Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як Ілон Маск став головним візіонером планети

На наших очах будується корпорація майбутнього, Маск збирає гігантський пазл, створює цілу промислову екосистему, численні елементи якої природним чином взаємодіють один з одним.

19 травня вийшла російською мовою книга Ешлі Венса «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє», що присвячена багатогранній особистості американського підприємця.

У випадку з героєм книги говорити про справу в однині на перший погляд здається некоректним. Не справа, а численні справи життя Маска: PayPal, Tesla Motors, SpaceX, Solar City, Hyperloop, Gigafactory - кожен з цих проектів тягне на окрему бізнес-біографію. Зроби Маск щось одне з цього списку, і він би вже увійшов в історію світової економіки. Ешлі Венс, втім, говорить саме про Справу, і автор, здається, має рацію: мова повинна йти не просто про окремі бізнеси. На наших очах будується корпорація майбутнього, Маск збирає гігантський пазл, створює цілу промислову екосистему, численні елементи якої природним чином взаємодіють один з одним.

Ще складніше, ніж описати двома словами сфери діяльності Маска, коротко відповісти на питання: хто він? Серійний підприємець, інженер, інноватор, промисловець? Правильніше за все представити героя як генія інтеграції. Інтеграція - гармонійне поєднання програмного забезпечення, електроніки, нових матеріалів і обчислювальної потужності, - і представляє, мабуть, сильну сторону Маска, його дар, що дозволяє йому прокласти шлях до епохи дивовижних машин і зробити дійсністю мрії наукової фантастики.

Всі підприємства Маска пов'язані один з одним і в короткостроковій, і в довгостроковій перспективі. Tesla робить акумулятори, які Solar City потім може продати кінцевому споживачеві. Solar City поставляє сонячні панелі для зарядних станцій Tesla, допомагаючи їй забезпечувати водіям безкоштовну підзарядку. Новоспечені власники Model S регулярно вибирають «життя в стилі Маска» і обладнують будинки сонячними панелями.

Tesla і SpaceX теж допомагають один одному. Вони обмінюються знаннями і матеріалами, діляться виробничими технологіями і обговорюють тонкощі управління виробництвами, на яких дуже багато робиться з нуля.

У цьому сенсі, як точно відзначає Венс, Маск скоріше схожий на Томаса Едісона, ніж на Горварда Хьюза. Він винахідник, відомий бізнесмен і промисловець, здатний сприйняти великі ідеї, перетворити їх на великі продукти і потім інтегрувати.

Сьогодні бізнес-імперія Маска з її заводами, десятками тисяч робочих місць, перетворила Маска в одного з найбагатших людей у ​​світі з чистою вартістю активів $ 11,7 млрд. Книга «Ілон Маск.Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє» точно резюмує: «Кремнієва долина шукає наступника на роль Стіва Джобса в якості домінуючої і спрямовуючої сили в індустрії високих технологій, і поки Маск залишається найбільш ймовірним кандидатом на цю позицію. Зараз він безумовно "самий-самий"».

Космос Маска. SpaceX

Надмета

Протягом десятиліть космос здавався неприступним для приватного бізнесу. Його освоєння залежало від гігантських бюджетів та залишалося прерогативою урядів. Маск впевнений, що витрати на створення і запуск ракет можна скоротити в десять разів. По суті, він переформулював мету космічних польотів. Місією SpaceX, запевняє Маск, є не доставка астронавтів і вантажів на орбіту, а колонізація інших планет. Якщо ти хочеш переселити частину людства з Землі на який-небудь супутник Юпітера, важливо знайти спосіб, як зробити це економно.

Як пише Ешлі Венс у книзі «Ілон Маск. Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє», по суті, головна мета Маска - перетворити людство в міжпланетний вид. Як би наївно це не виглядало, сумнівів немає. Підприємець вирішив, що для виживання людини необхідно влаштувати колонію на іншій планеті, і він повинен присвятити своє життя втіленню цієї мети.

