Зображення користувача Андерс Фальке.
Андерс Фальке
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Реноме Української мови в мережі інтернет

Як українська мова представлена в глобальній мережі інтернет і як можна просто внести свій внесок в поправлення її реноме всього декількома натисненнями мишки?

Стаття скомпільована з оригіналу - Українська мова. Глобальний вимір з сайту hurtom.com. Додані нові статистичні дані та уваги користувачів, які прочитали статтю-оригінал.

Мережа інтернет, попри свою універсальність та шалені темпи розвитку, залишається сегментованою. Будь-які передбачення про розвиток мережі не виправдовуються, хіба що помножені в сотні разів з додаванням елементів sci-fi. У статті мова піде про рейтинг україномовних українських сайтів, а також української мови у глобальному вимірі.

Тож основними показниками сегментації інтернету виступають мови, якими мережа послуговується. Звідси виникає питання – яке реноме встигла сформувати українська мова за період свого функціонування в мережі Інтернет? 

Функціонування будь-якої мови в мережі визначається її інвестиційною привабливістю, який вона попередньо виробила у фізичному вимірі (це може бути кількість друкованих видань, мова університетів, мова діловодства та юриспруденції тощо). Фактично інвестиційна привабливість мови не визначається кількістю її носіїв, на що вказують численні інтернет-лічильники. Безумовно, найбільшу інвестиційну привабливість на сьогодні посідає англійська мова, водночас поступаючись за кількістю носіїв хінді, мандаринській китайській та іспанській мовам. Українська мова за різними даними входить до 30 найпоширеніших мов світу. Проте зовсім інакша картина з використанням української мови в мережі інтернет, де мова займає 32 сходинку без суттєвих змін за останній період.    

Інвестиційна привабливість інтернет-сайту (порталу, соціальної мережі тощо) визначається його добовою відвідуваністю. Логічно, чим вища відвідуваність, тим інвестиційно сайт є привабливішим – у власників з’являються можливості до залучення нових інвестицій. В інформаційному просторі немає меж і користувачі безперешкодно відвідують ті сторінки, які "розмовляють" мовою їхнього спілкування. Так велика частина світу користується англомовними, іспаномовними, німецькомовними та франкомовними ресурсами, а також, у випадку України і всього пострадянського простору - російськомовними інтернет-ресурсами. Мільйони користувачів з України без перешкод перетинають українсько-російський інформаційний кордон і збільшують відвідуваність російськомовних порталів та сторінок.

Подібно інвестиційна привабливість мови визначається інтенсивністю її використання. Українська мова в інтернеті дедалі більше розповсюджується, займаючи нові простори. Це бачимо ми – Українці, але чи бачить це світ? Як представлена українська мова у глобальному вимірі та яке її реноме? Існує цікава стаття, опублікована на Hurtom.com – Alexa Rank. Український вимір, в якій описується функціонування глобального лічильника відвідуваності сайтів від Amazon Алекса.

Коротко описуючи зміст вищезгаданої статті, можна сказати, що Alexa Rank демонструє певний показник відвідуваності різних інтернет-сторінок, якими користуються у глобальному вимірі. Безумовно перші позиції в рейтингу ТОП-500 займають американські, англійські, російські, німецькі, китайські, арабські та японські сайти. З українських сайтів у глобальному рейтингу (станом на 8 листопада 2014 року) є тільки Yandex.ua (434 місце) та Google.com.ua (212 місце), які мають лише українські домени, а за своєю суттю є дочірніми сайтами іноземних компаній. Наприклад Польща представлена у глобальному рейтингу ТОП-500 наступними сторінками: google.pl (83 місце), onet.pl (209 місце), allegro.pl (206 місце) та wp.pl (277 місце). Не дотягує gazeta.pl (510 місце). Для порівняння можна взяти й менші держави, такі як Чехія, яка також представлена у  глобальному рейтингу власними порталами (наприклад чеський seznam.cz (370 місце)). Варто додати, що сайт seznam.cz в Чехії займає перші місця за відвідуваністю разом з гігантами Google та Facebook.

