Зображення користувача Віктор Макаренко.
Віктор Макаренко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Революція суперконденсаторів: перша жертва - Ілон Маск

Галас навколо будівництва Ілоном Маском «Гігафабрики акумуляторів» з виробництва літій-іонних батарей ще не вщух, як з'явилося повідомлення про подію, яка може істотно скоригувати плани «мільярдера-революціонера». Йдеться про недавній прес-реліз компанії Sunvault Energy Inc., якій спільно з Edison Power Company вдалося створити найбільший в світі графеновий суперконденсатор ємністю 10 тисяч (!) Фарад.

 

Цифра ця настільки феноменальна, що у вітчизняних фахівців викликає сумнів - в електротехніці навіть 20 мікрофарад (тобто 0,02 Фарад), це немало. Сумніватися, однак, не доводиться - директором Sunvault Energy є Білл Річардсон, екс-губернатор штату Нью-Мексико і колишній міністр енергетики США. Білл Річардсон - людина відома і поважна: він служив послом США в ООН, пропрацював кілька років в аналітичному центрі Кіссінджера і МакЛарті, а за свої успіхи у визволенні американців, що опинилися в полоні у бойовиків у різних «гарячих точках», навіть висувався на Нобелівську премію світу. У 2008 році він був одним з кандидатів від Демократичної партії на пост президента США, але поступився Б.Обамі.

Сьогодні Sunvault бурхливо розвивається, створивши спільне підприємство c Edison Power Company під назвою Supersunvault, а до ради директорів нової фірми увійшли не тільки вчені (один з директорів - біохімік, ще один - заповзятливий онколог), а й відомі люди з хорошою діловою хваткою. Зазначу, що лише за останні два місяці фірма підвищила ємність своїх суперконденсаторів в десять разів - з тисячі до 10 000 Фарад, і обіцяє підвищити її ще більше, щоб накопиченої в конденсаторі енергії вистачало для електропостачання цілого будинку, тобто - Sunvault готова виступити прямим конкурентом Ілона Маска, який планує випуск супербатареї типу Powerwall з ємністю близько 10 КВт-год.

Переваги графенової технології і кінець «Гігафабрики»

Тут потрібно нагадати про головну відмінність конденсаторів від акумуляторів - якщо перші швидко заряджаються і розряджаються, але накопичують мало енергії, то акумулятори - навпаки. Відзначимо основні переваги графенових суперконденсаторів.

1. Швидка зарядка - конденсатори заряджаються приблизно в 100-1000 разів швидше акумуляторів.

2. Дешевизна: якщо звичайні літій-іонні батареї коштують близько 500 доларів за 1 КВт-год накопичуваної енергії, то суперконденсатор - всього 100, а до кінця року творці обіцяють знизити вартість до 40 доларів. За своїм складом це звичайний вуглець - один з найпоширеніших на Землі хімічних елементів.

3. Компактність і щільність енергії. Новий графеновий суперконденсатор вражає не тільки своєю фантастичною ємністю, яка перевершує відомі зразки приблизно в тисячу разів, але і компактністю - за розмірами він як невелика книга, тобто менший разів у сто від конденсаторів що нині використовуються на 1 Фараду.

4. Безпека і екологічність. Вони значно безпечніше акумуляторів, які гріються, містять небезпечну хімію, а іноді ще й вибухають. Сам графен є речовиною що біологічно розкладається, тобто на сонці він просто розпадається і екологію не псує. Він хімічно неактивний і екологію не псує.

5. Простота нової технології отримання графена. Величезні території і капіталовкладення, маса робітників, отруйні та небезпечні речовини, що використовуються в технологічному процесі літій-іонних батарей - все це різко контрастує з вражаючою простотою нової технології. Справа в тому, що графен (тобто найтонша, одноатомна плівка вуглецю) в компанії Sunvault отримують... за допомогою звичайного СD-диску, на який наливається порція суспензії графіту. Потім диск вставляється в звичайний DVD-привід, і пропалюється лазером за спеціальною програмою - і шар графена готовий! Повідомляється, що відкриття це було зроблено випадково - студентом Махером Ель-Каді, які працювали в лабораторії хіміка Річарда Канера. Потім він пропалив диск, використовуючи програму LightScribe, і отримав на виході шар графена.

Більш того, за заявою виконавчого директора Sunvault Гері Монахана на конференції на Уолл-Стріт, фірма працює над тим, щоб графенові накопичувачі енергії можна було виготовляти звичайним друком на 3Д-принтері - а це зробить їх виробництво не тільки копійчаним, але і практично загальнодоступним. А в поєднанні з недорогими сонячними панелями (сьогодні їх вартість знизилася до 1,3 долара за Вт), графенові суперконденсатори дадуть мільйонам людей шанс знайти енергетичну незалежність, взагалі відключилися від мереж електропостачання, і навіть більше того - самим стати постачальниками електроенергії, руйнуючи «природні» монополії.

