словами п. Зиновія, владика Андрей був дуже відкритим до інновацій. Так, 1938 року він заклав у бюджет Львівської митрополії формування першої у Східній Європі кіностудії. Він бачив досвід Голлівуда, тому усвідомлював важливість кінематографу для народної просвіти.

«Митрополит Андрей є прикладом політика, суспільного діяча, підприємця, показуючи, як можна створити капітал і спрямувати його для розвитку власного народу. Він є прикладом мецената, який з любов’ю організовував необхідні справи для свого народу»,- завершив доктор соціальної економіки.

 

 

Лекція Зиновія Свереди в рамках Відкритого університету ІІ фестивалю "Вітер На-Дії" у Львові 25.07.2015.

Наші інтереси: 

Багато корисних ідей для розвитку постіндустріальної формації. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На жаль, ми дуже мало знаємо про діяльність Андрія Шептицького!
Треба максимально віднайти всі матеріали про нього і про його діяльність!
Особливо важливо з'ясувати стосунки Шептицького з ОУН, з Коновальцем і Мельником, з Бандерою...
До праці, друзі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На жаль, ми дуже мало знаємо про діяльність Андрія Шептицького!
Треба максимально віднайти всі матеріали про нього і про його діяльність!
Особливо важливо з'ясувати стосунки Шептицького з ОУН, з Коновальцем і Мельником, з Бандерою...
До праці, друзі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!