Найближче до світового рейтингу ТОП-500 наблизилися такі українські портали як ukr.net (Україна – 10 місце, світ – 1230), ex.ua (Україна – 14 місце, світ – 2237), pravda.com.ua (Україна – 18 місце, світ – 1389), rozetka.com.ua (Україна – 16 місце, світ – 2255), i.ua (Україна – 19 місце, світ - 1954), censor.net.ua (Україна – 20 місце, світ – 1167), korrespondent.net (Україна – 28 місце, світ – 1848), bigmir.net (Україна – 37 місце, світ – 3070), tsn.ua (Україна – 46 місце, світ – 3077). Переважно це українські, але російськомовні сайти, в яких є лише одна версія сторінки - російською мовою. Дискримінація? ТАК! Понад те, ці сайти навіть не увійшли у ТОП-1000 світового рейтингу. Погодьтеся - для заявлених у світі носіїв української мови у 50 мільйонів вищенаведені позиції підходять для народу, чисельність якого не перевищує 10 мільйонів. Чому наприклад чеські, польські і навіть словацькі сайти представлені в рейтингу Алекса краще, ніж українські? Відповідь - бо Україна є інформаційною колонією Москви. Але чи все так погано?

На перший погляд український рейтинг Alexa.com виглядає трагічно. Тут безумовні лідери – російські портали – які саме – всім відомо. Українські сайти з’являються лише в ТОП-20. Єдиний ukr.net ледве посів 10 сходинку. Якщо цей рейтинг візуалізувати, то Україна опиняється в російському інформаційному тілі і вже ніяк нікому в світі не докажеш що ми не Russians.  

Як зазначає автор вищезгаданої статті Alexa Rank. Український вимір"причина низького рейтингу українських сайтів полягає у користувачах та їхніх браузерах". Тож Alexa рахує відвідуваність лише в тому випадку, коли в браузері є встановлене розширення Alexa Sparky. Після встановлення цього розширення – всі мої улюблені сайти (перелік нижче), які я регулярно відвідую, почали рости в українському та світовому рейтингах Алекси. Не вагайтеся - встановлюйте додаток! Просто наберіть в пошуку Alexa Sparky. Найбільшого успіху, на мою думку, досяг сайт hurtom.com, який останніми місяцями набирає шаленої популярності. У світовому рейтингу він представлений ще досить слабо, але йому вже вдалося ввійти в ТОП-500 Україна і зайняти 202 сходинку (станом на 8 листопада 2014 року). Для прикладу також можна розглянути зовсім молодий проект (але з великими інвестиціями) – UaToday, популярність якого зростає більше за кордоном, ніж в Україні.

Також автор статті Alexa Rank. Український вимір пояснює: “ви встановлюєте в свій браузер дане доповнення, потім при заході на будь-який сайт це доповнення визначає, що це за сайт і відсилає повідомлення на головну сторінку alexa. Наприклад, якщо у вас встановлено цей додаток, то ви, при заході на мій сайт, підвищуєте місце сайту в топі Alexa.”

Потрібно зазначити, що Алекса це західний винахід і користуються ним в переважній більшості західні користувачі, хоча Росія, Індія, Бразилія та Китай не відстають (BRICS все-таки :) ). Пояснення з вищезгаданої статті: “Штати і Європа масово користуються цією статистикою. А Україна, яка раніше була в активній орбіті російського інтернету, практично майже не користувалася цією системою. В результаті на прикладі останніх подій бачимо, що наші ж українці, які заходять з комп’ютерів зі штатів і Європи активно піднімають статистику і популярність наших українських сайтів. А що можемо зробити ми? Все дуже просто. Ставите доповнення і світ починає потрохи дізнаватися про Україну. Нам це нічого не коштує, а от в світі по-трошки наші українські сайти будуть мати все вищі позиції. Це буде далеко не зразу, але навіть якщо всього 100 людей прочитає цю статтю і поставить доповнення, то це допоможе не одній тисячі сайтів покращити свій рейтинг, оскільки статистична система дізнається, що є якісь нові сайти, на які виявляється ходять люди.

Може не зрозуміло одразу навіщо цей додаток, але ще раз поясню – це один з багатьох інструментів популяризації українських сайтів з українським контентом. Поки що цей рейтинг чітко свідчить про те, що в Україні домінують російські сайти такі як ВК, Яндекс, мейл.ру та інші. Мета статті моєї статті – донести до свідомих користувачів (а напевно на сайті ar25.org збираються найкращі зі свідомих), що цей рейтинг варто поправити і внести до нього саме українські сайти.

Але чи дійсно справа полягає в самих рейтингах? Виходить реального впливу на сайт (наприклад підвищення його відвідуваності, поведінковий фактор, заробіток тощо) не відбудеться. Наприклад, що дає Народному Оглядачеві те, що він буде знаходитись в рейтингу Алекса? Чи це вплине на його відвідуваність та залучення нових користувачів?

