Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 79
  • Переглядів: 93

Амазиги, вони ж бербери - білі племена Африки, забута гілка арійського народу

Мало хто знає, що на півночі Африки вже багато століть проживають білі племена під загальною назвою амазиги (імазиги) - автохтони, корінний народ, який з'явився тут задовго до всіх відомих завойовників - фінікійців, греків, римлян і тим більше, арабів, які прийшли на ці землі в 7-8 ст н.е. У перекладі "амазиги" (imaziɣen) означає - "вільні, благородні, білі люди". Назва ж "бербери" є екзонімом, так їх прозвали римляни за аналогією з варварами (дав.-гр. βάρβαροι, лат. barbari), через незрозумілість мови і культури амазигів, самі себе вони так не називають. Ніхто не знає, коли вони прийшли на північ Африки і звідки. Як поетично зауважив король Хасан II (правив в Марокко з 1961 по 1999 рр.): «Марокко нагадує дерево, коренева система якого бере сили в землі Африки, тоді як його широка крона дихає вітрами Європи...». 

Згідно з даними Світового Конгресу Амазигів (Conseil Mondial Amazigh), близько 50% від чисельності всього берберського населення входить до складу Марокко, 30% живуть в Алжирі, а інші 20% даної етнічної спільності проживають в Тунісі (гори Матмата), Лівії (г. Зувара і плато Джебель-Небуса), Єгипті (оазис Сіва). Також бербери проживають в Малі (0,6 млн.), Нігері (0,4млн.), у Франції (1,2 млн.), Бельгії, Нідерландах, Німеччині, США та Австралії тощо. 

Генетичні дослідження виділили так званий «маркер берберів» - гаплогрупу E1b1b, яка зустрічається не тільки в Африці (Східна, Північна і Південна), але й в Європі (Південно-Східна і Південна) і Західній Азії. Серед корінних амазигів чимало рудоволосих, білошкірих людей з блакитними або світло-карими очима. Наприклад, міс Алжир 2013, дружина короля Йорданії Мухаммеда 6 і всесвітньо відомі "французи" - співачка Едіт Піаф та футболіст Зінедін Зідан. А ще, ряд останніх досліджень відкрили світу цікаві факти: німецький фюрер Адольф Гітлер, італійський живописець Мікеланджело Караваджі, Наполеон Боннапарт та 36-й президент СШАЛіндон Джонсон - усі вони мали гаплогрупу E1b1b. 

Розподіл гаплогрупи E1b1b в Європі, на Близькому Сході і в Північній Африці. 

 

Італійський генетик Луїджі Лука Каваллі-Сфорца (Luigi Luca Cavalli-Sforza) та американський антрополог Карлтона Стівенс Кун (Carleton Stevens Coon) прийшли до висновку, що білі люди приходили в Північну Африку кілька разів в період з 30 до 8 тис. років тому. Спочатку з Євразії, а потім з Близького Сходу. Кун впевнений, що амазиги-бербери проживають на території Північної Африкипринаймні, 15 тис. років.

Деякі дослідники, наприклад Ідір Амара, називають берберів прямими спадкоємцями протосередземноморського типу людини, територія яких простягалась від Канарських островів уздовж південного берега Середземного моря і до єгипетського оазису Сіва - на сході, і до річки Нігер - на півдні. Згідно з іншою версією, бербери мають єдині корені з іберами - народом, що жив на території сучасної Іспанії, приблизно з III-го тисячоліття до нашої ери. Згідно з гіпотезою Ф. Родрігеса Рамоса, предки іберів були автохтонним населенням Іспанії (Галісія), а вторглися на півострів разом з хвилею кельтської міграції, звідси ще одна назва цих племен - кельтібери.

Також ібери в античних джерелах - етнічна назва східно-грузинських племен, що жили на території Іберії (регіон Картлі, Східна Грузія). Чимало істориків та лінгвістів на підтвердженняцього висновку наводять лінгвістичну схожість берберської і іберо-кавказьких мов.

Поселення амазигів розташовані переважно в гірській місцеовсті, де їх будинки ховаються в зелені річкових долин або стоять на схилах гір, побудовані з червоного місцевого каменю або є просто мазанками з такого ж кольору глини.

 

Серед численних берберських племен можна виділити основні:

  • Амацирги - проживають в північному Марокко, на крайній північно-західній береговій смузі материка і найпівнічнішу частину Атласу до провінції Телла.
  • Туареги - народ групи берберів, що живе в Нігерії, Малі, Буркіна-Фасо, Лівії та пустельних районах Алжиру,
  • Шиллу - народ в південному Марокко, займає частину великої рівнини вздовж Ум-ер-Ребіа і Тензіфт, частина південного Атласу до крайніх розгалужень його на березі Атлантичного океану.
  • Кабіли - народ в Алжирі, одна з найбільших берберських груп (з кабілів найбільш відомий Зінедін Зідан).
  • Шауйя - народ в Алжирі, населяє Орес (2325000 чоловік). Головне місто - Батна. Відомі представники - Масинісса, аль-Кахін і Ламін Зеруаль - 4-й президент Алжиру).
  • Бербери Сахари, населяють пустелі, живуть, розділені величезними просторами. Найбільш відомі з них: народність бені-мезаб, або мозабіти.

Спірним залишається питання про приналежність до берберів гуанчей, частково вимерлого, а частково асимільованого іспанцями корінного населення Канарських островів.

На протязі усієї історії, араби відтісняли біле корінне населення вглиб континента у пустельні і гірські райони, насильно ісламізували і асимілювали, нав'язуючи міжетнічні шлюби. Хоча амазиги зіграли вирішальну роль у боротьбі за незалежність від французьких колонізаторів (1954-1962 роки) і арабські сподвижники обіцяли їм культурні права в незалежному Алжирі, берберська культура протягом уже майже 50 років ігнорується і знищується. Тож амазиги законно вважають себе жертвами етноциду - навмисного знищення їх мови і культури. І дійсно, алжирська влада систематично присікає будь-яку ініціативу щодо збереження амазигських мов. Так, судовим рішенням вони заборонили засідання 5-го Всесвітнього конгресу Амазигів (Conseil Mondial Amazigh) в Кабілії у липні 2008 року. 3 серпня 2009 року в адміністративному центрі Кабілії Тізі-Узу були арештовані президент Всесвітнього конгресу Амазигів і вісім провідних представників амазигських організацій, що мають міжнародну популярність.

Берберська мова, яка походить від древньолівійського письма, ділиться на два типи, а вірніше на дві абетки - тамазиг і тифінаг, та існувала вже в період ранньої античності. Вона має свою оригінальну графіку, збережена серед племені туарегів і має чітко виражені геометричні форми. У тамазиг є своя вельми складна і заплутана історія. Фактично втратившb свою писемність і довгий час ніде не вивчаючись, берберська мова довгі століття переховувався у своєму головному пристанищі - родині, передаючись від покоління до покоління, з уст в уста. Розрізняють три основних усних діалекти берберської мови - зената, масмуді і санхаджа.

 

 

Якщо уважно придивитися, то у даних абетках помітна як проторунічна (руна Зіг, Гебо та ін.)
так і глаголічна писемність (Аз, Фіта, Слово та ін.), а також деякі кирилічні літери, типу "Ж", "Е"... 
На думку рунологів, подібне письмо існувало на теренах Північного Причорномор'я ще у II—I ст. до н. е. і являло собою набір знаків, 
які застосовувались у вжитку причорноморських та балканських племен.

