Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 18
  • Переглядів: 21

Все, що ви знаєте про фашизм, неправда – єврейський дослідник Джона Голдберг (США) +аудіо

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Так називається вступ до книги єврейського письменника Джони (Йони) Голдберга «Ліберальний фашизм» (Jonah Goldberg. «Liberal Fascism», 2008). Свого часу вона стала номером 1 у списку бестселерів «Нью-Йорк Таймс». Головна ідея книги у тому, що ми живемо у світі брехні, термінологічної плутанини, невігластва і злісного навішування ярликів на опонентів.

150118goldberg-1.jpg

Іона Яків Голдберг (1969 р. н.)
Іона Яків Голдберг (1969 р. н.) - американський консервативний журналіст і письменник.

Аудіоверсія статті: Все, що ви знаєте про фашизм, невірно – єврейський дослідник Джона Голдберг (США)

Запитайте середньостатистичну, досить освічену людину, що приходить їй у голову, коли вона чує слово «фашизм», і вона вам одразу ж відповість: «диктатура», «геноцид», «антисемітизм», «расизм». Копніть трохи глибше, і ви почуєте: «євгеніка», «державний капіталізм», «війна», «мілітаризм».

Деякі з перерахованих ознак дійсно були властиві так званому класичному фашизму Беніто Муссоліні та нацизму Адольфа Гітлера. Проте дуже мало з цих понять застосовні тільки до фашизму, і майже жодне з них не можна безумовно вважати правим або консервативним.

Взяти хоча б мілітаризм. Він, безумовно, був основною складовою фашизму (і комунізму) в більшості країн. Але його зв’язок з фашизмом є більш складним, ніж можна було б припустити. Для деяких мислителів в Німеччині та Сполучених Штатах (таких, як Теодор Рузвельт і Олівер Уенделл Холмс) війна була воістину джерелом важливих моральних цінностей. Вони розглядали мілітаризм як соціальну філософію в чистому вигляді.

Або візьмімо расизм. Поза всяким сумнівом, расизм був наріжним каменем нацистської ідеології. Сьогодні ми абсолютно спокійно ставимо знак рівності між расизмом і нацизмом. І у багатьох відношеннях це абсолютно доречно. Але чому б не зрівняти нацизм і, скажімо, афроцентризм? Чому в тих випадках, коли біла людина висловлює расистські погляди, то вона «об’єктивно» вважається фашистом, але коли те ж саме говорить представник неєвропеоїдної раси, то це сприймається лише як вираз модного мультикультуралізму?

Представники лівих сил прагнуть всіма можливими способами залишати такі питання без відповіді. Коли ж їх змушують відповісти, відповіді їх зазвичай бувають скоріше туманними або зневажливо глузливими, ніж раціональними чи принциповими. З їхньої логіки випливає, що мультикультуралізм і подібне – це «хороші речі», до яких ліберали відносяться схвально, а «хороші речі» не можуть бути «фашистськими» вже хоча б тому, що ліберали схвалюють їх.

Така думка є вирішальним аргументом для величезного числа письменників, які з готовністю використовують слово «фашист» стосовно «поганих хлопців», ґрунтуючись тільки на тому, що ліберали вважають їх поганими.

У ретроспективі важко зрозуміти, як можна сумніватися у «фашистському» характері Великої французької революції. Мало хто стане заперечувати, що вона була тоталітарною, терористичною, націоналістичною, конспіративною і популістською.

Вона породила першого сучасного тирана – Робесп'єра. Параноїдальне якобінське мислення революціонерів зробило їх ще розгнузданішими і жорстокішими, ніж король, на зміну якому вони прийшли. У кінцевому рахунку хвиля терору забрала життя 50 тисяч осіб, багато з яких стали жертвами показових політичних процесів.

Можна з повною підставою заявити, що Велика французька революція була катастрофічною і жорстокою. А ось думка про те, що вона була «фашистською», напевно викличе заперечення, тому що Французька революція є першоджерелом лівої та «революційної» традиції.

Про фашизм і нацизм в США: 

Додатково: 


Наші інтереси: 

Розрізняти, де правда, а де образливі ярлики. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Я б сказав, що воно ще росте-проростає. І потребує часу, щоб сил набратися. От тоді наша нова/оновлена нація рине вперед! Однозначно!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Щойно побачив :)
В одному з вагонів харківського метрополітену стався конфлікт. На політичному ґрунті почали лаятися чоловік і жінка. Пасажири відреагували на конфлікт досить оригінально. Чоловік і жінка, явно, знаходяться по різні сторони барикад щодо політичної ситуації в країні. Але коли пасажири вагона почули суперечку, то реакція не змусила довго себе чекати. Люди скандували "Слава Україні", "Одна-єдина соборна Україна", "Небесній Сотні тричі - Слава! Слава! Слава!" Сепаратист з фразою: «Растет поколение фашистов» залишив вагон на найближчій зупинці метро. Вслід йому кричали: «Геть!»
https://vimeo.com/117063591

(https://www.facebook.com/prapor.info?fref=nf)

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Вiтаю цих людей iз "Новим" Гепою.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Це відео вже видалили, і там (https://vimeo.com/117063591) , і там (https://www.facebook.com/prapor.info?fref=nf).

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Вже виросло нове покоління, друже Володимире! Без нього не було б успішного Майдану-13,14.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Я б сказав, що воно ще росте-проростає. І потребує часу, щоб сил набратися. От тоді наша нова/оновлена нація рине вперед! Однозначно!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Олеся Світла.
0
Ще не підтримано

Все це тільки доказує. Не так важлива ідеалогія. Як важливо керівникі руху. Чи порядні, справедливі і добрі, Все гниє з голови.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Книга - як сьогоднішня !

Підтверджую подвійний інтелектуальний стандарт лівизни, яка не визнає правди :

"Можна з повною підставою заявити, що Велика французька революція була катастрофічною і жорстокою. А ось думка про те, що вона була «фашистською», напевно викличе заперечення, тому що Французька революція є першоджерелом лівої та «революційної» традиції".

На ній і побудована ідеологія "прав людини".

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Не знайшов рідною мовою. Є російською:

"Либеральный фашизм"

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Сама ця книга дуже суперечлива і містить багато фактичних помилок, проте вона опинилася в центрі суспільної уваги і дала імпульс до пошуків та дискусій.

Значно виваженіший підхід має професор Джеймс Уітмен (James Q. Whitman)

Все, що робиться з власної волі, – добро!