Інтерес лежить трохи в іншій площині, аніж у заробітку та інвестиціях. Явище рейтингу пов’язане з популярністю сайтів. Політичні партії теж намагаються бути лідерами у багатьох рейтингах, якщо не у всіх. Алекса може й не передовий генератор світових рейтингів, але згідно з нею домінують в Україні саме російські сайти. Тут першочергове цивілізаційно-культурологічне питання, а потім вже інвестиційне. Перегляньте ще раз рейтинг Алекси і поставте собі питанням – чому згідно з ним в Україні домінують майже виключно російські сайти? Може тому що російськомовні користувачі з України встановлюють собі додаток Алекса і користуються російськими сайтами, створюючи враження, що Україна повністю російськомовна держава? Невже вони це роблять свідомо і цілеспрямовано? Алекса нічого не рекламує, тому популяризація українських сайтів не відбувається автоматично. Будь-хто зі світу, поглянувши у цьому рейтингу на Україну зрозуміє, що це “just a part of Russia or somewhere in Russia”. Тому якщо Ви і Ваші друзі користуються українськими сайтами, то варто встановити цей додаток і поправити рейтинг Алекса, а потім братися й за інші. Так, це виглядає як волонтерство. І що дає цей рейтинг Народному Оглядачеві? Те, що він в рейтингу Алекси постійно наближатиметься до сторінок, які мають великий вплив на думку Українців в Україні та світі. Повторюсь - це питання в першу чергу цивілізаційно-культурологічного характеру.

Відбувається загальнодержавний вплив – для іміджу України та української мови, а не лише для окремого сайту. Впевнений, що є багато сайтів саме українською мовою, про які ми навіть не здогадуємося, але які будуть для нас цікавими і дізнатися про них можна або по посиланню від друга або з рейтингів.

Українські інтернет-портали існують та справно функціонують, ними лише потрібно активніше користуватися, так би мовити "обживати" їх і тоді світ дізнається про нас – про нашу мову, про наш сектор IT, про наші можливості тощо. Не гайте часу – встановлюйте простий додаток Алекси і піднімайте рейтинг своїх улюблених сайтів як в Україні, так і в світі. Користуючись Alexa Rank Ви підтягнете деякі україномовні сторінки, яким не вистачає зовсім трохи, щоб увійти в ТОП-500 та деякі, які чекають на ТОП-10. Спільними діями нам вдасться внести українські сторінки в глобальний рейтинг ТОП-500.

Тож яка Ваша думка з приводу написаного? Встановлюйте додаток Alexa Sparky і через декілька днів побачите, як ростуть в рейтингу Ваші улюблені сторінки, особливо Народний Оглядач :)

Для інсталяції наберіть в Google – Alexa Sparky і встановіть цей add-on в залежності від браузера. Функціонує у фоновому режимі.

P. S.

Перелік моїх люблених україномовних сайтів (додавайте в коментарях свої):