До прикладу, сарматські знаки:

А ось глаголиця:

 

 

Досі берберську мову забороняється використовувати у школах та офіційних закладах, правителі держав не хочуть проводити розкопки і вивчати історію берберів. Берберам не слід знати своє минуле. Вони повинні працювати і підкорятися арабам. Зі шкільної парти їм внушають, що до приходу арабів жодного минулого у них не було: жили в печерах, як первісні люди, напівзвірі, писемності не було, в бога не вірили. Але, незважаючи на це і практично поголовне прийняття ісламу, амазигам чудом вдалося зберегти свою мову, свій менталітет, свою культуру і спосіб життя. Цікаво, що у їх абетці літера "Ж" не тільки пишеться, як у слов'ян, але й вимовляється так само.

Визнаний дослідник культурної спадщини берберів, Салем Шакер, виділяє кілька причин історичної «живучості» берберських мов, найважливішими з яких вчений вважає наступні:

1. Географічні умови. Ізольованість гірських районів чинила об'єктивні перешкоди іноземному проникненню, тоді як прибережні зони і передсахарські рівнини, в силу причин природничо-географічної властивості, дуже рано підпали під владу і вплив нової культури, її мови та релігії.

2. Система експлуатації землі і господарювання. Берберькі говори поширені в регіонах традиційного сільського укладу, де господарське життя засноване на простому відтворенні або повній самозабезпеченості. Нерідко бербери є власниками землі, навіть якщо існує принцип колективного управління та землекористування. У той же час арабська мова використовується переважно в районах, де розвивалося кочове чи напівкочове суспільство, притому що кровна спорідненість грає більш важливу роль у його житті, ніж спільне користування землею. У першому випадку мова йде про громади, прив'язані до землі, яку вони обробляють. А у другому - про групи людей, в традиційному уявленні яких «спільне» означало «родове».

3. Соціальна структура. Сегментарність (термін Е. Геллнера) берберських громад розглядалася як засіб їх захисту від проникнення зовнішніх впливів і чужорідних елементів. Однак подібна структура могла викликати неоднозначну реакцію: з одного боку, вона була здатна стати фактором опору чужорідного проникненню в районах сільського укладу, а з іншого - допомагала арабам захоплювати території скотарських господарств.

4. Політичні традиції. Більшість берберських районів з давніх пір протистоять центральній владі. Це, однак, не стільки військове протистояння, скільки високий опір берберської культури усіляким зовнішнім впливам, у тому числі цивілізаційним. Бербери переважали, зокрема, в т.зв. «Країні левів» (біляд ас-сіба), яка політично не підкорялася султанам, визнаючи лише їх релігійний авторитет, та й то не завжди. Вплив державної адміністрації на повсякденне життя берберів реально поширюється лише на урбанізовані частини країни, де переважає арабська мова, тоді як в берберських поселеннях традиційна культура як і раніше залишається домінуючою.

Як зазначалось вище, амазиги споконвіку були землеробами, а тому зберегли традицію саме древніх аграрних свят і церемоній, що відзначаються за сонячним, а не місячним, як у арабів, календарем. Ці свята тісно пов'язані з днями Зимового і Літнього Сонцестояння - днями, важливими для кожного орача, для сільського господарства. Як повідомляє В.В. Орлов у своїй книзі «Поклонение силам природы в магрибинском «народном исламе» (ХVIII-ХIХ вв.): "Так, в околицях Танжера обрядові аграрні ігри були, зазвичай, приурочені до періоду жнив і полягали в наступному: жінки племені робили з соломи ляльку, що символізувала «наречену» дозрілого хліба і виставляли її в полі. Потім група общинників здійснювала «наліт» на поле і викрадала ляльку, а інша група забирала її і з пошаною повертала на місце. Таким чином члени племен зображували весільний звичай умикання нареченої і свідчили свою повагу «нареченому»-урожаю ..."

На день Літнього Сонцестояння амазиги запалюють багаття, приносять злакові культури в жертву богам, ритуально обливаються водою, творячи священний союз огню і води (наше Купала), а в приморських районах відбуваються масові купання для умилостивления духів води і очищення душі. Є у них і священні гаї, і священні дерева, які вони прикрашають строкатими клаптиками, що виступають у ролі різного роду «прохань». Цікаво, що новий рік вони відзначають 13 січня щороку і своє літочислення ведуть від 950 року до н.е., коли лівійські царі очолили Єгипет. Архаїчний берберський календар є по-суті сільськогосподарським календарем, в якому враховували  положення зірок і планет, сузір'їв, щоб відобразити і регулювати сезонні зміни й діяльність на землі, такі як оранка, посів і жнива; щоб забезпечити максимальну користь і процвітання для всієї громади. Отож, можна сказати, що перед нами цивілізація хліборобів-аріїв, сонцепоклонників.

Хліб як Сонце. Кругла паляниця нагадувала сонце і була символом сонця, яке вшановували амазиги. 
Та тісто стає хлібом не відразу. Його спочатку мелять жорнами, місять кулаками, печуть на вогні. 
Вогонь як Сонце. Вогонь, поглинає хліб, щоб народити його знову. 
Жертвоприношення вогню як своєрідний акт творення, в основі якого лежить безперервний цикл.

На сьогодні, залишилося надто мало джерел і свідчень про походження амазигів-берберів, що загалом-то й не дивно, враховуючи кількість завойовників, які хвилями накочували на цей древній народ. Їх часто звуть нащадками іншого стародавнього племені - лівів (не плутати з арабами-лівійцями), які мешкали на захід від долини Нілу. У зв'язку з цим буде цікавим розглянути варіант появи самої назви «ліви», теж екзоетноніма. Єгиптяни називали цих людей «народ РАбу» - «ті, що поклоняються Сонцю» і зображали їх, як людей з білим кольором шкіри, татуюваннями, страусовим пір'ям на голові і опущеною на скроню косою. "Рабу" вимовлялося і як "ребу" (rbw, rbj), потім - "лебу", а потім - "лібу" і, нарешті, - "ліб", "лів". Про те, що лівійці були білої раси, свідчать єгипетські зображення і мозаїки «римських» вілл в Морокко, Лівії та Тунісі (Кирене, Лептіс-Магне і Сабрате). Слід зазначити, що один із амазигів-берберів став римським імператором Септимієм Севером.

На малюнку перший зліва, зі спадаючим оселедцем - лівієць. Зображення з гробниці Сета I.

Єгиптяни також розповідали і про битви з племенами войовничих жінок (зберігся папірус епохи Рамзеса II (1279-1213 рр до н.е.)). Мало кому відомо, але крім широко відомих причорноморських амазонок, існували й їхні посестри - лівійські амазонки - плем'я білявих і блакитнооких жінок-воїв. Являє безумовний інтерес, що сама назва «амазонки» співзвучна самоназві берберів «амазиги». Найперша згадка про амазонок міститься в «Іліаді» - поемі Гомера про Троянську війну (14 ст до н.е.). У ній троянський цар Пріам згадує, що бачив битву амазонок проти фригійців. У цій війні амазонки виступали на боці троянців проти греків. Гомер говорить, що ці жінки билися, «як мужам подібно».

