Зображення користувача Зірка Вітошинська.
Зірка Вітошинська
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Кремлівські мережі у Франції (Les réseaux du Kremlin en France) - книга французького совєтолога Сисілії Весіє

Категорія:

Ця книга викликала захоплення багатьох французів. При своєму науковому підході й пишній документації – твір цей, як «шпигунський детектив» (частий вислів французьких колег), просто приголомшує. Адже авторка, як спеціалістка суспільно-політичних зв’язків у Росії, відповідає на безліч запитань про стратегію й тактику Кремля у Франції, його підступно-таємні злодіяння в Європейському Союзі, колаборанство місцевих еліт. 

cecilevaissielesreseauxdukremlinenfrance.jpg

« КРЕМЛІВСЬКІ МЕРЕЖІ У ФРАНЦІЇ » Сисілії Весіє
« КРЕМЛІВСЬКІ МЕРЕЖІ У ФРАНЦІЇ » Сисілії Весіє

Свіжа поява книги французького совєтолога Сисілії Весіє[i] (Cécile Vaissié) «Кремлівські мережі у Франції» («Les réseaux du Kremlin en France») викликала захоплення частини французької преси. При своєму науковому підході й пишній документації – твір цей, як «шпигунський детектив» (частий вислів французьких колег), приголомшує чесного французького читача.

Адже авторка, як спеціалістка суспільно-політичних зв’язків у Росії, відповідає на безліч запитань про стратегію й тактику Кремля у Франції, його підступно-таємні злодіяння в Європейському Союзі,  колаборанство місцевих еліт. 

Факт, що для багатьох французів ця серйозно-захоплива праця - яскраве відкриття, свідчить про їхню життєву потребу краще ознайомитися з давньою практикою Москви.

Кидаючи світло на московські злочини та втручання у французьку політику, книга Весіє, зрозуміло, спонукає своїх побратимів (рік перед президентськими виборами, навесні 2017 року) задуматися над майбутнім їхньої держави.

! Додамо, що за щасливим збігом обставин, книга Весіє – твір саме французького фахівця  – вийшла приблизно рівночасно з «Панамськими паперами», чию силу доказів Кремль намагається всіма силами підірвати їхнім «ЦеЕРівським» походженням. Але з «французькими паперами» Весіє кремлівським вельможам нікуди дітися: «Брехня має короткі ноги»!

Ӏнший відгук на цю працю має місце і на французькій сторінці « Народного оглядача», де франкомовні відвідувачі знайомляться ще й з творчими рішеннями постіндустріального суспільства.     

Для українців ми розшифрували[ii] радіопередачу з державного France inter, бо крім подиву гідного - особливо для чужинців - викриття Сисилії Весіє, ще можна насолодитися її живими відповідями на промовисті питання й зауваги ведучого Ніколя Деморана… тож приємного знайомства!


[i] Cécile Vaissié, « LES RESEAUX DU KREMLIN EN FRANCE », mars 2016, Editions Les Petits Matins. Викладачка російської, совєтської та пост-совєтьської тематики у французькому Університеті Rennes 2. Фахівець у зв’язках між культурою, суспільством та владою в Росії.

[ii] Транскрипція радіопередачі France inter « Un jour dans le monde » (16 березня 2016 р.) – звільнена від кількох незначних уривків, або повторень (зрозумілих у живому ефірі), позначених трьома крапками в дужках – ЗВ.

 


[i] Cécile Vaissié, « LES RESEAUX DU KREMLIN EN FRANCE », mars 2016, Editions Les Petits Matins. Викладачка російської, совєтської та пост-совєтьської тематики у французькому Університеті Rennes 2. Фахівець у зв’язках між культурою, суспільством та владою в Росії.

[ii] Транскрипція радіопередачі France inter « Un jour dans le monde » (16 березня 2016 р.) – звільнена від кількох незначних уривків, або повторень (зрозумілих у живому ефірі), позначених трьома крапками в дужках – ЗВ.


