Зображення користувача Віктор Макаренко.
Віктор Макаренко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Революція суперконденсаторів: перша жертва - Ілон Маск

Галас навколо будівництва Ілоном Маском «Гігафабрики акумуляторів» з виробництва літій-іонних батарей ще не вщух, як з'явилося повідомлення про подію, яка може істотно скоригувати плани «мільярдера-революціонера». Йдеться про недавній прес-реліз компанії Sunvault Energy Inc., якій спільно з Edison Power Company вдалося створити найбільший в світі графеновий суперконденсатор ємністю 10 тисяч (!) Фарад.

 

Цифра ця настільки феноменальна, що у вітчизняних фахівців викликає сумнів - в електротехніці навіть 20 мікрофарад (тобто 0,02 Фарад), це немало. Сумніватися, однак, не доводиться - директором Sunvault Energy є Білл Річардсон, екс-губернатор штату Нью-Мексико і колишній міністр енергетики США. Білл Річардсон - людина відома і поважна: він служив послом США в ООН, пропрацював кілька років в аналітичному центрі Кіссінджера і МакЛарті, а за свої успіхи у визволенні американців, що опинилися в полоні у бойовиків у різних «гарячих точках», навіть висувався на Нобелівську премію світу. У 2008 році він був одним з кандидатів від Демократичної партії на пост президента США, але поступився Б.Обамі.

Сьогодні Sunvault бурхливо розвивається, створивши спільне підприємство c Edison Power Company під назвою Supersunvault, а до ради директорів нової фірми увійшли не тільки вчені (один з директорів - біохімік, ще один - заповзятливий онколог), а й відомі люди з хорошою діловою хваткою. Зазначу, що лише за останні два місяці фірма підвищила ємність своїх суперконденсаторів в десять разів - з тисячі до 10 000 Фарад, і обіцяє підвищити її ще більше, щоб накопиченої в конденсаторі енергії вистачало для електропостачання цілого будинку, тобто - Sunvault готова виступити прямим конкурентом Ілона Маска, який планує випуск супербатареї типу Powerwall з ємністю близько 10 КВт-год.

Переваги графенової технології і кінець «Гігафабрики»

Тут потрібно нагадати про головну відмінність конденсаторів від акумуляторів - якщо перші швидко заряджаються і розряджаються, але накопичують мало енергії, то акумулятори - навпаки. Відзначимо основні переваги графенових суперконденсаторів.

1. Швидка зарядка - конденсатори заряджаються приблизно в 100-1000 разів швидше акумуляторів.

2. Дешевизна: якщо звичайні літій-іонні батареї коштують близько 500 доларів за 1 КВт-год накопичуваної енергії, то суперконденсатор - всього 100, а до кінця року творці обіцяють знизити вартість до 40 доларів. За своїм складом це звичайний вуглець - один з найпоширеніших на Землі хімічних елементів.

3. Компактність і щільність енергії. Новий графеновий суперконденсатор вражає не тільки своєю фантастичною ємністю, яка перевершує відомі зразки приблизно в тисячу разів, але і компактністю - за розмірами він як невелика книга, тобто менший разів у сто від конденсаторів що нині використовуються на 1 Фараду.

4. Безпека і екологічність. Вони значно безпечніше акумуляторів, які гріються, містять небезпечну хімію, а іноді ще й вибухають. Сам графен є речовиною що біологічно розкладається, тобто на сонці він просто розпадається і екологію не псує. Він хімічно неактивний і екологію не псує.

5. Простота нової технології отримання графена. Величезні території і капіталовкладення, маса робітників, отруйні та небезпечні речовини, що використовуються в технологічному процесі літій-іонних батарей - все це різко контрастує з вражаючою простотою нової технології. Справа в тому, що графен (тобто найтонша, одноатомна плівка вуглецю) в компанії Sunvault отримують... за допомогою звичайного СD-диску, на який наливається порція суспензії графіту. Потім диск вставляється в звичайний DVD-привід, і пропалюється лазером за спеціальною програмою - і шар графена готовий! Повідомляється, що відкриття це було зроблено випадково - студентом Махером Ель-Каді, які працювали в лабораторії хіміка Річарда Канера. Потім він пропалив диск, використовуючи програму LightScribe, і отримав на виході шар графена.

Більш того, за заявою виконавчого директора Sunvault Гері Монахана на конференції на Уолл-Стріт, фірма працює над тим, щоб графенові накопичувачі енергії можна було виготовляти звичайним друком на 3Д-принтері - а це зробить їх виробництво не тільки копійчаним, але і практично загальнодоступним. А в поєднанні з недорогими сонячними панелями (сьогодні їх вартість знизилася до 1,3 долара за Вт), графенові суперконденсатори дадуть мільйонам людей шанс знайти енергетичну незалежність, взагалі відключилися від мереж електропостачання, і навіть більше того - самим стати постачальниками електроенергії, руйнуючи «природні» монополії.