Таким чином, сумніватися не доводиться: графенові суперконденсатори - це революційний прорив в області накопичення енергії. І це погана новина для Ілона Маска - будівництво заводу в Неваді обійдеться йому приблизно в 5 мільярдів доларів, «відбити» які навіть без таких конкурентів було б непросто. Схоже, що якщо будівництво заводу в Неваді вже ведеться, і ймовірно, буде завешено, то інші три, які запланував Маск - навряд чи будуть закладені.

Вихід на ринок? Не так скоро, як хотілося б

Революційність подібної технології очевидна. Незрозуміло інше - коли вона вийде на ринок? Вже сьогодні громіздкий і дорогий проект «Гігафабрики» літій-іонних акумуляторів Ілона Маска виглядає динозавром індустріалізму. Однак якою б революційною, потрібною і екологічно чистою не була нова технологія, це ще не означає, що вона прийде до нас за рік-два. Світ капіталу не може уникнути фінансових потрясінь, але досить успішно уникає технологічних. У подібних випадках починають працювати закулісні домовленості між великими інвесторами та політичними гравцями. Варто нагадати, що Sunvault - це фірма, розташована в Канаді, а в раду директорів входять люди, які хоч і мають великі зв'язки в політичній еліті Сполучених Штатів, але все ж не входять до її нафтодоларового ядра, більш-менш явна боротьба з яким, мабуть, вже почалася.

Що для нас найбільш важливо, це можливості, які відкривають виникають енергетичні технології: енергетична незалежність для країни, а в перспективі - і для кожного її громадянина. Звичайно, графенові суперконденсатори - це скоріше «гібридна», перехідна, технологія, вона не дозволяє безпосередньо отримувати енергію, на відміну від магніто-гравітаційних технологій, які обіцяють повністю змінити саму наукову парадигму і вигляд усього світу. Нарешті, є революційні фінансові технології, які фактично табуйовані глобальною нафтодоларовою мафією. І все ж це досить вражаючий прорив, тим більше цікавий, що він відбувається в «лігві нафтодоларового Звіра» - у Сполучених Штатах.

Всього півроку тому я писав про успіхи італійців в технології холодного ядерного синтезу, але за цей час ми дізналися і про вражаючу LENR-технологію американської компанії SolarTrends, і про прорив німецької Gaya-Rosch, а тепер - і про дійсно революційну технологію графенових накопичувачів. Навіть цей короткий перелік показує, що проблема не в тому, що у нашого, або у будь-якого іншого уряду немає можливостей зменшити рахунки, які ми отримуємо за газ і електроенергію, і навіть не в непрозорому розрахунку тарифів.

Корінь зла - в невігластві тих, хто платить за рахунками, і небажанні щось змінювати у тих, хто їх виписує. Лише для обивателів енергія, це електрика. Насправді енергія - це влада.

Андрій Маклаков, 30.05.2015

 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Уявляєте що стане з цивілізацією коли холодний ядерний синтез дасть дешеву екологічну енергію, а, наприклад, суперконденсатори дешево і в великих обсягах зможуть її зберігати і накопичувати?

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Уявляєте що стане з цивілізацією коли холодний ядерний синтез дасть дешеву екологічну енергію, а, наприклад, суперконденсатори дешево і в великих обсягах зможуть її зберігати і накопичувати?

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Уявляймо щось хороше.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

0.02 Фарад це 20 міліфарад, а не мікро.

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Хтось це привласнить і буде продавати за такою ціною яку захоче

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую головному редактору за розташування статті на перших шпальтах НО, читачам і акціонерам за підтримку!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Вікторе! А чи можна оце детальніше пояснити:"Корінь зла - в невігластві тих, хто платить за рахунками, і небажанні щось змінювати у тих, хто їх виписує. Лише для обивателів енергія, це електрика." Дещо вже зрозуміло, але ... Дякую.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Стаття не моя, я лише переклав. Я б не писав про "корінь зла". Це швидше ознака процесів що відбуваються. Перші нічого не знають і просто платять згідно рахунків, другі отримують гроші. Перші не здатні щось змінити, а другі не зацікавлені в змінах. І тут з'являються "мрійники" які роблять революцію в енергетиці.

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

А щось тиша навколо холодного ядерного синтезу.

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Отже Вікторе ті що виписують рахунки є тормозом для еволюції для розвитку прогресу. І хто чи що їх направить на шпях Істини.

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

"Мрійники!"