« КРЕМЛІВСЬКІ МЕРЕЖІ У ФРАНЦІЇ » Сисілії Весіє

Ніколя Деморан: Цю книгу читається як детективний роман (…). Величезна праця над інформацією, над маніпуляцією інформації. В Росії віднаходимо багато людей з колишнього КҐБ: у пост-совєтській епосі потуга того «колишнього» КҐБ - чи то його інтелектуальна структура й мережі – таки цілі?

Сисілія Весіє : Тільки сьогодні значна частина цих олігархів примкнула до злочинного світу і значно збагатилася.

Ніколя Деморан: як описати програмне забезпечення впливу КҐБ під час холодної війни: фінансування інтелектуальних груп, дослідників ...?

Сисілія Весіє: Маємо аналогічну практику ще 1918 року. В той час, коли Росія  провалюється, нема грошей, насувається громадянська війна…., вже тоді починають фінансувати людей закордоном, щоби ширити революцію по всьому світі. Ці мережі, переважно комінтернівські, відмінно працюють поки Комінтерну не розпустили. Віднайшлися сліди фінансування у Франції (совєтські архіви про чутливі теми на короткий час відкрили в 1991-92 роках): Французьку комуністичну партію (PCF) безперервно фінансувала Комуністична партія Совєтського Союзу.

Ніколя Деморан: Прямо Москва?

Сисілія Весіє: Прямо Москва. Як майже всі комуністичні партії. ФКП казала нам, що живе від продажі конвалії, але чому ж вона тоді мусила продавати свій осідок, чому вона - неплатоспроможна? А тому, що більше не фінансується Москвою!

Інтелектуалам говорили: « ми не зможемо оплачувати вам авторських прав, хіба що приїдете в Росію» ... Всі пересування, перекладачі Сартра (Жана-Поля) все було оплачено, від А до Я.

Ніколя Деморан: Як би ви описали «софт» Росії сьогодні - гру впливу, в порівнянні з військовою міццю, або класичною дипломатією?

Сисілія Весіє: «Софт» - це те, що намагаються розвивати всі країни (Інститут Ґете...). Сполучені Штати розробили її найбільше. Проблема полягає в тому, що Росія хоче робити так, як Сполучені Штати, оскільки вона постійно себе з ними порівнює. Тільки Сполучені Штати заохотили до себе їхати, навчатися, відвідувати Каліфорнію, в тому числі й через фільми. Але Росія цього не має! Її кіно на жаль майже нічого не має, що могло б зацікавити закордоння, чи навіть у себе. Багато серіалів виробляються в Росії, але їх експортувати - марно! Вона не творить ігор, не експортує співаків. Відчувається, що хотіла б, але це не спрацьовує.

Ніколя Деморан: Отже, «софт» по-американськи не виходить. Таким чином, треба віднайти щось інше...  

Сисілія Весіє: Росія хоче своє бачення нав'язувати.

Наприклад, на Першому російському каналі, а потім на всіх ЗМӀ, і – так як у совєтські часи, чужими мовами - бачення Кремля: «Spoutnik», «Russia To-Day», колишній інтернет-канал, який залежав від Голосу Росії - і доручили людям з Французького національного фронту транслювати це повідомлення Кремля - на всіх цих ЗМӀ, оголошують, що українці розп’яли трирічну дитину на Донбасі, тому що вона з російськомовної родини. Коли ви чуєте цю історію, ви буквально кам'янієте від жаху! До чого ми дійшли?

Тільки російські опозиційні журналісти дослідили і показали:

- що розп’ятої трирічної дитини взагалі не було,

- нібито це сталося на очах усього села: не знайшлося ні одного свідка,

- що мати не була матір'ю,

- що дитини не існувало,

- що все це брехня від А до Я і від Я до A.

Ми вже не у випадку: «хочемо переконати вас, що маємо рацію» - що було б закономірним -, а «хочемо створити іншу реальність, сильно вразити і поставити людей на свою сторону».

Ніколя Деморан: Ӏ те, що ви показуєте, Сисілiє Весіє, це вражаючу роль пропаґанди, навіть в інтернетівській епосі, в найсуворішому до-совєтському значенні цього слова... Тут діє велика маніпуляційна робота...

Сисілія Весіє: Абсолютно вірно! Але маємо бути свідомими, коли дивимося на те, що сьогодні діється в Росії: абсолютний і повний економічний провал.

