Зображення користувача Вiктор Нокiд.
Вiктор Нокiд
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай: Смажений півень вже проспівав…

Сучасний Китай –  СРСР 1987 року, із усіма наслідками, які з цього випливають… Хто б тоді міг уявити, що жити совдепії лишилося кілька років. Китай з його вельми «мудрими» вождями зараз перебувають саме у стані совдепії тих часів.

«Несподівано» обвалився індекс «Шанхай-композит»  – загалом китайський ринок із середини травня зменшився на ДВАДЦЯТЬ ВІСІМ відсотків. Хоча до цього збільшився майже вдвічі. Таке вже було дві тисячі сьомого року. Тоді «Шанхай-композіт» впав з шести тисяч пунктів до тисячі вісімсот пунктів. Там нещодавно щотижня відкривалося по сто тисяч брокерських рахунків. Тобто «інвестори» із ринку нерухомості побігли на фондовий ринок. Ще одна цікава «родзинка» китайського ринку: переважна більшість «інвесторів» (до вісімдесяти відсотків) залишили школу до чотирнадцяти років – тобто не мають жодної освіти. Для них фондовий ринок – казино, рулетка.

Маржинальне забезпечення сягнуло катастрофічного рівня – триста шістдесят мільярдів доларів. Надулася бульбашка – бульбашка луснула. Мету падіння ще не досягнуто.

Вже припинено торгівлю китайськими так званими «блакитними фішками», тобто акціями найбільших китайських компаній. Мабуть уряд сам їх купуватиме. Що це дасть?...?

У черговий раз ринок подолає як «мудру» китайську компартію, так й не менш «мудрий» ЦБ Китаю. Ринку вся ця метушня байдужа. Поки не буде досягнуто мету – три тисячі сто три тисячі двісті падіння не припиниться.

Нічого нового тут не має. Фактично повторюється, те що було в СРСР одна тисяча дев’ятсот вісімдесят п’ятого – одна тисяча дев’ятсот вісімдесят сьомого років. Хто б тоді міг уявити, що жити совдепії лишилося кілька років. Китай з його вельми «мудрими» вождями зараз перебувають саме у стані совдепії тих часів.

До речі, під час кризи 2009 року у Китаї поза межами сільськогосподарського виробництва було звільнено вісімдесят мільйонів працівників із двохсот двадцяти працюючих за межами цього сектору.

Що буде зараз? Які будуть соціальні наслідки…

Ще раз нагадаємо: корупція у Китаї має розміри, які взагалі важко собі уявити – там приблизно двадцять три мільйони чиновників.

До того ж економіка Китаю вкрай неефективна, там невпинно зростають податки, подорожчала робоча сила, подорожчала логістика. Стає невигідно возити «дешеві» (в усіх сенсах цього слова) китайські товари.

Товарообіг Китаю з початку року зменшився: із РФ на більш ніж тридцять відсотків; із Бразилією на приблизно такий самий відсоток; із ПАР теж саме. Нагадаємо, що все це країни так званого «БРІКС». 

Можна порівняти те, що вже сталося, із тим, що було у попередніх текстах. Ось деякі цитати: 

1.  ДЕЩО ПРО ЕКОНОМІКУ (США, Європа, Росія, Україна):

«.... Це якщо не згадувати «нового монстра» – Китай. Це взагалі «совок» середини вісімдесятих років минулого сторіччя. Економіка Китаю вже почала згортатися. Почався процес деіндустріалізації Китаю – виробництво переноситься ближче до ринків збуту, оскільки в Китаї збільшуються податки й зростає вартість робочої сили.»

2. Економіка Китаю напередодні економічного краху:

«Деякі економічні експерти багато років намагалися подавати китайську економіку як взірець для країн колишнього СРСР.

Що ж там насправді відбувається?

По-перше, офіційний китайській статистиці не варто вірити. Насправді економіка Китаю виявляє собою одну велику проблему.