Про них розповідав і Діодор Сицилійський (90-30 рр до н е.), давньогрецький історик і міфограф, який у свою чергу переказував міфи, записані іншим давньогрецьким міфологом - Діонісієм Скітобрахіоном (жив в Олександрії в середині 2 ст до н.е.). Він говорив, що найдавніше Амазонське царство розташовувалося в Лівії, але воно зникло задовго до Троянської війни. Столиця цього царства знаходилася у північно-східній частині озера Шерги (Атлаські гори Алжиру). Південніше столиці, біля південно-східного берега цього озера були величні усипальниці і палацово-культові споруди амазонок в скелях. Найвідомішою амазонкою тих часів була Міріна. Під її проводом амазонки пройшли Єгипет і Аравію, підкорили Сирію, пройшли Малу Азію, де заснували ряд міст і святилищ: Міріна, Смірна, Мартезія, Отрера та ін. Міріна загинула з більшою частиною війська у Фракії (сучасна область на сході Балкан, розділена між Болгарією, Грецією і Туреччиною). Решта амазонок повернулися до Лівії.

Взагалі, у суспільстві берберів жінка відігравала і відіграє неабияку, можна сказати, центральну роль. Жінки були в старовину хранителями писемності і таємниць килимових взорів. Особливо вражає, що мати вождя могла накладати вето на будь-яке його рішення, якщо воно їй не сподобається. Найстрашнішою ганьбою для роду вважається образа жінки, матері, прародительки. Пригадаємо, як відомий футболіст Зінадін Зідан прямо на футбольному полі під час матчу відповів на образу його матері - завдав удару головою в живіт кривдникові. Тоді весь світ гадав, звідки такі манери? Річ в тому, що бербери не прощають нікому образи свого роду. Особливо образу матері. Мати, як і для слов'ян у давнину, так і для берберів - свята жінка.

Як припускають науковці, білі народи могли з'явилися в Африці внаслідок якигось глобальних катаклізмів, таких як метеоритний дощ засуха чи потоп, про які ми з вами вже неодноразово писали. Близько 8-7 тис. років до н.е. пішла потужна міграція неолітичних племен, які були змушені покинути Батьківщину у пошуках місць, більш придатних до життя.

Зараз практично неможливо сказати про те, який же світогляд побутував у древніх берберів-амазигів. Занадто багато нашарувань відбулося в історії цього народу. Бербери-амазиги в стародавні часи вбирали в себе світоглядні елементи інших народів, як своїх сусідів, наприклад, нубійців і єгиптян, так і народів, які прийшли на їх землю - фінікійців і греків, і в свою чергу, впливали на вірування цих народів. Вони вшановували і єгипетського Сета, Осіріса та Ізіду,давши їм взамін Нейт - богиню полювання і війни. Крім того, вчені не можуть досі визначити, чий же все-таки бог сонця Амон - єгипетський чи берберський? Настільки важливу роль він відігравав в обох пантеонах. Фінікійці дали їм свого Баала, і він злився з берберським Амоном і став Баал-Хаммоном, фінікійська ж Астарта перетворилася на берберську Таніт. Дочка Зевса Афіна, за словами Геродота, виявилася лівійського походження, як і його брат Посейдон, про що говорилося вище. Лівійськими виявилися Ламія, Медуза, Горгони і Тритон. Німфи Геспериди, що охороняють золоті яблука безсмертя, теж проживали в Лівії.

Геракл у боротьбі з лівійським богатирем Антеєм.

Проте, є у амазигів і дещо, що не піддалося сторонньому впливу і наче застигло в часі. Цеберберський традиційний одяг, прикраси та архаїчні орнаменти предметів народних промислів. Зупинимося на них детальніше

Як і будь-яке арійське плем'я, культура амазигів сповнена любов'ю до всього сотвореного руками, до вишивки, до мистецтва. Їх національний стрій барвистий, складається з довгої верхньої сорочки, вишитої по низу і біля горловини, та широкого яскравого полотна-спідниці, яке обмотується навколо талії. У вишивці домінують переважають червоні, помаранчеві, жовті тони. До речі, є ще одна версія, щодо етноніму "амазиги" - на думку лінгвістів, він тлумачиться як - "червоний (красний), русявий".

У вишивці амазигів дуже часто зустрічаються знайомі нам символи. Це сварги і свастики,символи засіяного поля, алатирі, берегині, арійські сонячні хрести та інші:

 

 

В доповнення до костюму йдуть чудово виконані традиційні прикраси. Причому прикраси виготовляються звісно тими ж жінками. Гарні, важкі, ручної роботи, виконані тільки з срібла або сплавів на його основі - бербери не дуже шанують золото, адже вважають, що воно є металом диявола і приносить нещастя. Іноді прикраси мають золотавий відблиск, але це досягається за рахунок включення в срібло невеликої кількості міді.

 

 

Й справді, якщо зазирнути в історію, то що шукали різні завойовники, кровожерливі вбивці і підкорювачі-царі? Золото. Саме золота монета прийшла на зміну природним цінностям, таким як тканина, міх, зерно, які були важелями вартості. Золото принесло жадобу, рабство, соціальну нерівність, бідність і несправедливість. З того часу світом стали правити торгаші і блюдолизи, а золото перетворилося в кармічно небезпечний метал.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Переглядаючи світлини, вдивляючись в етнічні строї і костюми, часом, впізнаєш там, не то культурну приналежність Карпат (гуцули, бойки, лемки), не то Балкан (македонці, болгари, румуни, греки), не то традиційний одяг Київської Русі!

berberodyag1  berberodyag2 

Лемкиня? Ні. Представниця берберського племені, вдягнена у національний стрій

0 HU8fZ3OMYdfsdfsadfsfd

Здавалось б, фантастичні лемківсько-берберські паралелі. Але погляньте, яка схожість майже у всьому.  
В обох жінок на шиї так-звані "кризи" - широкі (до 20 см) круглі коміри з бісеру, що вкривали шию, плечі і груди жінки. 
Їх носили у свята лемки і бойки. Для того, щоб сплести один такий комір, треба витратити близько 200 годин. 

praporyrterte

 Споконвічні русинські кольори - зелений, жовтий і блакитний амазиги понесли в Африку? 
Якщо вважати, що ліви - прабатьки амазигів, є нащадками амазонок-савроматів, яких козаки і шляхта вважали своїми родоначальниками, то такі паралелі мають право на життя... На малюнку прапор лемків і берберів. Останній активно використовується кабілами в політичних демонстраціях і у вигляді банерів. Даний варіант прапору був поданий Мухаммедом Бессаудом, духовним батьком берберизму в Алжирі, який воював під час воєн за незалежність між 1954 і 1962 роках. 

berber-flag-canarian

А це інший варіант прапору, з подвійним тризубом посередині, запропонований Світовим Конгресом Амазигів у 1997 році. 
Дехто говорить, що початково він був жовто-блакитним, але з часом увібрав зелений як колір ісламу.

Так, у берберських прикрасах є подібні до давньоруських - і барми, і рясни, і колти, і скроневі кільця, а також мониста. Погляньмо на реконструкцію давньоруських головних уборів кандидата історичних наук Наталії Жиліної, зроблені на основі матеріалів археологічних розкопок:

odyagdavnioruss

На малюнку зображені: Руська княгиня в емалевому уборі з діадемою і колтами, друга половина 12 - поч. 13 ст. Руська жінка в уборі з колтами на ряснах і очіллям, друга половина 12 ст. Жінка в уборі з гроздевидними навушницями, кінець 10 - поч. 11 ст. За матеріалами скарбів з Гніздово під Смоленськом. Слов'янська жінка в уборі з колоковидними підвісками і сіткою-підниззю. За матеріалами скарбів Старої Рязані і Новгородської землі, 12 ст. Давньоруська жінка в уборі з колтами і трьохбусинними кільцями, 12 ст. За матеріалами скарбу з Старої Рязані 1970 року.

