Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 8

Треба позбавити НКВДистів військових звань і пенсій, але влада боїться їхніх дітей та онуків, - Возняк

Маємо сумні роковини, з одного боку  -  це була перемога антигітлерівської коаліції, а з іншого боку – загинули десятки мільйонів людей.  Якою б мала бути власне українська пам'ять про цю найстрашнішу війну і чим вона би мала відрізнятися від пам’яті російської?

Головний редактор часопису "Ї", політолог Тарас Возняк в ефірі телеканала Еспресо проаналізував історичні спекуляції на крові й наявність "двох" історичних пам’ятей в Україні – пам’яті жертв і катів

Треба ставитись з печаллю, з розумінням і з повагою до сторін, котрі брали участь в цій трагічній історії. ІІ Світова війна почалася 1939 року, про що в Росії забувають, але ми повинні розуміти, що в Росії працює не стільки російська, скільки совєтська схема. І ця істерія є не стільки віддаванням шани, не стільки складанням тої поваги, - скільки політичним інструментом, який дальше використовується.

Я зараз спостерігаю, як канали, пов’язані з колишніми регіоналами, а це "Інтер", канальчик Шустера, 112, News One, - починають запускати ту саму істерію, яка запускалась, коли робили спроби український народ ділити на тих і на інакших, на "западенців"  й на "совєтів".

Тобто йдеться про інструмент "історичного розламу" в українській ментальності?

Вони дальше пробують той інструмент використовувати, бо іншого інструменту – нема. В Росії вже залишився єдиний міф  - "про великую победу", "дєдивоювали". Але давайте підрахуємо, скільки має наймолодша людина, яка брала участь у війні в 45 році? 90 років.

А часто бачимо 70 літніх ветеранів з якимись ювілейними брязкотельцями на грудях. І постає питання, а про яку війну йдеться? Чи може ви воювали в 68 році в Празі чи  в 56 в Будапешті душили народ. І тут є дуже багато питань.

От власне, а яку протиотруту мала би запропонувати проукраїнська Україна? Бо ж люди, пов’язані з Кремлем, будуть і надалі вішати певні ярлики, заради спекуляції на історичних міфах.

У даному випадку треба просто зберігати спокій - і вшановувати всіх. Просто виваженість і спокій, не впадати в істерії, не піддавати на ті істерії, не проявляти слабкостей. Бо ж провокатори будуть кидатися просто в очі, будуть робити  провокації. Ми ж добре пам’ятаємо, що відбувалося у Львові в 2009, 2010  та й у 2011 році, коли партія регіонів йшла до влади.

Йдеться про штучне, але не менш ганебне побоїще-провокацію на Пагорбі слави?

Абсолютно точно. І такі спроби, можливо у меншому масштабі, будуть робитися. Ми ж бачили другу річницю подій 2-го травня в Одесі, коли туди одразу прискакали товаріщі-регіонали на чолі з Новінським, колишнім нібито громадянином Росії.

Чи в силах людських сполучити дві історичні пам’яті: пам'ять про УПА і пам'ять про воїнів Радянської армії.

Безсумнівно це в силах людських, але цей процес здійснить час. Інша річ, що ми повинні дуже чітко відсікати всіх спекулянтів, дуже чітко давати їм відсіч. Бо дуже часто ми немовби соромимося, бо ж велика тема, істерикувати при цьому не випадає, але в той час провокатори дуже чітко б’ють на істерику, або на сентимент.

От зараз  дуже  активізувалися ці всі канальчики. Вранці я дивився на канальчику Шустера, де витягнули якісь статті неначебто з американської преси, що хтось там прикрашає пам'ять про УПА, а дехто хоче приховати злочини.  Але чого це витягнулося сьогодні!? Чому не в лютому місяці, наприклад, чи чому не в січні?! Тому що чітко все підводиться під 9 травня. А насправді це велика трагедія людська.

Як відзначають цю дату в Ізраїлі? А скорботою, тишею, просто тишею, тому що там війна йде нон стоп. Там війна, яка почалася в 40-50-х роках йде до сьогоднішнього дня. В Україні також йде війна, і в Україні влаштовувати чергові шабаші на кістках, - не можливо.

Мало того, я  думаю, що багато хто буде намагатись затушувати реальну війну в Україні пам’яттю про Велику війну, ІІ Велику війну, бо була І Світова - перша велика війна. І це теж буде інструментом; слід це бачити, мовляв, війни великої немає, а є щось таке незрозуміле, вкотре будуть говорити про АТО, про громадянську війну чи  "непонятку".