Учора бачила, що Росія представляє 1 /7 територій світу, і 1,5 світової економіки. Тоді, коли вона має стільки запасів, і не знає, що з ними робити, а її населення в цілому добре освічене, то люди при владі, кажуть, що економіка – не їхня справа, і не в їхньому програмному забезпеченні. Вона не пов'язана з поняттям потуги чи успіху.

Їхнє поняття про потугу, це насамперед розмір території, можливо, завоювання територій, і можливість впливати на інші країни.

А вплив, це пропаганда - що було силою КҐБ. Тож  ці люди роблять те, що вони навчилися робити. За їхньою логікою, дуже добре бачу, що пан Путін має в своєму програмному забезпеченні: саме те, що навчили його, коли він мав 20 років в КҐБ в Ленінграді.

Ніколя Деморан: Сисілiє Весіє, опишіть додатки своєї книги...

Сисілія Весіє: Відвідування (Росії) рядом французьких політиків, розподілених за політичними сім'ями. Я завжди заохочую їхати в Росію, це чудова країна, приймаю російських студентів у Франції, посилаю студентів до Росії, завжди радію обмінами.

Але особлива проблема, це поїздка в Крим, або подорож на Донбас: Європейський Союз і Франція - його частина -, не визнають того, що є незаконною анексією Криму Росією, і тому дають певну кількість інструкцій.

Ми отримали таку інструкцію: «Якщо ви поїдете в Крим, ви не матимете консульської допомоги. Якщо виникнуть проблеми - давайте собі раду самі. Франція більше не представлена».

Натомість, ви побачите політиків, яких завжди веде пан Маріані[i] - постійно присутній у цих випадках – і які туди їдуть, і твердять нечувано лицемірно: «ми - у приватній поїздці»!

Тільки їхня «приватна поїздка» - виключно депутатська і сенаторська, з великими синьо-біло-червоними шаликами -, і вони говорять «ми представляємо Францію»: тут є проблема політичної чесности!

Ніколя Деморан: Подаєте ще інший додаток - щодо інтелектуального світу і мозкових центрів: є люди, у Франції, які думають про Росію, «по-російськи», чи по-путінськи, не знаю, як сказати...

Сисілія Весіє:  Це ті люди, які беруть участь у франко-російському діалозі. І це було би дуже добре. ..

Тільки тоді, коли її населення знову бідніє швидким темпом, Росія фінансує ряд мозкових центрів у Франції. Але не на те, щоби захищати різноманітність точок зору.

Це реклама на офіційну Росію, і ми бачимо з російської сторони ряд особистостей, які постійно повертаються, ми бачимо тих, хто систематично підтримує пана Путіна. Думаю про деяких кінематоґрафістів, як наприклад Павел Лунґін: їх обдаровують добрими бюджетами для фільмів... яких насправді ніхто не бачить (...).

Ніколя Деморан: Так, це пропаґанда, або мистецька й інтелектуальна реклама одночасно...

Сисіль Весіє: Ӏ щось вражає: у Франції ми вже не живемо за часів Араґона, Елюара ... в нас дуже мало інтелектуалів, навіть учених, які справді підтримують владу (...) ...

Ніколя Деморан: А яку віддачу від інвестицій очікується?

Сисілія Весіє: Кремль хоче, щоби санкції були скасовані (...)

Ніколя Деморан: Після того, як Україну ...                                   

Сисілія Весіє:  ... Після анексії Криму Росією, незаконної анексії, схваленої тільки крайніми правими, майже неонацистськими, правими партіями всієї Європи.

Ніколя Деморан: … Які отримують свої конверти від Москви ...  

Сисілія Весіє:  Це доведено з французьким Національним фронтом (FN).

Знову з тим неймовірним лицемірством: там був, наприклад, пан Шопрад[ii], а пані Ле Пен говорила: «Ми не посилаємо офіційних представників, він там -  приватно»!

Ніколя Деморан: Як звичайно ...

Сисілія Весіє: Але це було тоді, коли він належав до FN, і він частково завдячує своє обрання до Європейського парламенту грошам, які отримав FN від Москви.

