Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Еволюція Народного Оглядача: від земноводного до небесного

Категорія:

Символом Простору волі є стихія повітря. Тому спільнота, яка опановує цей простір, потребує повноцінного «літального апарату». У Просторі волі більше ресурсів, тому успішна реалізація «літака» допоможе підтримати «амфібію» Простору пригод. Починаємо небесний проект з обговорення концепції Web 3.0, соціальної екології, штучного інтелекту...

160122-transport.jpg

Вгору просування - без краплі вагання!
Вгору просування - без краплі вагання!

Напочатку був велосипед Web 1.0

Наш сайт з’явився у 1999 році як додаток до журналу «Перехід-IV». Тоді він нагадував звичайний персональний блог з публікаціями, які йшли суцільним потоком. Спочатку я його наповнював сам, а пізніше – з кількома друзями. Сьогодні в це важко повірити, але тоді не було навіть коментарів до статей.

У 2002 р. сайт модернізували – у ньому вже з’явилися рубрики (ось перша стаття). Проте й далі це був типовий Web 1.0 – одновимірний транслятор інформації за схемою «джерело – користувач». Такий собі «інформаційний велосипед» з причепленим слабеньким мотором.

Проте життя не стоїть на місці, і щоб не відставати від нього, треба постійно рухатися вперед. У той час Інтернет уже розвивався в напрямку до соціальних мереж. Щоб зрозуміти, що це таке, з вересня 2009 року я почав  створювати експериментальну соціальну мережу на двигуні Elgg, а у квітні 2010 року прихильники Переходу-IV приступили до її випробовування.

Виявилося, що соцмережа – зручна річ для спілкування, але мало придатна в ролі засобу масової інформації. Вирішення проблеми побачили в тому, щоб залишити «Народний Оглядач» у вигляді традиційного електронного ЗМІ, але доповнити його соцмережею. У лютому 2013 року НО було переведено на нову платформу, створену на базі системи Drupal 7.

ЗЕМЛЯ: важкий танк Web 2.0

Новація полягала в тому, що користувачі отримали можливість писати власні блоги, коментувати статті і спілкуватися між собою через приватну переписку. Це вже була реалізація прогресивної на той час технології Web 2.0. Поступово з легкого «мопеда» Народний Оглядач перетворився на «танк» – тобто на масивний, структурований, інформаційно насичений, добре захищений портал, розміщений на власному потужному і швидкому сервері.   

Водночас це вже було дещо більше, ніж  Web 2.0, адже розвиток сайту відбувався виключно за гроші його читачів. Тобто фінансування проекту вже було не зовнішнє, а внутрішнє. Це вже була ознака руху до технології Web 3.0 – дуже цікавої, але ще невизначеної і незрозумілої.

Ознаки Web 3.0: суверенітет і мобільність

Окрім самофінансування, двома іншими ознаками комп’ютеризованих соціальних мереж вищого рівня є самоорганізація і самокерованість.

Самоорганізація означає наявність механізмів висування кращих і формування динамічної вертикальної ієрархії. Тобто порядок організації віртуальної спільноти визначається не із-зовні (як це зараз відбувається в масових соцмережах), а із-середини. Цей внутрішній лад формується зусиллями і волею самих учасників – «із серця» спільноти.

Самокерування означає, що спільнота має внутрішні механізми вироблення рішень і живе власним розумом. Вироблення таких механізмів означає формування колективного розуму, відтак соцмережа набуває ознак соціальної нейромережі.

У термінах політології спроможність жити власним розумом за власними правилами на власних ресурсах називається суверенітетом. Суверенна спільнота – це вільна самодостатня спільнота. 

Окрім згаданих трьох «с» (самофінансування, самоорганізація і самокерування), які в сумі дають велику «С» (суверенітет, тобто волю), для сучасної системи необхідна мобільність. Це означає, що НО має бути зручний у роботі не тільки на стаціонарних ПК і ноутбуках, а й на планшетах і смартфонах. Мобільність НО посилить внутрішні зв’язки, розширить коло учасників і стане суттєвим кроком до формування глобалізованої Вільної Української Держави.