А де межа компромісу!? Ми розуміємо, що солдатів треба вшановувати, тим більше загиблих солдатів, але ми розуміємо, що крім загиблих солдатів були люди, котрі стріляли їм в спину - йдеться про заградотряди НКВД і так далі.

Безсумнівно були солдати, офіцери і генерали, котрі були на фронті, а був репресивний апарат Сталіна НКВД і війська НКВД. Навіть не окремі НКВД-исти, були цілі війська, котрі виконували абсолютно злочинну функцію, спочатку репресуючи весь Советський Союз, а потім стріляючи в спини солдатам.

Згадаймо штрафні батальйони. Тому треба розібратися, хто був в НКВД, чи він є ветераном і чи Україна повинна платити їм пенсію за те, що вони репресували наш народ, чи десь там у Сандармоху  розстрілювали українську інтелігенцію.

Таке відчуття, що влада не наважується піднімати цю тему, але ж наявність енкаведистів у так званих "пантеонах", ображає пам'ять вбитих ними.

Безсумнівно, ось навіть після розгрому нацистської Німеччини було чітке розділення на тих, що воювали в складі вермахту (котрий не був визнаний злочинною організацією, хоча є дуже багато запитань щодо багатьох дій вермахту), і тих, хто був в гестапо, СД, у репресивних нацистських структурах.

Вони однозначно були злочинцями і повинні були  нести покарання. Вони мали нести покарання, а не визнаватись ветеранами. Хто покарав у нас енкаведистів? За ті мільйони жертв...

Україна мала б бодай позбавити їх військових знань!?

І звань і пенсій, -  без сумніву. Інше питання, що всі бояться, всі ж боягузи. Я не знаю жодного президента України, котрий відважився би на таке. Але бояться навіть не те гадюче кубло розворушити, але ж є ще інше  - суди і прокуратура,  - в нас навіть до таких примітивних речей відваги не вистарчає. Бо ж є дітки є і виявиться, що дуже багато впливових родин має такий сумний бекграунд.

Дуже часто представники спадкових енкаведешних чи мгбешних родин далі лишаються у високій українській політиці. Вони не допустять, щоб скажімо їх діда чи прадіда, який служив в НКВД, позбавили його генеральського звання, нехай і посмертно.

І не лише. Бо ж будуть наступні вибори і тут з’ясується, що чийсь  дід був у НКВД, в  розстрільних командах. Чи буде він обраний? Хоча наш народ потрафить і таких обрати. Але, все ж таки це серйозний аргумент. І це очищення повинне відбутися.

Чому Федеративна республіка Німеччина стала демократичною країною, тому що там під пресингом  американців, британців і французів відбувся процес, що називається «денацифікація» - тобто всі справи були переглянуті і кожен був названий. Відбулася маса судів, відбувалася  маса покарань після нацистської історії. У нашій країні "десоветизація" не відбулася. Хтось пам’ятає суд бодай над одним енкведистським мерзотником?

Не було жодного.

Тому цей гріх братовбивства тягнеться далі за нами. Тому ми ніяк не можемо з того ніяк вилізти. Ну добре, повмирали основні злочинці, ну тим не менше історично все одно треба сказати правду. Поки правда не буде сказана – цей гріх  буде над нами тяжіти і не буде нам давати спокою. Ми завжди будемо жити в такій напівбрехні- напівправді .І завжди будемо відчувати присмак болота у роті.

 

 

Наші інтереси: 

Нарешті про це кажуть відкрито! А потрібно було ще 20 років тому... Ми про це ще з 2005-2006 років писали на НО. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не можу погодитися з думкою пана Тараса Возняка, що "Треба позбавити НКВДистів військових звань і пенсій..."
За всі злочини радянського періоду (1917-1991 рр.) перш за все несе відповідальність Комуністична партія Радянського Союзу (КПРС), а вже потім - каральний апарат спецслужб!

Серго Берія у своїх мемуарах чітко вказав на це:

"...история ЧК – ОГПУ – НКВД – НКГБ – МГБ – МВД – КГБ лишь часть правды о прошлом. В немалой степени эта книга и о самой партии, ее высшем эшелоне…"

"...КГБ, как и его предшественники (ЧК, ОГПУ, НКВД, НКГБ, МГБ, МВД), – вооруженный отряд партии."

