Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 20
  • Переглядів: 22

Національний Прапор України має бути жовто-блакитним ! Частина 2.

Категорія:

У лютому 1940 року в результаті інспірованого Москвою розколу утворився «Революційний Провід ОУН» під керівництвом Степана Бандери. Щоб «відрізнятись від попередників» ОУН (Б) затверджує своїм прапором синьо-жовте знамено. Цікаво, що в описі бандерівської символіки є така згадка: «згідно з правилами геральдики наш прапор мав би бути жовто-блакитним. Але історичною традицією освячений прапор з відворотним порядком барв. Має бути зверху блакитна, а внизу жовта».

160516praporoun.jpg

Прапор ОУН
Прапор ОУН

Початок у статті: Національний Прапор України має бути жовто-блакитним!

Нарукавник ОУН з 1930-го по 1940 рік під проводом Євгена Коновальця. [Фотографія була зроблена в Музеї Історії України].

Після загибелі Євгена Коновальця ( 23 травня 1938 р.) головою Проводу Українських Націоналістів став Андрій Мельник.

Мельник Андрій – колишній січовий стрілець, співзасновник Української Військової Організації (в 1920 році). В 1938 році очолив Провід Українських Націоналістів (скорочено – ПУН).

У лютому 1940 року в результаті розколу утворився «Революційний Провід ОУН» під керівництвом Степана Бандери. Щоб «відрізнятись від попередників» ОУН (Б) затверджує своїм прапором синьо-жовте знамено.

Цікаво, що в описі символів ОУН(Б) є така згадка: «згідно з правилами геральдики наш прапор мав би бути жовто-блакитним. Але історичною традицією освячений прапор з відворотним порядком барв. Має бути зверху блакитна, а внизу жовта».

Ще один прихильник жовто-блакитного розташування кольорів – отаман Поліської Сiчi Тарас Бульба-Боровець. Засновник Української Повстанської Армії (УПА). Командир Української народно-революційної армії (УНРА) . Командир Парашутної бригади - Група “Б” Української Національної Армії.

В 1942 р. розпочинається період участі українських збройних формувань у Другій Світовій Війні в складі Українського Визвольного Війська (УВВ).
«Влітку 1942 року в містечку Лозова Харківської області було створено сотню УВВ, вона була сформована при танковій групі генерала фон Клейста. Відділ був цілком уніформований та був теж кінний в шоломах з жовто-синіми відзнаками.
29 червня 1942 р. перекладач у тиловій команді 17-ої армії О. Корчак-Городиський, описуючи у своєму щоденнику зустріч із однією з таких сотень українських добровольців в містечку Лозова на Харківщині, писав: “Перед полуднем зустрінув я на вулиці кінний відділ українських добровольців, які в шоломах з жовто-синіми відзнаками на них, з крісами на плечах, з українським прапором і українською піснею проїжджали кудись на Схід.
На-переді їхало 2-ох старшин, на нараменниках мали синьо-жовті стяжки…
Ті відділи були, мабуть, першими більшими з’єднаннями українських добровольців, створеними взимку 1941-42 при панцерній групі генерал Кляйста у Маріуполі, якого особистим перекладачем і організатором тих відділів був студент-технік з Бресляв (Бреслау) Михайло Головатий» [7].


Кітель вояка УВВ (Українського Визвольного Війська) перероблений з голландського. Саме цей варіант був найпоширеніший в УВВ. На лівій стороні Знак “За Заслуги”. В 1942 р. було оголошено про заснування цієї нагороди для східних народів право-нагородження яким надавалося міністру східних територій і генерал-інспектору східних військ Вермахту.

Знаки розрізнення в Дивізії СС «Галичина»

Польська «Солідарність» підпільно випускала поштові марки, присвячені боротьбі за незалежність народів СРСР. Вони виготовлялися у 80-их роках минулого століття. Марки серії були присвячені республікам СРСР, які боролися за незалежність і потрапили під гніт більшовиків, – Литві, Латвії, Естонії, Україні, Грузії.
На “українській” марці зображення прапора розташоване правильно – золотий згори, блакитний знизу. Зрозуміло, що нелегальні марки польської «Солідарності» не видавалися офіційно, а друкувалися в приватних таємних друкарнях. За їх зберігання можна було потрапити під суд.
***
Спробуємо уявити: початок 1990-их років, у ВРУ, в переважній більшості своїй, колишні партійні діячі, люди з комуністичним минулим. Чи могли б вони затвердити жовто-блакитний державним українським прапором? Це було просто неможливо!  

Натомість, для багатьох українців, в основному представників діаспори, жовто-блакитний прапор став єдиним справжнім символом визвольної боротьби українського народу.

Далі буде…

Посилання:

7. Корчак-Городиський О. З щоденника воєнного перекладача // Вісті Комбатанта. – 1989. – Ч.1. – с.71.

Джерела:
Стаття підготовлена за матеріалами сайту «ПРАПОР ПЕРЕМОГИ / Повернемо Національний Прапор Україні!» (Зайченко Олександр, спеціально для сайту www.прапор.укр) та іншими джерелами Інтернету.

Наші інтереси: 

Жити і боротися під правильними знаменами!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Подарую жовто-блакитні наклейки https://www.ar25.org/article/podaruyu-nakleyky.html

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тепер зрозуміло, чому комуняки зробили (і роблять) все можливе, аби тільки не допустити сонячно-блакитний прапор!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не тільки комуняки бояться сонячно блакитного прапора. Згадайте (хто звернув увагу) як на Майдані під час Віче,Яценюк бризкався слиною на мікрофон,щоб люди перевернули прапор у "правильному" порядку.Не можна за його словами перевертати прапор,бо це не портрет Януковича.В той день стало ясно,хто перехоплює перемогу Майдану.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ясні зорі, тихі води - це наш сонячно-блакитний прапор.

"Зорі, зірки" - це все, що світить. Сонце - найяскравіша зірка на земному небі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Подарую жовто-блакитні наклейки https://www.ar25.org/article/podaruyu-nakleyky.html

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Панове адміністратори, як це може бути: 4 (чотири) коментаря й 0 (НУЛЬ) переглядів тексту?
Наперед вдячний за відповідь

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гуглівський лічильник завжди підгальмовує. Зате потім виправляється :)

Вiктор Нокiд каже:
Панове адміністратори, як це може бути: 4 (чотири) коментаря й 0 (НУЛЬ) переглядів тексту?
Наперед вдячний за відповідь

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

"Але історичною традицією освячений прапор з відворотним порядком барв."
Традиції - понад усе!!!