ВОДА: перетворюємо танк на амфібію Web 2.9

Для мобільності потрібна легкість – як змістовна, так і технологічна. «Танк» був ефективний у Просторі боротьби. Проте ми уже виходимо з цього простору і дедалі більше часу проводимо у Просторі пригод. Символом цього простору є вода, тому наш важкий «танк» має стати відносно легкою «амфібією».   

Почнемо зі змістовної легкості. Інформаційне наповнення сайту має відповідати просторам пригод і волі. Це досягається наступними засобами:

1. Пишемо тільки про позитивні події і обговорюємо їх у конструктивному ключі, з погляду корисності для ВУД, України, Міжмор’я, Всесвіту. Навіть якщо якась подія має драматичний характер, у коментарі до неї в полі «Наші інтереси» треба вказати на позитив.

2. Ілюстрації до публікацій мають бути красивими, гармонійними, веселими. Вони мають піднімати настрій, надихати на творчість і в поєднанні з текстами нести психотерапевтичний ефект.

3. Інформацію бажано подавати у концентрованому вигляді (несуттєве приховувати «під капотом»), лаконічно, структуровано – з виділеннями і підзаголовками. Краще менше, та краще. Публікації треба правильно позначати тегами. Теги – це у нас не ключові слова, а рубрики, які автор передбачає наповнювати іншими публікаціями.    

Технологічна легкість досягається шляхом постійного вдосконалення софту, а також зміною інтерфейсу. Це те, що сьогодні вже робиться щодня. Ще трохи, і замість масивної головної сторінки мобільна версія сайту матиме лаконічне меню, з якого можна буде вийти у потрібний розділ:    

  • 1) мережа (стрічка подій на сайті, голосування, коментарі),
  • 2) газета (статті та блоги),
  • 3) інвестиції (внески, акціонери, бюджет),
  • 4) ярмарка (торгівля за гали),
  • 5) пошук (теги, спецтеми, пошук за ключовими словами, рейтингами, датами),
  • 6) техпідтримка, довідка, розвиток сайту,
  • 7) аудіо
  • 8) відео
  • 9) чат (спілкування вживу)
  • 10) про нас.

Опановуємо Простір пригод

З початком Золотої ери постіндустріальної формації (1 січня 2016 р.) НО переживає швидке нарощування функціоналу. Завдань багато, тому треба збільшувати групу програмування, а для цього потрібні фінансові ресурси.

Найбільший надійний шлях – розширення кола акціонерів. Що для цього можна робити вже зараз?

  • 1. Активно поширюємо інформацію про публікації НО та практичне творення Вільної Української Держави. Робимо це в середовищі друзів та знайомих, у соціальних мережах Фейсбук, Гугл+, Твіттер, на форумах – всюди, де є шанс знайти нових прихильників.
  • 2. Долучаємо акціонерів до активнішої участі у виробленні рішень, формуємо бюджет, візуалізуємо статистику надходжень і витрат.
  • 3. Розвиваємо внутрішню економіку: Ярмарок, прямі купівлі-продажі, внутрішня реклама, конкурси, ігри. Тут уже є багато цікавих задумів – потрібні тільки сили для їх реалізації.

ПОВІТРЯ: проектуємо літак, творимо небесний прототип

Символом Простору волі є стихія повітря. Тому спільнота, яка опановує цей простір, потребує повноцінного літального апарату. У Просторі волі більше ресурсів, тому успішна реалізація «літака» допоможе підтримати «амфібію».

Починаємо небесний проект з обговорення концепції Web 3.0, соціальної екології, штучного інтелекту, шукаємо передову платформу для розробки, стежимо за сучасними підходами в організації знань, залучаємо талановитих розробників, управлінців, фінансистів – прихильників Великого Переходу. 