«SpaceX хоче бути компанією, яка зможе посприяти переселенню людей на інші планети, оскільки, я думаю, це найграндіозніша мета, яка може стояти перед життям. І хоча ніколи не можна забувати про більш приземлені речі, дуже корисно мати такий своєрідний святий Грааль, пошук якого стає довгостроковою метою і головним джерелом натхнення»

Початок

Space Exploration Technologies Company (SpaceX) - першу приватну космічну компанію - Маск заснував в 2002 році, вклав у її розвиток понад $100 млн. Тоді мало хто вірив, що приватна компанія здатна скласти конкуренцію державним космічним агентствам. До першого вдалого запуску становище компанії було хитким: величезні витрати на побудову заводу з виробництва космічних ракет і створення тестових майданчиків покривалися виключно венчурними грошима - особистої інвестицією Маска і ряду кращих інвестфондів Кремнієвої долини, які вірять в нього.

SpaceX

У 2006 році пройшли випробування першої ракети-носія SpaceX - Falcon 1. У результаті інженерам вдалося вивести на орбіту Малайзійський супутник. У 2008 році Маском був укладений сенсаційний контракт з NASA - на суму $ 1,6 млрд. За умовами операції SpaceX повинна була здійснити 12 польотів на Міжнародну космічну станцію. Договір поклав край суперечкам про те, чи можуть польоти в космос стати дешевшими і чи зможе комерційна організація конкурувати з NASA.

Сьогодення

Космос - складна галузь і неймовірно ризикований бізнес. Досвід Маска останніх років добре показує, що інвестувати в нього може тільки той, хто нескінченно вірить у космічне майбутнє людства.

У 2014 році в ході випробувань ракети Falcon 9R, ідентичної Falcon 9, космічний апарат вибухнув. Відразу ж після запуску. За словами представника SpaceX Джона Тейлора, в двигуні ракети була виявлена ​​якась «аномалія», яка призвела до спрацьовування автоматичної системи скасування польоту.

10 січня 2015 відбувся ще один запуск ракети-носія, вже більш вдалий: супутник успішно досяг орбіти, проте акуратно посадити першу сходинку Falcon 9 не вдалося - вона занадто жорстко приземлилася на спеціальну платформу, і частина обладнання була серйозно пошкоджена.

REUTERS / Tom Rogers

Але Маск не здається. Компанії в цій галузі ніколи не відчували особливої ​​конкуренції, тому вони воліли робити дуже дорогі і дуже потужні ракети. Як пише у книзі Ешлі Венс, вони будували «феррарі» для кожного запуску, коли, можливо, підійшла б «хонда акорд».

Маск, зі свого боку, вирішив використовувати в SpaceX прийоми, яким навчився у стартапів Кремнієвої долини, - діяти швидко, економити і по максимуму використовувати переваги обчислювальної техніки і матеріалів, що з'явилися за останні двадцять років. Будучи приватною компанією, SpaceX могла уникнути даремних витрат і перевитрат, які часто виникають через державних підрядників.

Майбутнє

Ілон Маск планує суттєво знизити вартість виведення космічних апаратів в космос. Зараз ціна одного запуску ракети-носія Falcon 9 становить від $56 до $77 млн., у той час як запуск російського «Протона» і європейського Ariane 5 обходиться в $ 100 млн. і $ 200 млн. відповідно. Однак маса корисного навантаження «Протона» практично в два рази більше (23 тонни проти 13 тонн), так що про серйозне здешевлення говорити поки рано.

За цими економічними розрахунками стоїть одна велика мета. Ще в 2012 році глава SpaceX оголосив про свої плани по дослідженню і колонізації Марса. Він хоче висадити на Марс спочатку невелику кількість людей, 10-15 чоловік, і великий обсяг корисного вантажу разом з ними (до 100 тонн). Пізніше, за його розрахунками, колонію можна було б розширити до 80 тисяч чоловік. На думку підприємця, дослідження Марса дозволить встановити ціну на транспортні польоти на планету на рівні $ 500 тисяч.

SpaceX

За задумом підприємця, разом з першими колонізаторами на Марс повинні будуть відправитися машини для виробництва промислового метану і кисню, а також велика кількість іншого обладнання.

