Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Великий перехід на Лінукс

Цього разу мова піде про Лінукс (Linux). Ця сукупність операційних систем є одним з найвидатніших прикладів створення вільних програмних засобів або софту, як його називають на комп’ютерному жаргоні.

27.png

Так виглядає Лінукс

Для пересічного користувача одним з рівнів свободи котрий надається при користуванні вільним софтом є можливість вільно розповсюджувати копії програми (зокрема, модифіковані). Тобто, якщо вам сподобалась якась програма, ви можете на законних підставах передати її другові і йому не знадобиться купувати ліцензію у розробника.

Спочатку Лінукс розробляли як операційну систему для серверів, але згодом з’явились дистрибутиви з графічним інтерфейсом і розраховані на користувачів персональних комп’ютерів, нотбуків, тощо. Приємно і те, що багато з версій цієї системи і програм, сумісних з нею, є українізованими. Зокрема, на толоці можна знайти достатньо дистрибутивів, що підтримують українську мову.

Чому я надаю перевагу Лінукс над Windows (українською мовою означає вікна)?

Більшість операційних систем на ядрі Лінукс є безоплатними за означенням. А Вікна, в принципі, платні. Просто хтось полюбляє дорогі ліцензійні ключі роздавати в мережі безоплатно. Тобто особу, котра користується Windows без купленої ним ліцензії, можна прирівняти до того, хто носить крадений одяг. А карма користувачів Лінукса — чиста.

Linux Mint (м’ятний) надає користувачеві приблизно ті самі можливості, що і системи від Майкрософт. І виглядає вона теж приблизно так само. Тож для тих, хто уже звик до піратського софту, навчання буде мінімальним.

Крім того, користувач отримує набір стандартних програм: для Інтернету — браузер Firefox (вогневий лис), для електронної пошти — Thunderbird (буревісник), для швидкого спілкування — Pidgin, LibreOffice повністю замінює Microsoft Office. Є програми для перегляду кіно, слухання музики, редагування малюнків, тощо. При бажанні можна встановити собі Оперу або Скайп, для цього треба скористатись Менеджером Програм. Якщо ви використовуєте якусь специфічну програму, аналогів якої ви не знайшли для Лінукс, спробуйте скористатись засобом Wine (вино, тобто свіжий сік з винограду :), котрий дозволяє запускати на Лінуксі програми, розроблені для Windows.

Якщо ви вирішили встановити Лінукс на свій комп’ютер, але не робили цього раніше, підготуйте місце, куди ви хочете встановити нову операційну систему. Знадобиться щонайменше 10 Гб простору. Скопіюйте на свій комп’ютер дистрибутив м’ятного Лінукса ще в якесь інше місце. Він досить простий при встановленні і використанні. Там буде два файли з розширенням iso: один для 32-розрядних, один для 64-розрядних процесорів. Вибираєте той, котрий підходить вашому комп’ютеру і записуєте образ на диск, а ще краще одразу на флешку за допомогою програми LiLi з цього сайту. Сайт англомовний, але програма підтримує українську.

Після запису вам потрібно перезапусти комп і зайти в базову систему введення/виведення (BIOS). Там встановити пріоритет завантаження з оптичного диску (чи флешки). Після того записати зміни і вийти. Після того ви зможете завантажити програму для встановлення Лінукса зі свого носія. По суті ця програма і є операційною системою Лінукс, але з обмеженими можливостями. Є можливість зайти в Інтернет, створити текстовий файл, тощо. Швидкість роботи залежить від швидкості читання вашого носія, де записано дистрибутив.

Після цього можна приступити до встановлення. Обов’язково на самому початку виберіть українську мову. Це спростить роботу з початку і до кінця. При цьому на етапі встановлення можна вибрати збереження встановлених раніше операційних систем.

