Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

До стану боротьби з корупцією в Україні є запитання – сенатор США

Категорія:

Спецтема:

«Кожен провал коштує нам конкретних сотень мільйонів неотриманих грошей». 

Без реформування правового сектору й боротьби з корупцією Україні не досягнути успіхів в економіці, заявляє сенатор США Елізабет Воррен (Демократична партія, штат Массачусетс). Разом із колегами, сенаторами Ричардом Дурбіним та Джин Шахін, Воррен прибула до Києва для зустрічі з представниками української влади. Сенатори наголосили, що США, як і раніше, на боці України, але влада має продемонструвати, що рухається у правильному напрямку.

В українському «Центрі протидії корупції» вважають, що стан справ у сфері боротьби з корупцією в Україні й західна фінансова підтримка – питання, тісно одне з одним пов’язані.

Сенатор США Елізабет Воррен в Україні вперше. Вона у сотні найвпливовіших людей світу за версією журналу Time, відомий у США правник. Під час візиту в Київ наголошує: Україні критично необхідна реформа правового сектору.

 

 

«Я вражена тим, скільки складових Україна має для величі, для того, щоб мати міцну економіку, – зазначає сенатор Воррен. – Ви маєте найбагатші сільськогосподарські землі, які Бог дав цій планеті, ви маєте високий рівень грамотності, маєте активних людей. Але без правової реформи не можна досягнути успіхів в економіці, не можна досягнути процвітання».

«За умов слабкості верховенства права, з системою, яка пронизана корупцією, з судовою гілкою влади, яка не є незалежною і надійною, дуже складно побудувати економіку, яка рухається вперед», – додає сенатор-демократ.

Минулого тижня, виступаючи перед комітетом Сенату США у закордонних справах, помічник держсекретаря Вікторія Нуландзазначила: певний прогрес у правовій реформі в Україні є. Вона звернула увагу на те, що в низці українських міст уже запрацювала нова поліція, триває оновлення місцевих прокуратур, формується Національне антикорупційне бюро. Рух у напрямку таких змін – надважливий для України, зазначила Нуланд. Вона додала: наразі, наприклад, судовій системі цілковито довіряє лише 5 відсотків українців.

США підтримують Україну, але хочуть від влади результатів

До Києва у понеділок прибули також сенатори-демократи Ричард Дурбін (штат Іллінойс) і Джин Шахін (штат Нью Гемпшир). Вони – члени Українського Кокусу у Сенаті США – об’єднання, утвореного у лютому 2015 року, до складу якого входять законодавці обох провідних американських партій. Дурбін і Шахін наголошують: США, як і раніше, підтримують Україну, засуджують Росію за її агресію, і в цьому єдині і демократи, і республіканці.

«Ви натхнення для нас. І ми хочемо підтримати ваші зусилля з подальшого зміцнення вашої країни, і ми приєднуємося до вас у вашому засудженні дій Росії і Володимира Путіна», – зазначила сенатор Шахін.

Однак, за словами Ричарда Дурбіна, підтримка США стосується не лише боротьби України з російською агресією. Це також – допомога у побудові сильної країни.

«Дух Майдану живе у потребі реформ, змін – саме це відстоював Майдан», – зазначив сенатор Дурбін.

За його словами, США уважно стежать за тим, як в Україні просуваються реформи, наприклад, у комунальній сфері, в енергетичному секторі, а також у банківському й фіскальному секторах, важливих для повернення довіри інвесторів.

«Є запитання щодо реформ у сфері боротьби з корупцією, – зазначив Ричард Дурбін. – Ми наголосили на необхідності продовжувати докладати зусилля в цьому напрямку, щоб США і весь світ відчували, що керівництво України рухається у правильному напрямку, викорінюючи корупцію».

«Найперше, що необхідно для ефективного управління, – це довіра народу. На мою думку, українці досі в очікуванні реформи у сфері боротьби з корупцією», – додав сенатор.

Уряду США дедалі важче звітувати, за що давати гроші Україні – Шабунін

Голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін зазначає у коментарі Радіо Свобода, що стан справ у сфері боротьби з корупцією в Україні й фінансова підтримка Заходу – це тісно пов’язані питання.

«Гроші, які виділяє уряд США, не є його грошима – це гроші платників податків, і американському уряду дедалі важче пояснювати платникам податків, навіщо давати гроші країні, яка не може зробити елементарних речей у сфері боротьби з корупцією», – наголошує експерт.

Як приклад, Віталій Шабунін нагадує про справи Сергія Клюєва та «діамантових» прокурорів.

«Кожна нерозслідувана топ-справа, кожне повідомлення про провал у цій сфері коштує нам конкретних сотень мільйонів неотриманих грошей або ж грошей, отриманих під гірші умови», – зазначає він.

Експерт «Центру протидії корупції» звертає увагу на те, що за перше півріччя 2015 року українська правоохоронна система шляхом конфіскації корупційних активів повернула у державний бюджет лише 8 тисяч гривень із грошей, незаконно привласнених колишнім президентом Віктором Януковичем і його оточенням.

Віталій Шабунін вважає, що причина такої низької результативності у сфері боротьби з корупцією – відсутність політичної волі найвищого керівництва України.

З делегацією Сенату США у понеділок зустрівся зокрема премʼєр Арсеній Яценюк. За даними прес-служби Кабміну, питання боротьби з корупцією було одним із основних під час зустрічі.

У жовтні 2014 року президент України Петро Порошенко указом утворив Національну раду з питань антикорупційної політики. Наприкінці вересня 2015 року глава держави призначив її головою Мустафу Джемілєва. На першому засіданні ради він визнав, що реальна боротьба із корупцією в Україні досі так і не почалася, і пообіцяв звільнитися з посади у разі, якщо не зможе вплинути на стан справ у цій сфері.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Вже півтора року США просить Порошенка впроваджувати реформи побороти корупцію як мама вередливого синочка або поїсти або припинити щось не робити Після президентських виборів в пресі була така маніфестація США співрацюватиме з навіть знайбільш радикальною націоналістичною партією. Казали люди після виборів що Захід не влаштовували "Свобода"і Тягнибок А США щось мали проти "Свободи"Хіба США не бачить що ПОРОХ не хоче іне буде робити рефор Який вихід Негайно створити "Партію піратів"

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Вже півтора року США просить Порошенка впроваджувати реформи побороти корупцію як мама вередливого синочка або поїсти або припинити щось не робити Після президентських виборів в пресі була така маніфестація США співрацюватиме з навіть знайбільш радикальною націоналістичною партією. Казали люди після виборів що Захід не влаштовували "Свобода"і Тягнибок А США щось мали проти "Свободи"Хіба США не бачить що ПОРОХ не хоче іне буде робити рефор Який вихід Негайно створити "Партію піратів"