Наші інтереси: 

Творимо власний інформаційний простір. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Ну навіщо так драматизувати ? Тут не реєструються люди , котрі здатні писати на зовсім приземлені теми. Їм цей ресурс просто не цікавий.НО - це осередок самоорганізованого етносу, тут ніхто не пише і , мабуть , писати не буде "на потребу натовпу". Просто центр кристалізації нашого суспільства шліфується і набирає контурів.Для цього і ведуться такі обговорення.В будь-якому разі добре, що постало питання корисності матеріалу для читача

Явсе Світ каже:
Просто не всі витримують "калібрування" під сайт НО..коли людина в котрої інша думка по якісь знаковій темі називається баластом,то це не правильно..Стратегія тупикова..з одного боку потрібні інвестори,з іншого боку ти баласт..але у політиці завжди так..звикайте пане Анатолій..а краще виробляйте світоглядну пластичність..

Sapienti Sat

Коментарі

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Кілька місяців назад зацікавився тим, що собою буде являти нова ера в розвитку інтернету - Веб 3.0. Із знайдених думок теж найбільше сподобався варіант проектів, які дають можливість користувачам в різний спосіб бути співвласниками та брати участь у прийнятті рішень щодо розвитку.

Зображення користувача Еней Харалужний.
0
Ще не підтримано

Як правильно позначати тегами? Хтось може описати покроково, як це треба робити? Буду дуже вдячний!

Інформація - це те, що приховується.
Все інше - реклама.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це просто. Спочатку треба поміркувати, в які рубрики може піти ця стаття.

Потім спробувати знайти ці рубрики (якщо вони там уже є), вводячи слова в рядок "Теги".

Якщо нічого підходящого нема, то треба ввести новий тег - але тільки якщо є надія, що там буде ще принаймні 2 чи 3 статті.

Еней Харалужний каже:
Як правильно позначати тегами? Хтось може описати покроково, як це треба робити? Буду дуже вдячний!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Я розумію,що у Просторі Волі існують лише позитивні події..Та сам цей Простір не може існувати без нижніх Просторів..Простір Волі як Лотос над водою,а його стебло це Простір Боротьби-Пригод..коріння в свою чергу це як Простір Страждань-Боротьби..Якщо ми не будемо звертати увагу на всі елементи Лотоса,то і його квітка зав'яне..Тому правдиве висвітлення подій,що мають місце у світі не повинно ігноруватися,навіть якщо такі події характеризувати як негативні..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лотос позитивних подій виростає не з пекельного простору, а з райського. Його коріння не в землі, а в небесах.

Явсе Світ каже:
Я розумію,що у Просторі Волі існують лише позитивні події..Та сам цей Простір не може існувати без нижніх Просторів..Простір Волі як Лотос над водою,а його стебло це Простір Боротьби-Пригод..коріння в свою чергу це як Простір Страждань-Боротьби..Якщо ми не будемо звертати увагу на всі елементи Лотоса,то і його квітка зав'яне..Тому правдиве висвітлення подій,що мають місце у світі не повинно ігноруватися,навіть якщо такі події характеризувати як негативні..

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Ваші слова нагадують будиночок з фундаментом. Але нам не потрібна така основа.Прив"язка до цього світу..ми ж творимо новий. Для чого нам тягнути цей баласт ? НО справді "тяжкий" коли на ньому багато новин (аналогічних до тих, які подають tsn.ua чи громадське) , це відчувалось і раніше.Повітряна кулька може триматись на одному рівні, плавати в повітрі, але , зрештою, впаде.Хочете її підняти - то наповніть гелієм.Ми можемо наповнювати НО світлою інформацією, і піднімати себе і інших в вищі простори буття. Якщо будуть публікувати всякі негативні новини, то буде канал , для вирівнення частот по стандартному принципу ("..природі легше опустити високочастотного , ніж підняти низькочастотного).А ми це можемо обійти.І нам зовсім не потрібна стандартна корінна система живленя для нашого лотуса.Там , куди ми піднімаємось , живляться праною.Сонця на всіх хватить

Sapienti Sat

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Писалося не про новини скопійовані із інших ресурсів,а про ПОДІЇ,котрі мали місце у світі із подальшим їх обговоренням на НО у ракурсі нашого світогляду..На позитив чи негатив ділить наш розум..Якщо людина досить розвинута,то ніякі події її не стягнуть у грубочастотний світ..