169935117 1

Ще більший подив викликає берберська символіка, зокрема жіночі тату, які мають трипільський почерк і являють собою сакральні композиції з ромбів й сонячних хрестів, в які покладені ідеї щастя, любові, здоров'я, родючості та запліднення:

6d0a40345d652b86ed45b667e1760846

bervdsdasda

berrfsdfsdfdsfss

berbeweqweq

Як і подобає справжнім землеробам-аріям, найбільш вживанішим знаком в берберській культурі є ромб - фундаментальний знак Сонця і Землі, символ Предків, символ Роду.

1b14427599a14735fc16f94e414f9afe

Цей символ знаходимо ми й на берегах Дніпра, в більш ранню епоху, в часи наших прапращурів - трипільців:

PoC1mymBy3M

1779778 630849110313606 1093531064 n

rombrewrwe

Він щільно прижився у слов'ян:

000358-000691S

I7e8Md1pag0

428677 509388229124196 2029361847 n

На слов'янських весільних спідницях, на вишитих рукавах жіночих сорочок, на дівочих головних уборах дуже часто зустрічається один і той самий характерний візерунок: ромб або косо поставлений квадрат, розділений навхрест на чотири маленьких квадрати або ромба. У центрі кожного з цих чотирьох невеличких квадратів обов'язково зображується невелика цятка.

dfKdJ6LjVJI

Жінка - уподібнена землі, народження дитини - уподібнено народженню нового зерна, колоса. У цьому злитті аграрного та жіночного начал позначилося не тільки зовнішнє уподібнення за схожістю сутності життєвих явищ, а й прагнення злити в одних і тих же заклинаннях і благопобажаннях щастя нової сім'ї, народження нових людей і врожайність полів, що забезпечує це майбутнє щастя.

877 001

А подивіться як кераміка кабілів нагадує трипільський арт. Ті ж штрихи, ті ж тона.

 

Зразки кераміки Трипілля-Кукутені.

А чи знаєте Ви, що у русинів-хорватів, прадіди яких багато століть тому вимушено пересилился з Прикарпаття на Балкани, є подібні тату? Набивають їх на руках (на зовнішній стороні), іноді до ліктя, рідше - на щоках. І вони, як і берберські, насамперед жіночі (потрібно відзначити, що і набивають тату - теж жінки). Найчастіше малюнок на одній руці не повторював малюнок на іншій.Звичай цей є відгомоном язичництва, причому до сих пір їх набивають під час Весняного Рівнодення або Сонцестояння. Усі ці кола, цятки, хрести - закликання сонця і заклинання про родючість. Дослідник Чіро Трухелка зробив серйозний висновок: «Цей звичай був принесений на Балкани скіфами. Від траків, що населяли в той час Балканський півострів, цей звичай перейняли ілірійці, завдяки посередництву яких цей звичай поширився аж до узбережжя Адріатики, що підтверджує Страбон». Думку Трухелки підтверджує німецький дослідник А. Хаберландт, який у 1896 році констатував: «Сьогоднішній звичай Боснії і Герцеговини може бути останнім відлунням надзвичайно старої практики, підтвердженої древніми». Отож, як бачимо, і тут можна простежити зв'язок: сармати - амазонки - ліви - амазиги = руси-арії.

10255204 866305706719557 253096366982388811 n

10176034 866305606719567 6799743160859003128 n

10325559 866305853386209 2830116917877521953 n

Окремим явищем є берберські килими, які знову ж таки дуже нагадують слов'янські і відводять нас в світ карпато-русинських асоціацій:

foto-075

foto-077

foto-078

ВИСНОВКИ

Таким чином, ми навели чималий список паралелей, як культурних, так і історичних, котрі допомогли нам частково розібратися у даному питанні, дослідити витоки загадково племені амазигів. Часом, важко було повірити, що мова йде не про слов'ян, а про племена в Африці... Досліджуючи берберські прикраси, національний костюм, вишивки, знаки і символи закодовані в них, писемність - приходиш в подив, бо знаходиш там сліди своїх пращурів - праукраїнців, трипільців. Звідки? Виявляється наші пращури подалися не тільки у Месопотамію, Тібет, Індію і Китай, але ще й в Африку. Саме походження назви "Африка" теж доволі загадкове і є чималоверсій щодо нього. Здається, що амазонки - матері сарматів, й справді під виглядом лівів проникли у Північну Африку (про що писав "батько історії"), де заснували потужну цивілізацію, в жіночих генах берберів залишивши потужний антропологічний слід. Так, навіть зараз, зважаючи на асиміляцію, світлі очі і світле волосся серед амазигів - не рідкість. Незважаючи на гаплогрупу E1b1b, у їх генетиці 17% нашої гаплогрупи R1a. У нас її 54%. Таким чином, дивовижно, але ми можемо зарахувати їх до своїх родичів. Це успішно підтверджує нашу теорію про Причорномор'я як колиску арійського люду, центр цивілізації - Борію-Атлантиду, яка приводить нас до початку усіх початків...

migration alans

 Міграції сарматського племені аланів в Пінічну Африку. На мапі позначений подвійний тризуб, який за деякими припущеннями є гербом аланів, гербом Причорномор'я, гербом Посейдона...

- Культурно-просвітницьке товариство "Спадщина Предків"

Література:

1. М.А. Володина.  Берберы северной Африки: культурная и политическая эволюция (на примере марокко). - Москва, Имэмо РАН, 2011

2. М.С.Сергеев. Берберы северной Африки: прошлое и настоящее. - М., 2003, 214 стр.

3. Завадовский Ю. П. Берберский язык, м., 1967.

4. Э. И. Соломоник. Сарматские знаки северного Причерноморья. Киев, 1959.

5. Н. А. Константинов. Скифо-сарматские знаки на памятниках Причерноморья. "Крым", Симферополь, 1951, № 7

6. https://plus.google.com/103071676773530042957/posts

7. https://www.temehu.com/imazighen/berbers.htm

8. Rogers on Becker. Amazigh Arts in Morocco: Women Shaping Berber Identity. Austin: University of Texas Press, 2006. Illustrations. 224 pp.

9. Helene E. Hagan, Lucile Myers . Tuareg Jewelry: Traditional Patterns and Symbols. 2008.

10. Народы мира. Люди, культуры, образы жизни. пер. с немецкого Л.Кайсарова // «Die Volker der Erde». — М.: Аст, Kunth, 2009. — С. 54. — 143 с.

11. Антология берберской литературы (кабилы). Т.I — II в IV частях / Сост. и отв. ред. С. В. Прожогина. М.: Институт востоковедения РАН, 2001.- 871 с.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

Справді цікаво, дякую також.
Дивно, що у тексті не згадується відома назва "пелазги", яка має подібність, а точніше спорідненість із словом "амазиги - амазги"

Хай Буде!
VitaYou!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дуже цікава стаття..Щиро дякую її творцям і поширювачам..

Багато південних племен описували у своїх легендах про те,що до них прийшли Білі Боги або велетні із півночі,або просто люди із півночі..Це і були наші пра-пра-предки..Не факт,що вони прийшли саме із Причорномор'я,але те що тут була розвинута арійська цивілізація,то вже доказано..Арійці поширювалися по землі без перешкод..південні племена не завдавали їм ніякого клопоту,так як рахували їх за богів..і можливо переймали в них якісь знання..

