Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ірина Соловей: Нам потрібна така екосистема, де таланти будуть зростати і процвітати

В студії програми “Межа майбутнього” президентка громадської організації “Garage Gang” Ірина Соловей розповідала про арт-хакатон “Культурний код міста”.

Чи готові українці проявляти власні ідеї? Ми донедавна були дуже мовчазною нацією. А для руху вперед потрібні відкритість до альтернативних думок, потрібна свобода самовираження. Мало тримати цікаві ідеї при собі, у вигляді непроявленого потенціалу. Технології — це застосування талантів. Нам потрібна екосистема, де ці таланти будуть зростати і процвітати.

Хакатони дозволяють зібрати в одному місці різні таланти, котрі разом працюють над якимось викликом. Арт-хакатон “Культурний код міста” працював над тим, як поєднати мистецтво і технології.

Коли люди спілкуються, обмінюються ідеями, коли вони на основі цього обміну знаходять ентузіазм для співдії— формуються нові відносини у цій спільноті. Виникають невидимі ниточки між людьми, і цей простір ми називаємо соціальною тканиною.

Місто — це зазвичай взаємодія різних гравців: бізнесу, місцевої адміністрації, громадських організацій, медія тощо. Завдання ГО “Garage Gang” - включити культуру, як важливого гравця в розвиток міських спільнот, оскільки і бізнес, і адміністрації намагаються насамперед працювати з визначеними речами. А митці працюють на межі відомого. Люди культури мають велику здатність працювати з невизначеними проблемами, проблемами, які ще не мають рамки. Вони готові діяти, навіть якщо не мають всіх відповідей на питання.

Першу премію на цьому арт-хакатоні отримала команда з Краматорська “Вільна хата”. Для того, щоб розширювати в Краматорську свободу самовираження, потрібно в публічний простір привнести більше мистецтва. При тому внесення нових смислів має відбуватись доступними засобами. Мистецтво сьогодні розширило свій арсенал. Це сьогодні не лише живопис, театр і фільми, але власне вміння підтримувати публічний діалог. Як це робиться — в публічному просторі проявляють вже присутні там речі, просто їх художніми засобами підсилюють.

Інтерес митців до міст, до спільнот, котрі досить постраждали від конфлікту, високий, і вони зацікавлені в тому, щоби приїжджати і співпрацювати з людьми в цих містах і в цих спільнотах. Інше питання: хто може бути зв’язковим, хто може виступити містком між людьми, котрі приїжджають, або на місті хочуть привносити щось нове — з тими людьми, які зараз налаштовані великою мірою із застереженням до нового, тому що для них зміни часто означали не розвиток, а занепад того, що є.

Зараз важливо пам’ятати про міждисциплінарний простір, котрий пробував породити арт-хакатон, коли ми поєднуємо більш глибоке розуміння природи, людей і людських взаємовідносин, знання фізики, віру у таємницю світу.

Хакатони, котрі покликані перетворювати ідеї на реальні речі, це завжди певний економічний вимір з фізичним виміром, де такі ідеї знаходять своє фізичне втілення. Щоби створити умови для втілення ідей, ми ще запрошували на арт-хакатон бізнесменів, інвесторів, щоби вони могли познайомитись з тими командами. Таким чином, ми створюємо певний маршрут для того, щоб ідеї з’являлися, але при тому не розчинялися в просторі, а знаходили своє втілення, бо тільки коли думки чи то у вигляді прототипу, чи організованого проекту набувають фізичного виміру, тільки після цього вони стають публічними, тобто доступними до користування іншими. І тоді ми можемо говорити про продуктивність і про хороші наслідки таких подій. 

Аудіозапис передачі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Авгур Полiн.
0
Ще не підтримано

От потрібно дати можливість розвитку таким самородкам, а тих керівників що не дослухалися, або скрили такий талант потрібно запитати "ЧОМУ"
http://ofigenno.cc/izobretenie-shkolnika-dlya-polucheniya-elektroenergii

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Володимир Щербина прогресує! Особлива подяка за текстове резюме!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

На рівні декларацій все добре, а як насправді з втіленням?

Зображення користувача Авгур Полiн.
0
Ще не підтримано

От потрібно дати можливість розвитку таким самородкам, а тих керівників що не дослухалися, або скрили такий талант потрібно запитати "ЧОМУ"
http://ofigenno.cc/izobretenie-shkolnika-dlya-polucheniya-elektroenergii