..також якщо нам-вам не потрібна стандартна система живлення,то покажіть альтернативу..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Запровадження багатомовності допоможе нам отримувати інформацію про події з перших рук. Найцікавіші повідомлення перекладатимуть на українську і обговорюватимуться з погляду наших інтересів, на основі нашого світогляду, у конструктивному ключі.

Явсе Світ каже:
Писалося не про новини скопійовані із інших ресурсів,а про ПОДІЇ,котрі мали місце у світі із подальшим їх обговоренням на НО у ракурсі нашого світогляду..На позитив чи негатив ділить наш розум..Якщо людина досить розвинута,то ніякі події її не стягнуть у грубочастотний світ..
..також якщо нам-вам не потрібна стандартна система живлення,то покажіть альтернативу..

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Явсе Світ каже:
..також якщо нам-вам не потрібна стандартна система живлення,то покажіть альтернативу..

Альтернатива в процесі. Давайте починати з простого (воно ж і геніальне), є така публікація в блозі Олени Каганець . Тільки стрічки в стилі НО зробимо (сонцебіги , сварги, кольори).

Sapienti Sat

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не маю нічого проти сувенірів у стилі НО..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Натиснув відповісти Явсе, а вийшов звичайний коментар..Як вибирати кількість галів для оцінки публікації ?

Sapienti Sat

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Краще натискай цитувати - буде зрозуміліше. Для оцінки публікації натискай + (плюс).

Амадео Райт каже:
Натиснув відповісти Явсе, а вийшов звичайний коментар..Як вибирати кількість галів для оцінки публікації ?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Лiчiльник вiдвiдувань знову зник. Куди й чому?

Хай Буде!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Інвестори заробляють гроші в РЕАЛІ. Потрібна гармонія між РЕАЛОМ та ІДЕАЛОМ при наповненні сайту інформацією. Підтримую точку зору Василя Петришина. Такі матеріали часто подає Олена Каганець: про нові джерела енергії, про електромобілі+, про нове житло+... Дефіцит у фінансуванні НО пояснюю тим, що інвестори йдуть з сайту. За деякими з них і мені, і Вадиму Кононенку жаль. Отже: хто підкаже, що не влаштовує на сайті тих, хто "проголосував ногами", або зменшенням своїх інвестиційних внесків?

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

А хто з інвесторів пішов?

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Я вважаю, що ті, хто пішов, нехай думають самі про себе, тому що це їх вибір і шлях!. Нам потрібно творити ВУД (на всіх рівнях буття, хто на що здатний). Анатолій, не думаю, що Вадим має іншу думку!

Хай Буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Розвинена організація працює як живий організм: щось у нього входить, а щось виходить. Це називається обміном речовин. Хороший обмін речовин, зокрема звільнення від баласту, є ознакою здоров’я.

Анатолій Висота каже:
Інвестори заробляють гроші в РЕАЛІ. Потрібна гармонія між РЕАЛОМ та ІДЕАЛОМ при наповненні сайту інформацією. Підтримую точку зору Василя Петришина. Такі матеріали часто подає Олена Каганець: про нові джерела енергії, про електромобілі+, про нове житло+... Дефіцит у фінансуванні НО пояснюю тим, що інвестори йдуть з сайту. За деякими з них і мені, і Вадиму Кононенку жаль. Отже: хто підкаже, що не влаштовує на сайті тих, хто "проголосував ногами", або зменшенням своїх інвестиційних внесків?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

"...Інвестори заробляють гроші в РЕАЛІ..."
Скажи Анатолій- утримання і наповнення сайту НО це хіба не реал? Зрозумій нарешті, що інвестори зобов'язалися фінансувати і тих людей, які постійно підтримують і розвивають сайт, бо це бізнес інвесторів. Це сайт і не тільки. Ти особисто, маєш змогу щодня наповнювати сайт? Бачу що ні, і я до речі теж.