Все змінилося,коли на землі появилися паразити (антитеза)..так звані "сірі" із світоглядом протилежним до арійського..Сірі спочатку підкорили примітивні народи,а потім разом із ними пішли війною на арійців..Ця війна триває і до тепер..Тому все правдиво арійське на протязі історії знищувалося і перекручувалося..Та на боці арійців сили Природи та Правди..а на боці сірих Ніч Сварога,яка колись закінчиться або вже закінчилася..тому буде цікаво...(м.д)..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стаття дуже важлива, але неправильно опублікована.

Світ Зелений просто скопіював зі сторінки сайту "Спадщина предків" і вставив у свій блог. Це значить, що картинки у статті ( а це найважливіше в даній публікації), існуватимуть на НО тільки доти, доки працюватиме сайт "Спадщина предків". Без цього сайту картинки не будуть відтворюватися.

Треба залити картинки на наш сайт і вставити у потрібне місце.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Вчора 27.12.2015 завантажив половину малюнків, з часом завантажу решту :)

Миро Продум каже:
Стаття дуже важлива, але неправильно опублікована.
Треба залити картинки на наш сайт і вставити у потрібне місце.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Євген Чорний.
0
Ще не підтримано

Справді цікаво, дякую також.
Дивно, що у тексті не згадується відома назва "пелазги", яка має подібність, а точніше спорідненість із словом "амазиги - амазги"

Хай Буде!
VitaYou!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

"Таким чином, дивовижно, але ми можемо зарахувати їх до своїх родичів."
З такою логікою і не тільки їх, але й усіх живих істот на планеті Земля.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Щиро дякую, друже Світе, за цю публікацію. Це нова інформація для мене. Чув за берберів, та не знав, що це білі люди в Африці. Є ще одна схожість нас, українців, і африканських амазигів: трудність у здобутті державності. Вони, як і ми, мабуть, не призвичаєні з легкістю стинати людям голови. Моя оцінка - 10.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Це точно!
Все ніяк ми не навчимося "полюбити ворога свого"... аж так, щоб відправити його на "перезавантаження"... Зате намагаємося з нього зробити друга. А ці намагання відомо чим закінчуються...

Анатолій Висота каже:
... Є ще одна схожість нас, українців, і африканських амазигів: трудність у здобутті державності. Вони, як і ми, мабуть, не призвичаєні з легкістю стинати людям голови. Моя оцінка - 10.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дуже важлива інформація!!!! Щиро дякую!!
Оце ще не дочитав до кінця, а вже "побіг" залишити кілька слів щирого захоплення ))
Глянув на фото і зринула теза про те, що ЛИШЕ в Україні гарні жінки. Тепер бачу, що не тільки в Україні! )) Таки й справді "Нашого цвіту - по всьому світу".
А що історія! А що боротьба за ідентичність! А що спосіб життя в громадах! - Ну, все як у нас!! Правда, соколійці?!

Ну, побіг тепер дочитувати цікавезну статтю!!
РаДіймо!)))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Я вражений мати інтернет і нічого не знати читачам НО про білих в Африці і лишень у цій публікації про це дізнатися в перший раз.. Це викликає у мене таку собі думку про те що тут люди певно зазомбовані лишень на сайті НО якщо попри цей сайт більше ніхто не цікавиться расами, націями, етносами та народностями поза НО. Їй бо як ви географію вчили в школі раз вам навіть до цього часу не було відомо що араби також є представниками білої раси які й живуть у тій Африці????
Повторюся ще раз з такою логікою всі білі люди будуть нашими родичами у тому числі навіть і нігери у яких є всі шанси засилити Україну і з поколіннями стати такими як бербери, тобто білими нігерами яких зараз в Расєї є повно.
Я ж вам про це не раз якби наводив приклад у темі "хто такі українці і як їх визначити".
Бербери по великому рахунку то наші родичі але чисто по жіночій лінії по фенотипу, а не по генотипу, бо по генотипу самі бачити вони нігери, нігери які були тут набагато скорше чим появилися арії на цій планеті опісля там тієї відповідної мутації в ДНК.
Одним словом я би так сильно не ріднився із тими берберами.. Від них можна брати хіба що жінок і все. Бо їхні чоловіки то є просто білі нігери які в свій час вдало покрили білих жінок від нашої культури, точно так же само як і наші арії є чорними аріями в Центральній Африці, про яких я так вже підозрюю ви також й гадки не маєте що вони там живуть. Адже кому б могло спасти на думку таке що якесь чорне таке бігає наголо по Африці і при цьому є прямим далеким братом по крові...
Читачі НО мене все більше і більше розчаровують своїми знаннями про популяції людей, а особливо своєю логікою про те що якщо нігер укоріниться в Україні і його нащадки з часом стануть абсолютно білими, то у такому разі його нащадки стають українцями навіть незалежно від того що вони будуть насіями гаплогрупи там хоч семітської =))

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ми Тебе також любимо, Альберте! )))
Оце якби Ти вимів зі свого коментара усі нападки на "читачів НО", а просто розказував би у своєму блозі систематично-методично про те, що сам дізнався про раси і гени (бо кожен робить якісно ту справу, яка йому цікава і не "совістить" кожен раз інших), то ми були б Тобі насипали галів повну кишеню.
Давай, веди доброзичливо групу про раси і гени! І про соціоніку не забувай (щось розслабився...).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Альберте, от наприклад, розкажи нам (?) наскільки можна "зблизити" гаплогрупи E1b1b і R1a ??
Бо й справді, якось ми (я) мало в цьому орієнтуємось...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Якщо так в дуже грубому і приблизному абстрактному варіанті то як на двоюрідну прапрапрапрабабу вони нам, а ми їм як прапрапраправнучаті племінники.
Але повторюся в грубому абстрактному варіанті, бо по суті діл наші ж спільні пращури вже давно як на тому світі, а тому ми зараз живі люди між собою можемо бути як наприклад там вони нам шестиюрідні дядьки та тітки, а ми їм як шестиюрідні племінники та племінниці, якщо брати грубий приклад, адже в дійсності ці пра-пра будуть повторювати на кілька десяток тисяч пра-пра... хоча і перший варіант також буде більш менш вірним як і другий варіант, адже питання ж стояло не в живих теперішніх людях, а саме в тих гаплогрупах. Но це якщо ще не задіювати такі питання як пра-пра від друго-го чи третього абої третьої пра-пра, адже по родинному дереву все одно ті другі-треті (жінки, чоловіки) є прямими родичами...

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Підсумую Тобою сказане...
Тобто вони були першіші?! То хто тоді "більший арієць"?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Очевидно що ті що вперше вилізли з води на сушу.
Де логіка у тому хто були перші арії?
Якщо нігери нас покриють і стануть білими як арії, а арії чоловіки R1 при цьому абсолютно вимруть у всіх расах, то невже тоді ті нігери будуть вважатися першими аріями на Землі?
Очевидно що по цій логіці таки так.
Повторюся ще раз, білі нігери тобто бербери нам родичі по жіночій лінії, звісно ті білі нігери були і при цьому все ще і досі залишаються найближчими по родинності до нашого далекого спільного пращура..