Під час встановлення програма може спитати вас чи розмонтовувати наявні диски. Не розмонтовуйте. Треба буде вибрати розділ куди встановити нову систему (вибираємо заздалегідь підготовлений розділ) і вказати розділ для розміщення резервної пам’яті. Резервної пам’яті рекомендують виділяти 1,5 рази більше оперативної. Для цього я використовував альтернативний спосіб розбиття і представлення дисків. Далі відбудеться власне процес встановлення, котрий у мене відбувся дуже швидко, навіть не встиг занудьгувати. Після встановлення ви побачите робочий стіл з розділами, котрі ви не розмонтували при встановлені. Можете на них отримати доступ до своїх даних. В лівому нижньому кутку є кнопка аналогічна до “Пуск”, там ви знайте все решта.

Це звісно, написано все дуже узагальнено, але кого зацікавила тема вільних програмних засобів і хоче отримати більш детальну інструкцію зі встановлення Лінукса і того, що з ним пов’язано, підтримайте дану публікацію і далі буде!

Наші інтереси: 

Вивчаємо Лінукс.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Хто хоче - шукає можливості, хто ні - шукає відмовки... :) Вже навів тут два приклади звичайних людей, які успішно користуються лінуксом... Чи говорить це про щось самим своїм фактом? Вважаю, що - так.

Не варто нічого ідеалізувати. чи, що те саме - демонізувати. Сприймайте речі, як є. Збірки Лінукс-систем не ідеальні.., але придатні до вживання широкими масами.

Й мені, наприклад, Лінукс надає значно більше свободи, за роботу у Вікнах. Звичка? - Можливо. Але те, що на слабких ПК це зараз чи не єдиний робочий варіант (де, також, непотрібен антивірус), то це вже для мене - факт.

А робота у браузері з різного роду сайтами чи спілкування голосом - це тривіальні завдання, виконуючи які у Лінуксі людина й не помітить різниці з Windows-системами.

Коментарі

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Дякую Леоніду за корисну публікацію!

Тільки додам до цієї публікації, якщо Ви бажаєте операційну систему:

- яка максимально схожа на Windows, тоді встановлюйте Linux Mint Cinnamon або Linux Mint Mate (на старіші комп’ютери). Cinnamon красивіша і елегантніша, бо зроблена на новішій технології. Mate потребує менше ресурсів комп’ютера.

- яка надала би Вам максимальні можливості для налаштування системи, тоді Linux Mint KDE. Там дійсно дуже багато налаштувань, через що вона трохи "забита". Але багато користувачів її дуже люблять.

- якщо Ви хочете свіжості, і системи, яка би не була схожа на Windows, то зверніть увагу на дистрибутив Ubuntu та Ubuntu Gnome.

Для новачків раджу встановлювати дистрибутиви Linux Mint або Ubuntu. Вони мають багато переваг в порівнянні з іншими, яких є дуже багато.

Скачувати LinuxMint краще з офіційного сайту, а якщо Ubuntu то тут. Якщо ж Ubuntu Gnome то тут.

На офіційних сайтах завжди найновіші версії.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Вийшов М’ятний Лінукс 17.3 Роса.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цікаво... а чому "м'ятний"? Професійний жаргон? Варто брати в лапки. ))
Дякую.

Арій Хрестовий каже:
Вийшов М’ятний Лінукс 17.3 Роса.

Хто цікавиться, ось вам линк на операційну систему Linux Mint 17.3 "Роза" - MATE

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Mint означає мятний

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Добридень, панове.

Дякую панові Леоніду за потрібну статтю. Від себе можу додати, що мені убунтою було приємно користуватися до її версії 12.04 включно... Далі зачастили вікна про помилки, тож, через пару років їх споглядання змінив свою ОС на Fedora 21 XFCE.

Чудова збірка, найновіше ПЗ. Також добре працювала, допоки не вийшла Fedora 22 й супутні оновлення для попередньої версії ОС. Але.. це збірка Лінукс для розробників, найсвіжіше ПЗ (у т.ч. найновіше ядро) не завжди працює стабільно, тож - тут така ситуація прийнятна, як на мене.