Хай Буде!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Ця версія НО з'явилася на початку лютого 2013 року. Я це добре пам'ятаю, бо одну зі своїх перших статей https://www.ar25.org/node/21610 довго і нудно розміщувала. На ній вчилася, як розміщувати матеріали. Там було багато картинок і розділів, треба було знати, як їх закачувати і т.п. Попередню статтю про Стамбул https://www.ar25.org/node/21583 я розмістила ще на старій версії НО.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Це правда, що сайт НО, як живий організм, і постійно оновлюється. Не думаю, що такі люди, як Лариса Скаба або Олег Полівчак це баласт. Багато хто з нас їх знає як просвітлених українців. Щось же їх не влаштовує. Гадаю, що це не регулярні інвестиції, які треба вносити. Добре було б, якби вони самі про це сказали. Та навряд, бо вже, мабуть, не відвідують НО. Може крім Олени, Ігоря й Сергія ще хтось продовжить це обговорення?

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Просто не всі витримують "калібрування" під сайт НО..коли людина в котрої інша думка по якісь знаковій темі називається баластом,то це не правильно..Стратегія тупикова..з одного боку потрібні інвестори,з іншого боку ти баласт..але у політиці завжди так..звикайте пане Анатолій..а краще виробляйте світоглядну пластичність..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Ну навіщо так драматизувати ? Тут не реєструються люди , котрі здатні писати на зовсім приземлені теми. Їм цей ресурс просто не цікавий.НО - це осередок самоорганізованого етносу, тут ніхто не пише і , мабуть , писати не буде "на потребу натовпу". Просто центр кристалізації нашого суспільства шліфується і набирає контурів.Для цього і ведуться такі обговорення.В будь-якому разі добре, що постало питання корисності матеріалу для читача

Явсе Світ каже:
Просто не всі витримують "калібрування" під сайт НО..коли людина в котрої інша думка по якісь знаковій темі називається баластом,то це не правильно..Стратегія тупикова..з одного боку потрібні інвестори,з іншого боку ти баласт..але у політиці завжди так..звикайте пане Анатолій..а краще виробляйте світоглядну пластичність..

Sapienti Sat

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Мене цілком задовольняє рівень спілкування на НО..Чудові Гравці,цікаві матеріали і статті..Але це коли ми варимось у власному соку і допомагаємо одне одному в еволюційному розвитку нашого Духу..
Та коли Ви не збираєтесь писати для натовпу і в той же час хочете стати поводирями натовпу, то як це зрозуміти..хіба що як безжальний принцип мурашника чи вулика..але там дуже часто еліту з'їдають робочі особини,бо сама еліта стає баластом і не відповідає потребам сім'ї...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Тут питання асиміляції: ми до них , чи вони до нас ? НО не набрав би стільки прихильників , якби був нав"язливим.Тут, напевне, вся ставка на інстинкти : "Ага, їм добре, то чому мені не може бути добре".Ми ж тут не тільки політичні теми обговорюємо..Піднімаються питнання харчування , духовного розвитку і тп.Я бачив , як зростає портал , ще з "переходу", а разом з ним зростав і я - як особистість.І люди , які колись і слухати не хотіли, раптом почали виявляти інтерес : а що таке ЖС , як воно працює; а можеш мені дати журнал почитати (паперовий НО) і тп.Все просто - ми подаємо приклад. Ніколи не переконував людей, які не здатні розглядати варіанти , і думають , що вони єдино правильні (в них свої істини).Побачать , що краще , і самі приєднаються.А ні, хм.. лиш би не заважали

Явсе Світ каже:
Та коли Ви не збираєтесь писати для натовпу і в той же час хочете стати поводирями натовпу, то як це зрозуміти..хіба що як безжальний принцип мурашника чи вулика..але там дуже часто еліту з'їдають робочі особини,бо сама еліта стає баластом і не відповідає потребам сім'ї...