Одним словом живе собі такий новий У-хромосом по імені Дубовик..
І породив він зо 3 синів зі своїм новим У-хромосомо по імені Дубовик і тим самим давши світові своє перше покоління зовсім нової мутації У-хромосома яку я умовно назвав Дубовиком.. Ну і живе він собі при цьому той перший батько нового роду гаплогрупи Дубовик яку позначимо умовно там наприклад буквою "Z" та й радіє собі у сивий вус спостерігаючи за тим як його нова популяція роду Дубовиків сягнула аж понад 10 млн. осіб і це тільки чоловічої статі;) не рахуючи ще + 20 млн. осіб від жіночої статі. Отож живе він собі тако радіє життю і утіхи немає куди дівати окрім як хіба що ділитися із нею своєю малечею яку він й досі народжує.. Ну і осьо тако тисячоліття минають одні покоління змінюють інші, а прабатько роду вже аж мало в дуба старого не перетворюється но при цьому все ж живе і при цьому й досі народжує молоднєк=))
Ото одного дня дивиться тако той прабатько уважно на своє потомство яке вже сягає аж мало не цілого 1 млрд. осіб, а воно бач там з 1 млрд. осіб з яких 300 млн. чол. статі є носіями його мутації У-хромосоми яку ми умовно помітили маркером "Z" під назвою Дубовик вже є не точні його копії унікальної ДНК У-хромосоми, а цілий ряд нових зовсім унікальних мутацій його далеких там пращурів які вже навіть і не називають себе дубовиками, а називають себе хто як, хто березами, хто бамбуками, вербами, тополями, смереками, баобакоми, кленами.. а дубів як таких вже й в помині немає.. І стало сумно тому прабатькові від того що його потомство отако за тисячоліття геть стало не схожим на нього..
І загнувся той прабатько роду Дубовиків та й загинув, зоставши опісля себе з 3 маленьких дитєток із його унікальним ДНК У-хромосомом..
А та його молоднеча будучи у свою чергу будучи дубовиками як тіко тако сі підросла і стала парубочою, то вже не маючи брати в заміж своїх дівок з дубовиків, взяло та й по одружувалося з дівками таких родів як ну наприклад скажемо там хай буде кленів (тобто їхніх дуууже далеких родичів лиш не в глиб, а напрочуд у даль) і породили вони вже своїх синів від тих дівок кленів ну гет таки краплю в краплю схожими на їхній матерів кленів.. (от що значить коли сильно любити свою жінку) і тако з поколіннями У-хромосома "Z" живе собі у все нових і нових поколіннях носячи при цьому тіло кленів а У-хромосому все ж "Z" з дуже малими мутаціями..
А тепер питання як такий дуже далекий і унікальний новий рід кленів може бути при цьому не першим, а другорядним тільки через те що на цім світі все ще і досі живуть дуже близькі без змін ДНК дубовика???
Тут же те останнє покоління 3 дубовиків по смерті свого прабатька великого роду Дубовиків не тільки втратило своє первинне тіло дубів, але при цьому ще й культуру увібрало також кленів, а не зберегло свою унікальну від дубовиків.

Тобто якщо сучасних наприклад неадертальців якщо б їх воскресити і при цьому навчити їх харчуватися фаст-фудами та пити газовану воду, то чи буде при цьому доречно запитувати, а хто тоді буде більшим арієм? Той хто зберіг свою без змін ДНК втративши при цьому тіло, чи той все ж хто модифікував свою днк разом із тілом та ще й створив таку культуру як фаст-фуди та газовані води..?

Хоча якщо врахувати той факт, що на НО активно пропагуються така чужа гаплогрупа як "D" за свою рідну арійську, то у такому випадку вітаю вас, усі люди на планеті Земля які вийшли з Африки є аріями, і у тому числі декому-ненависні семіти також..

Отже Арсене, ти прихильник передачі національності по материнській лінії, тобто як Дзвінка яка є прихильницею не генетичної приналежності до національності, а саме духовної. Адже як тіко ворог зуміє звести на повний нуль таку популяцію гаплогрупи R1 (R1а) яку чомусь назвали саме аріями, а не там як чакарами або зимганами, то тоді усі решту гаплогрупи які сповідуватимуть культуру аріями вже автоматично стануть аріями, та украми якщо вони при цьому житимуть в Україні якщо така держава ще буде існувати.

Молодець, "зарах"!

І на останок, до речі варто було б мені особисто з"ясувати коли ж саме зародилася та культура свастики, чи до появи аріїв як таких, чи все саме з появою аріїв які і рознесли ж ту культуру по всьому світу, втаривши при цьому своє фізичне тіло як це вони наприклад зробили в Китаї, де в одній місцевості і досі зрідка зустрічаються зеленоокі китайці, або як наші брати кельти як в центральній африці при втраті тіла при цьому зуміли таки зберегти свою гаплогрупу.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

)))
Мені сподобалася Твоя образність! ))) Як кажуть, "показав на пальцях"! )))

Альберт Саїн каже:
...Одним словом живе собі такий новий Y-хромосом по імені Дубовик..

Пограюся далі у Твоєму ж дусі. )))

Тобто, носіями арійської/"дубовицької" культури (чоловічого спадку, а фактично пам'яті про тестя-Дубовика) - є жінки-клени (Х-хромосома),
а арійського/"дубовицького" гена - чоловіки-дуби (Y-хромосома)... який було занедбано через "любов" до інших Х-хромосом, яка й звела нанівець спадок і пам'ять про батька-Дубовика. Тобто, Y-хромосомоносії здійснили "самогубство" плоті і духу Арія-Дубовика, натомість (за іронією долі) Х-хромосомоносії "бережуть пам'ять" про "доброго тестя" у вигляді відтворення традицій і "білизни білої раси"...

П.С. Цікавий матеріал трапився...

Михайло Левадний каже:
: "На Україні люди живуть беззмінно уже 40 000 років. Тобто, ще до Льодовикового періоду там жили люди саме білої раси. І з Льодовиковим періодом почалася міграція. Я думаю, що там жили чотири народи, найдревніші народи на Землі представники арійської раси - це Арійці, Трипільці, Кельти, Скандинави. Оце ті чотири гена.".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арсен Дубовик каже:
П.С. Цікавий матеріал трапився...
<a href="https://youtu.be/fcgxY7m0DqI?t=3m40s" class="bb-url" rel="nofollow">Михайло Левадний</a> каже:<blockquote class="bb-quote-body">: "На Україні люди живуть беззмінно уже 40 000 років. Тобто, ще до Льодовикового періоду там жили люди саме білої раси. І з Льодовиковим періодом почалася міграція. Я думаю, що там жили чотири народи, найдревніші народи на Землі представники арійської раси - це Арійці, Трипільці, Кельти, Скандинави. Оце ті чотири гена.".</blockquote>

От би у нього і спитати за коментар.
Арійці так сталося що ним обізвали таку гаплогрупу яку назвали R1a, трипільців I2a, кельтів R1b, а скандинавів якщо я не помиляюся I1
А тепер давай бери відкривай древо гаплогрупп Y-хромосоми і включай свою логіку ;)

П.С.:Древо хоч вже і застаріле аж на цілих 10 років, но тут би хоча б і на такому спрощеному древі спершу б розібратися.."

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арсен Дубовик каже:
)))
Пограюся далі у Твоєму ж дусі. )))

Що тут гратися? Тут потрібно розуміти.

Арсен Дубовик каже:
Тобто, носіями "дубовицької" культури (чоловічого спадку, а фактично пам'яті про тестя-Дубовика) - є жінки-клени (Х-хромосома),

Ні! Повна маячня! Адже жінки-клени є носіями зовсім нової культури. Культури кленії.

