Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська мова витісняється російською з українського інтернету

Світ:

Станіслав Свідлов зробив чергове дослідження стану української мови. Цього разу він проаналізував мову українських сайтів. Для свого аналізу він користувався трьома рейтингами top.bigmir.net, top.i.ua, liveinternet.ru. Результати по кожному з цих рейтингів дещо відрізняються, але є пропорційно схожими.

Так за рейтингом top.bigmir.net українською мовою користується 15,20% українських сайтів, за top.i.ua 24,40% сайтів та за liveinternet.ru всього 8,80% сайтів.

По російській мові top.bigmir.net та top.i.ua показують майже однакову частку сайтів 59,60% та 59,20% відповідна, а liveinternet.ru показує трохи більшу частку 66,80%. Серед тематичних категорій українська мова домінує тільки серед державних, освітніх та літературних сайтах.

В усіх інших сферах домінуюче положення займає російська мова. Особливістю українських двомовних сайтах є те що, зазвичай, україномовна версія не є основною версією сайту. І вона є якісно та функціонально неповноцінною.

Два рейтинги українських користувачів Facebook, watcher.com.ua та zmiya.com.ua, показали майже однакові результати. За ними українською мовою користуються 39,56% і 42,22% користувачів, а російською 53,78% і 53,56%. За даними каталогу українських виробників «Зроблено в Україні», тільки на 32% сайтів українських виробників присутня українська мова.

В масштабах світового інтернету, за даними w3techs.com, українська мова за поширеністю посідає 32-е місце і її використовують всього 0,1% сайтів інтернету. До прикладу, польська мова посідає 10-е місце і її використовують 1,9% сайтів.

Для порівняння, в країнах зі схожими з Україною мовними пропорціями, Естонію та Латвією, національні мови займають в інтернеті домінуюче положення.

P.S. Результати моїх підрахунків не претендують на стовідсоткову достовірність, але на основі них можна скласти уявлення про загальні мовні пропорції в “українському” інтернеті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тут усе ясно: влада працює на русифікацію, бо українського народу боїться більше, ніж Путіна.

Протидія природній консолідації суспільства - це типова практика для будь-якої прихованої диктатури. Нагадаю, що форма державного правління в сучасній Україні - олігархічна диктатура.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тут усе ясно: влада працює на русифікацію, бо українського народу боїться більше, ніж Путіна.

Протидія природній консолідації суспільства - це типова практика для будь-якої прихованої диктатури. Нагадаю, що форма державного правління в сучасній Україні - олігархічна диктатура.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Важлива інформація!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано


Цим байдуже на мову..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

В цій статті описаний стан речей, а головне питання - що робити, як діяти?

Написав три інструкції, які більш-менш схожі між собою. Прошу поширювати у соціальних мережах (статті утворюють логічний ряд, тому прошу поширювати згідно з нумерацією):

Реноме Української мови в мережі інтернет
1) https://www.ar25.org/article/renome-ukrayinskoyi-movy-v-merezhi-internet.html

Звернення до українських інтернет-користувачів світу!
2) https://www.ar25.org/article/zvernennya-do-ukrayinskyh-internet-korystuvachiv-svitu.html

Сайтів українською мовою в мережі Інтернет всього 0,1%...
3) https://www.ar25.org/article/saytiv-ukrayinskoyu-movoyu-v-merezhi-internet-vsogo-01.html

P.S. Українська мова виживе і розвиватиметься далі. Сама сучасна Москва, її новітня загарбницька доктрина не можуть існувати без України та української мови. Але. Все ж таки повністю україномовної України не буде (це моя власна думка). Все-таки Голодомор та його наслідки підкинули нам завдань на майбутні століття (тому не нудьгуватимемо :) ). В Україні будуть новітні мови, які не нестимуть агресивного забарвлення - чеська, англійська, можливо скандинавські мови і Сенсар :

Миролюбність і озброєність!