Sapienti Sat

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Згоден..Дякую за відповіді..рухаймося далі...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Пане Анатолію, ти щось наплутав: Лариса Скаба і Олег Полівчак ніколи не були зареєстровані на цьому сайті. Тому казати, що це інвестори, які від нас пішли, неправильно.

Анатолій Висота каже:
Це правда, що сайт НО, як живий організм, і постійно оновлюється. Не думаю, що такі люди, як Лариса Скаба або Олег Полівчак це баласт. Багато хто з нас їх знає як просвітлених українців. Щось же їх не влаштовує. Гадаю, що це не регулярні інвестиції, які треба вносити. Добре було б, якби вони самі про це сказали. Та навряд, бо вже, мабуть, не відвідують НО. Може крім Олени, Ігоря й Сергія ще хтось продовжить це обговорення?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Пане Миро, а нічого я не наплутав. Лариса Скаба реєструвалася на сайті під псевдо. А коли Олег Полівчак не реєструвався під своїм іменем, то це теж вчинок. Де подівся активний автор Анатолій Коноваленко? Де Микола Погорілець? Вже кілька місяців лунають заклики про ЩЕДРІ ІНВЕСТИЦІЇ. Отже їх не вистачає. Намагаємося розібратися чому. Гадаю, що причиною є відхід деяких раніше активних інвесторів або зменшення рівня інвестування. Згодні? Далі. Хто гадає, що причиною цього є відсутність МОБІЛЬНОЇ ВЕРСІЇ НО або оновлення сайту, навряд щоб мали рацію. Василь Петришин висловив думку, що тим, хто пішов, не зовсім КОМФОРТНО на сайті. Може ще хтось додасть своє пояснення? Пані Олено, в тебе є своє пояснення?

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

То може вони під якимись іншими псевдонімами? Звідки ти знаєш? Якщо ж з ними спілкуєшся напряму, то в них і запитай. Навіщо тут ці натяки. Щось не подобається, так прямо і скажи.

Анатолій Висота каже:
Пане Миро, а нічого я не наплутав. Лариса Скаба реєструвалася на сайті під псевдо. А коли Олег Полівчак не реєструвався під своїм іменем, то це теж вчинок. Де подівся активний автор Анатолій Коноваленко? Де Микола Погорілець? Вже кілька місяців лунають заклики про ЩЕДРІ ІНВЕСТИЦІЇ. Отже їх не вистачає. Намагаємося розібратися чому. Гадаю, що причиною є відхід деяких раніше активних інвесторів або зменшення рівня інвестування. Згодні? Далі. Хто гадає, що причиною цього є відсутність МОБІЛЬНОЇ ВЕРСІЇ НО або оновлення сайту, навряд щоб мали рацію. Василь Петришин висловив думку, що тим, хто пішов, не зовсім КОМФОРТНО на сайті. Може ще хтось додасть своє пояснення? Пані Олено, в тебе є своє пояснення?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Пане Анатолію, Вам що, немає чим займатися? Шукаєте чорну кішку у темній кімнаті? Я не розумію, навіщо Ви постійно влаштовуєте якісь "розбори польотів". Не всі, як Ви, можуть бути таким активними. Не плутайте активність із кількістю написаних коментарів. Згадуєте Миколу Погорільця. Думаєте, якщо він не коментує, то не читає і не підтримує НО? Багато хто постійно читає і підтримує НО, при цьому не "світяться" з приводу або без приводу у коментарях.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Бачу, що на поставлені мною запитання крім Василя Петришина ніхто не хоче відповідати. Про "калібрування" й "баласт" він сказав правильно.