Таким чином, сумніватися не доводиться: графенові суперконденсатори - це революційний прорив в області накопичення енергії. І це погана новина для Ілона Маска - будівництво заводу в Неваді обійдеться йому приблизно в 5 мільярдів доларів, «відбити» які навіть без таких конкурентів було б непросто. Схоже, що якщо будівництво заводу в Неваді вже ведеться, і ймовірно, буде завешено, то інші три, які запланував Маск - навряд чи будуть закладені.

Вихід на ринок? Не так скоро, як хотілося б

Революційність подібної технології очевидна. Незрозуміло інше - коли вона вийде на ринок? Вже сьогодні громіздкий і дорогий проект «Гігафабрики» літій-іонних акумуляторів Ілона Маска виглядає динозавром індустріалізму. Однак якою б революційною, потрібною і екологічно чистою не була нова технологія, це ще не означає, що вона прийде до нас за рік-два. Світ капіталу не може уникнути фінансових потрясінь, але досить успішно уникає технологічних. У подібних випадках починають працювати закулісні домовленості між великими інвесторами та політичними гравцями. Варто нагадати, що Sunvault - це фірма, розташована в Канаді, а в раду директорів входять люди, які хоч і мають великі зв'язки в політичній еліті Сполучених Штатів, але все ж не входять до її нафтодоларового ядра, більш-менш явна боротьба з яким, мабуть, вже почалася.

Що для нас найбільш важливо, це можливості, які відкривають виникають енергетичні технології: енергетична незалежність для країни, а в перспективі - і для кожного її громадянина. Звичайно, графенові суперконденсатори - це скоріше «гібридна», перехідна, технологія, вона не дозволяє безпосередньо отримувати енергію, на відміну від магніто-гравітаційних технологій, які обіцяють повністю змінити саму наукову парадигму і вигляд усього світу. Нарешті, є революційні фінансові технології, які фактично табуйовані глобальною нафтодоларовою мафією. І все ж це досить вражаючий прорив, тим більше цікавий, що він відбувається в «лігві нафтодоларового Звіра» - у Сполучених Штатах.

Всього півроку тому я писав про успіхи італійців в технології холодного ядерного синтезу, але за цей час ми дізналися і про вражаючу LENR-технологію американської компанії SolarTrends, і про прорив німецької Gaya-Rosch, а тепер - і про дійсно революційну технологію графенових накопичувачів. Навіть цей короткий перелік показує, що проблема не в тому, що у нашого, або у будь-якого іншого уряду немає можливостей зменшити рахунки, які ми отримуємо за газ і електроенергію, і навіть не в непрозорому розрахунку тарифів.

Корінь зла - в невігластві тих, хто платить за рахунками, і небажанні щось змінювати у тих, хто їх виписує. Лише для обивателів енергія, це електрика. Насправді енергія - це влада.

Андрій Маклаков, 30.05.2015

 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Уявляєте що стане з цивілізацією коли холодний ядерний синтез дасть дешеву екологічну енергію, а, наприклад, суперконденсатори дешево і в великих обсягах зможуть її зберігати і накопичувати?

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Уявляєте що стане з цивілізацією коли холодний ядерний синтез дасть дешеву екологічну енергію, а, наприклад, суперконденсатори дешево і в великих обсягах зможуть її зберігати і накопичувати?

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Уявляймо щось хороше.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

0.02 Фарад це 20 міліфарад, а не мікро.

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Хтось це привласнить і буде продавати за такою ціною яку захоче

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую головному редактору за розташування статті на перших шпальтах НО, читачам і акціонерам за підтримку!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Вікторе! А чи можна оце детальніше пояснити:"Корінь зла - в невігластві тих, хто платить за рахунками, і небажанні щось змінювати у тих, хто їх виписує. Лише для обивателів енергія, це електрика." Дещо вже зрозуміло, але ... Дякую.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Стаття не моя, я лише переклав. Я б не писав про "корінь зла". Це швидше ознака процесів що відбуваються. Перші нічого не знають і просто платять згідно рахунків, другі отримують гроші. Перші не здатні щось змінити, а другі не зацікавлені в змінах. І тут з'являються "мрійники" які роблять революцію в енергетиці.

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

А щось тиша навколо холодного ядерного синтезу.

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Отже Вікторе ті що виписують рахунки є тормозом для еволюції для розвитку прогресу. І хто чи що їх направить на шпях Істини.

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

"Мрійники!"