Сьогодні працюють над фінансуванням дослідники з усієї Европи. Маємо дуже сильні підозри проти ряду партій.

Український дослідник, якого часто цитую, показав, що дали гроші крайнісінькій правиці - Марина Ле Пен, поруч, це молодий лівак - у скандинавських країнах.

Отже так, сьогодні обробляють крайніх правих по всій Европі, зокрема партію AFD (Alternative für Deutschland - ЗВ) у Німеччині. І мета - отримати політичні рішення, які сприяють Росії. Починаючи від скасування санкцій, до можливого руйнування Европейського Союзу.

Ніколя Деморан: Справжній трилер! Повторюю - шпигунський роман:Cécile Vaissié: «Les réseaux du Kremlin en France», éd. Les Petits matins. Дякую, Сисіліє Весіє!

 

[i] Тієрі Маріяні (Thierry Mariani) – депутат партії Les Républicains (LR) закордонних французів.

[ii] Емерік Шопрад (Aymeric Chauprade) – євродепутат французької партії «Les Français libres». Він покинув Національний фронт (Front National) через розбіжність у поглядах, непов’язаних зі зв’язками між Францією й РФ.

 

[1] Cécile Vaissié, « LES RESEAUX DU KREMLIN EN FRANCE », mars 2016, Editions Les Petits Matins. Викладачка російської, совєтської та пост-совєтьської тематики у французькому Університеті Rennes 2. Фахівець у зв’язках між культурою, суспільством та владою в Росії.

[1] Транскрипція радіопередачі France inter « Un jour dans le monde » (16 березня 2016 р.) – звільнена від кількох незначних уривків, або повторень (зрозумілих у живому ефірі), позначених трьома крапками в дужках – ЗВ.

[1] Тієрі Маріяні (Thierry Mariani) – депутат партії Les Républicains (LR) закордонних французів.[1] Емерік Шопрад (Aymeric Chauprade) – євродепутат французької партії «Les Français libres». Він покинув Національний фронт (Front National) через розбіжність у поглядах, непов’язаних зі зв’язками між Францією й РФ.

 

 

Наші інтереси: 

Книга Сисілії Весіє « Les réseau du Kremlin en France » («Кремлівські мережі у Франції») - ще один крок до політичної прозорости та розпаду РФ. 

Старий індустріальний світ вичерпується - слава прозорій й вільній цивілізації Міжмор’я !

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Явсе. René Dumont був цікавий екологістам, бо переймався африканськими та іншими селянами нерозвинених країн. А також, феміністкам, бо діяв для "визволення" жінки від "вагітности" з демографічних причин. Французи пам'ятають йоно тези, написані в численних книгах, та з його частих промов на президенських кампаніях. Але для Арій, він - людина індустріялу", якого хотів "покращити".

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Пане Володимире, Ви сильно перейматиметеся проблемами якогось третьокласника, який уявляє із себе вельми крутого хлопця?
Мені чомусь здається, що не дуже.
Ви звернете на нього якусь увагу якщо дізнаєтеся, що він бігає навколо вашого будинку із гранатою "Ф-1", погрожуючи вирвати чеку, якщо оточуючі йому чогось не дадуть.

Цивілізований світ сприймає Путіна як такого третьокласника із гранатою.

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

До теми, про китайського льотчика С. Хера Ли:

https://www.youtube.com/watch?v=8KfgmD9_Wog&nohtml5=False

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую за статтю пані Зірко.

Не в тему.
У роботах René Dumont можна знайти погляди і думки,які б були на мою думку корисними для ВУД. Щоб зробити якісний переклад із англійської мови,мені потрібно багато часу,а французька мова для мене темний ліс.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Явсе. René Dumont був цікавий екологістам, бо переймався африканськими та іншими селянами нерозвинених країн. А також, феміністкам, бо діяв для "визволення" жінки від "вагітности" з демографічних причин. Французи пам'ятають йоно тези, написані в численних книгах, та з його частих промов на президенських кампаніях. Але для Арій, він - людина індустріялу", якого хотів "покращити".

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Зрозумів Зірко.Дякую за роз'яснення.

Вірю в те, що розумію.