"...Во все времена – так было и при Ленине, и при Сталине, и при Хрущеве, и при Брежневе, и при Горбачеве – должность главы карательного ведомства считалась политической. Отсюда назначение Ежова, позднее – Игнатьева и других партийных работников. Профессионалы разведки и контрразведки приходили на эту должность редко. Кроме отца, могу назвать совсем немногих. Как правило, будущие руководители этого ведомства делали карьеру в ЦК КПСС. Партийный аппарат управлял органами безопасности всегда и никогда ни на день, ни на час не выпускал их из-под неослабного контроля. Я бы назвал этот контроль без преувеличения тотальным. Разве можно согласиться с тем, что органы когда-либо «ставили себя над партией»? Не было этого и не могло быть. «Карающий меч партии». Более чем откровенно сказано на мой взгляд. Именно партии!"

Цитується по: С. Берия. Мой отец - Лаврентий Берия. 1994.

Пенсій і звань треба, перш за все, лишити всіх партійних функціонерів, починаючи з секретарів парткомів і закінчуючи керівниками комуністичної партії!
ЦЕ- Список № 1. А Список № 2 - це працівники каральних органів, які вчинили злочини проти народу.
Тільки так можна досягти справедливого осуду злочинців!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не можу погодитися з думкою пана Тараса Возняка, що "Треба позбавити НКВДистів військових звань і пенсій..."
За всі злочини радянського періоду (1917-1991 рр.) перш за все несе відповідальність Комуністична партія Радянського Союзу (КПРС), а вже потім - каральний апарат спецслужб!

Серго Берія у своїх мемуарах чітко вказав на це:

"...история ЧК – ОГПУ – НКВД – НКГБ – МГБ – МВД – КГБ лишь часть правды о прошлом. В немалой степени эта книга и о самой партии, ее высшем эшелоне…"

"...КГБ, как и его предшественники (ЧК, ОГПУ, НКВД, НКГБ, МГБ, МВД), – вооруженный отряд партии."

"...Во все времена – так было и при Ленине, и при Сталине, и при Хрущеве, и при Брежневе, и при Горбачеве – должность главы карательного ведомства считалась политической. Отсюда назначение Ежова, позднее – Игнатьева и других партийных работников. Профессионалы разведки и контрразведки приходили на эту должность редко. Кроме отца, могу назвать совсем немногих. Как правило, будущие руководители этого ведомства делали карьеру в ЦК КПСС. Партийный аппарат управлял органами безопасности всегда и никогда ни на день, ни на час не выпускал их из-под неослабного контроля. Я бы назвал этот контроль без преувеличения тотальным. Разве можно согласиться с тем, что органы когда-либо «ставили себя над партией»? Не было этого и не могло быть. «Карающий меч партии». Более чем откровенно сказано на мой взгляд. Именно партии!"

Цитується по: С. Берия. Мой отец - Лаврентий Берия. 1994.

Пенсій і звань треба, перш за все, лишити всіх партійних функціонерів, починаючи з секретарів парткомів і закінчуючи керівниками комуністичної партії!
ЦЕ- Список № 1. А Список № 2 - це працівники каральних органів, які вчинили злочини проти народу.
Тільки так можна досягти справедливого осуду злочинців!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

В'ячеслав Чорновол був "звiльненим" комсоргом.

Фундатори РУХу - мовою оригiналу: Секретарь СПУ Iван Драч: «У нас (в программе) прежде всего признана руководящая и направляющая роль Коммунистической партии - этого в других проектах и программах этих движений и фронтов (прибалтийских) нет. Это приницпиальная фундаментальная разница». В\ячеслав Брюховецький: «Если будут какие-то действия Руха, не совместимые с программой партии, ...значит мы как коммунисты будем против этого восставать и не допустим этих разных действий. ...Партия - аванград нашего Руха. ...Пишут (в газетах), что мы призываем к независимой Украине... Я считаю это оскорбительным для себя как коммуниста»."

Хай Буде!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

До минулого треба підходити критично і чесно!
І Іван Драч, і Вячеслав Чорновіл... і ... були бунтарями проти певних елементів Системи, а не проти всієї Системи взагалі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Саме так, виправляти ситуацію треба з виявлення і видалення першопричин. А для цього треба знати правдиву історію і взагалі мати ясний світогляд.

Володимир Федько каже:
Пенсій і звань треба, перш за все, лишити всіх партійних функціонерів, починаючи з секретарів парткомів і закінчуючи керівниками комуністичної партії!
ЦЕ- Список № 1. А Список № 2 - це працівники каральних органів, які вчинили злочини проти народу.
Тільки так можна досягти справедливого осуду злочинців!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!