Встановлював Убунту 12.04 людині, далекій від ПК - проблем не виявлено.
Замінив її на ту ж Fedora 21 - працює ще швидше (за рахунок легшого віконного менеджера), а на одному старому ПК (на якому Windows вже працювати не могла, бо її стара не підтримувана версія не хотіла працювати з новим Skype... а нова була, просто, заважка) перевірена Убунта просто не змогла коректно запустити звукову картку. Fedora 21 впоралася на відмінно.
Це вже другий ПК для далеких від світу ІТ людей. Скарг - немає.

Тож, на мій погляд, Лінукс вже давно став ОС для звичайних користувачів, ВИБІР збірок - дуже широкий. Нічого не можу сказати про озвучений вище Linux Mint, спробуйте, як не сподобається - пошукайте щось інше, до душі.

Вивільняти місце на жорсткому диску ПК мені більше подобається (наглядніше) не в інсталяторі, а в програмі 'gparted', яку можна запустити у системі, що запускається зі встановлювального диску, а вже потім - запустити встановлення.

Щасти усім у пошуках більшої Свободи, всі ж пам’ятають - для розширення Свободи, спершу, має попрацювати Воля. :)

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Основна причина моєї любові до Убунту та Лінукс Мінт полягає в тому, що там пропрієтарні драйвера встановлюються двома кліками миші, в той час як в інших дистрибутивах це набагато важче і може відлякати новачків від системи. Та ще й інколи після оновлення ядра відвалюються графічні драйвери.

Плюс є багато програм, які мають скомпільовані пакети встановлення тільки для Мінт та Убунту. Це теж велика перевага останніх.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Доброслав Велесовий каже:
Основна причина моєї любові до Убунту та Лінукс Мінт полягає в тому, що там пропрієтарні драйвера встановлюються двома кліками миші...

Цікаво, як? Бо стандартний для МАТЕ менеджер драйверів такої можливості не дає.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Арій Хрестовий каже:
Цікаво, як? Бо стандартний для МАТЕ менеджер драйверів такої можливості не дає.

Я МАТЕ не користувався, але думаю що там точно такий самий менеджер драйверів як і в інших дистрибутивах Убунту чи Мінта. А чому ти вирішив, що менеджер драйверів там не працює? Яка саме проблема? Не знаходить пропрієтарних драйверів просто чи показує якусь помилку?

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Чудово. Значить достатньо вільних драйверів. Таке буває якщо карточка, наприклад, інтелівська.

При запуску цієї програми має бути обов'язково підключений Інтернет, щоб там шукало драйвера.

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Радіймо пане Вадиме! Коли буде час і бажання, допоможи мені якось перейти на цей Лінукс. Ти мої "знання" в цих справах знаєш..... :) Як це краще зробити, бо по посиланнях Леоніда не вийшло...

Хай Буде!

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Доброго дня, пане Сергіє.

Ем.. може бути складно допомогти Вам у віддаленому режимі... Бо ж робочі руки можуть бути лише ваші власні.

Можу дати невеликий перелік кроків для встановлення:
1) вивільнити місце на жорсткому диску. Варіанти ПЗ для цього: 1) "Acronis Disk Director", 2) програмний додаток 'gparted', який часто можна запустити з самого встановлювального диску, запущеного в ознайомлювальному режимі (live).

Потрібно створити один розділ, десь, мінімум 5 ГБайт на основну систему й, бажано, ще один розділ підкачки пам'яті.. від 1 до 4 ГБайт (загальна рекомендація - вдвічі більше за розмір основної пам'яті у ПК).

Можна створити окремий розділ для домашніх каталогів користувачів, може мати сенс, коли потрібно перевстановити основну ОС й бажано зберегти дані, а якщо таких розділ не створюється, то основний розділ варто збільшити ще на, мінімум, 10-20 ГБайт.

2. Вибір збірки ОС Linux... Дууже широкий вибір. Можете спробувати різні варіанти Ubuntu (Xubuntu, Kubuntu, Mint...). Якщо не хотіти чогось дивного (чи нестандартного).. :) , то там досить добре попрацювали над автоматизацією типових дій користувача.

3. Встановлення. Як на мене - все досить інтуїтивно зрозуміло:
3.1) запустити;
3.2) вказати створені розділи (чи створити їх, відразу, з інсталятора)
3.3) вибрати бажаний набір ПЗ й запустити процес встановлення.