Арсен Дубовик каже:
а "дубовицького" гена - чоловіки-дуби (Y-хромосома)... який було занедбано через "любов" до інших Х-хромосом, яка й звела нанівець спадок і пам'ять про батька-Дубовика. Тобто, Y-хромосомоносії здійснили "самогубство" плоті і духу Дубовика,

Взагалі то в аналогії чоловіки-дубовики (У-хромосама) напрочуд зберегли свій спадок у-хромосома! Просто вони отримали тіла кленів і при цьому втратили свою культурність, так як дітей за звичай більше виховують саме жінки, а не батьки..

Арсен Дубовик каже:
натомість (за іронією долі) Х-хромосомоносії "бережуть пам'ять" про "доброго тестя" у вигляді відтворення традицій і "білизни білої раси"...

Натомість без іронії долі вони бережуть культуру хорошого та щедрого клена який поділився своїми жінками із ними і тим самим дам їм можливість жити далі у нових тілах та сучасної культури кленії.

Твій провтик полягає у тому, що ти як і всі плутаєш причину з наслідком.
У даній аналогії з дубовиками, дубовики більше асоціювалися не з аріями які у свою чергу є його далекими пращурами (кленами), а з пращуром берберів який породив берберів та аріїв (кленів), але аріїв не він родив, а родили його далекі нащадки які швидко рвонули колінами уперед, поки він будучи реально довгожителем на кількадесяток тисяч років при цьому все одно самовідтворювався, через що його дубовики і по нині живуть, лишень живуть вони не в чорних чи смуглих тілах, а у білих, білих його дуже далеких нащадків які такими стали через мутацію від далекого пращура який для прабатька являється при цьому далеким нащадком.


на картинці прабатько дубовик знаходиться на розгалужені - C,D-E,F

Тобто дубовики фізичним обліком та своєю культурою вимерли, но днк-пам"ять зоставили і успішно його далі продовжують вже у нових тілах.
І тому таким чином будь який приїжджий нігер в Україну запросто може потім називатися первинним українцем тільки тому що його гаплогрупа у білих тілах розпоширилася, а гаплогрупа аріїв напрочуд зникла повністю нанівець.

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую. Щирі вітання. Цікава стаття... А коментарі!

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Альберте, то носіями арійства були жінки-дубовики, яких після тих "трьох синів" ще народжував Дубовик? І вони (жінки-дубовики) хоч і були "полюблені" чоловіками-яворами несли культуру татову аж до нашого часу (хоч і в інших тілах). (Ну, це так, як носіями кленії були жінки-клени, яких "полюбили" сини-дубовики). Тоді виходить, що чоловіки-дубовики, як і жінки-дубовики, могли бути чорними, а білизну внесли такі собі чоловіки-явори... О-о!... Складна це штука - визначити "хто є справжнім" арійцем/українцем... Чи можлива за тією схемою (а якою?!?), що пропонуєш Ти?... А ну, придумай ще якийсь обрАзок!! Га?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Та Бог його знає як там воно є і як воно було..
Я лишень сам для себе намагаюся і досі у цьому розібратися..
Ото вчора і сьогодні роздумував і дійшов до такого висновку, що то я тут реально у всьому туплю...
Справа в тому що, ще раз я сам не в курсі коли саме і де саме люди побіліли..
Тому якщо я не помиляюся, то наче люди які вийшли з Африки з часом то і побіліли які потім і дали білих людей, а ті вже у свою чергу пофарбувалися у червоних, жовтих та смуглих як варіант =І
От і виходить в принципі чого так гаплогрупа D як і E та інші в далечінь є білими та дуже схожими на білих європейців (якщо не рахувати червоних та жовтих)..
Так що буду для себе помаленьку і далі розбиратися у всьому цьому..

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Мутации, определяющие CT — P9.1, M168 и M294. Рождение позднейшего общего предка (англ.) (ПОП) по мужской линии всех сегодняшних носителей CT, вероятно, предшествовало «Исходу из Африки» людей современного типа (англ.), миграции, в которой приняли участие несколько его потомков. Поэтому считается, что он жил в Африке ранее этой предполагаемой миграции. Гаплогруппа DE возникла чуть позднее на северо-востоке Африки. Ещё позднее, по оценкам — около 46000 лет до н. э., произошли мутации M130 и M216, выделяющие C из всех других потомков CT, после переселений людей в Юго-Западную Азию.

С парагруппой CT* ни одного мужчины пока ещё не было обнаружено, что, иначе говоря, означает, что все мужчины с гаплогруппой CT одновременно являются и представителями одной из её крупнейших ветвей (клад). Все известные выжившие линии потомков CT относятся также к одной из двух её крупнейших субклад: CF и DE. Представляется, что обе они возникли всего через несколько тысячелетий после исходного общего предка CT.[источник не указан 1929 дней] В свою очередь, DE разделилась на Восточно-Азиатскую гаплогруппу D и Африканскую гаплогруппу E, в то время как CF разделилась на Восточно-Азиатскую, Американскую и Австрало-Океанскую гаплогруппу C и гаплогруппу F, которая преобладает во всём неафриканском населении.

По другой версии появление Y-хромосомной супергаплогруппы CT произошло вне Африки 56,26 тыс. лет назад (с 95% вероятностью: 54,29—58,39 тыс. л. н.), что хорошо соответствует предыдущей оценке появления CT по 78-ми восточноазиатским Y-хромосомам в 3,9 Мбит в NRY — 54,1 тыс. лет назад (с 95% вероятностью: 50,6—58,2 тыс. л. н.) (Yan et al., 2013). Двумя тысячелетиями позже гаплогруппа DE ответвляется от CT (Chuan-Chao Wang and Li Hui, 2014).

Таким образом, гаплогруппа CT является общей предковой мужской линией большинства ныне живущих мужчин, включая большинство африканцев, среди которых превалирует гаплогруппа E, и большинство неафриканцев, среди которых превалирует гаплогруппа F.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BF%D0%B0_CT_(Y-%D0%94%D0%9D%D0%9A)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

... Рождение позднейшего общего предка по мужской линии всех сегодняшних носителей CT, вероятно, предшествовало «Исходу из Африки» людей современного типа
Отже чисто теоретично ті що вийшли з Африки і стали сучасними білими та потім з часом червоними і жовтими.
Отже як я і казав за аналогією логіки читачів НО усі нащадки носія СТ є аріями бо вони 1. білі, 2. були в Україні коли проходили по ній як через двір...


Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Перечитаймо ще раз:
Анатолій Кльосов "Не виходили наші пращури з Африки"
Леонід Українець "Резюме на статтю про походження людини"
Сергій Єремєєв "У людей і мавп немає спільних предків, прабатьківщина людства - Європа"
Ну, і звичайно ж (а більше коментарі) - Хто є українцем і як це визначити

Альберт Саїн каже:
...Мутации, определяющие CT — P9.1, M168 и M294. Рождение позднейшего общего предка (англ.) (ПОП) по мужской линии всех сегодняшних носителей CT, вероятно, предшествовало «Исходу из Африки» людей современного типа (англ.), миграции, в которой приняли участие несколько его потомков. Поэтому считается, что он жил в Африке ранее этой предполагаемой миграции. Гаплогруппа DE возникла чуть позднее на северо-востоке Африки.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Для чого все те перечитувати коли вони самі не є істиною, а лишень гіпотезою такою самою як і вихід з Африки?
Кльосов ж не може заперечити того факту, що пращуром нас усіх є CT.
А ось хто де і як там зародився то це вже загадка для всіх.
Наприклад від R не можуть походити інші, бо R то навпаки є результат еволюції попередніх пращурів..
Хоча і знову ж таки і тут ще не є усе це гарантією достовірності.
Завжди ще потрібно пам"ятати про інший вид людей, а саме це особи жіночої статі які не являються носіями Y от саме із ними і можуть бути пов"язані усі ці непорозуміння із походженнями...

