Зображення користувача Богдан ДуБ.
Богдан ДуБ
  • Відвідувань: 29
  • Переглядів: 32

Кіматика: візуалізація звуку

Світ:

Еван Грант демонструє науку та мистецтво кіматики, процесу, що робить звукові хвилі видимими. Будучи корисною для вивчення складних звуків (таких як свист дельфінів), кіматика також створює складні та красиві візерунки.

 

 

Переклад (з наголосами):

00:15 Я креативний технолог і спеціалізуюся на публічних інсталяціях. Моя пристрасть - це ідея дослідження природи з тим, аби знайти в ній приховані дані. Мені здається, що цей прихований потенціал оточує нас усюди. Все навколо виробляє якісь дані, чи то звук, чи запах, чи вібрація. І в моїй роботі я намагаюся знайти шлях використання і розкриття його. В загальному це привело мене до предмету, який називається кіматика. Кіматика - це процес візуалізації звуку шляхом вібрації середовища, такого як пісок чи вода, ви можете побачити це тут.

01:01 Давайте швидко пройдемося по історії кіматики, починаючи зі спостережень резонансу Да Вінчі, Галілеєм та англійським вченим Робертом Хуком, а потім Ернестом Хладні. Він створив експеримент, взяв металічну пластину і покрив її піском, став водити по ній смичком і створив візерунки Хладні, які ви бачите справа.

01:23 Рухаємося далі, наступним дослідником в цій області був джентльмен на ймення Ханс Дженні в 1970-х роках. По суті він і придумав термін кіматика. І потім, в теперішній час нас переніс мій колегата експерт по кіматиці, Джон Стюарт Рід. Він люб'язно відтворив для нас експеримент Хладні. Як ми бачимо, це металічна пластина, на цей раз з'єднана з динаміком, що підключений до генератора частоти. Зі збільшенням частоти візерунки на пластині стають більш складними. Як ви можете це бачити на власні очі. (Оплески)

02:03 Так що ж мене так захоплює в кіматиці? Для мене кіматика - це як магічний інструмент. Як дзеркало для прихованого світу. І оскільки існує багато способів застосування кіматики, ми можемо починати відкривати суть речей, які сховані від очей. Такі прилади як кімаскоп, який ви бачите,використовується вченими, щоби спостерігати кіматичні візерунки. І кількість наукового використання росте з кожним днем.

02:30 Наприклад, в океанографії, створюється словник мови дельфінів шляхом візуалізації акустичних коливань, які виробляють дельфіни. І є надія, що в майбутньому ми зможемо глибше зрозуміти, як вони спілкуються. Також ми можемо використовувати кіматику в лікуванні та освіті. Це інсталяції, створені школярами. Тут відслідковується положення їх рук. І це дозволяє контролювати і переміщати кіматичні візерунки та відображення, які вони створюють. Також, кіматика може бути красивою природною формою мистецтва

02:58 Це зображення було створене із уривків дев'ятої симфонії Бетховена, що прозвучала через кіматичний прилад. І це злегка перевертає все з ніг на голову. А це "Машина" групи Пінк Флойд грає в реальному часі через кімаскоп. Також ми можемо використовувати кіматику як дзеркало природи. І відтворювати архетипічні форми природи. Ось, наприклад, зліва ми бачимо сніжинку так, як вона виглядає в природі. А справа ми бачимо сніжинку, створену кіматично. А це - морська зірка і кіматична морська зірка Їх є тисячі.

03:35 І що це все означає? Тут ще потрібно багато досліджувати. І все тільки починається. Не так багато людей працюють в цій області. Але уявіть собі на секунду, що звук має форму. І ми бачили, що він може впливати на матерію і створювати форми з матерії. Тепер давайте зробимо стрибок і подумаємо про формування Всесвіту. Подумаємо про цей безмежний звук, що формує Всесвіт. І якщо ми це зважимо, то, можливо, дійдемо висновку, що кіматика справила вплив на формування Всесвіту.

04:04 А ось декілька красивих зображень для вас від кількох вчених-самоучок та художників зі всього світу.І кіматика доступна всім. Я хочу закликати всіх присутніх направляти вашу пристрасть, ваші знання і вміння в такі області як кіматика. І я думаю, що разом ми можемо побудувати глобальне суспільство. Ми можемо надихати один одного. І ми можемо розвивати це дослідження суті невидимих речей. Дякую. (Оплески)


комп'ютерна кіматика:

кіматика в рекламі:

 

кіматика в кліпі:

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
звук
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Коментарі

Зображення користувача Любов Фаренюк.
0
Ще не підтримано

Захоплюючий матеріал! Це треба показати всім!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Вихдить що кіматика підтверджує-Всесвіт було створено звуком (словом)

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Я в цьому матеріалі побачив, що ряд людей "доходять" до факту, що звук має прямий, тісний звязок з грубим світом. Що музика виступає домінантою в фізичному вимірі (будь то форма чи натура). По трішки "доходять" і до якостей музики..

Хоча в словах виступаючого є й метафізичні речі. І швидше за все, він сам не до кінця розумів, що говорить.

Основна ідея для мене: музика, як і все божественне, прекрасна у всіх проявах і вимірах!

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудова музика.."зачіпає"..Дякую за посилання..

Вірю в те, що розумію.