План Маска полягає в тому, щоб з кожним новим рейсом посилати на Марс матеріали для будівництва прозорих куполів, які потім можна буде накачувати киснем, щоб відтворити звичну для людини атмосферу. Таких куполів буде ставати все більше і більше, і кожен раз кількість матеріалів у черговому транспортному кораблі зменшуватиметься, звільняючи місце для більшого числа людей.

Наприкінці 2015 Маск обіцяє представити систему для транспортування вантажів Mars Colonial Transporter. Крім того, компанією вже розроблений космічний двигун для цієї місії - Raptor. Він представлений у двох версіях - стандартної і вакуумної.

Електромобіль Маска. Tesla Motors

Надмета

Tesla Motors для Маска не просто бізнес. Світ, на його думку, став занадто залежний від нафти. Ця залежність призвела до зміни клімату та перманентної геополітичної напруженості. Відмова від двигунів внутрішнього згоряння на користь електрики зможе змінити ситуацію.

«Якщо ми не знайдемо рішення спалюванню нафти для транспорту, вона закінчиться, економіка звалиться, і суспільство прийде до кінця. Якщо ми знаємо, що неминуче вичерпаємо нафту, навіщо продовжуємо цей божевільний експеримент зі зміни хімічного складу атмосфери і океанів, додаючи величезну кількість вуглекислого газу, який був похований з часів докембрийской ери? Це божевілля. Це найтупішій експеримент в історії на даний момент».

Початок

У 2004 році Маск вклав у серійне виробництво електромобілів Tesla $ 70 млн. особистих коштів, після чого в проект інвестували засновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін, і загальна сума залучених коштів досягла $ 100 млн. План підприємця, сформульований ним у корпоративному блозі, був такий: спочатку робити дуже дорогий спортивний електромобіль, потім недешевий електричний люкс седан і лише потім переходити до створення масової сімейної моделі.

Tesla Motors

Tesla Motors багаторазово передбачали невдачі, і стартап кілька разів перебував на межі колапсу. Одного разу Маску навіть довелося продати свій Maclaren F1, щоб хоч трохи продовжити життя вмираючої компанії. Але він продовжував твердити, що все йде відмінно. І якимось дивним чином все дійсно ставало краще.

У 2008 році Tesla Roadster став першим повністю електричним автомобілем в серійному виробництві. Правда, замість запланованих $ 25 млн. для виведення автомобіля на ринок компанії довелося витратити $ 140 млн. Автомобіль коштував майже $130 тисяч, але мав небачені для ринку характеристики: проїжджав від зарядки до зарядки цілих 400 кілометрів.

Після випуску другої партії Roadster, у якої через короткий час був виявлений заводський брак, компанія опинилася на межі банкрутства. Але вже в червні 2010 року Tesla провела IPO. Незважаючи на похмурі прогнози аналітиків, в перший же день ціна за одну акцію компанії виросла на 41%, і виробникові електрокарів вдалося залучити $ 226 млн.

У 2012 році Tesla почала продаж седана Model S ціною близько $ 80 тисяч, націленого на більш широку аудиторію, і це вже був тріумф.

Сьогодення

REUTERS / Robert Galbraith

Як пише у книзі Ешлі Венс, Америка не бачила успішного автовиробника з моменту створення Chrysler в 1925 році. Через рік після того, як електромобіль Model S надійшов у продаж, компанія Tesla вийшла в плюс, її щоквартальний дохід склав $ 562 млн, компанія підвищила прогноз по продажах, а її вартість стала порівнянна з вартістю Mazda Motor. По суті, Ілон Маск створив автомобільний еквівалент iPhone.

Model S визнана зразком ефективності - і для інженерів, і для споживачів, і для навколишнього середовища. У електромобілі всього близько десяти рухомих частин, а акумуляторна батарея постачає електроенергію безпосередньо в компактний електродвигун, що забезпечує обертання коліс. Як наслідок, ефективність цього електромобіля досягає майже 60%, решта енергії розсіюється у вигляді тепла.