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

А тому я би тобі також радив би приділити увагу і цьому реченню: "Загальна думка - питання первісної появи людини на землі залишається досить темним. І в зв'язку з цим не можна відкидати навіть таку екзотичну версію, як поява людини на Землі із-зовні (як повністю сформованої істоти)." https://www.ar25.org/node/21664 =))

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Також Арсене ще раз зверни свою увагу на побудову ДНК дерева У-хромосоми..

Де ти побачиш що сам Кльосов одобрює те дерево. Просто він каже, що не обов"язково пращур походить з Африки. Але моє питання до тебе, то для тебе важливо зараз походження сучасної людини, чи все таки родинного ступеня Е з R?
Наприклад якщо сучасне людство із визнаним твоїм авторитетом Кльосовим Деревом ДНК-Y хромосоми попало на Землю з Космосу і попало конкретно не в Африку а в Україну, то що від того для тебе міняється? Припустимо що саме це є істиною, то тоді у такому разі чи можуть бути аріями саме R, а не нащі далекі пращури СТ які впали з космосу в Україну і шляхом деградації почали деградувати до рівня сучасних R?
Га? Адже хіба не так же? Чи не мутації є ознакою деградації генома через таких чоловіків як феменіни???

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

))) Статті про ДНК-генеалогію Кльосова саме Ти нам наводив )))

Альберт Саїн каже:
... із визнаним твоїм авторитетом Кльосовим

Альберт Саїн каже:
... Але моє питання до тебе, то для тебе важливо зараз походження сучасної людини, чи все таки родинного ступеня Е з R?
... що від того для тебе міняється? ...

Розумієш, питання походження людини для мене давнє... і воно працює в обидва боки - сучасна і давній предок... Що міняється?... Та дещо міняється... Самоусвідомлення. Давнє питання - "Хто ми? Чиїх батьків?" Нещодавні пошуки привели до розуміння, що таки правий є Ігор називаючи людину "гравцем"... Людина - чий юніт/раб?... От в чому питання!!! І якщо є раб, то де подівся вільний, справжній вид?
Шукаймо далі, друже! Ти мені допомагаєш! )

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арсен Дубовик каже:
))) Статті про ДНК-генеалогію Кльосова саме Ти нам наводив )))
Альберт Саїн каже:<blockquote class="bb-quote-body">... із визнаним твоїм авторитетом Кльосовим </blockquote>

Наводив і буду й далі наводити допоки не дізнаюся про дослідження українського днк-генеолога. А так як англійську невідаю, то на даний момент я сі користуюся саме його працями через саме розуміння його мови.
До речі з часом не знаю коли то буде і взагалі чи ви ще те взагалі зрозумієте, но це таки буде так само як і з Арестовичем і йому подібним до нього "авторитетних" джерел на НО.

Арсен Дубовик каже:
Альберт Саїн каже:<blockquote class="bb-quote-body">... Але моє питання до тебе, то для тебе важливо зараз походження сучасної людини, чи все таки родинного ступеня Е з R?
... що від того для тебе міняється? ...</blockquote>

Розумієш, питання походження людини для мене давнє... і воно працює в обидва боки - сучасна і давній предок... Що міняється?... Та дещо міняється... Самоусвідомлення. Давнє питання - "Хто ми? Чиїх батьків?" Нещодавні пошуки привели до розуміння, що таки правий є Ігор називаючи людину "гравцем"... Людина - чий юніт/раб?... От в чому питання!!! І якщо є раб, то де подівся вільний, справжній вид?
Шукаймо далі, друже! Ти мені допомагаєш! )

Дякую, я зрозумів!
У мене в принципі подібна ситуація, от тільки у даному випадку я володію не чуть більше інформацією чим ти. Просто у мене наразі якось не вкладається в голову як бербери яких я називаю білими неграми є нашими близькими родичами аж настільки що вже їх прям називати рідними братами з України. По жіночій лінії я в принципі нічого не можу заперечити так як у жіночих МТХ я взагалі повний нуль, і тому стосовно жіночого родства я проти не можу бути бо адже на фейс сам бачу що у них наші білі жінки народжують для них синів (і дочок і крапка) точно так само як і те що наші білі жінки постаралися у побіленні як мінімум ще зо 50 родів чоловічих (у даному випадку родів не обов"язково конкретно гаплогрупних, а взагалі просто родів-племенів).

Ще одне, а ти чатав працю Каганця про "Четверте пришестя Хреста"???
https://www.ar25.org/comment/reply/32371/33979

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Бачиш ,друже, тут не все так однозначно...
Начаклували ті генетики, а саме наш любий Ра, який наТВОРИВ усіх і вся, а ми тут голови ломаємо - "хто першіший"...
А "Іронія Долі" якраз полягає в тому, що Люди-гравці - це юніти РА, який і "нагенетив" їх для Гри (не на життя, а на смерть) з расою землян-чолоВІКів, від яких і "запозичив" той первинний ген - за який ми й чубимось... От Тобі й о-о!...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Та хай буде і так! Я ж нічого особисто не маю проти. Просто я намагаюся це якось збагнути з позиції більш точнішої науки такої як ДНК-генетики, аніж як розмитого духовного поняття бога Ра. Хто зна можливо саме через це я і все більше та більше стаю більш хворобливим та старіючим не по рокам тільки через те що не в стані пізнати істину Творця Всесвіту.. Но якби воно там не було, а те що дітей запросто можуть визначити генетично, а не просто по фейсу то це реальний факт, хоч і факт на 98-99% та все ж таки факт!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

До речі чомусь пригадалося що у нас при обзиванні по національностям там москалем, турком іноді і монголом замість турка, узбеком, молдованом, жидом, чурбаном, чуркою, іноді ще й проскакує саме бербек =) (ляхом до речі я не помічав в обзиванні) може і справді вони нам рідня раз і про них також згадується в обзиванні?)) Адже усі вище перелічені національності так чи інакше перетиналися в нашій історії як близькій то так і дуже далекій у якій по словам Кльосова ще за дуже сивої давнини до аріїв на території сучасної України та Центральної Європи масово проживали саме G тобто сучасні носії які зараз живуть на Кавказі (яких і називають у народі почасти чурками) куди наші по словам Кльосова їх туди і витіснили..
От і зберігаємо ми напевно через це добрим словом згадкою про наших древніх "друзів" =)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Для тих хто не знає то молдавською berbec означає - баран =)
Але ж наскільки воно є схожим на слово бербери =)))

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття!

Варто також підправити помилочки:

- в гірській місцеовсті - місцевості 2325000 чоловік - 2 млн. 325 тис. осіб
- На протязі усієї історії - упродовж всієї історії
- втратившb - втративши
- внушать - краще знати переклад тут http://r2u.org.ua/s?w=%D0%B2%D0%BD%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%82%D1%8C&amp;scope=all&amp;dicts=all&amp;highlight=on
- повній самозабезпеченості - повному самозабезпеченню
- внаслідок ЯКИГОСЬ глобальних катаклізмів - внаслідок ПЕВНИХ глобальних катаклізмів
- "Він щільно прижився у слов'ян:" - якось не українською звучить...

Миролюбність і озброєність!