Китайське керівництво не розуміє елементарних речей, наприклад те, що бульбашку здути не можливо – вона лопається, повільно здути її не можливо!

Останні дев’ять місяців керівництво Китаю активно працювало на ринку нерухомості. Це привело до незначного зменшення цін. Але! Почали лопатися банки, які кредитували нерухомість, почали лопатися так звані «девелопери». Коли актив не росте спекулянти туди не йдуть. Вони знов побігли на фондовий ринок. Там знову щотижня відкривається по сто тисяч рахунків, як це було у 2007 році на максимумі.

Щоб оцінити масштаб проблем китайської економіки подивимося на те, що виробляють «мудрі» китайські вожді.  Зараз кожного місяця китайські банки видають кредитів на двісті мільярдів доларів. За рік вони видадуть кредитів, тобто створять нових боргів на чверть валового внутрішнього продукту (ВВП) Китаю.  Аналогічна ситуація була у них в 2009 році. Це перше.

Друге. Треба розуміти ще одну просту річ, що так звана «маргінальна ефективність боргу» – який приріст ВВП дає створення додаткового боргу на один долар? В Китаю вона вже практично нуль, або навіть від’ємна. Тобто згадана вище додаткове боргове навантаження не дає приросту ВВП.

Таким чином обсяг боргового накачування економіки тільки заради того, щоб вона не потрапила в колапс – чверть ВВП на рік! Тут виникає елементарне питання: як там справи з забезпеченням боргу? Крім того як такі борги обслуговувати? Всі казки та теревені навколо стимулювання внутрішнього попиту – не більш ніж казки та розмови, бо вони тривають з двохтисячного року. Тим часом частка внутрішнього попиту у ВВП Китаю за ці роки невпинно зменшувалася.

Загалом – Китай жебрацька країна. Бо тільки жебрак може купувати у кредит якусь статусну річ, щоб виплачувати за неї щомісяця більш ніж дві третини щомісячної платні. Китайці живуть у борг, але борг має бути чимось забезпеченим.

Всі об’єктивні чинники, такі як використання електроенергії свідчать про те, що економіка Китаю невпинно зменшується.

Зменшуються експорт та імпорт в китайській економіці.

Тепер про так звані золотовалютні резерви  Китаю в федеральних казначейських паперах США. Їх величезний обсяг – приблизно три трильйона сімсот мільярдів доларів США – це не перевага, а проблема Китаю!

Порівняймо. Якщо, ви наприклад винні банку сто тисяч доларів – це ваша проблема, як що ж ви винні банку десять мільйонів доларів то – це вже проблема банку!

Якщо вам треба гроші, а у вас трильйон вкладено в казначейські облігації. Але як тільки ви почнете виводити цю позицію, то ті папери дуже швидко знеціняться. Й американці будуть тільки раді коли вони знеціняться. ФРС трохи почекає, а потім їх скупить за копійки. Тобто сьогодні – це трильйон, а завтра вже триста мільярдів. А гроші з вас вимагають інші люди, які спроможні забезпечити погашення ваших боргів. Ви ж ці гроші витягти не спроможні.

Таким чином головне питання: Хто може реально отримати свій борг! Китайці в позиції, коли отримати свій борг вони не спроможні, а американці спроможні!» 

3. До теорій сучасної економіки:

«…Китайська офіційна статистика стверджує, що ВВП Китаю збільшується щороку на 7-9 відсотків. Але, наприклад, порівняймо: у першому кварталі 2009 року споживання електроенергії у Китаї зменшилося на 23 відсотка, а офіційне зростання ВВП було 7 відсотків. Як такі показники можна узгодити?

Незаселені міста у Китаї є наслідком бульбашки нерухомості. Більшість цих міст розкуплено із інвестиційною метою. Китайці жадібні й не мають клепки в голові.

Механіка. Муніципалітети заробляли гроші від продажу землі, ріелтори й девелопери заробляли гроші від продажу порожніх помешкань в порожніх містах. Банки заробляли гроші на іпотечних кредитах, які видавали під закупівлю тих помешкань.

