Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 40
  • Переглядів: 44

Національний Прапор України має бути жовто-блакитним!

Категорія:

Деякі «історики» наполегливо продовжують стверджувати, що «перевертати прапор України – це провокація або неуцтво».
Чому ж тоді нарід звик до формулювання «жовто-блакитний», а державним прапором в Україні було затверджено синьо-жовтий стяг?
Перевертати, чи можливо все ж «повертати»?
Чи є історичні підстави для використання жовто-блакитного прапора?

«Бій відгримів. Жовто-сині знамена
Затріпотіли на станції знов…»

Цей вірш Володимира Сосюра відомий всім громадянам СРСР.... І радянський народ звик до формулювання «жовто-блакитний», яким комуністичні пропагандисти супроводжували згадки про національний прапор «українських буржуазних націоналістів». Але державним прапором в Україні тими ж самими комуністами, на чолі з головним ідеологом Леонідом Кравчуком, був затверджений синьо-жовтий стяг! Так який же правильний прапор: «жовто-синій» / «жовто-блакитний» чи «синьо-жовтий»?
В пошуках відповіді зануримося в історію…

Картина відомого російського художника Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» була написана в період 1880-1891 років. Над величезним панно (2,03 х 3,58 м) художник працював 12 років (!). На картині, ліворуч, ми бачимо жовто-блакитний прапор [Позначено червоними стрілками. – Прим. В.Ф.].
«Крім відомих істориків та мистецтвознавців, картину ретельно «облизав» (вираз Рєпіна) видатний російський філолог, знавець давніх пам’яток культури України Федір Євгенович Корш (1843-1915). Він подав на ім’я царя своє «всеподданейшее заключение» [цитується мовою оригіналу]: «Ваше Величество…, знамёна козацкие, изображённые художником Репиным на его картине, не содержат по своєму цветовому набору никаких иностранных веяний, а отражают в себе извечную преемственность цветов золотых и небесных, постоянно присущих для всех знаков отличий в Южной Руси (Малороссии) ещё во Времена Великих князей киевских, вплоть до роспуска запорожской вольницы… Сказанному имеется предостаточно письменных подтверждений в отечественных и иностранных сугубо исторических источниках, а равно – в ряде предметов материального искусства тех древних Времён» [1].


Стародавня козацька ікона з українським прапором на рушнику.

Цитата: «…тоді як колір прапорів та емблем наших в маніфестаціях 16 і 19 березня 1917 року був майже виключно жовто-блакитний…» [2].

«Зі Стокгольму доносять 5 листопада: після “Русской Воли” ціла Чорноморська флота проголосила себе українською. Всі панцирні кораблі, кружляки і торпедні судна вивісили українські жовто-блакитні прапори. Комітет Чорноморської флоти порішив на майбутнє брати на моряків до себе тільки рекрутів української національності. Тим робом Чорноморська флоту перейде в посіданнє України».

В своєму романі «Холодний Яр» Юрій Горліс-Горський пише: «1-й (основний) курінь Холодного Яру мав чорний прапор з гербом України  і написом з одного боку «І повіє новий вогонь з Холодного Яру», з другого:  «Воля України – або смерть!» і жовто-блакитний прапор з написом:  «Полк гайдамаків Холодного Яру» [3].

Листівка з вояками УСС початку 20 сторіччя [Прапор позначено червоними стрілками. – Прим. В.Ф.].
«В легіоні УСС масово уживали й краєвого галицького жовто-блакитного прапора. Такий жовто-блакитний прапор, з жовтою барвою вгорі і з блакитною внизу, як пам’ятка залишився в цікавому малюнку маляра УСС Куриласа на одній січово-стрілецькій листівці із серії «Бо війна війною», репродукованій пізніше в журналі «Червона Калина» – Львів, 1918 р., стор. 48» [4].


Цитата з супровідного листа, з яким було надіслано наведену світлину: «…хочу поділитися фотографією нашої сімейної реліквії…це картина на вірш Т. Шевченка “Думи мої, думи мої” довоєнного періоду…її моя прабабця всю війну зберігала в дуплі старої грушки в саду… на стіну вона потрапила лише після проголошення незалежності…» [5].

«Звичайно, означування порядку національних барв у прапорі брав на себе або сам командир частини з власного погляду і розуміння, або вирішував це питання джура чи якийсь підстаршина, якому доручалося спорудити або вивісити прапор.
При цьому виконавці найбільш послуговувались дуже тоді популярною в масах наївною т. зв.  “народною” і “природною” символікою, яка підказувала будувати прапори блакитно-жовті, себто такі, в полотнищах яких блакитна барва була нагорі, а жовта внизу на тій ніби підставі, що національний наш прапор віддзеркалює краєвид України: блакитне (синє) небо і золоті лани пшениці.
Тим то пояснюється, що наряду з прапорами жовто-блакитними, що будувалися за своєю справжньою назвою, постала велика кількість прапорів відворотних – блакитно-жовтих, які утворилися за тією незграбною “небесно-пшеничною” символікою» [6].

Продовження: Частина 2

Посилання:
1. Сокульський А.Л. Морські походи запорожців. – Дніпропетровськ: Січ, 1995. C. 124-131.
2. Різниченко Василь. Герб України, 1917, Звенигородка, друкарня Х.Л.Улицького/
3. Горліс-Горський Ю. Холодний Яр. Червона калина (Львів). 1994. С. 28.
4. Микола Битинський. Українські військові прапори й корогви. Історичний нарис.
5. Коментар автора статті О. Зайченко.
6. Микола Битинський. Українські військові прапори й корогви. Історичний нарис.

Джерела:
Стаття підготовлена за матеріалами сайту «ПРАПОР ПЕРЕМОГИ / Повернемо Національний Прапор Україні!» (Зайченко Олександр, спеціально для сайту www.прапор.укр) та іншими джерелами Інтернету.

Наші інтереси: 

Жити і перемагати під правильними знаменами!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Джамала у Стокгольмі напередодні свого виступу ходила саме із жовто-блакитним прапорцем. Її потім засоромили, що неправильно прапор тримала. Але саме жовто-блакитний, а не синьо-жовтий є прапором перемоги. Може, вона про це знала і це їй принесло перемогу?!

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Джамала у Стокгольмі напередодні свого виступу ходила саме із жовто-блакитним прапорцем. Її потім засоромили, що неправильно прапор тримала. Але саме жовто-блакитний, а не синьо-жовтий є прапором перемоги. Може, вона про це знала і це їй принесло перемогу?!

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Подарую наклейки (залишились верхні 2 види).
Пишіть в приват, вишлю через НП. Наклейки мають ламінацію, стійкі до атмосферних впливів і не швидко вигаряють, тому придатні для зовнішнього наклеювання / чи на транспорт.

ФОТО:

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"