Завантажувач, якщо спитає, ставити потрібно. :) відразу на основний файл пристрою жорсткого диску (без цифри).

Все.... :)

Запитуйте детальніше, по кожному пункту, якщо потрібно.

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Вітаю, пане Вадиме! Дякую за відповідь. Дійсно, що тобі буде складно допомогти і це не тільки руки, а ще і мої знання. Таких як я багато, просто вони сидять мовчки....
Коли ми це зробимо, то може і інші це зможуть зробити...
Із твого повідомлення вище повністю зрозумів тільки: "Ем.. може бути складно допомогти Вам (мабуть помилка - "тобі") у віддаленому режимі... Бо ж робочі руки можуть бути лише ваші власні..."
Тому пропоную тобі, як фахівцю, розробити щось..., що допоможе мені і іншим. Пропоную таке:
Крок 1. Бажаючи, тобі надсилають вихіді параметри свого "заліза";
Крок 2. Ти робиш конкретний висновок і щось пропонуєш простими поясненнями дій. Надсилаеш це тільки тим (в лічку), хто надіслав гали, або гроші. Це потрібно зробити Брате!

Хай Буде!

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Пінгвін серед пінгвінів...
Панове, цю статтю можна аргументовано розвалити на дрібненькі шматочки майже по реченню. Щоб не займати час фанів, скажу - лінукс залишиться для "обраних", все інше - футурологія. )
Я сам колись бавився з "ручною збіркою" ще АСП, потім було кілька варіантів, Мандрейк/Мандріва, включно з версіями Убунти. Порівнюю це до "бурної молодості" )

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Вадим Кононенко.
0
Ще не підтримано

Хто хоче - шукає можливості, хто ні - шукає відмовки... :) Вже навів тут два приклади звичайних людей, які успішно користуються лінуксом... Чи говорить це про щось самим своїм фактом? Вважаю, що - так.

Не варто нічого ідеалізувати. чи, що те саме - демонізувати. Сприймайте речі, як є. Збірки Лінукс-систем не ідеальні.., але придатні до вживання широкими масами.

Й мені, наприклад, Лінукс надає значно більше свободи, за роботу у Вікнах. Звичка? - Можливо. Але те, що на слабких ПК це зараз чи не єдиний робочий варіант (де, також, непотрібен антивірус), то це вже для мене - факт.

А робота у браузері з різного роду сайтами чи спілкування голосом - це тривіальні завдання, виконуючи які у Лінуксі людина й не помітить різниці з Windows-системами.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Якесь дуже дивне в тебе враження получилось.

Колись я був самим звичайним користувачем, який тільки недавно навчився сам встановлювати Віндовз на комп’ютер і вважав це великим своїм досягненням. Але коли побачив Лінукс, то після того Вінду встановлював переважно тільки як віртуальну систему, так на всякий випадок. А в якості основної системи після того став використовувати тільки Лінукс.

На роботі теж майже всі комп’ютері були переведені на Лінукс, при тому що користувались ними люди, які далекі від IT. Спочатку було багато шуму. Але швидко всі звикли.

І від тоді життя стало набагато спокійнішим :) Забув що таке віруси і з чим їх їдять :) І забув вже, як це почувати себе піратом :) Тепер навіть рука не повертається шукати якісь кряки чи подібне, навіть якби знадобилося. Не хочеться опускатися до старого.

Тому вважаю, що Лінукс це якраз для новачків. Особливо при тому, що для більшості людей зараз потрібен тільки браузер. А вони однакові на всіх операційних системах.

Богдан ДуБ каже:
Пінгвін серед пінгвінів...
Панове, цю статтю можна аргументовано розвалити на дрібненькі шматочки майже по реченню. Щоб не займати час фанів, скажу - лінукс залишиться для "обраних", все інше - футурологія. )
Я сам колись бавився з "ручною збіркою" ще АСП, потім було кілька варіантів, Мандрейк/Мандріва, включно з версіями Убунти. Порівнюю це до "бурної молодості" )
Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Де Високо Духовний САЙТ!?