Ще одна яскрава характеристика Model S - процес покупки і технічного обслуговування автомобіля. Бажаючому придбати електрокар немає чого звертатися в дилерський центр і торгуватися там з настирливим продавцем. Tesla продає Model S безпосередньо через власні салони і через веб-сайт.

Заодно в електромобілі Model S абсолютно по-новому усуваються неполадки; раніше такого не було з жодним автомобілем масового виробництва. Наприклад, поки власник спить, технічні фахівці компанії можуть підключитися до електрокару через інтернет і завантажити оновлення системи. За одну ніч Tesla S може отримати нову систему контролю тяги для керування машиною на гірських дорогах і швидкісних автомагістралях, розширити можливості голосового управління або істотно збільшити швидкість зарядки. 

Компанія остаточно перетворила автомобіль в гаджет - електронний пристрій, який після покупки стає тільки краще.

Паралельно Tesla розгортає мережу «Суперзарядок» (англ. Supercharger) - станцій для зарядки електромобілів, розроблених для того, щоб на електрокарах можна було здійснювати тривалі поїздки. Станом на 2015 рік в США зарядками покриті основні транспортні коридори. Одночасно мережу Supercharger активно розвивається в Європі і Азії: так, до кінця 2015 року очікується повне покриття західної Європи і Японії, а також східного узбережжя Китаю та Австралії.

Майбутнє

За допомогою Tesla Маск намагається змінити спосіб виробництва і продажу автомобілів, одночасно добудовуючи всесвітню мережу дистрибуції палива. Замість гібридів, які на жаргоні Маска називаються «умовно оптимальним компромісом», Tesla прагне створити повністю електричні автомобілі, які дуже потрібні людям, і розсунути таким чином кордони технологій.

Вже за планами Supercharger видно, що Маск створює футуристичну безперервну транспортну систему. Ще на презентації Model S він безапеляційно заявив, що через двадцять років більше половини вироблених автомобілів будуть повністю електричними: «Я впевнений, що так і буде. Готовий поставити на це гроші». Для цього їх треба здешевити і технологічно розвинути. 

Одна з надій Маска - завод акумуляторів Gigafactory, який він планує побудувати до 2020 року в США за $ 5 млрд. Акумулятори повинні значно подешевшати, а їх ефективність збільшитися.

Як зазначає у книзі Ешлі Венс, якщо Tesla дійсно зуміє випустити доступний електромобіль, здатний проїхати 500 миль, у неї вийде те, що багато в автомобільній галузі роками називали неможливим. А якщо компанія ще й організовує глобальну мережу зарядних станцій, то це перекриє традиційну схему продажу автомобілів і зробить революцію в їх виробництві. Досягненню Tesla не знайдеться рівних у всій історії капіталізму.

Маск і сонячна енергія. SolarCity

Надмета

SolarCity, як і інші підприємства Маска, стала втіленням його поглядів на світ. Він упевнений, що використання сонячних батарей доцільно. Приблизно за годину на Землю надходить стільки сонячної енергії, скільки людство отримує за рік з усіх інших джерел енергії, разом узятих. При цьому ефективність сонячних батарей швидко зростає. І якщо за сонячною енергією майбутнє, то це майбутнє треба якомога швидше перетворити на справжнє.

«Ми повинні мати стабільне виробництво електроенергії, так само як і споживання; таким чином, я майже впевнений, що основним джерелом виробництва електроенергії буде сонячна енергія. У нас є цей гігантський генератор в небі, під назвою Сонце, і ми просто повинні взяти трохи енергії для людської цивілізації».

Початок

Компанія, заснована кузенами Маска Ліндоном і Пітером Райвами, займається лізингом і обслуговуванням сонячних батарей. Ідея просування нетрадиційного джерела енергії серед невеликих домогосподарств виявилася близька по духу Маску, що підтримує сталий розвиток. У 2003 році він вклав в стартап $ 10 млн. Це єдина з трьох компаній, заснованих за участю і з інвестиціями Маска, де він не зайнятий операційною діяльністю. Проте він активний учасник розвитку SolarCity, був співавтором бізнес-концепції, керує її радою директорів, бере участь в обговоренні та прийнятті ключових рішень.