zbroya.info - Українська Асоціація Власників Зброї
google.com.ua - Пошукова Система Українською Мовою
ukr.net - Всі Новини України (відкрийте свою поштову скриньку тут!)
i.ua - Твоя Пошта. Блоги. Відео
hotline.ua - Порівняння цін в Україні
watcher.com.ua - Про маркетинг, піар та комунікації в інтернеті
finance.ua - Фінанси України
hromadske.tv - Громадське Телебачення України
ua-ekonomist.com - Український Журнал Економіст
ukrinform.ua - Новини України та світу. УКРІНФОРМ
svit.in.ua - Руське Православне Коло
rukotvory.com.ua - Українське народне мистецтво/Рукотвори
ridna.ua - Рідна Країна. Світоглядний Портал
neprote.com - Неформально Гуртом про техніку
nakachka.org.ua - Простими словами про складні речі в бодібілдингу
hurtom.com - Сайт підтримки всього українського!
day.kiev.ua - Газета День
uz.gov.ua - Офіційний веб-сайт Укрзалізниці
aratta-ukraine.com - Національний портал АРАТТА. Вікно в Україну
inspired.com.ua - Джерело натхнення
tvi.ua - Завжди з Тобою!
ar25.org - Народний Оглядач
chytomo.com - Культурно-видавничий проект
tyzhden.ua - Український Тиждень
vidia.org - Медіа-портал української діаспори
veselyk.com - Гуртом Форум
mil.in.ua - Український мілітарний портал
mil.gov.ua - Міністерство Оборони України
litopys.org.ua - Ізборник. Історія України
mma.org.ua - Федерація змішаних єдиноборств України
texty.org.ua - Тексти для думаючих людей
unn.com.ua - Українські Національні Новини
mesoeurasia.org - Портал етноантропології, геокультури та політфілософії
madeinua.org - Зроблено в Україні. Каталог українських виробників
ukroboronprom.com - Державний концерн УкрОборонПром
ridens.com.ua - Блог для сучасних Українців
terytoriya.com.ua - Територія Твого Розвитку
djerelo.com - Шпаргалки до усіх предметів
blogosphere.com.ua - Українська Блогосфера
24tv.ua - Телеканал 24. Оперативні новини
chtyvo.org.ua - Чтиво. Електронна бібліотека
chytanka.com.ua - Книги для дітей
online.ua - Всеукраїнський веб-портал
mapia.ua - Компанії України, карта України, каталог підприємств України
maidanua.org - За вільну Людину у вільній Країні!
volynpost.com - ВолиньPost
likbez.org.ua - LIKБЕЗ. Історичний фронт
turystam.in.ua - Туристична Україна
artvertep.com - Найбільший on-line центр сучасної Української культури
cultprostir.com.ua - Culprostir. Мистецтво бути сучасним
mova.ga - Чиста мова. Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя
myslovo.com - Словник, який пишеш ти!
litakcent.com - Світ сучасної літератури, істина така ж гірка, як і солодка!
nashformat.ua - Інтернет-магазин "Наш формат"
umka.com - Українська музика. Компакт диски.
tereveni.org - Теревені форум
webdigest.com.ua - Українські мотиви в блогосфері
knyhobachennia.com - Український видавничий портал
torrents.net.ua - Національний Біт Торрент Трекер України
kinostrichka.com - Національний кіно-портал
scitech.com.ua - Новини науки і техніки
hutir.info - Хутір
espreso.tv - Еспресо TV - Завжди новини!
prometheus.org.ua - Найкраща освіта для кожного!

korysne.co.ua - Енциклопедія Корисного. Про це корисно знати

novi-slova.blogspot.com - Нові слова та Українська Латинка

 

 


 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дуже цінна інформація. Дякую. Роблю закладку.

Коментарі

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Повністю підтримую автора. Цей додаток легко встановити до свого браузера, плюс отримуєте значок в якому буде показувати рейтинг поточного сайту, який переглядаєте зі свого браузера в даний момент. І мабуть цей рейтинг відвідуваності сайтів зараз є найпопулярнішим у світі.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Дякую за відгук та підтримку!

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дуже цінна інформація. Дякую. Роблю закладку.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Вдячний за розуміння. Сподіваюсь - разом зробимо певний внесок в реноме української мови.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Якби автор був інвестором, то зібрав би за цю статтю чималий урожай Галії.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Дякую за пораду! Як я можу використовувати Галію?

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

https://www.ar25.org/halia/investment на цій сторінці можна зробити інвестицію.

Як будете мати гали, будете віддавати їх авторам цікавих матеріалів і коментарів, і Вас також будуть галити. Це чудова система рейтингу. Не те що якісь там лайки чи щось подібне. Тут ми ділимося галами, які є по-суті нашими грошима (тобто енергією, яку прийшлось прикласти щоб їх заробити), тому голосування получається більш об’єктивним і дуже приємно отримувати гали. Плюс можна на ярмарці купляти всякі дрібнички за гали.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

За гали можете легко купити на Ярмарку "Арійський стандарт" (2014), іншу літературу, символіку.

Андерс Фальке каже:
Дякую за пораду! Як я можу використовувати Галію?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Мова про гали зараз не йде. Стаття про українську мову та її поширення в інтернеті. Цікаво було довідатися про інші українські сторінки, які відвідують користувачі порталу Народний Оглядач.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Цінна інфо. Поширюю.

Sapienti sat.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Вдячний за підтримку!