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Ну, якщо можеш, розвали, а я розгляну.

Богдан ДуБ каже:
Панове, цю статтю можна аргументовано розвалити на дрібненькі шматочки майже по реченню.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

А не забагато шани буде? Корписатись в логічних суперечностях, щоб ви пане "розглянули"? а? )

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Дякую за вшанування моєї статті аж двома коментарями! Для мене це велика честь :)

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

?А для чого валити, може краще бути творцем і запропонувати краще?

Богдан сказав: "Панове, цю статтю можна аргументовано розвалити"

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Богдан ДуБ каже:
лінукс залишиться для обраних

Певною мірою гравці соларної етномережі - це обрані. Тому природньо, що багато з нас перейшли на Лінукс.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Будь яка ОС для користувачiв - засiб, а не мета.

Якщо ОС - мета, то ... .

Втiм: Edem das Zeine.

P.S. Де новий обiцяний десять дiб тому, високодуховний ресурс?

Хай Буде!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Зрештою весь комп’ютер, то є засіб.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Леоніде, Ти навмисно в заголовку написав перехід через "о". Взагалі теоретично можна подеколи і не використовувати чергування.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Хто хоче мати надійну захищену швидку систему і отримувати задоволення - може сміливо обирати щось із сім'ї Linux.
Я працюю і радію вже 3-й рік з Ubuntu 13.04 LTS. В дружини на її машинці вікна занадто довго "думали", а з 10-ю Убунтою літає.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

На старіші комп’ютери краще ставити щось типу Ubuntu Mate або Xubuntu.

Святослав Сонячний каже:
Хто хоче мати надійну захищену швидку систему і отримувати задоволення - може сміливо обирати щось із сім'ї Linux.
Я працюю і радію вже 3-й рік з Ubuntu 13.04 LTS. В дружини на її машинці вікна занадто довго "думали", а з 10-ю Убунтою літає.
Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую!

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Українізований Лінукс лише Ubuntu? (У мене Linux Ubuntu 14.2)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Майже на всі дистрибутиви Лінукса можна встановити українську локалізацію.

Адже, що таке дистрибутив Лінукса?

Це ядро системи + графічна оболонка (наприклад, unity, gnome, kde, mate, cinnamon, xfce) + програми різні.

Ці всі елементи розробляються різними командами. А видавці дистрибутивів тільки упаковують їх в такій комбінації як їм подобається чи вважають за потрібне.

А локалізації створюються на рівні розробників графічних оболонок і різних програм. Тому їх можна довстановити на будь-який дистрибутив.

Арсен Дубовик каже:
Українізований Лінукс лише Ubuntu? (У мене Linux Ubuntu 14.2)
Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Цитата:
(У мене Linux Ubuntu 14.2)

Навряд чи :) Буває тільки Ubuntu 14.04 і 14.10.

Той який 14.04 - він LTS, тобто з довготривалою підтримкою до 2019 року. Саме дистрибутиви LTS бажано використовувати, бо проміжні, такі як 14.10 менш стабільні і більше експерементальні.

А LinuxMint тепер роблять свої дистрибутиви на базі тільки LTS-версій Убунти, тому можна будь-якими версіями користуватись.

Колись давно LinuxMint майже нічим не відрізнявся від Убунту. Тільки трошки зовнішнім виглядом і поміняними логотипами. Але тепер їхня команда працює над розробкою і підтримкою графічних оболонок Mate i Cinnamon, тому тепер значно більше їх поважаю. І Cinnamon зараз вважаю найкращою графічною оболонкою.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже Доброславе! Давно Тебе не чув )

Мушу "посипати голову порохом" ))) Я написав не правильну версію мого Лінукса... так... навмання сказав. Точно пам'ятаю, що 14, але що там після крапки - не пам'ятаю...
Але Ти так гарно все пояснив, що бачу це не так вже й важливо ))).
Ще раз перепрошую за дезу ... І ДЯКУЮ ТОБІ!!! )))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)