Сьогодення

REUTERS / Marcelo del Pozo

SolarCity - компанія, яка не має аналогів у світі, вона не виробляє сонячні батареї, а виступає «системним інтегратором» для приватних і корпоративних клієнтів, формуючи повну систему енергетичного забезпечення будівлі з використанням сонячних батарей.

SolarCity встановлює модульні приватні сонячні електростанції потужністю в декілька кіловат - ідеальне рішення для домогосподарств і дрібних організацій. При цьому компанія не продає продукт, а віддає його клієнтам у довгостроковий лізинг з горизонтом 20 років. Покупець платить не за саму станцію, а виключно за енергію, яку та виробляє. Угоди фінансують сторонні кредитори (наприклад, Google), які за підтримку «зеленої» економіки отримують податкові пільги.

Маск залишається основним акціонером компанії, капіталізація якої наближається до $6 млрд. Саме його впевненість у перспективах проекту аналітики називають головним чинником феноменального ринкового успіху компанії, яка досі працює у збиток. Якщо засновник SpaceX і Tesla робить ставку на технологію, значить, у ній є дійсно хороші шанси, щоб вистрілити, - таке явище на Уолл-стріт вже охрестили «ефектом Маска».

І він уже працює: SolarCity вдалося випередити десятки енергетичних компаній і зайняти їх місце. Виходить, у той час як компанії, пов'язані з альтернативною енергетикою, з лякаючою регулярністю ставали банкрутами, Маск створив дві найуспішніші компанії у світі, засновані на «чистих» джерелах енергії.

Майбутнє

До 2040 року, як вважає Маск, сонячна енергетика буде давати до 40% всієї електроенергії в світі. І підприємець крок за кроком наближає це майбутнє.

Влітку минулого року SolarCity придбала виробника панелей Silveo за 350 млн. доларів. На момент покупки Silveo планувала побудувати в штаті Нью-Йорк завод з виробництва сонячних панелей сукупної продуктивністю один гігават на рік. Маск підтвердив, що завод буде побудований протягом найближчих двох років.

Таким чином, SolarCity стає одним з провідних виробників сонячних панелей в світі. Але плани Маска набагато масштабніші - ще через кілька років він планує будівництво одного або декількох заводів, продуктивність яких буде на порядок вище.

Плани Маска з будівництва величезних фабрик сонячних панелей перегукуються з його проектом гігафабрики акумуляторів. В першу чергу акумулятори потрібні Маску, щоб побудувати електромобіль третього покоління і зробити його по-справжньому масовим. Однак у електромобілів дуже жорсткі вимоги до ємності батарей на одиницю маси - як тільки ємність батареї падає до 70-80% від вихідної, батарея вже непридатна для автомобіля, оскільки помітно зменшується його пробіг від одного заряду. А ось на електростанції така батарея може служити ще багато років, поки її ресурс не виробиться повністю.

Таким чином, через кілька років в руках Маска будуть найбільші (або, принаймні, одні з найбільших) заводи у світі, що виробляють ключові компоненти для будівництва сонячних електростанцій: панелі та акумулятори.

Jamie-James Medina / NB Pictures

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дуже цікава інформація для мене. Дякую!

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дуже цікава інформація для мене. Дякую!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Колонізація інших планет? SpaseX... А чому б рідну Землю не уквітчати? Зробити життя землян щасливим, заможним, життерадісним.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Світе Зелений! Статтю (бо попередні думки виникли ще на початку). Головне, на мою думку, навчитися раціонально використовувати все, що дає нам Всесвіт-БОГ-Природа. Існує закон : скільки взяв, стільки й віддай. Земля ж не космічна ракета. Земля має певну орбіту і час руху навколо Сонця. А Сонце, дякуючи БОГУ, запезпечує все життя землян, всіх істот Матінки-Землі.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

На жаль там не все так безхмарно... Чи має Теsla майбутнє? (критика від Г.Балашова)

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.