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Погуглив.
Надибав сайт:
Alexa Sparky
Саме для ФайрФокс.
Ну, припустимо...
Прочитав:
==========
Об этом дополнении
Alexa Sparky has been retired. To get Alexa's official Firefox extension, please visit http://alexa.com/toolbar .
==========
Наскільки я розумію, Алексі Спаркі настав гаплик (((
До того ж, написано як не англійською, так російською мовою.
І кудись далі відсилає...
Ні. не стану пришивати це собі - ну його нафіг!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Виходить що обслуговування Sparky завершили, тепер є просто розширення для браузера. Поставив собі на Chrome та FireFox і все добре функціонує. Ще раз раджу, бо згідно зі статистиками Alexa в Україні 2/3 російський сайтів. Тільки ми хоч трошки зможемо підправити статистику.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Цитата:
Ні. не стану пришивати це собі - ну його нафіг!

Ось і в цьому виразі криється певна суть нашого менталітету. Просто погляньте на сайті Alexa статистику використання різних сайтів в Польщі, Чехії, Словаччині, в тій же Росії. Їхній патріотизм проявляється й там (в Росії взагалі вКонтактє і Яндекс на перших місцях, куди навіть Гугл не може пробитися). Скажете - "прокляті москалі!" Ні, вони просто користуються своїм і мають з цього не тільки звичайні доходи, але й можливість експансії. В Чехії теж Гугл не на першому місці, а натомість їхній чудовий національний портал seznam.cz . В тій же Польщі більшість популярних сайтів з національним доменом *.pl. А що в Україні? вКонтактє, Яндекс, Мейл.ру, а потім різні російські сайти. Тому Україна - це Росія, а Польща - це Польща, Чехія - це Чехія і так далі.

А для чого нам ці статистики, спитаєтеся? Та хоча б для аргументації своєї позиції, що наші сайти теж популярні й що їх не варто замінювати на російські. Мені ніхто не платить з Alexa для того, щоб я популяризував цей сайт. Я керуюсь логікою, яку описав вище. Свої остаточні думки описав тут і дуже радію, що багато людей відгукнулося на мої заклики - https://www.ar25.org/article/zvernennya-do-ukrayinskyh-internet-korystuvachiv-svitu.html

Нам разом вдалося підняти наприклад сайт Народного Оглядача в ТОП-500 українських сайтів (статистика коливається, але тримається на високому рівні). І коли якийсь запеклий опонент скаже, що ми користуємося змаргіналізованим сайтом - просто надайте йому статистику з Alexa.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Якщо можете, зробіть так, щоб цей скрін був видний загалу:

Андерс Фальке каже:
... дуже радію, що багато людей відгукнулося на мої заклики - <a href="https://www.ar25.org/article/zvernennya-do-ukrayinskyh-internet-korystuv... rel="nofollow">https://www.ar25.org/article/zvernennya-do-ukrayinskyh-internet-korystuv...
Нам разом вдалося підняти наприклад сайт Народного Оглядача в ТОП-500 українських сайтів (статистика коливається, але тримається на високому рівні). І коли якийсь запеклий опонент скаже, що ми користуємося змаргіналізованим сайтом - просто надайте йому <a href="http://www.alexa.com/siteinfo/ar25.org" class="bb-url" rel="nofollow">статистику з Alexa</a>.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Цей скрін не відображається.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вже хтось поправив. Тож дякую йому!

А підкажіть, будь ласка, як самому правильно вкладати скріни у коментарі? Вадиме?.. Миро?..

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Так, в мене так само виглядає на Chrome :)

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Це не менталітет, а лише досвід рототи з комп'ютерами, починаючи від 1979 року. Просто мені друг буквально щойно полікував ноутбук від чергової вірусні, яка причепилася під час отаких самих маніпуляцій з програмним забезпеченням, як "приший дуже корисний плаґін" :'(

Але якщо Ви гарантуєте - тоді спробую ризикнути ще раз. Заради України )))

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Це не вірус, тестую вже майже рік і помічаю деякі зміни в статистиці відвідувань. Якщо Ви говорите про "вірусню", то так, згоден, є немало додатків, які самовільно інсталюються, як от плагін від Мейл.ру, від Яндекса або словника "Babylon". Повне лікування від цих зараз настає лише після ре-інсталяції операційної системи. Але з Alexa все гаразд. Звичайно, цей плагін збирає інформацію, але ж правду не варто приховувати :) Ось тут ми з друзями протестували цей плагін - https://www.ar25.org/article/zvernennya-do-ukrayinskyh-internet-korystuvachiv-svitu.html

Дякую за розуміння і підтримку :)

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Пришив. А що з того вийде - побачимо :)