Тепер все це «свято» закінчилося. Бульбашка луснула.  Китайці не є першими, вони просто довели цей процес створення бульбашки нерухомості до абсурду. До них це вже було у Японії. Але «мудра» компартія Китаю будь які досягнення цивілізації доводить до граничного абсурду».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Китай
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Аз тільки поверхнево знайомий з китайською дійсностю... А що китайська компартія є не є китайською за своїм національним складом?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Китай переживе цю кризу, бо вони працюють, а Греція не переживе, бо чекає манни небесної

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую, Вікторе! Так розумно написано. Китайців не дуже то люблять у світі. Навіть кажуть, що вони їдять трупів, це я десь в газеті прочитала, бо їхніх захоронень нема у Європі. Отож невідомо куди діваються трупи, кажуть, що у їхніх ресторанах.)))

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Зоріна Небокрай каже:
Дякую, Вікторе! Так розумно написано. Китайців не дуже то люблять у світі. Навіть кажуть, що вони їдять трупів, це я десь в газеті прочитала, бо їхніх захоронень нема у Європі. Отож невідомо куди діваються трупи, кажуть, що у їхніх ресторанах.)))

Щойно так би мовити обідаючи я собі замислювався яким же це чином вони мали би поїдати м"ясо трупів, ну і поки я собі обідаючи сьорбав, то дійшов до такого висновку, що спалюючи тіло мертвих у крематоріях скажемо так умовно за 500 евро, то ми тоді таким чином ніколи їхніх трупів й не знайдемо хоч де не будь де є така можливість як спалювати трупи. Крім того якщо я не помиляюся, то саме у буддистів то є норма щоби спалювати трупів. Тому навряд чи до їхнього делікатесу абортованих ембріонів ще також й входить старезне гниле м"ясо своїх пращурів та одноплемінників.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Чи має місце правило збереження грошей? Тобто, якщо на якомусь ринку їх стало менше, то на іному більше?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Так, Арію, для грошей діє правило СПОЛУЧЕНИХ ПОСУДИН з певною модифікацією. Китайці ще пригадають комуністам і культурну революцію і площу Тяньаньмень.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Аз тільки поверхнево знайомий з китайською дійсностю... А що китайська компартія є не є китайською за своїм національним складом?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

А який нацiональний склад компартiй КНДР, НДР, ЧССР, Угорщини, а хто за нацiональнстю були "червонi кхмери"?

Комунiзм - хвороба iнтернацiональна.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Аз хоче сказати, що такої нації як китайська взагалі то і не існує. То є політична нація. У Китаї править автохтонна нація...

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Дякую за ГАЛИ.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Альберт ...

Цитата:
що спалюючи тіло мертвих у крематоріях скажемо так умовно за 500 евро, то ми тоді таким чином ніколи їхніх трупів й не знайдемо

...
Можливо спалювати трупів, але не для китайців. Вони дуже економлять, і живуть по 10 чол. в кімнаті.
Це мені розказав колись один знайомий, що він бачив через вікно. Що китайці спали по черзі, бо місця лягти всім не було, то сиділи за столом, а через кілька годин мінялися. І документи в них всі на одне ім'я. Коли один помре, то документи бере інший і так трупів в них нема.
Взагалі то їх треба пошкодувати, бо хіба вони винні в їхній біді. Працюють без перерви, якщо в магазині, то ще й шиє десь у кутку одночасно.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Якщо всі ці слова відповідають їхній дійсності, то у такому випадку дійсно можна припустити що вони поїдають свої трупи з ціллю економії та безпеки по вичисленню їхньої присутності... О_о

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Китай розлититься на друзки.

Порятунку нема.

Великi держави СК-2,5 - не можуть вижити у сучасному свiтi.

Хай Буде!

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано
Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

На початку цього року індекс «Шанхай-композит» зменшився більше ніж на 14 відсотків, а індекс Шенчьженської біржі зменшився більше ніж на 18 відсотків.