Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська мова витісняється російською з українського інтернету

Світ:

Станіслав Свідлов зробив чергове дослідження стану української мови. Цього разу він проаналізував мову українських сайтів. Для свого аналізу він користувався трьома рейтингами top.bigmir.net, top.i.ua, liveinternet.ru. Результати по кожному з цих рейтингів дещо відрізняються, але є пропорційно схожими.

Так за рейтингом top.bigmir.net українською мовою користується 15,20% українських сайтів, за top.i.ua 24,40% сайтів та за liveinternet.ru всього 8,80% сайтів.

По російській мові top.bigmir.net та top.i.ua показують майже однакову частку сайтів 59,60% та 59,20% відповідна, а liveinternet.ru показує трохи більшу частку 66,80%. Серед тематичних категорій українська мова домінує тільки серед державних, освітніх та літературних сайтах.

В усіх інших сферах домінуюче положення займає російська мова. Особливістю українських двомовних сайтах є те що, зазвичай, україномовна версія не є основною версією сайту. І вона є якісно та функціонально неповноцінною.

Два рейтинги українських користувачів Facebook, watcher.com.ua та zmiya.com.ua, показали майже однакові результати. За ними українською мовою користуються 39,56% і 42,22% користувачів, а російською 53,78% і 53,56%. За даними каталогу українських виробників «Зроблено в Україні», тільки на 32% сайтів українських виробників присутня українська мова.

В масштабах світового інтернету, за даними w3techs.com, українська мова за поширеністю посідає 32-е місце і її використовують всього 0,1% сайтів інтернету. До прикладу, польська мова посідає 10-е місце і її використовують 1,9% сайтів.

Для порівняння, в країнах зі схожими з Україною мовними пропорціями, Естонію та Латвією, національні мови займають в інтернеті домінуюче положення.

P.S. Результати моїх підрахунків не претендують на стовідсоткову достовірність, але на основі них можна скласти уявлення про загальні мовні пропорції в “українському” інтернеті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тут усе ясно: влада працює на русифікацію, бо українського народу боїться більше, ніж Путіна.

Протидія природній консолідації суспільства - це типова практика для будь-якої прихованої диктатури. Нагадаю, що форма державного правління в сучасній Україні - олігархічна диктатура.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тут усе ясно: влада працює на русифікацію, бо українського народу боїться більше, ніж Путіна.

Протидія природній консолідації суспільства - це типова практика для будь-якої прихованої диктатури. Нагадаю, що форма державного правління в сучасній Україні - олігархічна диктатура.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Важлива інформація!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано


Цим байдуже на мову..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

В цій статті описаний стан речей, а головне питання - що робити, як діяти?

Написав три інструкції, які більш-менш схожі між собою. Прошу поширювати у соціальних мережах (статті утворюють логічний ряд, тому прошу поширювати згідно з нумерацією):

Реноме Української мови в мережі інтернет
1) https://www.ar25.org/article/renome-ukrayinskoyi-movy-v-merezhi-internet.html

Звернення до українських інтернет-користувачів світу!
2) https://www.ar25.org/article/zvernennya-do-ukrayinskyh-internet-korystuvachiv-svitu.html

Сайтів українською мовою в мережі Інтернет всього 0,1%...
3) https://www.ar25.org/article/saytiv-ukrayinskoyu-movoyu-v-merezhi-internet-vsogo-01.html

P.S. Українська мова виживе і розвиватиметься далі. Сама сучасна Москва, її новітня загарбницька доктрина не можуть існувати без України та української мови. Але. Все ж таки повністю україномовної України не буде (це моя власна думка). Все-таки Голодомор та його наслідки підкинули нам завдань на майбутні століття (тому не нудьгуватимемо :) ). В Україні будуть новітні мови, які не нестимуть агресивного забарвлення - чеська, англійська, можливо скандинавські мови і Сенсар :

Миролюбність і озброєність!